Nowa strona o opowiadaniach nowoczesnych czyli:

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Urich^
Wałkarz

Nowa strona o opowiadaniach nowoczesnych czyli:

Post autor: Urich^ »

...czyli po prostu http://fluticasonipropionas.dbv.pl - Opowiadania na temat pewnej panety osadzonej w realiach WH40k. Ja oczywiście sam jestem Autorem :D

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Nawet po tak krótkim fragmenciku można określić, że musisz popracować nad stylem i logiką, spójnością tekstu.
Planeta ta jest prawie całkowicie pustynna. Zarastają ją rośliny tylko koło brzegów tego rozległego oceanu.
Styl w tym zdaniu leży totalnie (błąd w szyku), a logiki tak naprawdę nie ma ;) Niemal całkowicie pustynna planeta i rozległy ocean?

Może dalej będzie lepiej ;)
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Urich^
Wałkarz

Heh, chodziło mi o to, że na lądzie :D Dzieki :P

edit: how about now? "Ziemie tej planety są prawie całkowicie pustynne . Rośliny porastają ją tylko na brzegach potężnego oceanu, który okala pojedyńcze wyspy oraz dwa wielkie kontynenty."

edit2: Uwaga! I Historia już jest !

edit3: Już jest kolejna historia :D

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

Za długie zdanie, żle się czyta. Poczytaj sobie "kącik złamanych piór" F. W. Kresa to dowiesz się wszystkiego z przykładami :)

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Kilka uwag:
Zakon Kulawego Niedźwiedzia - porażka. Sorry, ale w życiu nie słyszałem głupszej nazwy na zakon ;) Podobne odczucia z resztą mam do innych nazw własnych - Wielka Pustynia, Wyspa Złotego Grizzly (zwłaszcza to drugie), to po prostu nie brzmi dobrze. Mogłeś się tu trochę bardzo postarać.

Co oznacza wyrażenie "centrum planety"? Jądro planety? Bo jeśli mówimy o czymś zbliżonym do kuli (chyba, że Twoja planeta jest płaska, co by w 40k dziwiło) to o innym centrum trudno mówić.

30% powierzchni planety jako lądy to wcale nie tak mało, jak się wydaje. Ziemia ma 29,2% ;)

Generalnie brakuje cały czas tego samego - sensu i spójności. Styl też to ładnych nie należy. Duuuużo pracy przed Tobą ;)

P.S. Nie będę się już czepiał absurdalności struktury klimatu planety, bo nie jest to aż tak ważne ;).
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Urich^
Wałkarz

Bo to nie jest jakaś poważna opowieść. To ma mieć taki humorystyczny klimat, ale też ma mieć wciągającą fabułę. Dlaczego Kulawy Niedźwiedź? Dowiecie sie wkrótce. W każdym bądź razie zapraszam do rejestracji oraz komentowania już na stornie :D

edit: co do 30% powierzchni lądów- biorąc pod uwage, ze jest bardzo duzo planet calkowice bez wody lub z malymi jej ilosciami, to w 40 tysiacleciu jest to moim zdaniem mało...

edit2: Wielkie dzięki za komentowanie, z chęcią sie do tego dostosuje, w końcu to dopiero początek mojej przygody w swiecie pisarstwa :D Jedno wiem na pewno- z tej opowiesci ksiazki nie bedzie ":D

edit3: trzecia historia juz napisana

Urich^
Wałkarz

Kolejna historia gotowa.

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Przeczytalem pare zdan i wymieklem. Ciezko sie to czyta. Napisz ta historie raz a dobrze, a nie dodajesz codziennie po kilka slow. Taka zabawa w odcinki to sie nadaje dla opowiadan z akcja, a nie opisow przyrody.

Poza tym niezle sie ograniczyles likwidujac na starcie wszystkie formy zycia.

Urich^
Wałkarz

Tak, tylko gdybym dał jedno długie opowiadanie, to po przeczytaniu nikt by nie odwiedzał dalej strony. A mi właśnie chodzi o to, aby moja strona nie umarła. Pozatym nie chce odrazu kończyć tej powieści. To że jest pisana na bieżąco ma taki plus, że wszystko sie może zdarzyć, bo np. zmienie koncepcje, albo wymyśle coś nowego. Dopiero sie uczę, więc wszystkie takie komentarze są mile widziane, więc jeśli Ci coś jeszcze przeszkadza, napisz!

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Jesli chcesz kogos zainteresowac to musisz zawiazac jakas akcje w swoim opowiadaniu. Opisy przyrody powinny byc tylko tlem. Czytales kiedys opowiadanie bez zadnych bohaterow? :)

Urich^
Wałkarz

bohaterowie wlasnie zaczna dochodzic. sorki ogolnie, ale niestety bez zapowiedzi nie mialem neta przez 2 tyg...

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Urich^ pisze:bohaterowie wlasnie zaczna dochodzic.
:oops:
Ja bardzo przepraszam, ale z takimi tekstami to raczej do "Niepoprawnych"...
Jestem "zastydzony" i skrępowany...

;)

ODPOWIEDZ