Nie do końca przypadkowy strzał z cannona w combat

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Nie do końca przypadkowy strzał z cannona w combat

Post autor: MUKER »

Najpier obrazeczek:
Obrazek

Zielone to moje rydwany i bone giant. Czarne to flagelanci i cannon. Niebieskie to linia lotu kuli zanim robi pierwszy bounce.

Pytanie takie czy można strzelić cannonem po czerwonej lini (deklaracja w giganta po prostu mocno odbiło chyba 8 i 10), czy trzeba walić po żółtej??

Jako, że parę niepotrzebnych kłótni było to nawet nie oponowałem kiedy przeciwnik po zmierzeniu zasięgu zauważył, że "o w sumie o jeden rydwan mogę zahaczyć".

Wydaje mi się, że trzeba walić po żółtej. A rydwany mogłyby oberwać jedynie wtedy, gdy nie ma jak strzelić w giganta, by rydwany nie oberwały.

Jak jest?
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

Kwestia ta juz dobre pare razy sie przewijała.

IMO - może i nie wynika to z niczego więcej jak "you cannot target units in close combat", ale nie pozwoliłbym na taki strzał - tzn niech i sobie artylerzysta strzela, ale rydwany maja total immune na ten strzał = nawet jak doleci, to nic im nie robi.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Oj. TO jest sytuacja identyczna do overguessa. Poprostu czasem tak się zdarzy a czasem dzięki dobrej woli strzelającego nie musi się tak stać. Dyskusja by mogła być znowu na 15 stron ale chyba roziwązanie jest takie jak przy overguess'ie, że tak da radę zrobić ale jest to niesportowe i lecą Worst Play czy coś tam. Ale immune na strzały? :lol2: A jak kamień z katapy przypadkowo ląduje na CC to też te oddziały mają immune? :wink:

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Z tym "immune" to jakaś "twórczość własna". :shock:

Jeśli mógł bez problemu pociągnąć linię tak żeby w walkę nie strzelać - sędzia mu tak tę linię pociągnie.
Prawo nie działa wstecz, ale sędziowie - a i owszem. :P

Ileż można być "małym ale sprytnym"... :shock:
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

overguess'a nie mozna robic...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

bigpasiak pisze:overguess'a nie mozna robic...
Tylko, że to nie jest overguess tylko jakiś "sideguess" :) ale sprawa podobna. :wink:

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Moze strzelic po czerwonej, tylko musi strzelic przed bone gianta (bo inaczej to overguess).

Podobnie jak stoi jeden oddzial za drugim, ten oddzial z tylu tez NIE moze byc celem, tak samo jak oddzial w walce. Jak ustawie bohatera za lanca, to nikt nie bedzie kazal mojemu przeciwnikowi strzelac tak po lancy, by przypadkiem nie trafil tego goscia co stoi za nia.

Jedyna zasada, ze trzeba strzelic przed oddzial, w ktory sie decyduje strzelac.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Jak już pisałem, żadnego overguesa nie było. Rydwan mógł oberwać tylko dlatego, że kule łącznie zniosło na 18 cali (16 mogłoby już nie wystarczyć). Celowane było w giganta i tylko przy okazji mierzenia wyszło, że w sumie tam też doleci "więc czemu by nie".

Bitwa była towarzyska, więc kłócić mi się nie chciało, bo parę niepotrzebnych kłótni już było. A to totalnie nie miało znaczenia. W momencie strzału i tak ostatni rydwan już nie walczył, a do końca gry nie udało mi się wytłuc wszystkich flagelantów (ostało się 2-3) więc rydwany już nic nie robiły.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

To tak nieco abstrachując. Gdyby sytuacja była bardzo podobna, z tą różnicą, że nie dałoby się wytyczyć linii nie zawadzającej o walczących. To wówczas byłyby podstawy zabraniać tego strzału? (zakładam, że zasięg jest szacowany poprawnie i tylko skrajny artillery i bounce wywołałby trafienie walczących)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Marek Golan pisze:Moze strzelic po czerwonej, tylko musi strzelic przed bone gianta (bo inaczej to overguess).

…..

Jedyna zasada, ze trzeba strzelic przed oddzial, w ktory sie decyduje strzelac.
Założymy się?
Ja sędziuję.

Moim zdaniem - świadomie strzelasz do walki wręcz.

