Na co komu CS ?

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
THE_END
Mudżahedin

Na co komu CS ?

Post autor: THE_END »

Żeby nie zaśmiecać Furionowi topicu o tworzeniu jego CS-a postanowiłem przyjrzeć się CS-om jako zjawisku w ogólności.

Czym zatem jest CS ?

Zbiorem określonych reguł dotyczących w tym przypadku wfb.

Skoro Wfb jest produktem tworzonym przez firmę która bierze pieniądze za swoją działalność - w jakim celu tworzyć dodatkowe zasady.

I tutaj pojawia się pierwszy problem.

Otóż jedną z alternatyw jest "Takie przygotowanie zasad aby armie wszystkich graczy miały równe szanse na wygraną" - w praktyce da się to przełożyć na stwierdzenie - aby fakt grania taką a taką armią ( nie konkretną rozpiską ) nie wpływał na startowe szanse gracza - żeby wynik turnieju wskazywał umiejętności graczy a nie siłę armii samych w sobie.

Kolejnym możliwym rozwiązaniem jest "Stosowne pozmienianie pewnych elementów systemu tak aby same gry nabrały bardziej taktycznego charakteru"

Ostatnim z logicznych powodów może być "chęć wprowadzenia takich modyfikacji aby gry były przyjemniejsze i bardziej klimatyczne"

Problem polega na tym że nie da się zrobić CS który wypełni wszystkie 3 postulaty. Zawsze będzie się skłaniał w stronę któregoś z nich.

Wiąże się to z najbardziej zawodnym w tym wszystkim czynnikiem - Ludzkim.

Na pożytek dalszej dywagacji użyje tu CS Furiona - naturalnie tylko dlatego że stanowi on jaskrawy przykład - podobnie jak w jego mniemaniu Empire 2+4.

Furion pisze
Ma natomiast zmusić graczy do zbudowania rzeźnickiej rozpiski innej niż imperium 4+2.
Zdanie "Imperium jest 0-1 bo niektóre armie nie mają szans z tym wygrać" jest prawdziwe.
Jerzyn, wygrywałem (starymi) VC z Imperium. Największe zwycięstwo to... 13:7.
Szanse zostały przekreślone w 1 turze, kiedy nie zdispelowalem flary z War Altara. Stracilem wtedy zbyt wiele rzeczy.
Dziwne, że Empire wygrało najwięcej masterów w poprzednim sezonie. Tu nie ma żadnego zboczenia.
Nie trzeba być asystentem na wydziale psychologii żeby zobaczyć że Empire OP poświęca szczególnie wiele czasu - Jak i przyznaje się do traumatycznych przeżyć z nim związanych.

Co z tego przykładu wynika ?

Że przy tworzeniu CS potrzebna jest odpowiednia motywacja - często zracjonalizowane jak w tym przypadku problemy odbijają się na obiektywności układającego a co za tym idzie samym CS-ie.

Czy istnieje zatem możliwość ułożenia takiego CS-a który będzie wypełniał jedno z 3 opisanych wyżej zadań ?

Pytanie pokroju czy jest realna szansa na prawdziwy komunizm - Ja się pytam gdzie taki funkcjonuje ?

CS-y są domeną środowisk gdzie dominuje jeden lub kilku bardzo dobrych graczy i wielu przeciętnych którzy zamiast nauczyć się jak radzić sobie z tymi lepszymi wolą dopasować reguły gry do swojego poziomu. Żaden bowiem gracz nie zgodzi się świadomie na zmiany - które w jego odczuciu zwyczajnie zmieniają tylko układ sił a nie wyrównują go.

Z sytuacji jest jedno wyjście - Ułożenie CS-a dla każdej armii z osobna - bardzo szczegółowego - zespół który miałby go układać musiałby się składać z dokładnie tylu osób ile jest AB i każdy AB musiałby mieć swojego przedstawiciela - który zadeklaruje że na każdym turnieju organizowanym na danym CS będzie grał reprezentowaną przez siebie armią. Do tego CS powinien opierać się nie na zabranianiu wystawiania określonych jednostek - kombinacji itd tylko na bonusach i karach za wystawianie określonych kombinacji.

