Pytanie o IF i magic missile
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pytanie o IF i magic missile
1) Czy jeśli rzucam czar i będę miał 2 szóstki, a nie osiągnę wymaganego casting value ( np z powodu drain magic HE) to czar się udaje czy nie ?
I jeśli tak, to jak będzie ze Slannowym drain magic. Liczą się te szóstki do IF czy nie ?
2) Czy czary w stylu - wszystko promieniu X cali dostaje X hitów z siłą X są magic missile ?
I jeśli tak, to jak będzie ze Slannowym drain magic. Liczą się te szóstki do IF czy nie ?
2) Czy czary w stylu - wszystko promieniu X cali dostaje X hitów z siłą X są magic missile ?
nie. magic missle sa tylko te, ktore maja to wyraznie zaznaczone w opisie.Menace pisze:2) Czy czary w stylu - wszystko promieniu X cali dostaje X hitów z siłą X są magic missile ?
ad 1. 2 lub wiecej szóstek zawsze powodują udane rzucenie czaru (RB str 107) - nie ma tam wymogu uzyskania odpowiedniej sumy oczek.
przy Slannowym Drain Magic kostki sa odrzucane, wiec wtedy IF nie moze wystapic, bo kostki z szostkami sa po prostu ignorowane.
ad 2. nie. magic missle sa to tylko takie czary, ktore maja to jasno napisane w swoim opisie.
pozdrawiam
przy Slannowym Drain Magic kostki sa odrzucane, wiec wtedy IF nie moze wystapic, bo kostki z szostkami sa po prostu ignorowane.
ad 2. nie. magic missle sa to tylko takie czary, ktore maja to jasno napisane w swoim opisie.
pozdrawiam

Page 107 "If the result is less then the spell's casting value, it is not cast."
W opisie IF na tej samej stronie nie widzę wzmianki jakoby nie trzeba było rzucić Casting Value (tzn nie ma napisane "even if the casting value is not reached" ... stąd wydaje mi się jednak że nie do konca.... chyba że coś przeoczyłem lub popełniam błędną interpretację
W opisie IF na tej samej stronie nie widzę wzmianki jakoby nie trzeba było rzucić Casting Value (tzn nie ma napisane "even if the casting value is not reached" ... stąd wydaje mi się jednak że nie do konca.... chyba że coś przeoczyłem lub popełniam błędną interpretację
page 107 "When rolling to cast a spell, any result of two or more unmodified 6s means thet the spell has been cast with irresistible force.
The spell is cast successfully ..."
wurzucenie 2 lub wiecej szóstek powoduje ze czar jest rzucony z sukcesem, brak jest informacji o jakichkolwiek dodatkowych warunkach
pozdrawiam
The spell is cast successfully ..."
wurzucenie 2 lub wiecej szóstek powoduje ze czar jest rzucony z sukcesem, brak jest informacji o jakichkolwiek dodatkowych warunkach

pozdrawiam

sytuacja jest na tyle sporadyczna ze jakiekolwiek rozwiazanie bedzie dobre, choc ja jestem przekonany ze 2x6 to czar zawsze udany.
poza tym mało kto probuje rzucac czary z duzym castingiem (13+) na 2 kosciach.. a jak juz probuje to niech mu ten raz na 36 to wejdzie
poza tym mało kto probuje rzucac czary z duzym castingiem (13+) na 2 kosciach.. a jak juz probuje to niech mu ten raz na 36 to wejdzie