szarza do lasu a gonienie w locie w reakcji na ucieczke

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Crimsoner pisze:W calej tej dyskusji wszyscy chyba zapomnieli, ze latacze nie moga leciec przez las - musza go ominac, a pogon przebiega w lini prostej, takze o ominieciu lasu nie ma mowy. Troche mnie to dziwi, ze nikt o tym nie wspomnial, albo po prostu zle rozumiem zdanie: "Flyers may not move, land in or take off from within a wood." :?
czyli to szarża niemożliwa .na zasadzie szarży kavy na latacza, latacz krzyczy flee i przelatuje nad domkiem kava satrzyma sie na domku tak samo latacz zatrzyma się przed lasem albo w niego wleci bedąc niszczonym

Awatar użytkownika
Crimsoner
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Crimsoner »

nie chce ponownie otwierac kwestii tego, czy latacz powinien zadeklarowac czy szarzuje lecac , czy biegnac, ale pewne jest to, ze prze las latac mu nie wolno, wiec moze isc tylko na piechte i normalnie pali szarze. Bardzo dziwne, ze nikt wczesniej w tej dlugiej rozmowie nie wzial tego pod uwage, ze latacze nie moga leciec nad lasem (po prostu chyba tak wysoko sie wzbijaja), chyba ze wyszla jakas kolejna zasada LS co do tego przepisu - nie sledze tych zasad, glownie dlatego ze nie ma mnie w kraju i nie gram w Polsce.

Awatar użytkownika
ataman
Chuck Norris

Post autor: ataman »

Skąd idea, że latacze nie mogą przelecieć nad lasem? Nie mogą przelecieć przez, wylecieć z, ani po ruchu lotem wylądować w lesie. Sam podałeś cytat. Nad lasem przelatują normalnie.

Awatar użytkownika
Crimsoner

A co Twoim zdaniem znaczy "przeleciec przez" las?? W terminologii gry przeleciec "przez" i "nad" to chyba to samo - wiaze sie to z przesunieciem figurki przez (lub nad) las - czego uczynic nmie mozna lataczom - chyba ze zle interpretuje te slowa :?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Crimsoner pisze:A co Twoim zdaniem znaczy "przeleciec przez" las?? W terminologii gry przeleciec "przez" i "nad" to chyba to samo - wiaze sie to z przesunieciem figurki przez (lub nad) las - czego uczynic nmie mozna lataczom - chyba ze zle interpretuje te slowa :?
zle interpretujesz... zasady loty przelatywanie nad przeszkodami. Skoro mozna przeleciec nad obeliskiem, ktory jest impassable to czemu nie mozna przeleciec nad lasem, ktory dla latacza jest impassable? 9ignorujac fakt, ze woods jest wymieniony jako jedna z rzeczy nad ktora lotem mozna przeleciec AFAIR)

Awatar użytkownika
Robak
Chuck Norris

Post autor: Robak »

O za niedlugo bedzie trzeba przeglosowac na LS ze mozna latac nad lasem ;) Niezle

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Crimsoner pisze:A co Twoim zdaniem znaczy "przeleciec przez" las?? W terminologii gry przeleciec "przez" i "nad" to chyba to samo - wiaze sie to z przesunieciem figurki przez (lub nad) las - czego uczynic nmie mozna lataczom - chyba ze zle interpretuje te slowa :?
Źle interpretujesz te słowa.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Crimsoner:
Szarżując PRZEZ las wchodzisz do lasu
Szarżując NAD lasem nie wchodzisz do lasu
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Wchodzisz do lasu jak szarżujesz do lasu a nie przez las. Przez to je imo na przestrzał...

...Pomijając już fakt, że ta dyskusja jest najzwyczajniej w świecie głupia. Wszyscy dobrze wiemy, jak powinno być, tylko niektórzy najwyraźniej bardzo mało zajęć w domu mają.
Idźcie coś pomalować, pograć w piłkę, nie wiem, ale na bogów, nie wymyślajcie tu jakichś deklaracji ruchu na deklarację odpowiedzi na deklarację szarży, bo to się smutne robi.
Uerph.

Awatar użytkownika
Crimsoner

Shino pisze:
zle interpretujesz... zasady loty przelatywanie nad przeszkodami. Skoro mozna przeleciec nad obeliskiem, ktory jest impassable to czemu nie mozna przeleciec nad lasem, ktory dla latacza jest impassable? 9ignorujac fakt, ze woods jest wymieniony jako jedna z rzeczy nad ktora lotem mozna przeleciec AFAIR)
Dlaczego zle interpretuje?! Wrocmy moze do oryginalnego zdania z rulebooka - "Flyers may not move, land in or take off from within a wood." Nie jestem pewien tego na 100%, ale w mojej interpretacji oznacza to, ze dla latacza las jest 'nie-do-przelecenia' :D - moze natomiast pokonac go na piechote. Byc moze Cavatore mial na mysli to, ze drzewa sa tak wysokie, ze po prostu latacze sie az tak wysoko nie wzbijaja :) - nie wiem. IMO mozna tak zinterpretowac te niejasne moim zdaniem slowa.

Nie bede jednak przystawal przy tej opini, chodzi mi tylko o to, ze uwazam iz nie jest to jasno i klarownie wyrazone - tak jak wiele zreszta kwestii w warhamcu, ale to i tak najlepsza gra na swiecie. Pozdro!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

"may fly over scenery" dodatkowo within, through i over to nie to samo...

Awatar użytkownika
Crimsoner

Shino pisze:"may fly over scenery" dodatkowo within, through i over to nie to samo...
no i wlasnie ze wzgledu na ten cytat - ktory dokladnie brzmi "Flyers suffer no movement penalties for flying over scenery or crossing obstacles." (co nie do konca oznacza "may fly over scenery") jestem gotow ustapic i zgodzic sie na to, ze przez ten las moga sobie przeleciec - w sumie to zreszta calkiem naturalne sie wydaje i powinno to byc jasno powiedziane w rulebooku, ze wlasnie "may fly over scenery" :D

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Ale logiczne jest ze jesli nie cierpia kar za poruszanie sie lotem nad terenami to taki lot moga wykonac.

A co do calej sytuacji to wydaje mi sie ze znalazl sie kolejny babol w zasadach i stety badz niestety interpretacja Szafy jest logiczna i zgodna z zasadami.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

zgodna moze i tak ale logiczna to juz napewno nie...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Ok.
Jak wiemy nie bylaby to pierwsza sytuacja, gdy zagrania zgodne z zasadami sa wbrew wszelkiej logice.

ODPOWIEDZ