Osobiście sądzę że taki CS mógłby po wielkim wysiłku i długim okresie testowania powstać - ale tak długo jak nie zabiorą się za to poważni gracze , tak długo będziemy dostawać parodie tego typu akcji.

Podsumowując - zachęcam do dyskusji w tym temacie odnośnie sensowności jakichkolwiek CS - Celu ich wprowadzania , Pożądanego kształtu itd.

Możliwe że uda się utworzyć w PL przy tak zacnym środowisku grupę która taki CS złoży - w tej chwili w żadnym miejscu na świecie jeszcze się to nie udało.

ps. Prośba do drobiu w śmiesznym kapelusiku aby nie wklejał w topic zdjęć - po 1 zjadają server - po drugie trudno się połapać w dyskusji po 3 lepsze będą linki do jakiś zewnętrznych źródeł.

Pozdrawiam

END

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

Hmm a ja mam pytanie. Czy do tej pory był jakiś CS? kto wygrywał Imperium, Lizaki, Bretka? i co nikomu to nie przeszkadzało? Nie robiono CSa by wyrównać armii pomimo iż miały przewagę nad innymi typu DE, Ogry. Teraz nagle jak ludzie którzy tym grają dostają w dupe od nowych armii to nagle chcą wyrównania? Życie do tej pory wygrywaliście, ale Wasz czas minął nie pasi zmienić armie...

Być może mnie poniosło za bardzo, ale po wyjściu nowych DE, znowu nie chcę by było jak do tej pory, że DE poprzez cięcia nic nie zyskają z nowej edycji.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Ja juz nie wiem co o tych CS'ach myslec. Zawsze sie znajdzie ktos, komu cos nie papu.

Ktos gdzies napisal, ze chyba lepiej nic nie ciac (tak wogle nic) - to powinno zamknac usta tym, ktorzy chca grac na ABekach a nie na CSach.
Za to dawac dodatkowe duze punkty za brak czegos tam w rozpie, tudziez za wziecie na turniej czegos innego (slabszego).

Na przykladzie CSa Furiona:

Masz w herosach 720+. 0 ptk, masz mniej to +2 ptk do generalki.
Masz wiecej niz 9PD na ture to 0, masz mniej to +2.
Masz 2 ST w Empire - 0. Masz 1 Czolg i inny RARE, to +1ptk.
I tak dalej, i tak dalej.
Powtorzone sloty - 0, Nie dubluja sie - +2
Zaznaczam. Powyzszy zapis, to propozycja. Nie liczylem zadnych punktow, nie rozwazalem zadnych konsekwencji wynikajacych z dodatkowego bonusu na poszczegolne armie itd, itp.

Chodzi mi o to, ze chyba latwiej to wprowadzic, niz ciac poszczegolne Kodexy.

pzdr: JP

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Wiesz może bym był bardziej przychylny temu CSowi, gdyby DE nie było od zawsze w cieniu wszystkich innych armii. Teraz kiedy wyjdą nowe i napewno coś zyskają ma to być przycięte przez CSa?

Co do rare można wprowadzić odnośnie nich, że nie można dublować bo to dobry pomysł.
Obrazek

Romek
Chuck Norris

Post autor: Romek »

Mysle ze takie punkty za okreslone elementy w rozpisce (lub ich brak) sa najleprzym pomyslem. Tylko ze albo poinny sie przemnazac przez ilosc bitew albo byc jednorazowe i wiekrze niz 2 pkt do generalki....

O ile wiem angielski Cs polegal wlasnie na takich punktach typu masz kloc piechoty +1, masz sztandary na fastach +1, masz tylko jeden oddzial ciezkiej kawalerii +1...itd.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

ta 9 PD i ich nowa "0" w lorach :)

Ja juz mam wieksze zaufanie do GW nich do Furiona.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Corvus Albus pisze:Wiesz może bym był bardziej przychylny temu CSowi, gdyby DE nie było od zawsze w cieniu wszystkich innych armii. Teraz kiedy wyjdą nowe i napewno coś zyskają ma to być przycięte przez CSa?
a czemu nie? teraz sie mowi o cs to dobrze, ze przycbaja ine armie a jak beda bowe de to cs jest zly bo przycina moja armie? Oo

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Shino to powiedz mi dlaczego do tej pory nie było CSa? bo było wyrównanie wśród armii? Czy dlatego, że mało osób grało armiami z dolnej półki?

1 Robert Robson Mrozek Empire Rogaty Szczur Warszawa 1738 22 ->
2 Darek Dalmar Polit Wood Elves Inkwizytor Warszawa 1732 17 ->
3 Karol Młody Pietrowicz Skaven Snot Gdańsk 1726 27 ->
4 Stanisław Crusader Scheiner Lizardmen Ordin Warszawa 1717 16 ->
5 Piotr Holan Holanowski Empire Inkwizytor Warszawa 1715 16 ->
6 Tomek Malal Hądzlik Wood Elves Skaven Blade Wrocław 1689 13 ->
7 Łukasz Thurion Łuczyński Warriors of Chaos . Gdańsk 1669 12 ->
8 Piotr Dębek Dębkowski Bretonnia Jeźdźcy Hardkoru Piastów 1612 23 ->
9 Adam Duke Lewański Errantry War Bastion Warszawa 1609 27 ->
10 Mariusz Kielon Kiliszek Vampire Counts Earthshaker Kąty Węgierskie 1598 29 ->
11 Andrzej Jerzyn Jarzyna Cult of Slaanesh Moria Lublin 1595 14 ->
12 Patryk Niedbal Niedbalski Errantry War Bastion Warszawa 1571 17 ->
13 Krzystof Fisch Fischer Skaven Jeźdźcy Hardkoru Warszawa 1571 24 ->
14 Paweł Paffeu Koszowski Lizardmen Skaven Blade Wrocław 1542 16 ->
15 Michał Shino Rusinek Tomb Kings Moria Warszawa 1541 21 ->
16 Zbyszek Barbarossa Łobocki Vampire Counts Earthshaker Warszawa 1530 13 ->
17 Michał Dzik Pietrzela Lizardmen Front Wschodni Lublin 1511 16 ->
18 Karol Karlee Wyszkowski Empire Front Wschodni Białystok 1499 14 ->
19 Tomasz . Koszowski Orcs & Goblins . Wrocław 1463 18 ->
20 Filip Cosmo Górecki Skaven ZKF Zabrze 1445 20 ->

Widzisz tutaj: DE, Ogry, Krasnale, Bestie, HE??? Bo ja nie jhedyne co widać to praktycznie 5 armii: Breta, WE, Imperium, Lizaki i Skaveny. Dlaczego nie było CSa który miał wyrównać szanse pozostałych armii? Co teraz te armie mają problem z VC, DL i być może z DE to co CS potrzebny?
Ostatnio zmieniony 8 cze 2008, o 15:01 przez Corvus Albus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

@Corvus
Watpie zeby nowy kodeks "pomogl" Ci wygrywac :<
Bardzo często gram z kolega ktory gra DElfami i radzi sobie bardzo dobrze w bitwach przyjacielskich jak i na turniejach.
Sorka za offa ale dobry gracz nie płacze :<

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Aldean pisze:@Corvus
Bardzo często gram z kolega ktory gra DElfami i radzi sobie bardzo dobrze w bitwach przyjacielskich jak i na turniejach.
hehe spoko może jestem i cienki, ale nie ja płacze tak ja ci którzy tak bardzo chcą CSa bo VC i DL ich ciśnie i nagle nie można się pogodzić z tym, że można jednak przegrywać. Ja się do przegranych przyzwyczaiłem, a w nowym AB do DE widzę szansę w poprawieniu mojej gry.

PS. i nadal nie wiem dlaczego wcześniej nie było CSa pomimo różnic w poziomach armii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Corvus Albus pisze:Shino to powiedz mi dlaczego do tej pory nie było CSa? bo było wyrównanie wśród armii? Czy dlatego, że mało osób grało armiami z dolnej półki?
nie dlatego, ze wczesniej nie bylo takiego power creepa jaki sie zaczal ostatnio... ale moim zdaniem nadal cs nie jest potrzebny :P

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Corvus Albus pisze: hehe spoko może jestem i cienki, ale nie ja płacze tak ja ci którzy tak bardzo chcą CSa bo VC i DL ich ciśnie i nagle nie można się pogodzić z tym, że można jednak przegrywać.
Ofc musze sie z Toba zgodzic. Dla mnie CS w formie Furiona jest niczym innym jak handicapem. Jakiekolwiek ograniczenia ktore ktos chce przeforsowac aby ułatwic sobie gre moim zdaniem nie powinny miec prawa bytu. Turnieje są po to aby wyłonic najalepszego generała. Bo i tak jest wiadomo jaka jest najlepsza armia, czy to z CSem czy bez.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Tzn CS w jednym by pomógł moim zdaniem... w napływie masy ludzi, którym nagle zachciało się grać DE, DL, VC i przez to turnieje będą wyglądać beznadziejnie zamykając się w 5 armiach jak dobrze pójdzie.
Obrazek

Romek
Chuck Norris

Post autor: Romek »

ja tam swojej nie zamierzam zmieniac mimo ze IMO jest coraz slabsza wraz z kazda edycja (He).

Awatar użytkownika
Wilhelm
Wałkarz

Post autor: Wilhelm »

Aldean pisze:@Corvus
Wiesz, w bitwach towarzyskich albo lokalnych turniejach gdzie gra wiele dzieciaków można sobie całkiem dobrze radzić. Co innego gdy gra się z przeciwnikiem, który zna się na rzeczy i ma armię z tej silniejszej połowy. Wówczas szansa wygrania DE drastycznie spada.

Na co komu CS ? Wg mnie po to by urozmaicić rozgrywkę - bynajmniej nie po to by wyrównywać cokolwiek. Jednym się bardziej obrywa innym mniej, ale na pewno jest ciekawiej. Ok, tracę 2 RBT na powyżej 2k, ale z drugiej strony inni tracą steamtanka czy drzewca. . . a za zaoszczędzone punkty można wystawić kolejny oddział do walki, urozmaicić armie, wystawić dodatkowego herosa czy coś. Podobnie z magią gdzie również pojawia się możliwość pokminienia nad wydaniem zaoszczędzonych pkt. Gra się po prostu ciekawiej, utarte schematy tracą racje bytu, bitwy stają się bardziej urozmaicone.

A forma CSa to już kwestia dyskusji. Ja się bardziej przychylam do liberalnych wersji premiujących rozpiski wybijajace się ponad schemat czyli dające pkt, a nie do CSów w formie jakiś uniwersalnych zakazów. Min. dlatego, że niektórzy gracze nie zawsze mają możliwość i chęć wydania kilkuset pln na to by przystosować armie do nowych zasad, albo uważają że granie Imperium na 2-3 działach na powyżej 2k - wcale nie jest nieklimatyczne. . .

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Corvus Albus pisze:Shino to powiedz mi dlaczego do tej pory nie było CSa? bo było wyrównanie wśród armii? Czy dlatego, że mało osób grało armiami z dolnej półki?

6 Tomek Malal Hądzlik Wood Elves Skaven Blade Wrocław 1689 13 ->

Widzisz tutaj: DE, Ogry, Krasnale, Bestie, HE??? Bo ja nie jhedyne co widać to praktycznie 5 armii: Breta, WE, Imperium, Lizaki i Skaveny. Dlaczego nie było CSa który miał wyrównać szanse pozostałych armii? Co teraz te armie mają problem z VC, DL i być może z DE to co CS potrzebny?
Zmartwie Cie ale ten dopisek WE w moim przypadku to przezytek z poprzedniej ligi. Wiekszosc turnieji rozegralem TK i Chaosem.

