Czy ktos moze temprowac Sedziow?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

5 punktow -> test mld za kazda rane I +1a? no wai
sory ale GW chce robić kase i podejrzewam że nowsze booki będą miały wiecej takich rzeczy... :cry:
dwoch plytowek nie zalozysz.
Jak się uprzesz... :wink:

Piotrek- Stary wyluzuj trochę...napij się piwa idź na randkę albo rozładuj ręcznie agresję...
dobra dla Ciebie uścislenia LS są Beee...ok nikt niemówi że musisz tak grać z kolegami

to są TURNIEJOWE uściślenia
jak dla mnie w grze for fun można grać nawet na własnych zasadach...
uściślenia to JEDNOZNACZNE ZINTERPRETOWANIE ZASAD które ma na celu zlikwidowanie WSZELKICH nieścisłości na turniejach odnośnie jakiejś zasady czyli to ma zapobiec sytuacji że jednen stół policzy połówki za stoł a drugi już nie... :lol2:

w zasadzie to temat jest już do zamknięcia , Piotrek wyraził swoje zdanie na temat LS ,LS i jej zwolennicy/przeciwnicy wyraziło poglądy a teraz jest tylko spam i nabijanie postów...

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Milionerzy, pytanie za 1 milion.

Które z poniższych to nie armour:
A) Gromil armour: "[...fluff...] rules: Gromil armour gives a 4+ armour save"
B) Full plate armour: "[...fluff...] Full plate armour gives a 4+ armour save"
C) Amour of khorne: "[...fluff...] Armour of khorne grants an armour save of 3+"
D) Babcia klozetowa
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

C :D

a D to jakies przegiecie w stylu heavy obsidian armour of khorne ;p

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Post autor: Moczul »

O ile w kwestii zbroi sprawa jest dyskusyjna, a zapisy są nie do końca jednoznaczne tak jak to ma miejsce w przypadku 99% magic armour w innych podręcznikach. Tak nie mam bladego pojęcia na jakiej podstawie LS zakazuje łączyć Firestorm blade z Axe of Khorn i innych kombinacji.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Moczul pisze:O ile w kwestii zbroi sprawa jest dyskusyjna, a zapisy są nie do końca jednoznaczne tak jak to ma miejsce w przypadku 99% magic armour w innych podręcznikach. Tak nie mam bladego pojęcia na jakiej podstawie LS zakazuje łączyć Firestorm blade z Axe of Khorn i innych kombinacji.
na takiej samej podstawie... w inych podrecznikach bronie tez nie maja z reguly zapisku hand weapon :P

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Shino pisze:
Moczul pisze:O ile w kwestii zbroi sprawa jest dyskusyjna, a zapisy są nie do końca jednoznaczne tak jak to ma miejsce w przypadku 99% magic armour w innych podręcznikach. Tak nie mam bladego pojęcia na jakiej podstawie LS zakazuje łączyć Firestorm blade z Axe of Khorn i innych kombinacji.
na takiej samej podstawie... w inych podrecznikach bronie tez nie maja z reguly zapisku hand weapon :P
Ale tam jest zapisek only one magic Weapon per hero a tu go nie ma...A jeśli zamierzasz stosować zasady ordinary weapons do Giftów per analogia to budzisz się z giftem za 5prts dającym +1A i cos tam jeszcze...

Albo rybki albo akwarium.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Moczul pisze:A jeśli zamierzasz stosować zasady ordinary weapons do Giftów per analogia to budzisz się z giftem za 5prts dającym +1A i cos tam jeszcze...
wlasnie to dziala w druga strone. jesli brac gifty jak nie magic itemy to nagle tenm gift ci daje hand weapona a co za tym idzie jest to drugi hand weapon. wlasnie to w druga strone tak bedzie...

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Shino pisze:
Moczul pisze:A jeśli zamierzasz stosować zasady ordinary weapons do Giftów per analogia to budzisz się z giftem za 5prts dającym +1A i cos tam jeszcze...
wlasnie to dziala w druga strone. jesli brac gifty jak nie magic itemy to nagle tenm gift ci daje hand weapona a co za tym idzie jest to drugi hand weapon. wlasnie to w druga strone tak bedzie...
Jeśli Armour of Khorn jest zbroją i nie łączy się z HA to tym bardziej Torment Blade jest bronią ręczną i łączy się z inną bronią ręczną dając +1A.

