szarza do lasu a gonienie w locie w reakcji na ucieczke

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

nie masz opcji "jak cos to coś, jak cos innego to cos innego", a w ruchu taka mozliwość jest - moge wybrac typ ruchu jakim sie poruszam.

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Post autor: Moczul »

Szafa po takich wypowiedziach zaczynam tracić do Ciebie szacunek jako sędziego... Możesz deklarować tylko szarże prawdopodobne, w tym przypadku tylko szarża na piechotę jest możliwa i tylko taką możesz wykonać.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

jak cel robi flee to szarża latajaca jest rownie prawdopodobna.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

szafa@poznan pisze:jak cel robi flee to szarża latajaca jest rownie prawdopodobna.
......22".....15"
x <-->p <---> xx

x i xx to moje jednostki. p to jednostka przeciwnika.

czy moge zadeklarowac szarze xx i x naraz? (zakladajac, ze xx ma wiekszy us oraz, ze szarza x wynosi 20")
i czemu nie? przeciez prawdopodobne jest, ze przeciwnik da flee a wtedy bede mogl x dojsc do przeciwnika... taki mniej wiecej jest twoj tok rozumowania...

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

chyba rozumiem o co szafie chodzi, i nawet zaczyna brzmieć to logicznie, aczkolwiek niefajnie...

1 krok - deklaracja szarży, tu nie mówimy jakim ruchem się poruszamy
2 krok - deklaracja reakcji
3 krok - wykonanie ruchów, i tu deklarujemy jak się poruszamy
a. jeżeli cel stoi - idziemuy po ziemi
b. jeżeli cel ucieka - lecimy

...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, o 14:39 przez grzech76, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

szafa@poznan pisze:jak cel robi flee to szarża latajaca jest rownie prawdopodobna.
Szarża ma być prawdopodobna w momencie deklaracji a nie po reakcjach.

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Szarża ma być prawdopodobna w momencie deklaracji a nie po reakcjach.
i jest.

nie mam nakazu wybierania typu ruchu przed ruchem, a jedynie zakaz łączenia typów ruchu.

Wszystko zgodnie z prawem.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Shino pisze:
......22".....15"
x <-->p <---> xx

x i xx to moje jednostki. p to jednostka przeciwnika.

czy moge zadeklarowac szarze xx i x naraz? (zakladajac, ze xx ma wiekszy us oraz, ze szarza x wynosi 20")
i czemu nie? przeciez prawdopodobne jest, ze przeciwnik da flee a wtedy bede mogl x dojsc do przeciwnika... taki mniej wiecej jest twoj tok rozumowania...
szafa odpowiedz mi na moje pytanie...

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Okopałeś sie na swoich pozycjach i tkwisz w błędzie dam Ci kilka godzin na przemyślenie całej sytuacji...

grzech76
Mudżahedin
Kontakt:

Post autor: grzech76 »

aczkolwiek powstaje pytanie, co w przypadku, gdy jednostka w lesie stojąca deklaruje flee, ucieka na tyle by uciec szarży na piechotę, ale nie wyjdzie z lasu, natomiast lotem zagonić się ją da.

co wtedy

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

grzech76 pisze:aczkolwiek powstaje pytanie, co w przypadku, gdy jednostka w lesie stojąca deklaruje flee, ucieka na tyle by uciec szarży na piechotę, ale nie wyjdzie z lasu, natomiast lotem zagonić się ją da.

co wtedy
Jak to co? Uciekla a latacz idac na piechote pali szarze. Proste jak drut.
Obrazek

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

bless pisze:
grzech76 pisze:aczkolwiek powstaje pytanie, co w przypadku, gdy jednostka w lesie stojąca deklaruje flee, ucieka na tyle by uciec szarży na piechotę, ale nie wyjdzie z lasu, natomiast lotem zagonić się ją da.

co wtedy
Jak to co? Uciekla a latacz idac na piechote pali szarze. Proste jak drut.
No co Ty!! Idąc tokiem rozumowania Szafy możesz wybrać lot i ruszyć się na 20"

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Temat wraca jak bumerang. :)

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=175318#175318

Ja swoje zdanie zmienilem i teraz tez uwazam, ze w momencie szarzy deklrauje sie czy lotem czy na piechote.

Ale w rulebooku nic na ten temat nie ma niestety :(.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Niech ktoś takiej akcji spróbuje na turnieju - u mnie polecą karniaki. Trochę rozsądku panowie (choć Szafa już zasłynął szarżami smokiem na kancik w strefy boczne, mimo, że jest się od przodu, to jakoś mnie to zagranie nie dziwi).
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Pozwolę sobie zabrać głos, gdyż jestem autorem interpretacji zasad.

