CompScore by Furion

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

To modle sie zeby CS nie przyjal sie w calej Polsce, bo nie pogram sobie albo wkurze sie i zaczne zbierac VC.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Robson pisze: * ograniczenie do 720pkt herosach jest bardzo niezrównoważone + zakaz triplonia herosów. ogolnie rozpy które wygrywają turnieje z racji najbardziej wygiętych nie posidają smoków itp. więc dlaczego smoki wliczają się w ograniczenie 720pkt. ???
Rozpiska na smoku w rękach obrego gracza to rzeźnia.
Tylko na MB grałem 2x ze smokami. W czwartym parowaniu, na pierwszych 5 stołach były 3 smocze armie? To chyba o czymś świadczy.
- rozpiski smok + 2 caddych przestają istnieć mimo ze nigdy nie były przegięte
Magia poszła w dół. 2 cady vs 12 kostek = 1 cady vs 9 kostek, imho.
DarkElfy,Chaos,WE na smoku. w chaosie nie mieści się nawet jeden caddy i odpada wersja smok + chelka, no tak mortale są tak wygięte ze trzeba je pociąć ;/
Połączenie smok + hellcanon uważam za zero-jedynkowe. Jak trafi na pewną armię, to ni chu chu nic się hellcanonowi ani smokowi stać nie może. Typowe KNP, do likwidacji.

Nic Ci nie zabrania wystawić Hellcanona lub Smoka. Może Lord na Daemonic Mount'cie + Hellcanon na ten CS to dobre rozwiązanie?
- demony mogą wystawić greater demona i koniec ;/
Zgadza się.
natomiast elektrownia + storm banner + 20 jezzaili wchodzi, więc gdzie tu równowaga?
Elektrownia = 2 elektryków.
20 jezzaili = 1 oddział TT
2 latarek też nie będzie.

Widziałeś taką "elektrownię" na wysokich stołach? Ja nie, bo elektrownia w takim wydaniu jest słaba. Nie wierze, że przegrałbyś z tą armią.
- tk są tak "przegięte" z zmuszamy ich do wystawienia bsb lub wyrzucenia jednego licza, bo i tak się nie zmieści na 720pkt, trzciego skorpa i drugiej klopy nie będzie.
Zgadzam się co do licza, ale reszta - to Twoja wizja. Ja jak budowałem TK (bez CS) nie brałem 3 scorpionów, 2 katapulty wystawiałem rzadko.
- vc nie tracą nic, bo zastąpienie jdnego vampira 10 wilkami i 5 batami na które normalnie brakuje miejsca nie jest żadną stratą.
Bzdura.
9 kości powera JEST stratą.
3 sensownych wampirów nie zmieścisz.
- var altar moze i jest dobry na vc ale n armie strzelające jest słaby więc jego cięcie jest niezrozumiale.
Waltar jest bardzo dobry, i jest KNP. Zresztą i tak byś go wystawił na ten CS ;-)
przyciąłeś słabe DE i TK a niezłe amie takie jk we,breta,vc zostają bez strat.
DE: 2 RBT mniej. Nie wierzę, że to jest nie do zastąpienia. Niemniej jest to jakaś strata patrząc na "standard". Poczekajmy na nowe, przegięte DE :-)
TK: Odpowiedziałem wcześniej.
WE: Patrz ograniczenia Rare, Special.
Breta: Brak Mini-Maxowych lanc. Max 2 oddziały Pegazów. W Core'ach tylko 3 duże lance. Bretończycy na pewno nie zyskują na tym CS'ie.
VC: odpowiedziałem wcześniej. Co jak co, ale VC na ten CS SĄ stratne.

@Drakar Dociekliwy
CS robiony był m.in. z myślą o grze turniejowej i o zbalansowaniu rozpisek, złaszcza tych goszczących na pierwszych stołach. Rozumiem Twoje intencje, ale ta rozpiska jest niestety niewystawialna na ten CS.

pozdraiwam
Furion

Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

Furion ja wiem ze takich osob jak ja jest porownywalnie malo w porownaniu z PG, dlatego nie bede tutaj duzo walczyc o jakies zmiany zasad CSa, tylko to jest troche przykre, ze takie osoby jak ja skazane sa przede wszystkim na gre w domach i lokalnych turniejach.
Jak kiedys starczy mi kasy po prostu sobie kupie wampiry na zlosc polskim realiom i wtedy zaczne myslec o turniejach z CSem ;)
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Drakar Dociekliwy pisze:Furion ja wiem ze takich osob jak ja jest porownywalnie malo w porownaniu z PG, dlatego nie bede tutaj duzo walczyc o jakies zmiany zasad CSa, tylko to jest troche przykre, ze takie osoby jak ja skazane sa przede wszystkim na gre w domach i lokalnych turniejach.
W FAQ'u zawarte jest, że CS nie jest i nie będzie obowiązkowy. Przynajmniej przez najbliższe 2/5/10/20 lat.
Jak kiedys starczy mi kasy po prostu sobie kupie wampiry na zlosc polskim realiom i wtedy zaczne myslec o turniejach z CSem ;)
Uważaj, bo VC na CS'ie to nie jest cud miód i orzeszki.

