HElfy VS Skaveny
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
-
- Wałkarz
HElfy VS Skaveny
Niektórym najgorzej się walczy z dwarfami....
no cóż ja najgorsze wyniki osiągam w starciu ze szczurkami....
no chyba ,ze farce w kostki ( nie Młody? )
i jak sam powiadam niekiedy - Gdzie szczurów wielka kupa tam i Teclis dupa.... co jest może troche przesadzone.... ale pasowało by do opisu moich bitew
oczekuje pomocy i porad
pozdro
no cóż ja najgorsze wyniki osiągam w starciu ze szczurkami....
no chyba ,ze farce w kostki ( nie Młody? )
i jak sam powiadam niekiedy - Gdzie szczurów wielka kupa tam i Teclis dupa.... co jest może troche przesadzone.... ale pasowało by do opisu moich bitew
oczekuje pomocy i porad
pozdro
-
- Wałkarz
Hmmm...
gram w brew pozorom HElfami na magii
na każde pkt dostaje wciry prawie zawsze....
nie macie jakichś ciekawych założeń taktycznych lub sposobu gry??
pozdro
gram w brew pozorom HElfami na magii
na każde pkt dostaje wciry prawie zawsze....
nie macie jakichś ciekawych założeń taktycznych lub sposobu gry??
pozdro
o boże ze skawenami to nie gra tylko mordenga... ja też gram tylko na magi ogólnie to spear elfy się bardzo przydają (jak na wszystkie armie hordowe), eagle-można zawzse łapnąć elektryka albo latarkę, ale IMO na skaweny najlepsze są 4 bolty masa rydwanów ze 2x 18 spear elfow Silverzy i może jeden oddział archerów, SM dla BoS(jednym słowem albo ful ofens albo defens na piechocie bo jak masz mieszaniną to zaraz dostaniesz w pierdycz... jezeli masz za mało kawaleri to nie dojadą jak masz dużo to zamiotą, tak zamo jest z piechotą przecież jak elektryk ci wywali 2D6 z S6 to i tak mało który kawalerzysta się obroni a piechota to przynajmniej odpadnie ale nadal jest ich tochę)
aaa i podstawa to minimum 3 DS ale to na większe pts.
Reasumując albo szybko dojeżdzasz albo jest cie dużo
aaa i podstawa to minimum 3 DS ale to na większe pts.
Reasumując albo szybko dojeżdzasz albo jest cie dużo
Zagraj na kawalerii na male pts, z banner of sorcery w dobrze bronionych przed magia DP i 10 kawalerii z warbannerem. Do tego caddy na koniu, zeby Ci go tunnelingi nie zlapaly Na wieksze to samo, mozesz nawet bez lorda, albo lord caddy na koniu. Wez np. 5scrolli, warda 2+ od magii, sztandar MR2, battle banner. Wysajdowac sie na skaveny w HE to nie problem
-
- Wałkarz
to ciekawe....
ale chyba nie bede jeździł na turnieje z armią typowo nastawioną tylko na skavy
a jakieś założenia taktyczne panowie...?
co trzeba rozstrzelać po pierwsze, czego najbardziej sie wystrzegać?
jak rozklepać latareczke?
czar w co mozna wpuscić - "bo nie robią" aż tak bardzo
dzięki za pomoc
pozdro
ale chyba nie bede jeździł na turnieje z armią typowo nastawioną tylko na skavy
a jakieś założenia taktyczne panowie...?
co trzeba rozstrzelać po pierwsze, czego najbardziej sie wystrzegać?
jak rozklepać latareczke?
czar w co mozna wpuscić - "bo nie robią" aż tak bardzo
dzięki za pomoc
pozdro
jak ser w dzwonku jest to wez probuj w niego pitem strzelic...
z katarynkami i jezzailai problemu nie powinienes miec (bolce tylko dobrze rozstaw)...
do tego troche wiecej magii (glownie hity ew. burning head zeby zpanikowac szybko) plus kawaleria i charioty... jak sie pozbedziesz dzwonka to juz powinno isc do prozdu powoli a w miedzy czasie przeciwnik sie wyscrolluje i pozwoli na wpuszczenie innych czarow.
z katarynkami i jezzailai problemu nie powinienes miec (bolce tylko dobrze rozstaw)...
do tego troche wiecej magii (glownie hity ew. burning head zeby zpanikowac szybko) plus kawaleria i charioty... jak sie pozbedziesz dzwonka to juz powinno isc do prozdu powoli a w miedzy czasie przeciwnik sie wyscrolluje i pozwoli na wpuszczenie innych czarow.
