ZMIANY W REGULAMINIE LL

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

ZMIANY W REGULAMINIE LL

Post autor: Furion »

Witam.

Krótko i na temat.

Stawaim hipotezę, że w dużej mierze śmieszność LL wynika ze zbyt dużej liczby osób na niej będących. Jakość LL okupantów też pozostaia wiele do życzenia. Okazuję się, że największą siłę przebicia mają organizatorzy turniejów lokalnych - jest ich około 30. Często są to bardzo hermetyczne ośrodki, które rozeznania na Battlowej mapie Polski zbytniego nie mają i dupy nigdzie nie ruszą.

Młode ośroki prędziutko organizują 3 turnieje, co by być na LL (nie wiem po co) nie mając nic zbyt mądrego do powiedzenia. Z powodu dużej liczby osób głosowania są: długie, absurdalne, nic nie wnoszące.

Najlepszym głosowaniem do tej pory było założone przez Ziemka, czy sędziowie powinni myć zęby na masterach. Lepsza byłoby głosowanie Supła "Czy Trojek ma sobie jajka golić" ale te nie zdobyło regulaminowej ilości osób potrzrebnej do wszczęcia głosowania.

Z ww powodów uważam, że zmiany w regulaminie ligi są potrzebne, tym samym proponuję zmianę punktu 2.3 i 2.4:
2.3
Klub, któremu przysługuje na początku sezonu miejsce na LL tytułem zorganizowania 3 turniejów lokalnych w ramach Ligi w pierwszych 6 miesiącach nowego sezonu musi zorganizować minimum 1 turniej. W sezonie klub musi zorganizować co najmniej 3 turnieje lokalne , aby utrzymać miejsce na LL.

2.4
Kluby otrzymują miejsce w przypadku zorganizowania turnieju klasy Master - jedno dodatkowe miejsce za każdy zorganizowany turniej klasy Master. Przed początkiem danego sezonu po przegłosowaniu ilości oraz lokalizacji Masterów kluby , które mają te turnieje zorganizować wytypowują swoich dodatkowych przedstawicieli .
na:
propozycja Furiona pisze:Miejsce na LL otrzymuje organizator, który zorganizuje dwudniowy turniej WFB o frekwencji co najmniej 65 osób
Dlaczego?
A dlatego:
Obrazek
Z reguły prawdą jest, że organizator który potrafi imprezę o postawionych wyżej warunkach zorganizować jest osobą myślącą, mającą coś sensownego do powiedzenia na temat wfb w Polsce. Głosowania będą przebiegać sprawnie i nie będzie jakiegoś pierdaczenia się z durnymi głosowaniami. Wysiłek równoważny organizacjiMastera będzie doceniony (np Bitwa o Białystok ma zgłoszonych ok 50-60 osób, wysiłek równoważny organizacji Mastera)

Oczywiście spodziewam się sprzeciwu ze strony organizatorów lokali. @Do Was - czy naprawdę wnieśliście coś do tej LL? Czy naprawdę organizatorzy ww turniejów nie zrobią tego tak samo / lepiej? Przecież doweidli, że mają większe zdolności od Was. Serio jesteście aż tak niezastąpieni?

Pomysł oddaję pod dyskusję.

pozdrawiam
Furion

FAQ

Q: Tia... i teraz to nie będzie już w ogóle lokali
A: Bullshit. Ciężko mi odpowiedzieć sensownie na jakieś z dupy wzięte insynuacje.

Q: Będzie dopisywanie ludzi.
A: Do limitu 65 osób? Od ilu? Od 20? Albo org zrobi turniej z zajebistą frekwencją albo nie. Na turniej o takiej frekwencji zbierają się już dobrzy/ważni gracze ze świata wfb. Wałowanie jest bardzo trudno wykonywalne.