GIFY TO NIE MAGIC ITEMS I ICH ZASADY SIE NIE STOSUJĄ!!!

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a jest mundane hand weapon?
bo chyba niebardzo...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

bigpasiak pisze:a jest mundane hand weapon?
bo chyba niebardzo...
No właśnie jest hand weapon, Demons s 91. A w całym podręczniku głównym nie ma już czegoś takiego jak "mundane hand weapons"

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

mundane to zwykla [niemagiczna] czyli taka ktora ma kazdy. a demoniczna raczej zwykla nie jest bo pochodzi z gifta. wg mnie jest magiczna.
dla mnie gift nie jest magicznym przedmiotem bo dziwne by bylo np przy Awesome Strengh uznac to za bron. Gifty nie sa magicznymi przedmiotami ale je nieraz daja. niektore armoura inne hand weapona i ja bym tak to widzial.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

bigpasiak pisze:mundane to zwykla [niemagiczna] czyli taka ktora ma kazdy. a demoniczna raczej zwykla nie jest bo pochodzi z gifta. wg mnie jest magiczna.

Wszystkie bronie demonów są magiczne, niezależnie od tego czy są z giftów czy nie. A jeśli ma wyraźnie napisane że jest hand weapon to powinna dawać +1 A.

bigpasiak pisze:dla mnie gift nie jest magicznym przedmiotem bo dziwne by bylo np przy Awesome Strengh uznac to za bron. Gifty nie sa magicznymi przedmiotami ale je nieraz daja. niektore armoura inne hand weapona i ja bym tak to widzial.
Ale tylko te przy których wyraźnie jest to napisane, czy również te przy których jest mglisty opis flafowy z którego można czerpać niepewne przesłanki???? :D

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Moczul pisze:Ale tylko te przy których wyraźnie jest to napisane, czy również te przy których jest mglisty opis flafowy z którego można czerpać niepewne przesłanki???? :D
no a jak.. nazwa "Armour of Khorne" to fluffowe pierdzenie :/

mi stanowisko LS odpowiada.
Obrazek

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

Asassello pisze:
mi stanowisko LS odpowiada.

A mi nie nie :twisted: Przyjdzie Malal i życie stanie się prostsze :wink:

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Tak na początek to dzień dobry wszystkim, jako że to mój pierwszy post tutaj, choć przeglądam to forum anonimowo już od jakiegoś czasu. Nie jestem graczem turniejowym, tylko bawię się lokalnie w klubie, więc w sumie nie powinienem się wtrącać, ale uściślenia sędziowskie mają to do siebie, że również „prywatnie” traktuje się je w zasadzie jako równorzędnie z FAQ’iem.

Czytając dyskusje na temat nowych demonów mam lekkie wrażenie, że świadomie lub nie, w ramach kategorii „daemonic gifts” część rzeczy traktowana jest jak przedmioty, a inne traktowane są jako dodatkowe zdolności, a jeszcze inne jako coś pomiędzy tymi dwiema kategoriami. Dla ułatwienia (albo zaognienia dyskusji) proponuję rozważnie dwóch przykładów:

Przykład no. 1.
Keeper of Secrets z Etherbladem (gift; no armour save) walczący z Bloodthirsterem ze standardowym Heavy Armourem i Obsidian Armour (gift; armour save 3+ i magiczne bronie w base contact’cie nie działają). Czy trafionemu BT przysługuje AR save?

Jeżeli nie ma AR save’a (zasady demonów: „Note that Daemonic Gifts are not magic items and are therefore immune to any spells or abilities that destroy, steal or otherwise alter the behaviour of magic items.”), to IMHO oznacza to podejście, że gift nie jest przedmiotem tylko rodzajem dodatkowej zasady (zakładam, że na interpretację, że gift to „zwykły” przedmiot, raczej nikt nie wpadł). W takim wypadku dlaczego BT nie mógłby skumulować AR saveów z ciężkiego pancerza i „zasady specjalnej”, do 1+ (akurat przeciw Etherblade nic nie daje, ale w innym pojedynku...), tudzież do 3- z Khorne Armour (przecież jak coś ma np. Killing Blow’a i Flaming Attacks to nie korzysta tylko z jednego, a z obu na raz)? Poza tym, z tego co wiem, to np. taki Shaggoth ma zasadę Scaly Skin 4+ i może wziąć do tego przedmiot Light Armour 6+, co łącznie daje mu pancerz 3+, a nie 4+ - dlaczego u demonów to miałoby nie działać?

