Co nam się urodziło? - nowe, cudowne Mroczne Maleństwa :>
Moderator: Yudokuno
Kosa jeśli chodzi o pojedynek strzelecki to masz racje HE dzięki większemu zasięgowi są lepsi, (choć można w takiej sytuacji rozważać ruszenie się kusznikami te 6 cali, żeby łucznicy byli w zasięgu ), ale generalnie kusznicy nie są od tego żeby strzelać się z łucznikami tylko ładowali w inne jednostki, należy się więc zastanowić co jest lepsze, dziesięć strzałów na 4+ z S3 w BG, czy dwadzieścia strzałów na 5+ z S3 z AP i tu kusznicy będą się sprawdzać zdecydowanie lepiej .
Co mnie dziwi (i trochę denerwuje) to obniżenie wartości punktowej dla sztandarów u jednostek (miałem cichą nadzieje, że u BG pozostanie a COK podniosą do 75), nie wiem co autorom kodeksu przeszkadzał to żeby inne jednostki mogły brać sztandar ASF, Egzeki S6 z tym sztandarem wspaniale by kosili ciężką kawalerie a stojąc przy kociołku ze męli by stubbron i byli by prawie tak dobrzy jak WL, a tak to tylko COK i BG a tak właściwie to tylko BG bo COK trzeba będzie dać sztandar od głupoty. A jeszcze jedno jedynym BSB jakim będzie można wstawić do Egzów będzie Hag Queen bo co innego nie jest Khenintą i nie może się do nich przyłączyć.
Co mnie dziwi (i trochę denerwuje) to obniżenie wartości punktowej dla sztandarów u jednostek (miałem cichą nadzieje, że u BG pozostanie a COK podniosą do 75), nie wiem co autorom kodeksu przeszkadzał to żeby inne jednostki mogły brać sztandar ASF, Egzeki S6 z tym sztandarem wspaniale by kosili ciężką kawalerie a stojąc przy kociołku ze męli by stubbron i byli by prawie tak dobrzy jak WL, a tak to tylko COK i BG a tak właściwie to tylko BG bo COK trzeba będzie dać sztandar od głupoty. A jeszcze jedno jedynym BSB jakim będzie można wstawić do Egzów będzie Hag Queen bo co innego nie jest Khenintą i nie może się do nich przyłączyć.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
Tak patrzę na tę listę i nadziwic się nie mogę, po prostu szok. Imperialni szermierze są za 6pkt a DE warriors biją ich na głowę w tej samej cenie, na dodatek mogą miec magiczny sztandar ;-/ Kusznicy też jakoś tak dziwnie, za 10pkt jest koleś z bs 4, posiadający dwa strzały, lekki pancerz, gdzie imperialny kusznik ma raptem bs3 i s4 oraz 30" zasięgu za 8pkt. Super, ciekawe jaka by wyszła piechota imperialna gdyby Imperium miało wyjśc niedługo...
Nie ma. Jak to Szaman kiedyś napisał: "WFB to nie 40k".
Dopiero wstałem i zaraz wychodzę, więc rzuciłem tylko okiem. Na razie napiszę tylko: jest dobrze. Jak wrócę to coś więcej się skrobnie. Tyle, że znając życie do tej 22.00 będzie już z 10 stron tematu do przeczytania.
Dopiero wstałem i zaraz wychodzę, więc rzuciłem tylko okiem. Na razie napiszę tylko: jest dobrze. Jak wrócę to coś więcej się skrobnie. Tyle, że znając życie do tej 22.00 będzie już z 10 stron tematu do przeczytania.
"Wake up, Mr. Freeman. Wake up, and smell the ashes..."
Hmmm, zależy, bo jeśli mówimy o takich samych punktach wydanych na oddział to nagle się robi dziwnie, imperialista nie zmieści detki. No ale na razie spierac się nie będę, pogadamy jak zagram parę bitew (i o ile pojawią się na stołach warriors w wersji innej niż akumulator dla czarodziejek ).
http://deadtau.blogspot.com/Caledors bane weap: ignores scaly skin saves, +3strength on the charge
35 point heavy armor with regen
tullaris zły człowieku właśnie zdruzgotałeś moją nadzieję na uratowanie WE i exeków przez wystawianie do nich Nobla/Mastera jako BSB z ASF na coldzie... Innymi słowy może wejśc do nich tylko khainita - porażka totalna...
Wydaje mi się, że GW celowo i za wszelką cene chciało uniknąć wyrównania poziomu WE i exeków względem BG...