pozdrawaiam
Furion

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Post autor: THE_END »

Pomijając fakt iż każdy CS jest do bani ... Najbardziej zabawna wydaje się twoja argumentacja dotycząca Demonów - zamiast przyznać - ok CS nie radzi sobie w tym miejscu piszesz "no tak i co że wystawią GD i nic innego" ...

Jeśli naprawdę chcesz uciąć tylko kombinację Hell i Smok to nie lepiej wprowadzić zapis tylko jeden pojedynczy model droższy niż 250 ? Po prostu na tym konkretnym CS nie da się złożyć na 2250 demonów - naturalnie możesz zaproxować armie wygrać nią turniej i pokazać że sie mylę ...

Przy okazji - po avatarze wyglądasz na odważnego człowieka :) wyślij ten swój "wypiek" na warseer.com - zobaczymy co szersze środowisko ma na ten temat do powiedzenia ( propozycja podyktowana szczerą ciekawością a nie złośliwością :) )

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

THE_END pisze:Pomijając fakt iż każdy CS jest do bani ... Najbardziej zabawna wydaje się twoja argumentacja dotycząca Demonów - zamiast przyznać - ok CS nie radzi sobie w tym miejscu piszesz "no tak i co że wystawią GD i nic innego" ...
Ale co tu mam przyznawać? Przecież właśnie o to mi chodziło.

Nigdzie nie napisałem "no tak i co że wystawią GD i nic innego".

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

THE_END pisze:Przy okazji - po avatarze wyglądasz na odważnego człowieka :) wyślij ten swój "wypiek" na warseer.com - zobaczymy co szersze środowisko ma na ten temat do powiedzenia ( propozycja podyktowana szczerą ciekawością a nie złośliwością :) )
To już od dawna wisi na warhammer.org.uk. Warseer to jak dla mnie jest miejsce gdzie można szukać plot o nowych AB, a nie na poważnie dyskutować o zasadach i zasadach kompozycji.
A licky boom boom down!!!

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

No cóż . Mnie ten CS nawet nie przeszkadza a raczej poaga. Jako High Elf nie będę miał problemu złożyć rozpiskę. Po prostu zamiast SD + caddy wezmę Arcyś z książką + caddy + BoS. Tak czy siak przez obrone magiczną się przebije.

A i w rarach 3 bolce i orzeł jest porównywalne z 2 bolcami i 2 orłami więc nie ma co płakać :P

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Ale co tu mam przyznawać? Przecież właśnie o to mi chodziło.
Gratulacje - widać że nie grasz demonami - CS skladany pod siebie :D ?
Nigdzie nie napisałem "no tak i co że wystawią GD i nic innego".
Parafraza
To już od dawna wisi na warhammer.org.uk. Warseer to jak dla mnie jest miejsce gdzie można szukać plot o nowych AB, a nie na poważnie dyskutować o zasadach i zasadach kompozycji.
Sentencja Jak dla mnie jest tutaj bardzo istotna ... Jak dla mnie strona o której piszesz ma niecałe 10000 członków a warseer ponad 40000 ... Wiesz 4 razy więcej ludzi jest w stanie rzucić 4 razy więcej pomysłów - wiadomo to też 4 razy więcej spamu natomiast skoro Furion poświęcił tyle czasu temu CS i dba o niego , chce rozwijać itp to na pewno by sobie poradził z przekopywaniem się przez to :).

Poza tym nie wiedziałem że potrzebuje adwokata :D

To jak Furion - kiedy zobaczymy ten CS na warseerze ? przecież konstruktywnej krytyki się nie boisz.
No cóż . Mnie ten CS nawet nie przeszkadza a raczej poaga. Jako High Elf nie będę miał problemu złożyć rozpiskę. Po prostu zamiast SD + caddy wezmę Arcyś z książką + caddy + BoS. Tak czy siak przez obrone magiczną się przebije.
Rozpę bardzo podobną do tegorocznego zwycięzcy GT UK - też się da złożyć :D

Furion ty grasz VC czy mi sie wydaje ?

