co dalej oznacza, ze musi to byc ze starych zapasow...Die for Emperor pisze:No chyba ze mieszkasz za granica i wiesz w ktorym sklepie internetowym szukacSzaman pisze: to jest bardzo dobry zestaw - problem polega na tym, ze juz nie jest dostepny. trzeba pytac - moze ktoremus sklepowi zostal ze starych zapasow...
Jak startować?
Moderator: #helion#
"I fart in your general direction"
Bardzo wielu ludzi chyba musi, widać to patrząc na rozpiski. Niech długo w zdrowiu żyje Graham McNeill super star i jego genialne "cool" pomysły.Szaman pisze:to, ze mozesz, nie znaczy, ze musisz ;)
Podjąłem decyzję i dziękuje wszystkim którzy pomagali mi ją podejmować. Kupię jednak wrew temu co tu wszyscy pisaliście jeden batalion by potem dokupowywać jednostki takie jakie będą mi potrzebne w rozpisce. Mam nadzieje że dobrze robię...
My tylko doradzaliśmy. To czy będziesz się dobrze bawił nie zależy od kolejności zakupów. Jeśli mogę tylko coś doradzić, to zacznij malowanie od najbrzydszych wg. Ciebie modeli, lub od Milicji (każdy może być inny ) nie będzie potem trzeba poprawiać modeli , które z czasem zaczynają drażnić...
Co do kompozycji armii, to sam zobaczysz który styl grania ci lepiej odpowiada. Tzn. Szarża do wroga, czy ostrzał, a potem dobijanie tego, co dojechało... Tak, czy inaczej to za co uwielbiam imperium, to jego uniwersalność + możliwość zmiany stylu i nadal zachowania niezłego kopa.
Batalion to dobry wybór. Skleisz sobie 10 strzelców i 10 kuszników. Tak czy inaczej każdy z modeli w tym zestawie jest wart umieszczania w rozpisce.
Co do czołgu, to grając imperium nie obawiam się praktycznie 150 darmowych punktów u przeciwnika i myślę, że wy też tylko tak udajecie, aby wzbudzić grozę. Każdy imperialista wie jak go zneutralizować w 1 , max w drugiej turze.
Co do kompozycji armii, to sam zobaczysz który styl grania ci lepiej odpowiada. Tzn. Szarża do wroga, czy ostrzał, a potem dobijanie tego, co dojechało... Tak, czy inaczej to za co uwielbiam imperium, to jego uniwersalność + możliwość zmiany stylu i nadal zachowania niezłego kopa.
Batalion to dobry wybór. Skleisz sobie 10 strzelców i 10 kuszników. Tak czy inaczej każdy z modeli w tym zestawie jest wart umieszczania w rozpisce.
Co do czołgu, to grając imperium nie obawiam się praktycznie 150 darmowych punktów u przeciwnika i myślę, że wy też tylko tak udajecie, aby wzbudzić grozę. Każdy imperialista wie jak go zneutralizować w 1 , max w drugiej turze.
MOże masz rację z tym malowaniem, alę nie zaczynam grac pierwszy raz w gry bitewne. od roku gram w LOTR' a i malowanie jako tako mi wychodzi ale zrobię tak jak mówisz. Aha no nie skorzystam ponieważ nie wiem może to głupię ale wolę nowe figurki
co tam masz ??Reyki pisze:tak się składa że mam sporą armię imperium do sprzedania.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr
A jaką armię można kompletować głównie do walki ze skavenami? Jakie ustawienie byłoby najlepsze? Sorry jeśli już było takie pytanie, ale nie mam teraz czasu na czytanie 12 stron.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2008, o 09:33 przez ANtY, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak nie masz czasu na czytanie 12 stron to idź pograć w CS'a W tej grze jest rulebook z 120 stronami 16 podręczników z 90 stronami nie mówiąc o malowaniu i sklejaniu armii na to też trzeba poświęcić dużo czasu.
A jaką kompletować to zależy tylko od Ciebie jaki styl gry preferujesz Imperium jest uniwersalne.
A jaką kompletować to zależy tylko od Ciebie jaki styl gry preferujesz Imperium jest uniwersalne.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Mówiłem, że w tej chwili nie miałem czasu. Wiem ile zajmuje malowanie, bo grałem kiedyś w LOTRa, a jeśli chodzi o czytanie to też nie jestem ułomny. Chodziło mi o to co najlepiej kupić jako pierwszy blaster (czy jak to się tam nazywa), bo mam już bohatera (marco colombo), a nie mam za dużo kasy, żeby kupić od razu wszystko naraz.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2008, o 09:32 przez ANtY, łącznie zmieniany 1 raz.
To mogłyby być np. Empire State Troops, lub Empire Militia?
W pudle Milicji Masz 20 Modeli - bardzo fajny zestaw, bardzo dużo części.