Jeszcze mam jakaś minimalną cichą nadzieje, że hag queen jako BSB z magicznym sztandarem będzie dawała rade w oddziale albo kociolek razem z nią będzie mógł wejść do oddziału WE lub exeków. Zatem robię sobie jeszcze nadzieje póki ktoś mi jej nie odbierze
Mimo, że są w końcu nowe DE i są lepsze to jednak pozostaje te uczucie niesmaku w braku jakiekolwiek wewnętrznego zbalansowania elitarnych jednostek DE. Dobrze przynajmniej, że Shadsi są zdecydowanie bardziej wystawialni niż shadow wariorsi albo scauci leśniaków. Wystarczyło ciut dopracować WE i Exeki a byłby w końću podręcznik z każdą "wystawialną" jednostką...
Rzeczywiście korsarze dość dziwnie wypadają względem kuszników - czyżby skończą jak Lotherni w HE? DR, harpie, kusznicy i wojownicy wyszli świetnie. Wszystkie grywalne i wystawialne. Sporo zależy od ewkipunktu korsarzy. Zatem czy mają smocze płaszcze? Czy mają lekką czy ciężką zbroję? I najważniejsze czy są 5+ - jeśli tak to byliby świetni jako swego rodzaju detki w liczbie 5-6 sztuk - umieszczałbym ich na styk z kusznikami lub wojownikami lub inną piechotą tak aby przeciwnik z szerokim frontem tez z nimi wchodził do walki i tym samym obrywał ze s&s. Do tego mogliby samodzielnie działać na zasadzie:
1. Idą 5 cali wydłużając swój zasięg efektywny do 13 cali i ostrzeliwują cele typu lekka kawa, klocki piechoty, ogólnie lżejsze cele czy też lżej opancerzone.
2. Następnie sami obrywają i wywalają kolejną porcję strzałów ze s&s. Daje to łącznie tylko przy 5 korsarzach 20 strzałów.
Można próbować tego sposoby z 10 korsarzy ale to już jest za mało manewrowe, żeby było uniwersalne.
No w każdym razie szukam dla nich ciekawego rozwiązania
niech ktoś się podzieli jeszcze wiedzą na temat uposażenia korsarzy i ich minimalnej liczby do wystawienia . Mimo wszystko teoretycznie GW powinno z nich zrobić "pakerów" skoro dostali nowe modele, a wcześniej się nie sprzedawali...
Wydaje mi się, że GW celowo i za wszelką cene chciało uniknąć wyrównania poziomu WE i exeków względem BG...
Jeszcze mam jakaś minimalną cichą nadzieje, że hag queen jako BSB z magicznym sztandarem będzie dawała rade w oddziale albo kociolek razem z nią będzie mógł wejść do oddziału WE lub exeków. Zatem robię sobie jeszcze nadzieje póki ktoś mi jej nie odbierze
Mimo, że są w końcu nowe DE i są lepsze to jednak pozostaje te uczucie niesmaku w braku jakiekolwiek wewnętrznego zbalansowania elitarnych jednostek DE. Dobrze przynajmniej, że Shadsi są zdecydowanie bardziej wystawialni niż shadow wariorsi albo scauci leśniaków. Wystarczyło ciut dopracować WE i Exeki a byłby w końću podręcznik z każdą "wystawialną" jednostką...
Rzeczywiście korsarze dość dziwnie wypadają względem kuszników - czyżby skończą jak Lotherni w HE? DR, harpie, kusznicy i wojownicy wyszli świetnie. Wszystkie grywalne i wystawialne. Sporo zależy od ewkipunktu korsarzy. Zatem czy mają smocze płaszcze? Czy mają lekką czy ciężką zbroję? I najważniejsze czy są 5+ - jeśli tak to byliby świetni jako swego rodzaju detki w liczbie 5-6 sztuk - umieszczałbym ich na styk z kusznikami lub wojownikami lub inną piechotą tak aby przeciwnik z szerokim frontem tez z nimi wchodził do walki i tym samym obrywał ze s&s. Do tego mogliby samodzielnie działać na zasadzie:
1. Idą 5 cali wydłużając swój zasięg efektywny do 13 cali i ostrzeliwują cele typu lekka kawa, klocki piechoty, ogólnie lżejsze cele czy też lżej opancerzone.
2. Następnie sami obrywają i wywalają kolejną porcję strzałów ze s&s. Daje to łącznie tylko przy 5 korsarzach 20 strzałów.
Można próbować tego sposoby z 10 korsarzy ale to już jest za mało manewrowe, żeby było uniwersalne.
No w każdym razie szukam dla nich ciekawego rozwiązania
niech ktoś się podzieli jeszcze wiedzą na temat uposażenia korsarzy i ich minimalnej liczby do wystawienia . Mimo wszystko teoretycznie GW powinno z nich zrobić "pakerów" skoro dostali nowe modele, a wcześniej się nie sprzedawali...
