The Helm gives a 6+ armour save, and may be worn in addition to normal armour. Enemies in base to base contact suffer -2 WS. Wearer hates all models in a Tomb King army.
Przedmiot nieoficjalny Dogs of War, ale bardzo często dopuszczany na turniejach.
Cytaty z rozmowy na podforum Dogs of War:
wstawiamy paymastera z Bright Helm of Myrmidia w klocek A 25 pikinierów tak, aby stał on dokładnie w środku pierwszego rzędu. szarżuje na nich klocek B piechoty z jednostkami o WS 3. czy wszyscy pikinierzy wypłacają hity na 3+?
Tak tylko te modele, kóre stykają sie podstawkami z Paymasterem maja obniżony WS. Jednakże wszyscy pikinierzy na przeciwko tych osłabionych modelów trafiają je na 3+, nawet te z 4 szeregu.
Czy w takim razie uznaje się, że pikinierzy z dalszych szeregów stoją tak, jakby byli w pierwszej lini (dzięki pikom), Paymaster styka się z 3 modelami przeciwnika, którym obniża WS - więc 4 szeregi x 3 modele daje nam 12-1 pikinierów trafiających na 3+ (minus Paymaster). Czy dobrze się wyraziłem, czy coś zagmatwałem?
a nie jest przypadkiem tak, że jeśli trzy środkowe modele wrogiego oddziału mają obniżony WS, to wszyscy pikinierzy stykają się "corner to corner"? Narysuje sytuacje graficznie, co by łatwiej było to zobrazować:
X-pikinierzy
Y-paymaster
Z-wrogowie
z-wrogowie z obniżonym WSem
XXXXX
XXXXX
XXXXX
XXYXX
ZzzzZ
Według mnie jeśli tylnie szeregi dzięki zasadzie piki biją jakby były z przodu, to mogą wybrać atak w "z".
Ale jak pisze głupoty, to mnie poprawcie

Jak grać?