Raczej nie będą podstawą armii, ale koniecznym wsparciem. Możesz ich skleić na Łuczników, lub Kuszników, Lub walczące modela. Na pewno będziesz potrzebował Milicjantów, bo mają zasadę Detachment i jako oddział wsparcia są bardzo pomocni.
Kolejna zaleta, to niski koszt punktowy. Więc Milicjanci mogą zasłaniać ważniejsze dla ciebie jednostki przed ostrzałem np. z Jezzaili , czy Bolt Throwerów.
Jeśli masz grać przeciwko Szczurom, to na pewno potrzebujesz Moździerza/Rakietnicy... Uważam, że moździerz lepszy (po swoich nie strzela).
20stu State Troops - zależy czy uda ci się kupić stare pudło z 18 sztukami, czy będziesz musiał kupić nowe 2x 10 szt. Najlepiej skleić ich na Szermierzy... Dobrze jest kupić pudełko ciężkiej jazdy...(8szt.) Możesz spróbować na allegro nawet nowe pudła są wystawiane za bardzo przyzwoitą cenę...
A teraz zadam ci trudne pytanie... Czy Podręcznik Armii Imperium już masz...? Bo jeśli nie, to prawdopodobnie niedługo dołączysz do kilku bywalców tego forum pytających się o zasady w nim opisane...
Raczej nie będą podstawą armii, ale koniecznym wsparciem. Możesz ich skleić na Łuczników, lub Kuszników, Lub walczące modela. Na pewno będziesz potrzebował Milicjantów, bo mają zasadę Detachment i jako oddział wsparcia są bardzo pomocni.
Kolejna zaleta, to niski koszt punktowy. Więc Milicjanci mogą zasłaniać ważniejsze dla ciebie jednostki przed ostrzałem np. z Jezzaili , czy Bolt Throwerów.
Jeśli masz grać przeciwko Szczurom, to na pewno potrzebujesz Moździerza/Rakietnicy... Uważam, że moździerz lepszy (po swoich nie strzela).
20stu State Troops - zależy czy uda ci się kupić stare pudło z 18 sztukami, czy będziesz musiał kupić nowe 2x 10 szt. Najlepiej skleić ich na Szermierzy... Dobrze jest kupić pudełko ciężkiej jazdy...(8szt.) Możesz spróbować na allegro nawet nowe pudła są wystawiane za bardzo przyzwoitą cenę...
A teraz zadam ci trudne pytanie... Czy Podręcznik Armii Imperium już masz...? Bo jeśli nie, to prawdopodobnie niedługo dołączysz do kilku bywalców tego forum pytających się o zasady w nim opisane...
Ostatnio zmieniony 16 cze 2008, o 19:37 przez pelcu, łącznie zmieniany 1 raz.
Od kolegi będę pożyczał narazie AB, a potem kupię własny jak będę miał z 3 klocki.
armia na 500pts
mam bohatera marco colombo i chce wlasnie z nim miec taka mini-armie, bo nigdy wczesniej nie gralem w WFB ani tym podobne..
- bohater Marco Colombo (150pts)
- 1 pudelko Militia
10x Archers (80pts)
10x Crossbowmen (80pts)
- 1 pudelko State Troops
10x Swordsmen (70pts)
- 5x Greatswords (oni są chyba z elite troops, tak pisze w AB) (115pts)
co sądzicie?
mam bohatera marco colombo i chce wlasnie z nim miec taka mini-armie, bo nigdy wczesniej nie gralem w WFB ani tym podobne..
- bohater Marco Colombo (150pts)
- 1 pudelko Militia
10x Archers (80pts)
10x Crossbowmen (80pts)
- 1 pudelko State Troops
10x Swordsmen (70pts)
- 5x Greatswords (oni są chyba z elite troops, tak pisze w AB) (115pts)
co sądzicie?
-
- Kretozord
To nie jest armia tylko lista figurek jakie posiadasz/zamierzasz kupić.
Na 500pts raczej poważniejszej bitwy nie rozegrasz, więc w perspektywie budowania armii trzeba od razu nastawić sie na jakieś minimum 1200pts
Marco będzie musiał robić raczej za jakiegoś kapitana bo to bohater specjalny i jako taki na stole się pojawiać nie będzie powinien.
Najlepiej jak byś znalazł w swoim mieście ludzi którzy już grają wytłumaczą Ci wszystko sprawniej i szybciej nawet niż na najlepszym forum
Na 500pts raczej poważniejszej bitwy nie rozegrasz, więc w perspektywie budowania armii trzeba od razu nastawić sie na jakieś minimum 1200pts
Marco będzie musiał robić raczej za jakiegoś kapitana bo to bohater specjalny i jako taki na stole się pojawiać nie będzie powinien.
Najlepiej jak byś znalazł w swoim mieście ludzi którzy już grają wytłumaczą Ci wszystko sprawniej i szybciej nawet niż na najlepszym forum
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash