pytanie odnosnie ETC

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

pytanie odnosnie ETC

Post autor: Hurtmaker »

Mam nadzieję, że nie powielam jakiegoś wątku albo go nie odgrzewam (jesli tak to proszę moderatora o interwencję).

mam w każdym razie małą propozycje na daleką przyszłość, z którą chciałbym się z Wami podzielić, a która ,według mnie, mogłaby uczynić zasady ligi odnośnie formowania składu na ETC bardziej przejrzystymi.
Oto dotychczasowe rozwiązanie:
X. Drużynowe Mistrzostwa Europy (ETC)

10.1
Reprezentacje Polski na turniej ETC stanowi top 3 Ogólnopolskiej Ligi WFB, oraz 5 osób przez nich wybranych.
- przepis ten na pierwszy rzut oka jest prosty jak drut. wiadomo, kto będzie w szczęśliwej 8. na pewno będzie to pierwsza trójka graczy ogólnopolskiej Ligi WFB. poza tym już nic nie wiadomo...

- złośliwi mówią, że nic nie stoi na przeszkodzie aby "do dream teamu" top 3 wybrało osoby, które z WFB nie mają nic wspólnego. oczywiście, nikt z top 3 takiej rzeczy by nie zrobił, ale pokusa istnieje... w każdym razie wspaniała 8 - może nie mieć za wiele wspólnego z rzeczywistą pierwszą 20 graczy w naszej lidze.
- ponadto nakładanie na "top 3" obowiązku doboru pozostałej ekipy do ETC (które z grą drużynową nie maja za wiele wspólnego) stwarzać będzie pole do dyskusji na temat kolesiostwa i klik,
- zasady ETC (z tego co pamiętam) znacznie ograniczają możliwość powielania armii. więc jeśli zdarzy się taka hipotetyczna sytuacja, w której top 3 stanowić będą gracze grający np. Demonic Legionem (bez podtekstów), to 2 z nich będzie zmuszonych do grania inną, niekoniecznie znaną świetnie sobie armią. sam ranking ligi zależy od wielu czynników, w tym i od potencjalnej siły armii, którą gra gracz. można zatem założyć, że ktoś grający armią A nie będzie sobie tak dobrze radził grając armią B.

żeby to wyeliminować można stworzyć takie zasady, które w sposób jasny promowałyby najlepszą 8- stanowiącą prawdziwą reprezentację ligi.

moim skromnym zdaniem, można byłoby wybrać "8" w oparciu o osiem pierwszych armii z ogólnopolskiego rankingu ligi WFB.
- wymogiem byłaby przy tym konieczność grania armią, którą się zadeklarowało. eliminowałoby się przy tym takie patologie, w których osoba deklaruje, że gra armią A, na małe punkty gra B, zaś na duże to tak na prawdę nie gra A tylko C...
to tak w skrócie. pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

Buszman
Wodzirej
Kontakt:

Post autor: Buszman »

Slaby pomysl w moim przypadku :wink: Ja gram co turniej praktycznie inna armia choc glownie VC, WE , TK , Empire czy HE. Ostatnio zdarzylo mi sie nawet grac O&G :wink: W/g twojego kryterium nie wiadomo czym gram :D I dobrze niech sie zastanawiaja przed masterem czym zagram plewy inne :D

Pozdr. Malal

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

plewom to chyba nie robi różnicy czym będziesz grać - efekt będzie dla nich taki sam ;P. ale dzięki za słuszną uwagę.
na potrzeby ETC, dla takich przypadków jak Twój, można pokusić się o takie rozwiązanie:
-grasz na każdym turnieju czym chcesz,
-ale do rankingu leci tylko punktacja z turnieju, w którym grałeś zadeklarowaną przed sezonem armią.

obecny ranking z wielu względów nie jest miarodajny, o czym już szeroko się tutaj wszyscy wypowiadali. z jednej strony mamy ranking na top gracza, a z drugiej dobór "golden 8" pod top armię...

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

. w każdym razie wspaniała 8 - może nie mieć za wiele wspólnego z rzeczywistą pierwszą 20 graczy w naszej lidze.

to nie możliwe :D bo top3 musiałoby mieć wspólnych kolegów :P :D a tak nie jest. Za rok jak w top 3 będziemy ja, malal i crus weźmiemy do składu barbarę, karabina i jeszcze paru fajnych chopakuf :D

Według twoich kryteriów osoba grająca w jednym sezonie 2 armiami, po równo, tak jak na przykład ja, nie mogłaby jechać na euro, gdyż nie była najlepsza żadną armią w sezonie.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Jerzyn
Zły Dotyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyn »

Hurtmaker pisze:...ekipy do ETC (które z grą drużynową nie maja za wiele wspólnego) ...
no to tutaj pojechales po calosci #-o =D> jest calkiem odwrotnie... (zeby nie bylo to gralem na etc :P co prawda nie w polsce, ale... )

problem wydaje mi sie ze jest troche inny. otoz zalozmy, ze gracz z top3 nie bedzie grac armia, ktora gra zazwyczaj, bo nie moze/nie chce itp., ale z kolei armia ktora chce grac jest kilku lepszych od niego, o czym powszechnie wiadomo. co wtedy? tutaj imo mozna zrobic troszke inaczej. otoz niech druzyny nie wybiera top3, ale zwyciezca ligii+ktos jeszcze, do konca nie mam pomyslu kto ale takie szybkie propozycje - 2 kolejne armie, 2 nastepnych deklarujacych gre swoja glowna armia, kapitanowie 2 pierwszych druzyn z dmp, jakas grupa kilku osob powolana przez np ll jako selekcjonerzy, z tym ze sami nie musza grac...
to sa luzne propozycje wypisane na predce.
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

No coś w tym jest co kolega zaproponował w tym temacie, ale na pewno odszedłbym od dawania komukolwiek miejsca z automatu.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

o wlasnie tu jest wlasciwy temat :) IMO mozna by zmienic sposob doboru skladu na etc lecz nie w sposob jaki zostla podany.

1) IMo powinny sie liczyc turnieje punktowo a najlepiej kompozycyjnie zblizone do etc. turnieje na male punkty sa stosunkowo malo miarodajne jesli chodzi o turniej na 2250 z dunskimi restrykcjami. Dodatkowo na duze punkty niektore armie poza cs'em dziala tez inaczej wiec moznaby dobor zrobic na podstawie wlasnie takich turniei ( niestety watpie zeby turnieje z euro cs przeszzly gdyz wymuszalo by to specificzne mastery najlepiej 3+ co jest malo prawdopodobne)

2) na pewo nie powinno byc jak zostalo tu podane, ze 8 gornych armii jest na euro. IMO wybor armii powinien byc podyktowany jakas skladna kompozycja a nie losowymi armiami (a to czy to bedzie 3 wybiera 5 czy 40stkowe 5 wybiera 3 czy jak kolwiek inaczej podobnie to juz inna sprawa)

3) opcja z niezaleznymi selekcjonerami. tu do glowy ne przychodzi mi za duzo osob.. niby najbardziej zwiazani z etc sa busz, szmaja i jj ale opcja wyselekcjonowania od czapy skladu bedzie jak zwykle powodowala ogromna napinke i flejmy

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Z drugiej strony armie też mają znaczenie. Dajmy przykład hipotetyczny. Załóżmy, że w tym sezonie TOP 10 obsadzą np. 5x wampiry i 5x demony. To co ?? Nagle się okazuje, że gracz, który grał cały sezon wampirami, inny cały sezon demonami, tutaj się ugadują i nagle mamy, że ten gra imperium na ETC, tamten WE, inny HE, jeszcze inny Skavenami czy Lizakami.

Ale przyszło mi teraz wieczorkiem ciekawe rozwiązanie. Zorganizować parę turniejów eliminacyjnych do ETC - nie liczone do niczego, do żadnej ligi. Chętni i aspirujący do składu by się zgłosili i grali ze sobą na zasady ETC i armiami którymi zamierzają tam grać. Oczywiście byłby limit miejsc, ale pierwszeństwo by mieli gracze wg. rankingu (czyli np. przy limicie 16 graczy, jakby zgłosili się wszyscy z TOP 16 to musieliby dostać prawo gry). Najlepiej oczywiście każdy z każdym, coby miarodajnie ich ocenić. Na koniec bierzemy po 1 graczu z 8 najlepszych armii i jest skład. Do tego są też rezerwowi w razie czego.

Plusy:
- gracze by sobie potrenowali rozpiskami i ograli się z różnymi armiami
- względnie by było sprawiedliwie

Minusy:
- kupa dodatkowego czasu potrzebna

BTW
Skład na Mistrzostwa w Starcrafta czy Warcrafta 3 wybiera się na pdostawie rankingu Battle.net + opinii "selekcjonera". Oprócz tego gracz spoza składu, a z aspiracjami może wyzwać kogoś i jeśli wygra z nim serię test-meczów to wskakuje za niego do składu. Tutaj mielibyśmy całą serię test meczów z finalnym składem na końcu.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) co do armii cos w tym jest. dobrze by zrobic jakas selekcje armii lecz spora ilosc graczy gra wiecej jak jedna a, ze wszyscy wiedza kto czym gra to mysle, ze tu da sie obyc bez takich przewalow jak nagle pzeskoczenie na imperium czy welfy

2) turnieje poza liga to imo zly pomysl. Czemu nie polaczyc tych 2 rzeczy? im wiecej graczy tym wieksza pula z ktorej ich mozna brac. A co za tym idzie silniejszy teoretyczny sklad.

3) wyzywanie to zly pomysl. gra w tft czy stara trwa kilka do kilkunastu minut.. w batla kilka godzin i nie da sie zagrac sensownie przez net.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

wszystko ok..ale trzeba by pomyśleć nad takim doborem, który wprowadzałby jasne i proste zasady wyboru"golden 8". tam gdzie chcecie pozostawić decyzję wyboru ekipy jakiemuś "selekcjonerowi" z bożego nadania będą pojawiac się wyopwidzi o ustawieniach i kolesiostwie. fajnym pomysłem, który tutaj padł byłoby połaczenie wyboru "8" z graniem na zasadach euro..ale nad tym trzeba pogłówkować.

można byłoby pomyśleć nad wprowadzeniem osobnego rankingu dla graczy grających na turniejach na zasadach euro. w sumie wyglądałoby to jak dwa osobne niezależne rankningi.
pierwszy w formie dotychczasowej - gdzie pierwszych 3 graczy stanowi top 3. ale nie mają oni wpływu na dobór pozostałego składu.
drugi prowadzony dla graczy grających na zasadach euro- tzn. gracz przed turniejem deklaruje, że gra na zasadach euro- a wynik jaki uzyska grając na turnieju jest wpisywany tak do pierwszego rankningu jak i do drugiego. ranking drugi tzn. euro mógłby wyłaniać w jakiś sposób pozostałych 5 graczy. czy to na zasadzie najlepsze 5 armii, czy najlepszych 5 graczy....

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

tam gdzie chcecie pozostawić decyzję wyboru ekipy jakiemuś "selekcjonerowi" z bożego nadania będą pojawiac się wyopwidzi o ustawieniach i kolesiostwie
To nie istotne. Takie opinie w Polsce zawsze będą się pojawiać - większość niepowołanych i tak będzie przekonana, że top 3 było "ustawione". A prawda jest taka, że chodzi tylko o zwycięstwo. Po co brać znajomego, który będzie tylko tracił punkty? Każdemu, szczególnie z top3 zależeć będzie przede wszystkim na tym, by zdobyć puchar, a nie na tym, by pojechać z kolegami na ETC. Zwłaszcza, że za wyjazd płaci się z własnej kieszeni.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

