Liga: 5 Masterów - 5 Lokali

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Robson pisze: Możemy wprowadzić premie wyjazdowe

lub

Ograniczyć możliwość gry wszystkich lokali w sezonie tylko w jednym ośrodku.

Rozdzielić lokale na:
parówki max 2 w sezonie liczone do ligii
single 2K+ max 2 w sezonie liczone do ligi
single <1999pkt max 2 w sezonie liczone do ligi
Premie były i jak to wyglądało przerabialiśmy - trudno zdefiniować premię wyjazdową.
Jeżeli ograniczysz rodzaje zaliczanych turniejów do ligi, to de facto wymuszasz na graczach jechanie na te konkretne turnieje, bo inne im już nic nie dadzą - a gracze jednak wolą mieć wybór. No i jak pisałem wczesniej - 5 masterów zaburza względną równowagę, której punkt ciężkości i tak przesuwa się w kierunku masterów.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

premia wyjazdowa to inne województwo. :)
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Robson pisze:premia wyjazdowa to inne województwo. :)
Z Malborka do Elbląga jest góra 30 min jazdy, a to też inne województwo. Ja do Malborka mam prawie 2,5 godz. a to te same - takich przykładów możnaby mnożyć. Nie można zdefiniować logicznie i jasno kiedy premia się należy a kiedy nie.
Draconis - FOR EVER !!!

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Podoba mi się tytułowy pomysł tego rozmytego tematu. 5:5 byłoby fajnie, i nie ważne, że ciężko zachować formę na tylu duzych imprezach. Wygrywałby najrówniejszy

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Post autor: Pająk »

Wygrałby ten, który ma czas, pieniądze i nic innego do roboty jak jeździć po całej Polsce na mastery... Dla niektórych 4 to już dużo... z tymże 3 to już trochę za mało, by wynik na koniec ligi był miarodajny...

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

obecne proporcje są 2 do 1 i imo są to dobre proporcje
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

o jakich proporcjach 2:1 mowisz?

mamy 4 mastery, 6 lokali, to raczej nie wiecej niz 1,5.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Scimiemu chodziło o procent możliwych punktów do zdobycia...

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Pająk pisze:Wygrałby ten, który ma czas, pieniądze i nic innego do roboty jak jeździć po całej Polsce na mastery... Dla niektórych 4 to już dużo... z tymże 3 to już trochę za mało, by wynik na koniec ligi był miarodajny...
Nie moge się zgodzić z tym co piszesz - wygra ten kto będzie wygrywał na Masterach (nie musi byc na wszystkich) - wystraczy być na 6-8 i zająć wysokie miesce.

Właśnie w tej Lidze (jak i w poprzedniej) była tendenacja że w czołowce był ten co miał czas i pieniądze (co było głupie), bo lokale zrobił na maxa, a z Masterów zawsze było jakoś w Top10 :? :? :?

Lige powinna wygrać osoba która miała najlepszą średnią z Masterów - w tej Lidze Crus był najlepszy na dwudniowych turniejach, ale z racji tego że nie miał czasu na lokale (których zagrał tylko 6, a rekordziści zagrali po 20), bo miał np: ślub dobrego kumpla i nie mógł grać.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Oj Darek przesadzasz.
Duke zmaksowal lokale i go wszyscy z dobrymi masterami powyprzedzali pomimo slabo zaliczonych lokali.

Crusowi zabraklo tak naprawde tylko jednego lokala do drugiego miejsca w lidze a dwoch do pierwszego... A lokale mial bardzo slabo zaliczone, wlasciwie na minimum.

Wlasnie teraz tak jest, ze Mastery decyduja o zwyciestwie w lidze, a to, ze Crus akurat wybitnie slabo lokale mial zrobione to juz jego wina, a nie systemu.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Dalmar pisze: Nie moge się zgodzić z tym co piszesz - wygra ten kto będzie wygrywał na Masterach (nie musi byc na wszystkich) - wystraczy być na 6-8 i zająć wysokie miesce.
No właśnie - widzisz co piszesz ?? 6-8 -> 60-80% wszystkich. Przy 13tu może się udać, przy 10 ciężko. Nie każdy mieszka w Wawie i ma wszędzie prawie tak samo blisko. Poza tym jak mastery znowu powrzucacie co 3 tygodnie to wątpię bym nawet na tych 6ciu był, bo po prostu za gęsto będzie i z kasą ciężko.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

kasa dla wiekszosci z nas to chyba problem z 2 ligi skoro stac na armie za kilka kola plnow

problem jest powoli z czasem itp, wiec moim zdaniem uklad ktory byl w poprzednim sezonie jest ok, mozemy ograniczyc ilosc premii do 1 a ilosc lokali do 5 i to chyba najrozsadniejsze rozwiazanie, zmniejsza zarowno role samych lokali jak i premii a ilosc "prawdziwie" maksowanych loakli nadal pozostaje 4.