Można również przyjąć podejście, że wszystkie gifty to tak naprawdę przedmioty z tym wyjątkiem, że nie działają na nie czary i zdolności działające na przedmioty – lekkie nagięcie cytowanego wyżej zdania („...are not magic items...”), które można w pewnym sensie poprzeć opisem (np. że Obsidian Armour jest zbroją). Przy takim podejściu nie można oczywiście założyć dwóch pancerzy. W tym momencie pojawia się natychmiast problem czy gift będący bronią może być traktowany jako dodatkowa broń (czy Keeper z tego przykładu ma +1A)? Czy Bloodthirster z Axe of Khorne i Firestorm Axe’m ma +1A? I czy w ogóle może mieć te dwa gifty (zasady giftów mu nie zabraniają, a wręcz mówią, że może brać dowolne z listy, ale zasady przedmiotów?)? Tu mały wtręt: czy jak puszczę na piechotę Bretońskiego Lorda (Virtue of Empathy) bez tarczy a z Morningstar of Fracasse (+2S w pierwszej rundzie; oprócz darmowego hand weapona) to ma +1A? A jak mu dokupię zwykłego morgensterna (+1S w pierwszej rundzie) to będzie miał łącznie +3S i +1A? ;) Oprócz kwestii broni to podejście zostawia również nieco dziur w innych miejscach (kwestia wspomnianych zasad daemonic giftów, że nie są to przedmioty magiczne i że można mieć dowolne kombinacje; btw - czym jest w takim razie Dark Insanity czy Awesome Strength?), a i można się fluffowo „przyssać”, że skoro to jest rodzaj „daru bożego” dla demona, to czemu taki Khorne nie mógł sobie zrobić demona z obsydianu, pobłogosławić jego „twardą skórę”, a potem zakuć w blachę? :)

Przykład no. 2.
Herald Khorna (S6) na piechotę, z Firestorm Blade’m (+1S i flaming), którego ktoś potraktował czarem Ursos the Bears Anger z Beast Lora (m.in. +2S i nie można używać broni). Jaką siłę w WW będzie miał Herald – S8 czy S9? Pytanie pomocnicze – czy jego ataki będą flaming?

Znowu wraca kwestia – przedmiot czy zdolność. Zasady giftów mówią, że to nie magiczne przedmioty, wording przy opisie mówi coś o toporze, ale można jeszcze wcisnąć interpretację aka „runa krasnoludzka” – że jest to dodatek do hand weapona demona, a tych nie można używać pod wpływem tego czaru (interpretacja naciągana jak diabli, ale jak spojrzycie we fluff Hellblade’a... :) ).

Na koniec prośba do interpretujących – nie ważne jaką interpretację przyjmiecie (fluff’ową czy whatever), ale trzymajcie się jednej linii w całości. Rozumiem, że niektóre poprawki mogą wynikać np. z chęci zbalansowania armii przegiętej waszym zdaniem, ale tu, z całym szacunkiem, muszę zadać pytanie: czy dużo razy graliście tą armią / przeciw tej armii? Wiem, że często można z góry określić jako jednostkę jako mocną / słabą, ale nie bardzo można to zrobić to w zestawieniu z innymi elementami army list’a, a przynajmniej nie bez iluś rozegranych starć (przerabiałem to jako FAQ’men w innym systemie). Ponadto budzi to pytanie dlaczego nie poprawiacie pod tym kątem innych army list’ów – IMHO grupa taka jak LS powinna zająć się tylko „czystą” interpretacją zasad. Balans armii lepiej zostawić takim projektom jak Comp Score (który, mimo że mam jakieś tam uwagi, jak najbardziej popieram) i organizatorom turniei.