Przedłożę mój tok myślenia:
1.Początek tury i deklaracja szarż, deklaracja szarży to TYLKO kto kogo szarżuję (deklarowanie szarż w podręczniku), nie znalazłem nigdzie zapisu że trzeba na tym etapie wybrać jakim ruchem szarżujemy. W tym momencie nasze figurki stoją.
2.Reakcja na szarże. Nadal nasze figurki stoją a przeciwnik wybiera co będzie robił.
2.a i b. Ewentualne compulsory i kolejne reakcje.
3.Wykonanie reakcji na szarże. Tu uciekający się przesuwa a nasze figurki nadal stoją.
4.Przesunięcie oddziałów szarżujących, i tu czytamy (w dziale moving flyres) że ruszając lataczy możemy wybrać jakim ruchem ich przesuwamy. Czyli musimy starać się tak przesunąć figurki by doszły do kontaktu z wrogim oddziałem w odpowiedniej strefie, lub gdy ucieka go zniszczyły, albo palimy szarżę. W tym konkretnym przypadku lecimy.
5.Jest zapis że cel wystarczy widzieć na początku szarży, a w wyniku reakcji odział może wyjść z pola widzenia.

Jeżeli przeoczyłem jakiś istotny zapis w rulebooku to proszę mnie poprawić, jednakże podczas rozstrzygania sytuacji na żaden takowy nie natrafiliśmy.
Jeżeli mógłbym prosić to chłopaki merytoryka, a nie "mi się wydaje", mi tez się wydawało ze nie można a po otworzeniu podręcznika okazało się że wydawać to się może zasady 7 edycji swoje.
Możecie nie lubić Szafy ale co mu trzeba oddać jako jedyny zajrzał na poważnie do rulebboka żeby wyjaśnić tą kwestie a nie pisał z pamięci, popierając to ty jak by to on autorytarnie zasędziował.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

No tak, powszechnie wiadomo, że atakowany oddział zacznie uciekac zanim szarżujący w ogóle się ruszy. Jakie to oczywiste....

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

powszechnie wiadomo, że atakowany oddział zacznie uciekac zanim szarżujący w ogóle się ruszy. Jakie to oczywiste....
dokładnie tak - poczytaj prosze rulebooka - tam wyraxnie jest napisane ze ucieka sie PRZED wykonaniem szarż.

Jak na mnie sprawa jest jasna, prosta, klarowna i legalna, ale nieee, po co, "bo tak się nauczyliśmy i przyzwyczailiśmy", mimo że z niczego to nie wynika...

Przypominam - NIE ma wymogu wczesniejszego wyboru typy ruchu, a jedynie zakaz zmiania typu ruchu w trakcie jego wykonywania.

Gdzie tu zakaz wybrania sposobu szarzowania?

Shino - to nie jest żaden przykład; masz wówczas sytuację że szarża może być wykonana tylko w bardzo specyficznych okolicznościach (ucieczka celu od bliższego szarzującego). W przypadku który omawiamy w temacie - masz sytuację szarży która zostanie wykonana bez względu na to czy cel ucieknie, czy tez nie.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

szafa@poznan pisze:
powszechnie wiadomo, że atakowany oddział zacznie uciekac zanim szarżujący w ogóle się ruszy. Jakie to oczywiste....
dokładnie tak - poczytaj prosze rulebooka - tam wyraxnie jest napisane ze ucieka sie PRZED wykonaniem szarż.

Jak na mnie sprawa jest jasna, prosta, klarowna i legalna, ale nieee, po co, "bo tak się nauczyliśmy i przyzwyczailiśmy", mimo że z niczego to nie wynika...

Przypominam - NIE ma wymogu wczesniejszego wyboru typy ruchu, a jedynie zakaz zmiania typu ruchu w trakcie jego wykonywania.

Gdzie tu zakaz wybrania sposobu szarzowania?

Shino - to nie jest żaden przykład; masz wówczas sytuację że szarża może być wykonana tylko w bardzo specyficznych okolicznościach (ucieczka celu od bliższego szarzującego). W przypadku który omawiamy w temacie - masz sytuację szarży która zostanie wykonana bez względu na to czy cel ucieknie, czy tez nie.
Rozumiem, ze wedlug Ciebie mozesz tez sobie wybrac sposob spalenia szarzy?
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Ja tez swego czasu dokladnie przestudiowalem te czesc rulebooka.
Wyszedlem mniej wiecej z podobnego zalozenia jak Kudlaty czy Szafa.
Jednak jednoznacznie nie ma tam wskazania, ze to czy sie szarzuje na piechote czy lotem okresla sie dopiero w przesuwaniu szarzujacych.

A teraz przyklad dlaczego lepsze jest decydowanie o tym w momencie deklaracji:
Szarzuje smokiem na skirmish oddalony ok. 19" ode mnie. Przeciwnik daje flee, bo jak sie rusze 20" wpadne w pulapke. W tym momencie ja deklaruje ruch po ziemi i ruszam sie 6"... i takim mykiem jestem zdrow :).
Nie powinno tak byc, bo nieuczciwie faworyzuje lataczy IMO.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Promuje jak promuje tych lataczy, rozważając spór o zasady uważam że powinno się go rozpoznawać zgodnie z zasadami a nie przez pryzmat tego czy dany oddział jest czy nie jest dobry. Generalnie wybór nie lotu w sytuacji gdy lot jest możliwy jest swoistym przegięciem, nie mam pod ręką angielskiego rulebooka ale zapis z naszego rodzimego nie wymusza palenia szarży lotem, co moim zdaniem w przypadku gdy cel nie jest w lesie lub domku jest nagięciem.
Zasady nie są optymalne o czym wszyscy wiemy, ale jak zaczniemy grać na to co nam się wydaje to będzie jeszcze większy burdel.

ODPOWIEDZ