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Jurku jakbys poczytal wiekszosc rzecyz na ll to bys wiedzial... ze:

1) regulamin ten co wisi jest nieaktualny (chyba ze juz go ziemko przeorbl do konca)
2) zlukaj wyniki glosowan, i zobaczysz jakie beda zmiany.
3) wedlug nowych zasad tabelka jest w porzadku.

Pisz krotkie posty bo nie chce mi sie takich czytac :)

jezeli chodzi o nowe osrodki to raptem pojawily sie 3 :)

Poza tym nie uwazam zeby LL miala obecnie jakies problemy :)
Chyba robisz widly z igly.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Chyba robisz widly z igly.
nie pierwszy raz

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Ech Furion, nie chce byc nawet nie mily dla Ciebie, bo to jak kopanie kundelka bezbronnego

z tego co podkresliles polowa to niby-mastery (np strategicon, arena), albo mastery ponizej 65 osob (bydgoszcz).
nie ma jak sprawdzic ktore z tych imprez w tym roku beda mialy ponad 65 osob.

ciekawi mnie za to czemu KrzyskaW nie podkresliles - z tego co kojarze jeden z lokali naszych zgromadzil ponad 60 (chyba ponad 65 - ale nie dam sobie reki uciac) osob.

Nie wiem jakie macie lokale w Mysliborzu - ale jesli denne (tak mozna wywnioskowac z twojego posta - ze wszystkie na jakich byles ssaly w porownaniu do masterow) nie jest powodem do dyskryminacji pracy innych organizatorow. Porownujac cene/jakosc (baza terenowa, darmowe wyzywienie, sensownosc formatu) zdazylo mi sie byc na lokalach lepszych niz mastery (na ktorych tez juz paru bylem). pojezdzij moze sam po kraju najpierw, rozeznaj sie i daj nam znac do jakich wnioskow doszedles

nie przygotowales w ogole sie do tematu ktory chcesz poruszac, prawda? to moze daj se siana i idz gdzies indziej zbawiac swiat?

PS. byc moze faktycznie dyskusja o ksztalcie LL nie zaszkodzi - ale nie w takiej formie i nie z takim otwarciem. raczej powinny sie wypowiadac osoby ktore maja cokolwiek do powiedzenia, a no offence, furion do nich (w domysle: w tej kwestii) IMO nie nalezy.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Młode ośroki prędziutko organizują 3 turnieje, co by być na LL (nie wiem po co)
Niektóre nawet tego nie robią, tylko podpinają się pod inne większe ośrodki i później się okazuje, że z jednej bazyliszkowej bazy terenowej i jednego lokalu wypączkowało kilka klubów. Rzecz nagminna, w szczególności w poprzednich sezonach.
raczej powinny sie wypowiadac osoby ktore maja cokolwiek do powiedzenia, a no offence, furion do nich (w domysle: w tej kwestii) IMO nie nalezy.
Podobnie jak autor powyższego posta.

LL działała najlepiej, gdy było tam około 10 osób. Wszystko szło sprawnie, a wypowiadały się tylko osoby znające sie na rzeczy i wnoszące w ligę jakiś wkład. A teraz? Głupiego regulaminu nie można od dwóch sezonów uchwalić, tylkojedzie się cały czas na prowizorce z bodajże 2005 r. Nie mówiąc już o wyborach do LS, gdy sezon skończył się dwa tygodnie temu, a do dziś nawet nie ma głosowania w tej sprawie. Tylko od czasu do czasu ktoś do nas napisze, byśmy się wstrzymali z publikacją uściśleń do nowych wyborów, bo skład się może zmienić. Gdybyśmy mieli czekać na LL, musielibyśmy zawiesić działalność na co najmniej dwa miesiące.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Ojoj. Hmmm...
....
Ucaluj zonke ode mnie jak tak stawiasz sprawe.