Pzdr
podpis nieregulaminowy - administracja

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Dlaczego wcześniej (w 6 edycji lub napoczątku 7 edycji) nie pojawił się CS. Zasadniczo odpowiedz jest prosta - kolejne AB 7 edycji "złamały" jakąkolwiek równowagę między innymi armiami (głównie starymi AB z 6 edycji) oraz kilkoma zabawkami, przez które część armii nie bardzo miała jak capnąć (co dawało zbyt dużą przewagę).

Jest to oczywiście problem wynikający z działania "marketingowego" GW, które pozwala na istnienie obok siebie w grze AB różnych edycji oraz nieumiejętności lub braku chęci w wewnętrznym balansowaniu jendostek w obrębie tego samego AB, jak i zewnętrznego czyli balansowania jednostek nowych AB na podstawie tych już istniejących. Dodatkowo GW przyznaje, że nie robi AB pod kątem gier turniejowych i nie ma zamiaru nawet próbować stworzyć oficjalnych zasad turniejowych. To wszystko po odwilży 5 edycyjnej (herohammera), odwilży w znaczeniu nadejścia 6 edycji (przedtem RH) która oczywiście pomimo nadal istniejących sporych dziur jako tako pozwalała graczom na "mniej lub bardziej" wyrównaną gre. Te "mniej lub bardziej" zostało w odczuciu dużej ilości graczy całkowicie złamane przez nowe AB 7 edycji co potęgował fakt istnienia obok siebie AB z 6 edycji.

Tak narodziła się potrzeba CS'ów.

Potrzeba CS'ów slotowych lub innych oczywiście będzie "zanikała" wraz z ukazywaniem się nowych AB. Obecnie wszystkie AB 7 edycji mogą ze sobą "wyrównanie" konkurować podobnie jak to było w 6 edycji, a może nawet lepiej zważywszy że "niemal każdy" AB 7 edycji (no może poza wyjątkiem O&G) można nazwać "przegiętym". Zatem kiedy wyjdą wszystkie AB do 7 edycji, a tendencja wygląda tak, że każda następna armia jest "bardzo mocna" uzyska się w końcu upragniony "balans" i koniec narzekań (o ile oczywiście GW nie przesadzi i ostatnich AB 7 edycji nie przegnie do potęgi entej - na chwilę obecną GW "nieco przesadziła" z czołgami i wampirzymi możliwościamia magicznymi + DB).

Problem zatem pozostaje z obecnym brakiem balansu, który po poprzednich tematach ma tylko dwie drogi:

1. Gracze ze starymi 6 ed. AB zaciskają zęby i cierpliwie czekają do nadejścia swoich AB (to wzbudza oczywiście u niektórych flustracje, bo na niektóre AB czeka się długie lata, a gracze którzy będą musieli czekać na ostatnie AB będą musieli prawdopodobnie odczekać 5 lub więcej lat, jak w przypadku WE). Tutaj GW powinna wyjść naprzeciw tyum armiom które będą oczekiwać na swój nowy AB długie lata i zrobić jakiś porządny AL w WD jak to miało miejsce w przypadku Leśnych Elfów z AL na WD, który był grywalny przez ładny kawał czasu. Niestety z jakiś przyczyn GW nie chce podjąć się nawet tego kroku, który kosztuje ich kilka stron w WD.

2. Drugie wyjście to właśnie CS, który oczywiście spotyka się z dużym oporem.

Osobiście o ile CS mi nie przeszkada i widzę w nim możliwość gry turniejowej na podobnym poziomie jak w grach towarzyskich to widzę również pewien stopień nierealności stworzenia CS w Polsce.

