Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
-
- Pseudoklimaciarz
Kombinuję różne symulacje walk i ciekawie zapowiadają się dwaj giganci walczący obok siebie. Jedna opcja nie jest dla mnie pewna, stąd moje pytanie.
Co się dzieje jeżeli wylosuję Yell and Bawl obydwoma gigantami ?
Rozpatrywane przeze mnie opcje:
1) Walka kończy się po pierwszym krzyku giganta i jest wygrana o 2.
2) Walka kończy się po obydwu krzykach i jest wygrana o 4.
Pozdrawiam
Co się dzieje jeżeli wylosuję Yell and Bawl obydwoma gigantami ?
Rozpatrywane przeze mnie opcje:
1) Walka kończy się po pierwszym krzyku giganta i jest wygrana o 2.
2) Walka kończy się po obydwu krzykach i jest wygrana o 4.
Pozdrawiam
- Szrederator
- Chuck Norris
jak po angielsku nazywa się zasada gruba skóra u świniaków?
-
- Pseudoklimaciarz
gruboskóry - thick skinned
DaBoss właśnie nie znalazłem zapisu iż kończy się natychmiast, jest cytat:
Neither the Giant nor models in contakt witch him actualy fight if they have not already done so this round. The giant's side automatically wins the combat by 2 points.
Trochę to zawiłe i w wolnym tłumaczeniu wychodzi mi bzdura, stąd pytanie, ale rozumiem iż Twoja odpowiedż wynika z doświadczenia i uznaję, że tak jest.
DaBoss właśnie nie znalazłem zapisu iż kończy się natychmiast, jest cytat:
Neither the Giant nor models in contakt witch him actualy fight if they have not already done so this round. The giant's side automatically wins the combat by 2 points.
Trochę to zawiłe i w wolnym tłumaczeniu wychodzi mi bzdura, stąd pytanie, ale rozumiem iż Twoja odpowiedż wynika z doświadczenia i uznaję, że tak jest.
A co z Rinoxami? Dalej mozna je wystawiać w armi zielonych? Jakiś czas temu słyszałem że ich wycofano.
Witam,
Mam pytanie odnośnie toporka ostatecznego łaaa
Chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakaś maksymalna liczba siły i ataków ?
gdzieś się dokopałem do posta gdzie quas napisał ze mozna miec maksymalnie +3 do sily i atakow. I tak sie zastanawiam czy topor za 100 pkt ma jakies ograniczenia ? ktos pisal ze sila moze byc max 10 - tutaj ok, ale czy atak ? mam np 35 night goblinow (5 w szeregu) + czarnucha Lorda z toporkiem łaa - czyli odejmujac pierwszy szereg zostaje mi jeszcze 6. - daje mi to 10 siły i 10 atakow na czysto ?
dziekuje z gory za odpowiedzi
pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie toporka ostatecznego łaaa
Chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakaś maksymalna liczba siły i ataków ?
gdzieś się dokopałem do posta gdzie quas napisał ze mozna miec maksymalnie +3 do sily i atakow. I tak sie zastanawiam czy topor za 100 pkt ma jakies ograniczenia ? ktos pisal ze sila moze byc max 10 - tutaj ok, ale czy atak ? mam np 35 night goblinow (5 w szeregu) + czarnucha Lorda z toporkiem łaa - czyli odejmujac pierwszy szereg zostaje mi jeszcze 6. - daje mi to 10 siły i 10 atakow na czysto ?
dziekuje z gory za odpowiedzi
pozdrawiam
-
- Pseudoklimaciarz
Ten topór daje +1 do siły i ataków za każdy bonus rank, których z definicji możesz miec maksymalnie 3, więc +3 do siły/ataków. Dodatkowo jeżeli ktos zaatakuje Cię z boku/tyłu to tracisz bonus rank, a topór nic Ci nie daje, poza tym iż jest magiczny.
w wersji polskiej jest "uzyskuje premię do współczynników siła i ataki w wysokości równej liczbie szeregów prowadzonej przez niego jednostki", podczas gdy w angielskiej jest "equal to his unit's rank bonus" czyli typowa rozbierzność tłumaczeń
jeżeli decydujemy się na polski podręcznik, to wato mieć chociaż angielskiego pdf'a (w razie rozbieżności zasad obowiązują te w oryginale)
są też inne buble w zbrojowni - np polski "zły ksienżyc" daje niezłomność, podczas gdy angielski zaledwie stubborn
jeżeli decydujemy się na polski podręcznik, to wato mieć chociaż angielskiego pdf'a (w razie rozbieżności zasad obowiązują te w oryginale)
są też inne buble w zbrojowni - np polski "zły ksienżyc" daje niezłomność, podczas gdy angielski zaledwie stubborn
-
- Pseudoklimaciarz
Stosowac się trzeba do oryginalnej, czyli angielskiej. LS zaznaczyła to w uściśleniach sędziowskich. Niestety polskie tłumaczenia zawierają wiele błędów.