Pzdr,
TPsa

PS. Naprawde nie wspominasz milej niektorych lokali niz masterow? Chociaz w pociagu nikt Cie nie napadnie jak na lokal jedziesz itd

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Jankiel pisze:
LL działała najlepiej, gdy było tam około 10 osób. Wszystko szło sprawnie, a wypowiadały się tylko osoby znające sie na rzeczy i wnoszące w ligę jakiś wkład. A teraz? Głupiego regulaminu nie można od dwóch sezonów uchwalić, tylkojedzie się cały czas na prowizorce z bodajże 2005 r. Nie mówiąc już o wyborach do LS, gdy sezon skończył się dwa tygodnie temu, a do dziś nawet nie ma głosowania w tej sprawie. Tylko od czasu do czasu ktoś do nas napisze, byśmy się wstrzymali z publikacją uściśleń do nowych wyborów, bo skład się może zmienić. Gdybyśmy mieli czekać na LL, musielibyśmy zawiesić działalność na co najmniej dwa miesiące.
Jak pisałem na 2 tygodnie przed końcem ligi że trzeba JUŻ przegłosować mastery, LS i modów, to zostałem oskarżony o działania na chybcika, że się zdąży i do góra 10 maja wszystko będzie - na razie widać, że jak do MB nowa LS się ukonstytuuje to będzie dobrze.

Zgodzę się w tej dyskusji z jedną rzeczą - zbyt duża liczba decydujących obniża efektywność podejmowania decyzji. Kiedyś proponowałem utworzenie jakiegoś "zarządu ligi/prezydium", a LL miałaby podejmować decyzje tylko niezbędne do dalszego funkcjonowania. Niejako takim prezydium są Moderatorzy LL, ale aż tak wielkich uprawnień to nie mają.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Heh, wszystko idzie ok.

Z masterami faktycznie mozna bylo isc troche szybciej (tak o tydzien - dwa)
ale reszta jest ok.

Ja nie widze powodu spieszenia sie z LS, w wiekszosci beda to ci sami ludzie, nie ma zadnego znaczenia czy ls sie zmieni teraz czy za miesiac. Jak ktos pisze, zebyscie nie poblikowali nic, to go nie sluchajcie, bo pisze zle.
Wszystko ma isc spokojnie, ale isc... i tak sie dzieje, za tydzien bedzie nowa LS i jest ok...
Najgorsze to sa takie dzialania pod impulsem (tak by sie pewnie dzialo jakby 5 osob rzadzilo).
A co do regulaminu, to w zeszlym sezonie nikt sie za to nie chcial zabrac, wiec zostal taki jaki byl, a nie byl to problem za duzej liczby osob...
Dopiero pozniej (pod koniec sezonu) zajal sie tym Ziemko o ile sie nie myle.

Minusy LL ma oczywiscie, ale i tak dziala to wszystko w miare sprawnie... sugerowalbym jakies drobne zmiany, a nie takie wywracanie wszystkiego do gory nogami.

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

mnie osobiście wkurza, że osoby które nie jeżdżą na mastery głosują w sprawie gdzie one mają się odbywac. wiec ograniczenie ilosci osob jest dobrym pomysłem.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Ale akurat takie ograniczenie jest zbyt drastyczne, przede wszystkim dlatego, że w kwestii głosowania na mastery osoby na LL byłyby sędziami we własnej sprawie.
A licky boom boom down!!!

Koszu
Chuck Norris

Post autor: Koszu »

nieprawda, każdy oceniałby mastery organizowane przez innych.

to chyba lepiej, niż że gość który zrobił 3 lokale w koziej wólce nagle głosuje nad masterami, o których wie tyle, że są.

Awatar użytkownika
Piotr P.
Falubaz

Post autor: Piotr P. »

Jankiel pisze: później się okazuje, że z jednej bazyliszkowej bazy terenowej i jednego lokalu wypączkowało kilka klubów. Rzecz nagminna, w szczególności w poprzednich sezonach.
Nie dokońca jest to prawdą Jakubie. Za lokale w waszawie mamy 2 miejsca na LL. Bastion i Kult. Bastion otrzymał miejsce za lokale na Abrahamma, gdzie jest osobna baza terenowa oddzielna od bazyliszka. Kult swego czasu organizował lokale na przesnyskiej, gdzie stworzył własna baze terenową.

Baza bazyliszkowa jest wykorzystywana teraz na Narbutta bo wyżej wymienione miejscówki są chyba spalone.

Wracając do tematu. Też jestem za ograniczeniem miejsc na LL.
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie dokońca jest to prawdą Jakubie. Za lokale w waszawie mamy 2 miejsca na LL. Bastion i Kult. Bastion otrzymał miejsce za lokale na Abrahamma, gdzie jest osobna baza terenowa oddzielna od bazyliszka. Kult swego czasu organizował lokale na przesnyskiej, gdzie stworzył własna baze terenową.

Baza bazyliszkowa jest wykorzystywana teraz na Narbutta bo wyżej wymienione miejscówki są chyba spalone.
Nie mówię o poprzednim sezonie. Dawno, dawno temu były zastrzeżenia co ilości klubów warszawskich robiących turnieje na Narbutta.

W tym i poprzednim sezonie chyba tylko Vendetta wypączkowala, podczepiając się to tu, to tam, byle tylko turniejów na LL starczyło.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, o 09:42 przez Jankiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Pierwszy raz na własnej skórze przekonałem się jaki jest TP ;-)
Nie będę więcej odpowiadał na Twoje merytorycznie puste posty.

65 nie jest jak na razie limitem sztywnym, a tym bardziej ostatecznym.
TruePunk pisze:ciekawi mnie za to czemu KrzyskaW nie podkresliles - z tego co kojarze jeden z lokali naszych zgromadzil ponad 60 (chyba ponad 65 - ale nie dam sobie reki uciac) osob.
Bo go nie lubię, bo on topi małe kotki, bo jeździ samochodem lepiej ode mnie?

Albo może dlatego, że nie wiedziałem / zapomniałem by turnieje Schwarze Pferd gromadziły taką ilość ludzi?
Nie wiem jakie macie lokale w Mysliborzu
W pełnym słońca Myśliborzu 8) lokale nie są organizowane
pojezdzij moze sam po kraju najpierw, rozeznaj sie i daj nam znac do jakich wnioskow doszedles
Plewko ;-) Zaskakującym jest, że jeżdżę na turnieje.
Teraz idź na stronę ligi i wytknij mi, że byłem tylko na 5ciu turniejach w tym roku ;-) Dlaczego dalej uważam , że jeżdżę na turnieje? Kombinuj, kombinuj...
nie przygotowales w ogole sie do tematu ktory chcesz poruszac, prawda? to moze daj se siana i idz gdzies indziej zbawiac swiat?
Chyba odpowiem Ci po prostu: Nieprawda.
PS. byc moze faktycznie dyskusja o ksztalcie LL nie zaszkodzi - ale nie w takiej formie i nie z takim otwarciem.
tja... czyli lepiej, żeby odbywała się wewnątrz LL? 8)
Lata by mijały, nic nie zostałoby ustalone.
raczej powinny sie wypowiadac osoby ktore maja cokolwiek do powiedzenia, a no offence, furion do nich (w domysle: w tej kwestii) IMO nie nalezy.
Git :!:

Dobra, koniec tego spamu z niespełnionym obieżyświatem.

@B_Sk
Ale akurat takie ograniczenie jest zbyt drastyczne, przede wszystkim dlatego, że w kwestii głosowania na mastery osoby na LL byłyby sędziami we własnej sprawie.
Jeżeli ktoś ma potencjał zrobienia dużego turnieju, wchodzi na LL; nie musi to być Master.

@Szmaja
1) regulamin ten co wisi jest nieaktualny (chyba ze juz go ziemko przeorbl do konca)
Ty jesteś Modem, zgadza się? To dlaczego zarzucasz mi powoływanie się na przestarzałe informacje, za które m.in. Ty jesteś odpowiedzialny?

