Cwiczenie NNM i pare pytan

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fidelo
Warzywo

Cwiczenie NNM i pare pytan

Post autor: Fidelo »

Witam wszystkich :)

Minelo wiele lat odkad nie mialem pedzelka w reku a ze rok temu bedac na wyspach zakupilem troszke figurek do Chaosu (40k) postanowilem nieco przypomniec sobie jak sie maluje.I grzebiac troszke w necie szukajac pewnych koncepcji trafilem na wasze forum.Generalnie bylem samoukiem ale znalazlem prae fajnych tutaj tutoriali i postanowilem troszke podpatrzec jak to robia mistrzowie 8) . Najbardziej przypadla mi do gustu technika NNM i tu zaczely sie troszke male problemy.Napewno wynika to z braku farbek bo do pancerza uzywalem jedynie Catachan Green i Bleched Bone oraz paru brazowych akryli przeznaczonych do malowania raczej obrazow, ale postanowilem mimo tego sprobowac mieszajac je w roznych proporcjach.Moze przejde teraz do konkretnych pytan :P

1.Jak bardzo rozwodnic farbek do nagladaniu poszczegolnych warstw czy ma to byc w zasadzie prawie sama woda zblizona do konsystencji washa badz inka czy raczej gestsza.

2.Gdy nakladam powiedzmy bazowy kolor a nastepnie kolejny odcien to poprzedni odcien powinnen byc nadal wilgotny czy czekac z tym do wyschniecia.

3.Czy w tej technice stosujecie po nalorzeniu warstw Glaze(pojedynczy lub wielokrotny) a nastepnie finalne rozjasnienia czy moze inna kolejnosc.

4.Umiejetnosc zagrania swiatlem na figurce czy macie jakies sposoby na wczesniejszy plan idealnego rozswietlenia ,ja wpadlem na pomysl zeby zaraz jak figurka jest czarna zrobic jej zdjatko gdy oswietlona jest na czarno moze ktos zna efektowniejszy sposob.

Mam nadzieje ze wypowiedza sie doswiadczeni malarze co do moich pytan.Zalaczam pare fotek z moich wypocin coprawda uwazam ze nie jest zle ale patrzac na prace Muka czy Hashmalluma oraz paru innych ludzi jeszcze dluga droga przedemna.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e14 ... 03506.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e85 ... f6d24.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6b ... 130a3.html
Pozdrawiam ze slonecznej Hawany

O kurde ale plama nie ten dzial prosze o przeniesienie do Modelowanie i Malowanie - Pytania, Porady itp. Przepraszam za male zamotanie sie :oops:

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Witamy na forum :)

1. Wlasciwie tak tylko musisz jej miec o wiele mniej na pedzlu niz w przypaku washa. Chodzi o to zeby malowac, a nie zalewac powierzchnie. To 3ba wyczuc - farba powinna wysychac prawie natychmiast po nalozeniu.

2. Poczekaj az wyschnie. Kladac nowa warstwe na ciagle mokra powierzchnie mozna latwo zniszczyc swoja prace.

3. Ja stosuje kilkakrotnie podczas nakladania kolejnych warstw. W sumie im czesciej tym lepiej jesli twoim celem sa lagodne przejscia.

4. Na poczatku najlepiej wzorowac sie na pracach innych malarzy i starac sie przenosic ich pomysly rozlozenia odblaskow na swoje modele. troche takiej praktyki i sam wyczujesz w jakich miejsach swiatlo powinno sie odbijac i gdzie nalezy polozyc cien.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Spoko juz przerzucam :) Poszuakaj w modelowaniu tematow zwiazanych z nmmem , jest tam kilka ciekawych rad...

Awatar użytkownika
Fidelo
Warzywo

Sorki Ziemko za klopot a co tematu NNM oczywiscie juz grzebalem ale chodzilo mi bardziej o precyzyjne zagadnienia bo zgadza sie na forum troszke tego jest mam nadzieje ze nikt zaraz nie wyskoczy z pretensjami ze mi wyszukiwarki nie chce sie uzywac :P Raptaparat dziekuje za Twoje opowiedzi :D

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Nie no spoko jesli looknales i nie bylo odpowiedzi na pytania Cie frapujace to rozumie jak najbardziej , ze zrobiles nowy temat... Po prostu draznia mnie osoby zakladajace nowe tematy mimo ze dany watek byl 1000 raz tluczony i wyczerpany...

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Post autor: MuK »

Siema Fidel, ciesze się, że skończyłeś z tymi głupotami i zająłeś się malowaniem figurek. Do Hawany wpadnę w połowie lipca, jak tylko skończą przegląd mojego odrzutowca.

Co do malowania:

1. Tak jak mówił Rapta, z tym, że ostatni finalny highlight powinien być robiony ciut gęstsza farbą.

2. Teoretycznie są techniki, które mówią o mieszaniu jeszcze mokrej farby bezpośrednio na figurce. Jednak osobiście polecam standard i poczekać aż wyschnie.

3. Tak jak Rapta, nic dodać nic ująć.

4. Z czasem będziesz wszystko widział sam to kwestia doświadczenia. Podobno pomaga najpierw położyć na figurce czarny podkład, a potem z ukosa biały. Tak żeby biała farba osadziła się tylko na tych najbardziej oświetlonych elementach. Jednak IMO to za dużo zachodu.

Jak na pierwszą figse po przerwie to ten maryn wygląda całkiem całkiem. :) Trochę treningu i może być całkiem nieźle.

P.S - powiedz Elvisowi że wisi mi 100$ za te przegraną w golfa

Awatar użytkownika
Fidelo
Warzywo

Dzieki Muk za slowa otuchy , co do odwiedzin to chetnie zapraszam ale wiesz jak to jest z moim zdrowiem ostatnio ta cala rewolucja i cygara daly sie we znaki :( Pozdrawiam i do zobaczenia na koncercie Buena Vista Social Club :D

ODPOWIEDZ