zgadzam się z Tobą. nikt nie kwestionuje, że chodzi o zwycięstwo. pytanie tylko, czy dotychczasowe zasady doboru składu to optymalny sposób aby je zapewnić. nie okłamujmy się, wybór pozostałej 5 w chwili obecnej nie jest jasny i budzi wątpliowści wszystkich.
jakie masz gwarancje, że gracz grajacy fenomenalnie armią A będzie gral równie dobrze armią B, a taka sytuacja zdarzy się na pewno (w top 10 masz przeciez 3 x imperium)
jaka będzie sie czul gracz grajacy najlepiej w Polsce armia B, ktory nie zalapie sie do skladu bo był 4 a nie 3 w rankingu...a top 3 go nie wybral, bo wybral gracza bedacego poza pierwsza 50 w rankingu. tak moze sie przeciez zdarzyc ( to tylko hipotetyczna sytuacja, bez zadnych podtekstow). wiecej juz nie bede pisal tym temacie. pozdrawiam i pozostawiam pod rozwage caly pomysl.

Robson
Niszczyciel Światów

Scimi napisał:
Chętni i aspirujący do składu by się zgłosili i grali ze sobą na zasady ETC i armiami którymi zamierzają tam grać.
śhino napisał:
1) IMo powinny sie liczyc turnieje punktowo a najlepiej kompozycyjnie zblizone do etc. turnieje na male punkty sa stosunkowo mało miarodajne jesli chodzi o turniej na 2250 z dunskimi restrykcjami.
Chłopaki gadacie bzdury, nie graliście, nie wicie, nie macie pojęcia co jest ważne przy wyborze drużyny. Co najwyżej można by zmienić, że TOP2 wybiera zamiast TOP3, żeby zminimalizować szanse na powtórzenie armii wśród wybieraczy.

Co do wybierania składu tylko po turniejach na:
1: Euro comp lub
2: same Mastery
3: Najlepisi w lidze daną armią.
to słabe pomysły.
1. Nie każdy gracz w składzie ma za zadanie robić same maski!!!!!!!!! przykładowo gracz WE, Dwarf lub Chaos dwarf ma bronić remisów i taką ma do tego złożoną rozpiskę i mimo małej ilości punków na koniec WTC jest graczem niezbędnym dla drużyny. Tą samą rozpiską nie wygra natomiast żadnego singlowego mastera na Euro comp score... i tu cały wasz plan wychodzi być z dupy.

2. Jeżeli wygram Strategikon 2x1200pkt, Lublin 1666pkt i Masterminda 1200pkt z zamianą armii, byłbym pewniakiem do reprezentacji na turniej 2250 CS ... dlaczego?

Wybieramy po prostu najlepszych biorąc pod w uwagę wiele kryteriów. robienie sztucznych kwalifikacji nie ma sensu. Pasiak, który nie grał w Polsce od 100 lat (wyjątek GT) jest nadal kandydatem do składu, mimo że nie jest z oczywistych przyczyn najwyżej sklasyfikowanym WE w zakończonej właśnie lidze.

hurtmaker napisał:
(w top 10 masz przeciez 3 x imperium)
to że na stronie ligi widnieje napis Robson Empire, Darek Empire itd. naprawdę nic nie znaczy, Darek większość sezonu grał WE, ja połowę grałem Chaosem, Malal cokolwiek ma tam napisane, na każdym turnieju grał inną armią.

A co zrobić z nowymi demonami, którymi jeszcze nikt nie grał, a na pewno weźmiemy je do składu? Według wszystkich dotychczasowych pomysłów w tym temacie, tej armii byśmy nie wzięli.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Wiem jak się tworzy drużynę - na DMP sami stworzyliśmy w klubie dość zgrany team.

