IF i boh

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

normalny if na 2x6 i nie wazne co dalej byle by nie bylo 2x1 ;)

z boh dowolny dublet ale poza 2x6 musi byc co najmniej tyle na ile czar wychodzi :>

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

Poniższe moje rozważania są czysto teoretyczne i służą tylko i wyłącznie wprowadzeniu zamętu, tak więc:

Zasada szczegółowa zastępuję zasadę ogólną - tu chyba nikt nie ma wątpliwości.
Teraz przykład zasady ogólnej (w skrócie): "dwie szóstki to IF". Natomiast zasada szczegółowa mówi że "dwie szóstki to IF, pod warunkiem że rzut się udał". Oznacza to nie mniej ni więcej, że mage z BoH rzucający dwiema kościami czar 13+ i otrzymujacy 6 i 6 nie ma IF. Wiem że od wczoraj zmieniłem zdanie, ale to na skutek zastanowienia i konsultacji z Bladewevaer'em.

Jeśli się nie myle to HE mage i tak nie ma dostępu do czaru 13+, więc sytuacja nie powinna się nigdy zdażyć, niemniej uważam że jest to całkiem zabawne.
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Jason pisze:Jeśli się nie myle to HE mage i tak nie ma dostępu do czaru 13+, więc sytuacja nie powinna się nigdy zdażyć, niemniej uważam że jest to całkiem zabawne.
Ha! Ale może to mieć miejsce w przypadku sztandaru -2 do casta i czarów z trudnością 11+ i większą. Czyli jakieś szanse są... ;)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Jason pisze:Oznacza to nie mniej ni więcej, że mage z BoH rzucający dwiema kościami czar 13+ i otrzymujacy 6 i 6 nie ma IF. Wiem że od wczoraj zmieniłem zdanie, ale to na skutek zastanowienia i konsultacji z Bladewevaer'em.
Bez urazy ale to bzdura, IF to IF. 2*6 jest z automatu udany (wg RB), a zatem, jest to dublet, który również według boh jest udany.
"dowolny udany dublet", a skoro 2*6 wg RB jest zawsze udany, to również jest to udany dublet wg boh.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Akademicka dyskusja. Udany jakikolwiek dublet odsyła Cie do rulebooka do zasady IF w ktorej napisane jest ze czar wchodzi z automatu. Nie mniej w 6ed byl zapisek o konieczności wyrzucenia odpowiedniej liczby oczek(jesli dobrze pamietam), natomiast w 7 tego zapisku nie ma.
Ale trikk moim zdaniem ma racje. Stoi tam czarno na bialym "succesful". Nic dodac nic ując.

Pozdrawiam
Chyba mozna zamknąc

ODPOWIEDZ