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Przykro mi furion ale żaden z twoich argumentów do mnie i za pewne do większości nie przemówi. podjesz jakieś bezsensowne przykłady albo piszesz, że coś jest zero jedynkowe co także jest nieprawdą...
zacznijmy od początku:
Rozpiska na smoku w rękach obrego gracza to rzeźnia.
Tylko na MB grałem 2x ze smokami. W czwartym parowaniu, na pierwszych 5 stołach były 3 smocze armie? To chyba o czymś świadczy.
nie mydlij ludziom oczu taka mała prośba... zajrzyj w ranking poprzedniej ligii, ile widzisz smoków w top10? w top20? też grałem na MB i nie było smoków w topie, to że w 2 bitwie był smok na 2 stole absolutnie nic nie znaczy, więc nie przekazuj zakłamanego obrazu turnieju. jedziemy dalej ze smokami. jezeli uwazasz ze 9pd na 1 caddego to róznowaga to wybacz ale to jest jakiś śmiech. wystarczy mag lord z bast covers aby smok całą bitwe nie grał. Rzucasz jakieś chasła "zero jdynkowe armie" co to twoim zdaniem oznacza? to ze helka + smok są dobre na połowę armi a na drugą połowe są słabe oznacza że armia jest zero jedynkowa? helka ginie od 1 cannona/klopy/haila/pitki/drwala, fakt faktem ze na vc jest spoko. ale większość armi jest w stanie ją zabić.

var altar... dlaczeo jest 0-1 ? w każdej armi znajdę ci coś czym będę go w stanie rozwalić lub wyłączyć z gry, to samo tyczy się czołgów, zauważ ze na kilkanaście empire pierwsze było bardzo daleko.

Dwóch vampirów + necros w porównaniu ze smokiem chaosu i koniec! lub jednym demonem i koniec! wychodzi jednostronnie, więc twoj argument znowu pęka jak bańka mydlana.

Jeżeli ktoś chce grać na 4 cannonach lub 8 bełtach to jego sprawa, pisząć że jest to bezmyślne granie nadal mijasz się z prawdą, bo opróćz turlania artyleryjką musisz się jeszcze:
mądrze ustawić
chronić maszyny, zeby jedne furie nie zrobiły ci annallandii po wszystkich machinach
w pojedynku defens na defens skill jest bardzo ważny
to że jeden gracz woli strzelać licząc na paniki, a drugi woli terroryzować i robić far outnumber... to nie widzę aby któryś miałbyć gorszy, tym lepiej, że jest tyle opcji.
Waltar jest bardzo dobry, i jest KNP. Zresztą i tak byś go wystawił na ten CS Wink
z war altara już dawno zrezygnowałem.
WE: Patrz ograniczenia Rare, Special.
Breta: Brak Mini-Maxowych lanc. Max 2 oddziały Pegazów. W Core'ach tylko 3 duże lance. Bretończycy na pewno nie zyskują na tym CS'ie.
VC: odpowiedziałem wcześniej. Co jak co, ale VC na ten CS SĄ stratne.

Aha pisałeś jeszcze o WE które jednak twój cs tnie, a tak nie jest. rozpa na 2 drzewach jest słaba, a 3x wildzi to żadkość. oto całe przycięcie.

To samo tyczy się bretki. patrzę na rozpiskę dębka i nie widze żadnych strat wynikających z twojego cs-a. przyciąłeś pegazerię tylko po co, czy to naprawdę najbardziej wygięta armia warta cięcia? NIE A jak ktoś lubi pegaziątka to niech tak gra.

Eshin jest dużo mocniejszy i radzi sobie bez żadnej latarki.

Wróćmy do pytania po co ograniczenie 720pkt na herosów?
dlaczego nie poszedłeś dalej i nie ograniczyłeś na przykład 500 pkt na speciale?
Nie od dzisiaj wiadomo, że niektóre armie bazują na bochaterch ( chaos , bretka ) inne na maszynach (ch.dw.dw.orki.emp.) inne na regonach. nie można wszystkiego wrzucać do 1 worka i robić wspólnych sztucznych kryteriów.
DE: 2 RBT mniej. Nie wierzę, że to jest nie do zastąpienia. Niemniej jest to jakaś strata patrząc na "standard". Poczekajmy na nowe, przegięte DE

nowe DE nie będą przegięte. a brak caddiego lub bsb/pegaza z terrorem, oraz dwóch bełtów jest bardzo dużą stratą dla tej przegiętej armii.
Zgadzam się co do licza, ale reszta - to Twoja wizja. Ja jak budowałem TK (bez CS) nie brałem 3 skorpionów, 2 katapulty wystawiałem rzadko.
no to skoro w swoich rospiskach nie wystwiałeś wymieniochy rzeczy, to dlaczego chcesz to ograniczyć ludziom, którzy by jdnak chceli mić 2 katapulty?

Jeżeli chcesz promować bardziej zrównoważone granie poszedł bym w innym kierunku. przykładzik:
organizator wygarnia najbardziej orginalne, nie przegięte rozpy i gracz takowy dostaje w bitwach jakieś bonusy z racji grania gorszą rozpiską, na przykład:
automatycznie wygrywa rzut na rozpoczęcie
dostaje darmowego old ones na bitwę
dostaje darmowego scrola

Nie narzucajmy ludziom czym mają grać, jak ktoś lubi skinki i bolce niech je wystawia w opór, takie armie nie wygrywają masterów. Możemy natomiast nagradzać bonusami klimaciarzy aby mieli nieco większe szanse z PG rozpami.

można też erratować buggi gw albo wyrównywać szanse dzięki przykładowo:
ujednoliceniu zasad BSB dla każdej armi zgodnie z tendencją gw od armi HE, odnośnie ewkipunku dla tych herosów.

jeżeli było zbyt agresywnie z mojej strony to niechcący ;) sorki[/quote]
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

co do żalu robsona o 0-1 War altar to:

pragnę zauważyć że war altar jest 1 w całym imperium. Tylko jeden.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

THE_END pisze:
Sentencja Jak dla mnie jest tutaj bardzo istotna ... Jak dla mnie strona o której piszesz ma niecałe 10000 członków a warseer ponad 40000 ... Wiesz 4 razy więcej ludzi jest w stanie rzucić 4 razy więcej pomysłów - wiadomo to też 4 razy więcej spamu natomiast skoro Furion poświęcił tyle czasu temu CS i dba o niego , chce rozwijać itp to na pewno by sobie poradził z przekopywaniem się przez to :).

Poza tym nie wiedziałem że potrzebuje adwokata :D
Nie robię za adwokata, po prostu rzucam moimi spostrzeżeniami na temat Warseera i konstruktywnej dyskusji na temat zasad na tamtym forum. Skoro to na warhammer.org.uk siedzą ludzie z Direwolf Council, tudzież osoby odpowiedzialne za organizację ETC i reprezentacje swoich krajów, czyli było nie było osoby, które na grze turniejowej jak i zasadach wszelakich się znają, to liczenie na to, że po wrzuceniu CS-a na forum, gdzie obok, a czasami zamiast nich jest 30000 osób spod znaku "OMG ASF HE are broken" za dużo szans na jakąś konstruktywną rozmowę nie daje. Gdybym chciał porozmawiać o niuansach w zasadach O&G to też bym z tym na Da-Warpath nie leciał, mimo że teoretycznie osób grających O&G jest tam najwięcej.

Jak Furion chce to sobie wrzuci, nie mój to problem, ale niczego ponad flame sponsorowany przez tych, którzy nie grają z osobami używającymi figurek nie-GW i wrzucają na Gamezone za to, że ośmielają się produkować ładniejsze niż GW Cold One'y to bym się nie spodziewał.

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Skoro to na warhammer.org.uk siedzą ludzie z Direwolf Council, tudzież osoby odpowiedzialne za organizację ETC
ETC to nie mother of all battles - to pewna konwencja zrzeszająca 10K osób Warseer to największa internetowa wspólnota związana z Wfb - nie mówie że nie masz racji - sam pisałem że było by tona shitu i biadolenia - ale napewno pojawilyby sie jakies madre glosy ... Do tego pamiętaj że w org.uk raczej nie uświadczysz graczy z US - GOC - koles z którym często grywam - też poza turniejami - a jest jednym z najlepszych graczy chaosem w US jak zobaczył ten CS powiedział - "Guy must have been raped by his father in deamon costium when he was a child ... wait he is a child - call 911" :D

A tak serio to co z wystawianiem terenu ? - To jedna z najmniej zagospodarowanych działek - a prawda taka że od terenu baaardzo dużo zależy nieżadko koledzy organizatora na turnieju grają ... Pojawiają sie klocki w stylu lasy w strefie wystawienia itd ... Może lepiej by to oddać w ręce graczy i stworzyć jakieś zasady regulujące jak ma wyglądać teren na stole ... - skoro robicie z Wfb prawie sport - z ligą , turniejami itd dlaczego nie eliminujecie tego elementu ?
pragnę zauważyć że war altar jest 1 w całym imperium. Tylko jeden.
Czołgów jest w sumie 8 a Tomb Kingi siedzą w arabii ... Do tego Vampiry umierają w świetle słonecznym a jak się z nimi gra nie stosujesz night fight rules z eshin list ... I do czego to prowadzi ?