@Co do tabelki: to tylko symulacja! Celem było pokazanie, że wprowadzenie ww ograniczeń będzie miało zamierzony efekt.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Paffeu pisze:nieprawda, każdy oceniałby mastery organizowane przez innych.

to chyba lepiej, niż że gość który zrobił 3 lokale w koziej wólce nagle głosuje nad masterami, o których wie tyle, że są.
Ale cały czas dyskutujemy o sytuacjach skrajnych.
Nie mam nic przeciwko ograniczeniu osób na LL bo też odnoszę wrażenie, że część za bardzo się nie orientuje, co, gdzie i kiedy się wydarzyło, a jednak głosują. Ale tak drastyczne ograniczenie jest niepotrzebne.
Jak chcemy wprowadzić coś sensownego to trzeba po protu pomyśleć nad tym, aby członek LL musiał się odmeldować na masterze powiedzmy raz na pół roku bo LL nie podejmuje decyzji, które dotyczą tylko Koziej Wólki, ale które dotyczą całej ligi WFB w Polsce, a solą tej ligi są Mastery.
Jeśli taki klub zorganizuje trzy lokale, a do tego jego przestawiciel będzie grał na masterach to chyba będzie oznaczało, że wiedzą jak to wszystko wygląda?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

b_sk pisze:Jeśli taki klub zorganizuje trzy lokale, a do tego jego przestawiciel będzie grał na masterach to chyba będzie oznaczało, że wiedzą jak to wszystko wygląda?
Nie przeczę, że tacy ludzie są.
Tak samo jak osób które znają się na zasadach jest więcej niż skład LS - a mimo wszystko jest ograniczenie do tych 5ciu miejsc... primus inter pares.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Ale LL nie ma z zadanie ustalać zasad, a reprezentować graczy i organizatorów turniejów ligi WFB w Polsce. To tak jak z parlamentem, niby można zlikwidować i wprowadzić pięciu mędrców, którzy zadecydują szybko, łatwo i bezboleśnie, ale Ci którzy wśród tych pięciu mędrców nie będą mieli swojego reprezentanta będą się czuli wydymani i dojdą do wniosku, że ta demokracja to na dobrą sprawę jest im kompletnie niepotrzebna.
Najlepszą spraw w Lidze i co za tym idzie LL jest to, że jest ogólnopolska, a nie ogólnoorganizatorskomasterowska.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

b_sk pisze:Najlepszą spraw w Lidze i co za tym idzie LL jest to, że jest ogólnopolska, a nie ogólnoorganizatorskomasterowska.
Jeszcze raz :-) Master nie ma nic do rzeczy wg proponowaego przeze mnie zapisu. Liczy się robienie dużej, udanej dwudniowej imprezy.

pozdraiwam
Furion

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Furion pisze:
b_sk pisze:Najlepszą spraw w Lidze i co za tym idzie LL jest to, że jest ogólnopolska, a nie ogólnoorganizatorskomasterowska.
Jeszcze raz :-) Master nie ma nic do rzeczy wg proponowaego przeze mnie zapisu. Liczy się robienie dużej, udanej dwudniowej imprezy.

pozdraiwam
Furion
W poprzednim sezonie duże dwudniowe imprezy to były mastery(też nie wszystkie) i chyba nic ponadto. Sorry, ale to jest koncepcja kompletnie od czapy z gatunku: nie musisz być białym żeby wstąpić do naszego klubu golfowego, wystarczy tylko, że wybielisz sobie skórę.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

b_sk pisze:W poprzednim sezonie duże dwudniowe imprezy to były mastery(też nie wszystkie) i chyba nic ponadto.
tylko z mojego środowiska:
DMW w ostrowie
Urodziny Sterfy Zero
Pyrkon

frekwencja ok. 40-45 osób każdy

ODPOWIEDZ