Byro pisze:To tak nieco abstrachując. Gdyby sytuacja była bardzo podobna, z tą różnicą, że nie dałoby się wytyczyć linii nie zawadzającej o walczących. To wówczas byłyby podstawy zabraniać tego strzału? (zakładam, że zasięg jest szacowany poprawnie i tylko skrajny artillery i bounce wywołałby trafienie walczących)

Absolutnie żadnych podstaw zabronienia tego strzału..
Po prostu strzelasz do giganta.

Natomiast jeśli podejdziecie do tego na zasadzie – „A weź mi to udowadniaj” „Sędzia nie ma prawa interweniować jeśli coś nie jest wyraźnie zabronione w RB” - wygracie.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Idąc dalej - mamy następującą sytuację - oddział piechoty idzie w kierunku działa (jest na tym samym poziomie, więc nie widzi ponad oddziałem), a za piechurami porusza się samotny bohater - czy gracz strzelający z armaty może sobie ustalić linię strzału tak, żeby skasować bohatera, czy mając na uwadze powyższą interpretację musi wyznaczyć inną linię?
W końcu do modeli których się nie widzie nie można strzelać tak samo jak do combatu.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

oh bosz... kwestia byla juz tyle razy meczona...

Jedni uwazaja, ze tak drudzy, ze nie. I w tym wypadku podstaw sobie do wzoru cos takiego jak fair play i chamskie zagrania. Jezeli dla ciebie cos takiego istnieje, to sie umow z przeciwnikiem przed bitwa, czy twoj treeman za lasem oberwie przez samotna driade na jego poczatku ;)

innymi slowy: wg zasad nic ci nie broni deklarowac takich rzeczy

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

samotny bohater, samotna jednostka moze byc trafiona z działa jesli jest zasłaniana przez inna jednostke (bedaca celem armaty).

gorzej jest jak za jednostka w ktora sie celuje jest jakas walka wrecz.. bo do walki strzelac nie mozna..
IMO w tej sytuacji strzelamy tak by nie trafic w walke - inaczej WP - jesli sie tego zrobic nie da (np. za jednostka w ktora strzelamy sa same combaty) - niech sedzia sie wysili - jest to zapewne problem bardzo sytuacyjny i zadko wystepujacy :)
(jakbym sedziował to bym pozwolil wtedy strzelic w combat).

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Nordri pisze:Idąc dalej - mamy następującą sytuację - oddział piechoty idzie w kierunku działa (jest na tym samym poziomie, więc nie widzi ponad oddziałem), a za piechurami porusza się samotny bohater - czy gracz strzelający z armaty może sobie ustalić linię strzału tak, żeby skasować bohatera, czy mając na uwadze powyższą interpretację musi wyznaczyć inną linię?
W końcu do modeli których się nie widzie nie można strzelać tak samo jak do combatu.
A to akurat standardowa procedura, ustrzelenia moich magów w lesie czy też Treemana. ;) Trzeba nauczyć się nie wystawiać na cel niczego co by mogło posłużyć za "muszkę", w celu ustrzelenia "przy okazji" czegoś innego.

Czasami trzeba pokombinować, ale da rade to zrobić.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

w combat strzelac nie mozna. jesli jest opcja zeby strzlic po zoltej linii to nie strzelasz po czerwonej... jesli nie ma takiej moliwosci to trudno ;)

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

....O.O

RRRRRR
......C

R - rycerze jeden oddzial
C - czarodziejka poza oddzialem
O.O - cannon

Rozumiem, ze w czerwonego rycerza nie moge strzelic, tylko musze w ktoregos po jego bokach?

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Bardzo bym chciał żebyś nie mógł. Ale zdaję się że nic Ci tego nie zabrania.

Mam nadzieję, że każdy widzi różnice miedzy przykładem Marka a tym z pierwszego posta? Bo to zupełnie dwie inne sytuacje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Marek Golan pisze:....O.O

RRRRRR
......C

C - czarodziejka poza oddzialem
O.O - cannon

Rozumiem, ze w czerwonego rycerza nie moge strzelic, tylko musze w ktoregos po jego bokach?
mozesz tak strzelic
Marek Golan pisze:....O.O

RRRRRR
......C

C - czarodziejka poza oddzialem ale bedaca w walce wrecz
O.O - cannon

nie mozesz tak strzelic jesli masz opcje strzlic inaczej w tan oddzial

;) ale to tylko moje zdanie ;)

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

W takim razie screena na BK ilkami od dziś będę robił tak:

:arrow: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
8) 8) 8) 8) 8) 8)

:arrow: wypelniach
:shock: wilk
8) BK