PS. Zapewne nie udało mi się napisać całkowicie neutralnego posta – trudno całkowicie powstrzymać się od własnego zdania. :)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

wokrze pisze: Na koniec prośba do interpretujących – nie ważne jaką interpretację przyjmiecie (fluff’ową czy whatever), ale trzymajcie się jednej linii w całości. Rozumiem, że niektóre poprawki mogą wynikać np. z chęci zbalansowania armii przegiętej waszym zdaniem,
Po pierwsze, witam nowego, zacnego dyskutanta. Oby więcej takich. :)

Po drugie – jako były członek Najświętszej Listy Sędziowskiej – zapewniam cię – zasady Demonów i Waporów są tak źle napisane, że trzeba interpretować je zgodnie z najlepszą wiedzą, intuicją, parapsychologią, wnikaniem w umysły twórców i rzutem na 4 +.
Przyjęcie jakiejkolwiek spójnej taktyki wobec tych zbiorów losowych wypowiedzi – mija się z sensem.
Mało tego – może prowadzić do absurdów.
Zaś co do balansowania przegiętych armii uściśleniami – inny adres proszę.
Tym się LS nie zajmowała w uściśleniach – proszę jej członków nie obrażać. .
Owszem, jest projekt zbalansowania limited – ale to już inna historia.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Przyjdzie Malal i życie stanie się prostsze
Żebyś się nie przeliczył :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:
Przyjdzie Malal i życie stanie się prostsze
Żebyś się nie przeliczył :)
Pewne rzeczy stają, pewne stają się prostsze...
Ale żeby akurat dzięki Malalowi?

Something is rotten in the state of Warhammer..
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Moczul pisze:
bigpasiak pisze:mundane to zwykla [niemagiczna] czyli taka ktora ma kazdy. a demoniczna raczej zwykla nie jest bo pochodzi z gifta. wg mnie jest magiczna.

Wszystkie bronie demonów są magiczne, niezależnie od tego czy są z giftów czy nie. A jeśli ma wyraźnie napisane że jest hand weapon to powinna dawać +1 A.

bigpasiak pisze:dla mnie gift nie jest magicznym przedmiotem bo dziwne by bylo np przy Awesome Strengh uznac to za bron. Gifty nie sa magicznymi przedmiotami ale je nieraz daja. niektore armoura inne hand weapona i ja bym tak to widzial.
Ale tylko te przy których wyraźnie jest to napisane, czy również te przy których jest mglisty opis flafowy z którego można czerpać niepewne przesłanki???? :D
Moczul, jawnie probujesz pakowac nadinterpretacjami swoja armie. Naprawde uwazasz, ze takie byly intencje tworcow zasad, jak Ty to proponujesz? Ze mozna miec na sobie 3 zbroje i nosic po kilka broni? Albo ze magiczna bron to jednoczesnie dodatkowa bron?

Niestety widac az nadto dobrze, ze za nic masz zdrowy rozsadek w tej kwestii i liczy sie dla Ciebie tylko podpakowanie demonow, ktorymi grasz.

Jestem przekonany, ze FAQ, ktory predzej czy pozniej wyjdzie, skieruje sie w strone jednej zbroi i jednej broni. Dlatego tez goraco popieram wybor tego rozwiazania od razu, bez radosnego okresu "armed to da teeth" dla demonow.
Obrazek

Awatar użytkownika
Moczul
Mudżahedin

bless pisze:
Moczul, jawnie probujesz pakowac nadinterpretacjami swoja armie. Naprawde uwazasz, ze takie byly intencje tworcow zasad, jak Ty to proponujesz? Ze mozna miec na sobie 3 zbroje i nosic po kilka broni? Albo ze magiczna bron to jednoczesnie dodatkowa bron?
Tak, uważam, że takie były intencje twórców. Wnioskuje po tym, że GW w większości przypadków robiło dopisek co z czym można łączyć a z czym nie. Teraz nagle zapomnieli zrobić dopisek przy ośmiu giftach...

bless pisze:Niestety widac az nadto dobrze, ze za nic masz zdrowy rozsadek w tej kwestii i liczy sie dla Ciebie tylko podpakowanie demonow, ktorymi grasz.
Gram również Krasnalami i jestem przeciwny wychodzeniu Gorników gęsiego na 16"
Gram tez WE i jestem przeciwny S&S Drzewca i magicznym atakom koni WR.
Mam tez fajne Imperium i jestem za polową punktów za czołg oraz większą podstawką pod niego.
W moich DoW nigdy nie wystawiam bohatera z Pike of Remas konno lub na pegazie.
Mam tez bretke ale nią prawie nie gram :(

Posądzanie mnie o brak zdrowego rozsądku jest IMHo trochę naciągane...

@ wokrze Uchwyciłeś sedno i całkowicie się z Tobą zgadzam. Albo rybki albo akwarium ale konsekwentnie i do końca :!:

Zablokowany