Matura!
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
gratuluję! Asassello zgadzam się z tobą po części.
Co w tego rocznych maturach było innego? Pojawiło się wiele zadań które de facto nie sprawdzały konkretnej wiedzy ,natomiast polegały na analizie i interpretacji tekstów... Zarówno pojawiło się tego rodzaju zadań więcej na biologi, chemii, geografia też wyglądało podobno pod tym kątem.
Co w tego rocznych maturach było innego? Pojawiło się wiele zadań które de facto nie sprawdzały konkretnej wiedzy ,natomiast polegały na analizie i interpretacji tekstów... Zarówno pojawiło się tego rodzaju zadań więcej na biologi, chemii, geografia też wyglądało podobno pod tym kątem.
Kosmo, wlasnie 10 minut temu skonczylem czytac artykul Newsweeka o najlepszych kierunkach, i napisali ze jak chcesz dobrze zarabiac to albo zostajesz pracownikiem fizycznym albo inzynierem Ponoc chca od przyszlego roku dawac stypendium studentom uczelni technicznych 1000zl miesiecznie Szkoda ze akurat koncze studia <lol>
Orki, oreczki, orczyce i orczątka Dla koazdego cos milego
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1188906
Hmm pomyslmy, jak pojde do pracy to zarobie wiecej ??
Też słyszałem o tym tysiaku Mimo tego, że od wicedyrektora, to odrazu uznałem, że to ściema musi być. Skąd masz te informacje? Z Newsweeka?Robak pisze:Kosmo, wlasnie 10 minut temu skonczylem czytac artykul Newsweeka o najlepszych kierunkach, i napisali ze jak chcesz dobrze zarabiac to albo zostajesz pracownikiem fizycznym albo inzynierem Ponoc chca od przyszlego roku dawac stypendium studentom uczelni technicznych 1000zl miesiecznie Szkoda ze akurat koncze studia <lol>
No w newsweeku tym gdzie Donek przyznaje ze trawke jaral:) Dokladnie napisale ze wydaja 293 mln zl (chyba rocznie) na promocje kierunkow technicznych
wiecie widzialem projekt tej matury z 2010 podstawowej.
trzymajcie sie: 5 zadan zamknietycvh (normalnych) i.. 25 ABC -.-
matura z matematyki, poziom podstawowy. mysle ze moj pies by byl w stanie ja zdac, bo to calkiem madre bydle jest
Kacper: bez przygotowania, w sensie po 3 letnim liceum z rozszerzona fiz tylko ze bez kucia dodatkowego.
Ale moze to i dobrze.. u chinczykow ok 50% studentow to politechnika, u nas parenascie z tego co kojarze. i roznice w gospodarce widac, jakby nie patrzec slaby inzynier jest duzo przydatniejszy niz niewiadomo jak genialny socjolog/psycholog/urzedas.
matura z matematyki, poziom podstawowy. mysle ze moj pies by byl w stanie ja zdac, bo to calkiem madre bydle jest
Kacper: bez przygotowania, w sensie po 3 letnim liceum z rozszerzona fiz tylko ze bez kucia dodatkowego.
Ale moze to i dobrze.. u chinczykow ok 50% studentow to politechnika, u nas parenascie z tego co kojarze. i roznice w gospodarce widac, jakby nie patrzec slaby inzynier jest duzo przydatniejszy niz niewiadomo jak genialny socjolog/psycholog/urzedas.
Toż to strzelać by nawet można i by sie zdało I tak rozszeżenie z matmy i fizyki pisac będęTruePunk pisze:wiecie widzialem projekt tej matury z 2010 podstawowej.
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
Tu bym się nie zgodził. Jeśli będzie niezbyt kumaty urzędas, który nie będzie miał porządnego wykształcenia, to taki inżynier bez właściwej decyzji administracyjnej, za przeproszeniem g**** zrobiTruePunk pisze: jakby nie patrzec slaby inzynier jest duzo przydatniejszy niz niewiadomo jak genialny socjolog/psycholog/urzedas.
Ale faktem jest, że przydałoby się więcej chętnych na politechniki. Żeby nie było, chodzi mi o to, żeby humanistom takim jak ja łatwiej było robote znaleść
putoa alasti avantoon!