Ktos kto troche gra nie da sobie WLC odebrac tak łatwo wiec orly niezbyt zalatwiaja sprawe.Dzialo wystarczy zaslonic(teren/oddzial) a w sasiedztwie WLC ratlingi i orzel ani z bliska ani z daleka nie wpadnie.A ratlingi zasloniete terenami czy dzwonem(large target) i ich sie tez ciezko jest pozbyc.
Nie da sie ukryc ze sztormówa,dzwon i wykopywaczki to niezbyt fajny zestaw na kruche elfiki.
Nie da sie ukryc ze sztormówa,dzwon i wykopywaczki to niezbyt fajny zestaw na kruche elfiki.
Łuczników trzeba mieć, żeby te ratlingi pościągać
-
- Wałkarz
No to ciekawiej
ale wydaje mi się,że straszenie z shadowa nie jest genialny na szczury
tylko na slave , które i tak nie są wiele warte ......
czyli jak sobie poradzić z latarką ?
chyba fast też byby niezly ?
bo orla mozna zabic 1 strzalem.... a fast dobrze ustawiony 5oma...
pozdro
ale wydaje mi się,że straszenie z shadowa nie jest genialny na szczury
tylko na slave , które i tak nie są wiele warte ......
czyli jak sobie poradzić z latarką ?
chyba fast też byby niezly ?
bo orla mozna zabic 1 strzalem.... a fast dobrze ustawiony 5oma...
pozdro
No jak będą stać na górce to już trudniejRatlingi mozna umiejetnie zasłonic.Nie jest to trudne.
-
- Wałkarz
Kontynuuj Chory .... słucham wszystkich porad...
Ty powinienieś wiedzieć ,bo szczurkami nawijałeś....
Ty powinienieś wiedzieć ,bo szczurkami nawijałeś....
Ja bym wystawił parę jeży tak z 3X18. Do tego bolty, fasty, łucznicy i orły. Jak chodzi o magię to high z Flames of Phoenix, jak to w 25 ogonowy motłoch rzucisz to będzie koles miał farta jak po jednej turze nie spieprzą. Po drugiej to już na jakieś 85% spieprzają w tył. A że dużo duzych motłochów będzie to i zbiorowa panika może sie zdażyć jak Aenarion da.
Pozdrawiam
Guard
Pozdrawiam
Guard
Witam
Jestem nowy na forum i potrzebuję rady. Szykuję się do turnieju, gdzie w ramach challenge stanę przeciwko Skavenom. Armia na 2,5 K, dopuszczeni Specjal Characters. Jakich characterow polecacie? Ja skłaniam się ku Teclisowi, ale chętnie wysłucham za i przeciw bardziej doświadczonych graczy. Moja wstępna rozpiska:
2500 Pts - High Elves Army
1 Teclis, High Loremaster of the White Tower @ 630 Pts
28 Swordmasters @ 472 Pts
Banner of Sorcery [50]
1 Bladelord @ [27] Pts
Amulet of Purifying Flame [15]
1 Commander @ 120 Pts
Loremasters Cloak [40]
Enchanted Shield [10]
1 Commander @ 145 Pts
Dragon Armour; Shield; Elven Steed with Ithilmar Barding
Ring of Corin [35]
Sword of Might [15]
2 Repeater Bolt Thrower @ 200 Pts
5 Ellyrian Reavers @ 127 Pts
Spear; Normal Bow; Light Armour; Musician
10 SpearElves @ 110 Pts
Spear; Light Armour; Shield
19 SpearElves @ 250 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Captain @ [12] Pts
5 Silver Helms @ 115 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield
Total Army Cost: 2496
Proszę o rady.