Bardziej tutaj chodzi o fakt, który kolega wcześniej poruszył. Ktoś gra taką a taką armią - na DMP bierze inną, ale okazuje się że jest nawet wysoko w rankingu inny gracz, który tą armią gra, ale go się pod uwagę nie bierze.
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

w której top 3 stanowić będą gracze grający np. Demonic Legionem (bez podtekstów), to 2 z nich będzie zmuszonych do grania inną, niekoniecznie znaną świetnie sobie armią.
DL to nowa armia, jeżeli nawet w top3 będą 3 osoby tą armią to przecież nie będą to przypadkowe ( nowe ) osoby, tylko takie które grały wcześniej inną lub innymi armiami i na pewno nie zapomniały jak to się robi ! takie założenia są bez sensu...

Scimi
DMP nie ma CS-a
Gra 5 osób co bardzo wiele zmienia i można powtarzać armie co zmienia jeszcze więcej, bo każdy może grać czym lubi, umie.
dlatego napisałem ze można zmienić na top2 to jedyna zmiana jaka wydaje się rozsądna.
A chodziło mi przede wszystkim o bezsensowne turnieje kwalifikacyjne (SINGLOWE) musiały by być 8 osobowe, co też jest bez sensu :) ile równożędnych ósemek stworzymy w Polsce?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2008, o 11:01 przez Robson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

jaka będzie sie czul gracz grajacy najlepiej w Polsce armia B, ktory nie zalapie sie do skladu bo był 4 a nie 3 w rankingu...a top 3 go nie wybral, bo wybral gracza bedacego poza pierwsza 50 w rankingu. tak moze sie przeciez zdarzyc ( to tylko hipotetyczna sytuacja, bez zadnych podtekstow).
Będzie czuł się źle - ale to jego problem. Mamy wyłonić nalepszy skłąd, a nie zadowolić najlepszych graczy. Na Euro się jedzie, by wygrać - nie jest to nagroda za ligę. Aktualny system działa dobrze, pierwsze Euro wygraliśmy, na drugim drugie miejsce. To na top 3 spada odpowiedzialnośc za dobór składu. Tak samo, jak na Benhakkera spada odpowiedzialność za dobór składu na Euro 2008. Może sobie on nie powoływać najlepszego strzelaca Ekstraklasy i reszcie nic do tego.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Robson
Niszczyciel Światów

Jankiel zabrałeś mi pomysł właśnie miałem o tym napisać :) że brożek nie jedzie mimo że jest królem strzelców, dlaczego? bo może nie pasuje do koncepcji gry. itp. Rok temu Trojek był 3 w lidze, ale że gra orkami... ostatecznie nie pojechał.
RIP

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

No to widać, że TOP3 ligi niekoniecznie musi grać na ETC. To czemu by u nas nie zrobić tak, że wybieramy tego jednego "selekcjonera", a on dobierze graczy do składu ?? Sami doszliśmy do sedna - ETC nie ma być nagrodą dla graczy.

Owszem - taki selekcjoner miałby swoją wizję i zaprosiłby tych graczy, którzy z różnych względów by mu pasowali, ale równie dobrze TOP 3 ligi ma swoją wizję i zaprasza takich a nie innych graczy.

Jakbym na "selekcjonera" zaproponował Barbarossę to chyba raczej mało osób by kwestionowało jego wybory ??
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

Tych propozycji byłoby kilkanaście od kilkuset osób jak zatem podjąć decyzję :) Moze po prostu zróbmy tak że TOP X głosuje wybierając z pośród siebie kapitana drużyny i ten sam wybiera skład?
RIP

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Może być, że LL wybiera kapitana - w końcu drużyna nie jako reprezentuje Polskę i Polską Ligę WFB, więc jakiś wpływ na to może być. A czy kapitan zechce sam grać, czy kapitanować, to jego sprawa. Najwyżej w razie klęski spadnie głowa kapitana i nie będzie wybrany następnym razem.
Draconis - FOR EVER !!!

ODPOWIEDZ