We wiadomościach też wczoraj o tym było, ale te stypendia chyba tylko na politechnice wrocławskiej i to na 10 kierunkach z których interesują mnie moze 4. Dla mnie bomba, bede miał na figsy, co miesiąc nowa armia! A pracownikiem fizycznym nie zostane bo to by się kłóciło z moją leniwą naturą. Jedyny wysiłek jaki uznaje to sport w każdej formie ale napewno nic w stylu budowania dróg na imprezy sportowe! Tak wiec zostane inżynierem.Robak pisze:Kosmo, wlasnie 10 minut temu skonczylem czytac artykul Newsweeka o najlepszych kierunkach, i napisali ze jak chcesz dobrze zarabiac to albo zostajesz pracownikiem fizycznym albo inzynierem Ponoc chca od przyszlego roku dawac stypendium studentom uczelni technicznych 1000zl miesiecznie Szkoda ze akurat koncze studia <lol>
Humanistom, czy ludziom bez uzdolnień do przedmiotów ścisłych? Bo powiedzmy sobie szczerze, że spora grupa studentów na kierunkach typu Stosunki międzynarodowe to ludzie, nie są humanistami, tylko im kiepsko matematyka szła
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
kosmo:
po 1500 osob z wydzialu. we wro nie ma chuja zeby 1500 os studiowalo automatyke
mysle ze to 5 najlepszych politech obejmie (czyli krak, wro, gliwice, wawa i jeszcze cos)
po 1500 osob z wydzialu. we wro nie ma chuja zeby 1500 os studiowalo automatyke
mysle ze to 5 najlepszych politech obejmie (czyli krak, wro, gliwice, wawa i jeszcze cos)
mam nadzieje ze jak najszybciej.
bo od tego realnie zalezy gdzie ide
bo od tego realnie zalezy gdzie ide
Jak ja lubię takie uogólnieniaBo powiedzmy sobie szczerze, że spora grupa studentów na kierunkach typu Stosunki międzynarodowe to ludzie, nie są humanistami, tylko im kiepsko matematyka szła
Podsumowanie mojej edukacji so far:
Czego nauczyło mnie Liceum? Nauczyło mnie, że nie trzeba się uczyć
W ciągu 3 lat liceum szkoła pogłębiła moją wiedzę z matematyki. Z fizyki uczyłem się sam. Nie przeczytałem ani jednej lektury, nie poświięciłem ani jednej minuty na naukę z: biologii, chemii, wosu, historii itd. Bazując na wiedzy wyniesionej z najsłabszego gimnazjum w Polsce, trafiając do szkoły która ma jakąś tam renomę.
Dodatkowo, kilka miesięcy mojej nauki było (na potrzeby matury) psu na budę - granice, pochodne, bardziej ambitne równania logarytmiczne...
Z fizyki byłem zdany na siebie. Nauczyciel nic mi tu nie pomógł. DObry wynik z matury zawdzięczam tylko sobie.
Pracę na polski ustny napisałem wczoraj, uczyłem się dziś od 7 do 9 rano. Dostałem (przy BARDZO ciętej komisji) 18/20. Polski ustny to największy mit ever.
Podsumowując - liceum to mit. Jeżeli ktoś wie co chce w życiu robić, jest to 3 lata w plecy. Informacji na maturę mógłbym się nauczyć w 1 rok, wliczając w to wyjazdy na mastery i dużą dozę lenistwa...
pozdrawiam
Furion
Czego nauczyło mnie Liceum? Nauczyło mnie, że nie trzeba się uczyć
W ciągu 3 lat liceum szkoła pogłębiła moją wiedzę z matematyki. Z fizyki uczyłem się sam. Nie przeczytałem ani jednej lektury, nie poświięciłem ani jednej minuty na naukę z: biologii, chemii, wosu, historii itd. Bazując na wiedzy wyniesionej z najsłabszego gimnazjum w Polsce, trafiając do szkoły która ma jakąś tam renomę.
Dodatkowo, kilka miesięcy mojej nauki było (na potrzeby matury) psu na budę - granice, pochodne, bardziej ambitne równania logarytmiczne...
Z fizyki byłem zdany na siebie. Nauczyciel nic mi tu nie pomógł. DObry wynik z matury zawdzięczam tylko sobie.
Pracę na polski ustny napisałem wczoraj, uczyłem się dziś od 7 do 9 rano. Dostałem (przy BARDZO ciętej komisji) 18/20. Polski ustny to największy mit ever.
Podsumowując - liceum to mit. Jeżeli ktoś wie co chce w życiu robić, jest to 3 lata w plecy. Informacji na maturę mógłbym się nauczyć w 1 rok, wliczając w to wyjazdy na mastery i dużą dozę lenistwa...
pozdrawiam
Furion
- Skavenblight
- Naczelna Prowokatorka
- Kontakt:
O, tak właśnie jest. I jeszcze straszą jak małe dzieci, że będzie bardzo trudno i ojej, a okazuje się że wystarczy powiedzieć cokolwiek żeby zaliczyć.Furion pisze:Polski ustny to największy mit.
Podobnie mogę rzec teraz o studiach... 5 lat w plecy będzie, a plany i tak całkiem inneFurion pisze:Podsumowując - liceum to mit. Jeżeli ktoś wie co chce w życiu robić, jest to 3 lata w plecy.