Z drugiej strony powinien "oficjalnie" powstać proponowany prez zwolenników jak i przeciwników CSów system promujący "kulturę pisania rozpisek", tak aby mimo wszystko bardziej klimatyczne rozpiski miały również swój bonus i udział w turniejach. Uważam, że ta opcja w żadnym wypadku nic nie ujmuje z gry, a tylko wpływa na nią pozytywnie. System promowania "klimatycznych" rozpisek jest dla mnie takim samym pozotywnym zjawiskiem jak punkty zdobyte za malowanie i klimatyczne rozpiski powinny dostać podobną pulę mozliwych punktów do uzyskania, a może nawet nieco większą. Tutaj naprawdę nie widzę żadnych przeciwskazań.

Paraszczak i inni gracze zapodają bardzo fajne ogólne propozycje jakby to miało wyglądać.

Zatem moja propozycja jest taka:

1. Niech powstanie CS. Niech porządnie się nim zajmą ogólnie poważani i najkatywniejsi gracze w środowisku battlowym przy pomocy ogółu graczy.

2. Stworzony w ten sposób CS (który może być nawet skomplikowany) będzie miał dwa sposoby działania:

a. Pojawi się na stronie na której są np. zasady turniejów typu LIMITED i uściśleń sędziowskich jako CS nieobowiązkowy, z którego mogą skorzystać w razie czego organizatorzy turniejów.

b. Z drugiej strony CS ten będzie miał główne zadanie aby "odpowiednio" wypunktować rozpiski, które będą złożone na podstawie tego CS'a. Tak przyznane punkty będą się liczyły jako dodatkowe punkty w turnieju jak np. za malowanie. Innymi słowy własnie system promujący rozpiski "klimatyczne" a jednocześnie nie zabraniający wystawiać rozpisek bardziej "PG". Ten podpunkt powienien w przeciwieństwie do poprzedniego jako obowiązkowy, tak jak np. na masterach jest obowiązek posiadania pomalowanych armii z systemem przyznającym punkty, tak samo powinien istnieć system który przyznaje punkty za "klimatyczne" rozpiski.

Tym sposobem dochodzimy do kompromisu. Uważam również, że jeśli pojawi się taki CS i taki system promowania "kulturalnych rozpisek" zachęci to na uczęszczanie na turniejach graczy, którzy przestali na nie chodzić (jest ich mimo wszytsko całkiem sporo), a jednocześnie nie zniechęci graczy, którzy lubują się w "najmocniejszych" rozpiskach.

Sęk w tym, że jakikowiek dobrze napisany CS + system promowania klimatycznych rozpisek wpływanie pozytywnie na polską scenę turniejową. Jednak aby to się udało musi to zainteresować osoby znajdujące się w lidze sędziowskiej (ważne jest tu ich poparcie) i umieszczenie tak powstałych zasad w jakimś oficjalnych miejscu.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2008, o 16:20 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.

Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

Jak dla mnie CS jest dla ludzi, ktorzy szukaja usprawiedliwienia swojej porazki. Mi osobiscie idea CS nie podoba sie, bo tak naprawde jest potrzebna tylko PG.
Mowie NIE dla CSa, ktory pozbawia mnie szansy na uczestniczenie w turnieju z tego wzgledu, ze już na starcie wybieram nie grać na PG rozpisce. Niesprawiedliwe jest ograniczenie graczy grajacych klimatycznie demonami, ktorzy tworza rozpiski pod jednego boga.
Jestem zdania ze powinien powstac CS, ktorego zasady dotyczyc beda kazdej armii z osobna.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Robson grał parę turniei Chaosem, masz drugą jaskółkę...
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

trikk pisze:Robson grał parę turniei Chaosem, masz drugą jaskółkę...
Spoko chodziło mi w tym wszystkim oto, że wcześniej też były różnice w armiach, a CSa nie było. Być może teraz potrzeba go bo naprawdę wiele osób idzie na łatwizne zmienia armie na VC, DL i się robi PG. Co druga rozpiska w dziale to na Bloodthristerze, Drakenhof Banner itp
Obrazek

ODPOWIEDZ