Ps Sprawdziłem czym gra Furion - VC mega LOL

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Murmndamus kuźwa... wogóle nie obczaiłeś o co chodzi... ;/
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

No i ten post Robsona imo kończy tą całą dyskusje o cs :)

Pozdro

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

THE_END pisze:
. Do tego pamiętaj że w org.uk raczej nie uświadczysz graczy z US - GOC
jest na org.uk sporo osob z us co ciekawe :P poza tym ilosc nic nie mowi o jakosci forum ;)
A tak serio to co z wystawianiem terenu ? - To jedna z najmniej zagospodarowanych działek - a prawda taka że od terenu baaardzo dużo zależy nieżadko koledzy organizatora na turnieju grają ... Pojawiają sie klocki w stylu lasy w strefie wystawienia itd ... Może lepiej by to oddać w ręce graczy i stworzyć jakieś zasady regulujące jak ma wyglądać teren na stole ... - skoro robicie z Wfb prawie sport - z ligą , turniejami itd dlaczego nie eliminujecie tego elementu ?
armii jest 13 (14?) a graczy okolo 100 wszystkim terenami nie dogodzisz :P a pozatym co to za argument, ze koedzy organizatora graja Oo
Ps Sprawdziłem czym gra Furion - VC mega LOL
teraz co ciekawe widziesz cala ironie tego csu :P

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

THE_END pisze:Ps Sprawdziłem czym gra Furion - VC mega LOL
Plewiku, ja nie potrzebuję CS'a żeby wygrywać. Idź się dalej gwałcić z kolegą ;-)

pozdrawiam
Furion

ps. Odpowiedzi na posty Robsona i inne - jak się wyśpię :-)

Awatar użytkownika
Jerzyn
Zły Dotyk
Kontakt:

Post autor: Jerzyn »

oj furionek, urazona duma ? Oo nieladnie tak pisac do kolegi, on Cie nie obdarzal inwektywami...
ja Ciebie tez pozdrawiam
Slodkich snow :)
RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.

Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Plewiku, ja nie potrzebuję CS'a żeby wygrywać.
Ironią jest to że na jakimś turnieju ( sprawdziłem przez twoje posty ) zająłeś drugie miejsce - i teraz są dwie opcje -

Jeśli ten turniej nie korzystał z tego CS-a to znaczy że zawiodłeś straszliwie produkując go - skoro armią "pociętą" jesteś w stanie zająć 2 miejsce to znaczy że CS jej nie ograniczył tak jak powinien albo twoi przeciwnicy to bardzo bardzo słabi gracze :)

Druga jest taka że cały turniej był na tym CS wtedy jest trochę lepiej niż w powyższym przypadku - wygrały VC i VC zajeły 2 miejsce ... mówi to samo za siebie.
Idź się dalej gwałcić z kolegą
Emocjonalna reakcja świadczy o tym że GOC trafił w słaby punkt - na twoim miejscu bym to zgłosił - brake the circle man ... :)
poza tym ilosc nic nie mowi o jakosci forum
Zgadzam się ale co mu szkodzi to tam posłać - strach przed krytyką ?
armii jest 13 (14?) a graczy okolo 100 wszystkim terenami nie dogodzisz Razz a pozatym co to za argument, ze koedzy organizatora graja Oo
No to tak - robie w PL z wfb sport - turnieje liga itd - naprawdę robi to wrażenie - dlaczego zatem zostawiacie taki element jak teren zupełnie nieokreślony - po przeczytaniu topicu o wałkach w lidze - nie jest prosto ustawić turniej pod zawodnika który potrzebuje ptk poprzez kreatywne ustawienie terenu ? - Jasne bez przegięć ale tak w miare niepozornie - dobremu graczowi daje to przewagę na starcie
teraz co ciekawe widziesz cala ironie tego csu
Raczej nie ironie tylko żałość -> tak nas uczyli w akademii - zawsze pierwsze badać motywacje :D

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

THE_END pisze:...No to tak - robie w PL z wfb sport - turnieje liga itd - naprawdę robi to wrażenie - dlaczego zatem zostawiacie taki element jak teren zupełnie nieokreślony...
Bo nikt mi nie będzie na turnieju, który organizuję mówił jak mam rozstawić tereny tak samo jak i nikt mi nie narzuca kompozycji armii, limitu punktowego i zasad wg których się gra? Nawet uściślenia nie są obowiązkowe.

Zablokowany