Jestem nowy na forum i potrzebuję rady. Szykuję się do turnieju, gdzie w ramach challenge stanę przeciwko Skavenom. Armia na 2,5 K, dopuszczeni Specjal Characters. Jakich characterow polecacie? Ja skłaniam się ku Teclisowi, ale chętnie wysłucham za i przeciw bardziej doświadczonych graczy. Moja wstępna rozpiska:
2500 Pts - High Elves Army
1 Teclis, High Loremaster of the White Tower @ 630 Pts
28 Swordmasters @ 472 Pts
Banner of Sorcery [50]
1 Bladelord @ [27] Pts
Amulet of Purifying Flame [15]
1 Commander @ 120 Pts
Loremasters Cloak [40]
Enchanted Shield [10]
1 Commander @ 145 Pts
Dragon Armour; Shield; Elven Steed with Ithilmar Barding
Ring of Corin [35]
Sword of Might [15]
10 SpearElves @ 110 Pts
Spear; Light Armour; Shield
19 SpearElves @ 250 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Standard; Musician
1 Captain @ [12] Pts
5 Silver Helms @ 115 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield
Total Army Cost: 2496
Proszę o rady.
Fast cavalery na szczury? Ich bedzie tak dużo na te punkty, ze w życiu ich nie zajdziesz od boku. Zamiast nich daj dwa rydwany. Pięknie siekają szeregi wroga wraz z piechotą. Lub Zrób porzadny oddział spearelfów. 10 wymień na 10 łuczników. To sa szczury, je się łatwo rozstrzeliwuje, a przy okazji masz jakąś tam linie ochrony przed boltami, jak stoją na górce. Moja rada na szczury, to dwa , trzy duże oddziały piechoty (SwordMasterzy super pomysł, zawsze ich biore, obojętnie na jakie punkty), rydwany, łucznicy i bolty. Teclis to słuszna koncepcja, aczkolwiek uważaj, bo nei masz proximity, to Ci może łatwo zejść od tuzina jezzaili. Właśnie, gdzie go chcesz trzymać?
jak juz teclis to wez przynjamnije jeszcze jednego/dwoch/trzech magow - nie masz skroli?!?! i masz za slaba magie - nie przebijesz sie (a napewno ci sie to nie splaci)
poza ty ten oddzial 28 SM to lekka przesada.. ich wiecej niz 18 (3x6) nie powinno sie wystawiac - sa za drodzy (230 pkt za klocek - schodzi tam Teclis i masz klocek wart ponad 1100 pkt- zgadnij w co bedzie celowal przeciwnik?).. za te punkty bym wystawil jeszcze jeden klocek spearelfow (3x7) bo one z tych swocih 2,3 szeregow genialnie siekaja biedne szczurki.
poza tym fasty sa chyba zbedne, lepiej dac juz 5 SH - maja przynajmniej szanse cos przezyc
lucznicy tez by byli spoko - ale nie wiem czy wszystko da sie upchnac
poza ty ten oddzial 28 SM to lekka przesada.. ich wiecej niz 18 (3x6) nie powinno sie wystawiac - sa za drodzy (230 pkt za klocek - schodzi tam Teclis i masz klocek wart ponad 1100 pkt- zgadnij w co bedzie celowal przeciwnik?).. za te punkty bym wystawil jeszcze jeden klocek spearelfow (3x7) bo one z tych swocih 2,3 szeregow genialnie siekaja biedne szczurki.
poza tym fasty sa chyba zbedne, lepiej dac juz 5 SH - maja przynajmniej szanse cos przezyc
lucznicy tez by byli spoko - ale nie wiem czy wszystko da sie upchnac
Co do armii opartej na piechocie to ostatnio próbowałem i nie skończyło się to dobrze. Przeciwnik wystawił armię na 4 inżynierach i nękał mnie całą bitwę WarpLightingiem. Dlatego postawiłem na ochronę antymagiczną (loremaster cloak). Fastem chciałem spróbowac wymanewrowac frenzoli - zmusic ich do szarzy i uciec, i skontrowac SH lub SM. Ew. z łuków sciągnąc rattlingi. Zdecydowałem sie na duzy oddział SMoH, własnie po to zeby przyjac strzelanie długodystansowe, bo zakladam, ze maszynki siekace na krotki dystans uda mi sie wyeliminowac. Teclisa lacznie z bohaterem w Cloaku planowalem trzymac w SM, ew. w chwili zagrozenia teleportowac sie... Co myslicie o takim podejsciu? No i jaka szkola magii vs Skavenom?