Awatar użytkownika
Pająk
Masakrator

Akurat co do twojego argumentu z kasą się nie zgodzę- niektórzy swoje armie zbierają kilka lat... To się wtedy koszta rozkładają. A wyjazd na mastera to jest wydatek 100-150 zł na same przejazdy i wpisowe. Dolicz do tego żarcie i u wielu z nas rozrywki dodatkowe:-P Chcąc zaliczyć dwa mastery w miesiącu wychodzi Ci już z 200 do 300 zł na same przejazdy i wpisowe. A nie wszystkich utrzymują rodzice:-P
Nie moge się zgodzić z tym co piszesz - wygra ten kto będzie wygrywał na Masterach (nie musi byc na wszystkich) - wystraczy być na 6-8 i zająć wysokie miesce.

Właśnie w tej Lidze (jak i w poprzedniej) była tendenacja że w czołowce był ten co miał czas i pieniądze (co było głupie), bo lokale zrobił na maxa, a z Masterów zawsze było jakoś w Top10 Confused Confused Confused

Lige powinna wygrać osoba która miała najlepszą średnią z Masterów - w tej Lidze Crus był najlepszy na dwudniowych turniejach, ale z racji tego że nie miał czasu na lokale (których zagrał tylko 6, a rekordziści zagrali po 20), bo miał np: ślub dobrego kumpla i nie mógł grać.
myślę, że twoje słowa co do ważności i ilości masterów obalili już Scimi i Marek Golan

Robson
Niszczyciel Światów

więc jak ktoś nie ma kasy to i tak ligi nie wygra i nie pojedzie na ETC, ponieważ nie wyłoży 4000pln na wymaksowanie punktów hobby na masterach i nie wyda 2000pln na weekednowy wypad na ETC.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Robson pisze:więc jak ktoś nie ma kasy to i tak ligi nie wygra i nie pojedzie na ETC, ponieważ nie wyłoży 4000pln na wymaksowanie punktów hobby na masterach i nie wyda 2000pln na weekednowy wypad na ETC.
Nie trzeba wydawać tyle, aby mieć wymaksowane hobby. Testu nie kupisz, chyba że czegoś nie wiem ;) A malowanie - można malować samemu i dostawać dużo za hobby, a niekoniecznie być słabym graczem.
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

ile osob w poslce pomaluje armie na maxa z hobby? no właśnie mało. nawet jak malujesz nieźle to będziesz miał te 10pkt mniej niż osoba, któa gra armią w pełni malowaną przez studio, z konwersjami i podstawkami za kolejne 500zł. Dodatkowo posiadasz kilka armii żeby wygrywać turnieje na małe punkty i duże.
RIP

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Robson pisze:ile osob w poslce pomaluje armie na maxa z hobby? no właśnie mało. nawet jak malujesz nieźle to będziesz miał te 10pkt mniej niż osoba, któa gra armią w pełni malowaną przez studio, z konwersjami i podstawkami za kolejne 500zł. Dodatkowo posiadasz kilka armii żeby wygrywać turnieje na małe punkty i duże.
To twój punkt widzenia. Nie mów mi, że maksa za malowanie dostają armie tylko na poziomie E-bayowym z ocenami na CMON rzędu 8+. Są armie które mają estetycznie nałożone 4-5 kolorków, fajne przejścia, jakieś cienie dodane i masę konwersji jak typ armii pozwala (takie VC to chyba najłatwiej pokonwertować). Starczy dobry tabletop + konwersje aby maksa zgarnąć. Napewno różnicy wielkiej nie będzie, chyba, że tabelka ocen na danym turnieju mocno pewne rzeczy wypunktowuje, zaniedbując inne. Ja daję malować bratu i znajomym - solidny tabletop jestem w stanie dzięki nim uzyskać. Gorzej z konwersjami, ale to bardziej z mojej niechęci, do cięcia orginalnych modeli.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Robson pisze:ile osob w poslce pomaluje armie na maxa z hobby? no właśnie mało. nawet jak malujesz nieźle to będziesz miał te 10pkt mniej niż osoba, któa gra armią w pełni malowaną przez studio, z konwersjami i podstawkami za kolejne 500zł. Dodatkowo posiadasz kilka armii żeby wygrywać turnieje na małe punkty i duże.
Panowie odchodzicie od tematu - można o tym pogadać w innym podtemacie.

Generalnie ok jeśli chodzi temat główny - zobaczymy jak będzie w tym sezonie i moze wróce do tematu za rok.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Skoro zmniejszaliśmy ilość masterów by iść w jakość a nie ilość, to czemu teraz nagle chcemy wrócić do ilości. Im więcej liczymy turniejów tym mniej osób walczy o topowe miejsca, bo nawet spieprzony master daje potężna przewagę nad kimś kto nie zagrał wcale. Ja bym poszedł w kierunku koncepcji 3 masterów, będzie to miało jeden podstawowy plus, 3 turnieje większość graczy będzie miała w swoim i sąsiednich województwach więc będą się mogli wreszcie logicznie porównać w rankingu z czołówką a nie psioczyć na 150zł wydatek na mastera jako argument by siedzieć dalej u siebie w domu.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

hahaha

3 mastery? tzn. ze chcesz 7 lokali? Już nie mialbys zadnego odniesienia co do poziomu grania ludzi w czolowce ligi, skoro 700 pts/1600 pts są za lokale

daj spokoj, temat obcykany juz dawno

ODPOWIEDZ