Też mam jeszcze nadzieję dla korsarzy.
1. Może mogą być 5+
2. Może jest coś czego nie wiemy (o wyposażeniu)
3. Może mają jakieś tanie fajne bannery "corsair only"
Tak jak jest to handbow wydaje się być niegrywalny, bo ma mały zasięg (strzeli 1-2 na bitwę) i konfliktuje się z ich nowymi zasadami które pchają ich do HtH (hate all i slavers)
1. Może mogą być 5+
2. Może jest coś czego nie wiemy (o wyposażeniu)
3. Może mają jakieś tanie fajne bannery "corsair only"
Tak jak jest to handbow wydaje się być niegrywalny, bo ma mały zasięg (strzeli 1-2 na bitwę) i konfliktuje się z ich nowymi zasadami które pchają ich do HtH (hate all i slavers)
Ale to naprawdę nie moja wina, to że tylko BG i COK mogą brać ten sztandar jest według mnie bez sensowne, bardziej przydał by się właśnie egzekom, na szczęście Hag Qeen może brać sztandar tylko, że jest jeden problem nie dasz sztandaru wiedźmie która ma już kociołek (chyba że wystawisz dwie wiedźmy ), ale nie oszukujmy się Wiedźmy i Egzeki są poszkodowani i sądzę, że raczej nie zobaczymy ich na stołach.
Całość armii zdecydowanie poprawiona i prezentuje się znacznie lepiej.
A na koniec jeszcze jedno kocioł jest maszyną wojenną i nie może przyłączyć do oddziału wiedźm ani egzeków szkoda.
Całość armii zdecydowanie poprawiona i prezentuje się znacznie lepiej.
A na koniec jeszcze jedno kocioł jest maszyną wojenną i nie może przyłączyć do oddziału wiedźm ani egzeków szkoda.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
Gdyby nie to, że mam już kuszników, kupiłbym korsarzy i wystawiał ich jak kuszników. Ładnie by wyglądali. I zrobiłbym z nich także załogi RBT. Jak już będę miał ze 30-40 BG to się o tym pomyśli ;P
Mi pasuje w sumie także to, że CoB nie jest chariotem. Niby nie ma impactów, ale przynajmniej nie schodzi tak szybko od siły 7.
Szkoda, że nie ugrywalnili do końca piechoty, no ale mimo wszystko chyba ekonomiczniej wyprodukować 3000 blisterków BG niż po 1000 WE, BG i Exe Generalnie wystarczyłoby dać Wiedźmom ASF, Exeków potanić. . .
Mi pasuje w sumie także to, że CoB nie jest chariotem. Niby nie ma impactów, ale przynajmniej nie schodzi tak szybko od siły 7.
Szkoda, że nie ugrywalnili do końca piechoty, no ale mimo wszystko chyba ekonomiczniej wyprodukować 3000 blisterków BG niż po 1000 WE, BG i Exe Generalnie wystarczyłoby dać Wiedźmom ASF, Exeków potanić. . .
Ostatnio zmieniony 15 cze 2008, o 09:29 przez Wilhelm, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paraszczak
- Falubaz
Zanim zaczniesz sapac, to poczekaj.Kal_Torak pisze:tullaris zły człowieku właśnie zdruzgotałeś moją nadzieję na uratowanie WE i exeków przez wystawianie do nich Nobla/Mastera jako BSB z ASF na coldzie... Innymi słowy może wejśc do nich tylko khainita - porażka totalna...
Hag moze byc BSB i moze zabrac ze soba ASF Banner.
Hag bedac BSB i majac magiczny sztandar moze brac normalnie gifty, a Master itemow nie.
Wychodzi na to, ze Hag z ASF, Rune of Khaine i Manbane dolaczona do Exekow miazdzy. Ma 6-8A z ciekawa sila, hate i ASF.
Do tego w 12" od gara kolesie maja +1A lub WS5+ i Stubborn...zmasakruja absolutnie wszystko...
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
chyba raczej chciałeś powiedzieć że raczej nie zobaczymy ich na stołach Powergamerów bo u mnie wiedzmy znajdą często swoje miejsce tak jak obecnie zresztą. Egzeki pewnie też bo hata ich ulepsza, kocioł też nie jest obowiązkowy a bsb wiedzmiasty z asf na execach jest ok.na szczęście Hag Qeen może brać sztandar tylko, że jest jeden problem nie dasz sztandaru wiedźmie która ma już kociołek (chyba że wystawisz dwie wiedźmy ), ale nie oszukujmy się Wiedźmy i Egzeki są poszkodowani i sądzę, że raczej nie zobaczymy ich na stołach.
Jesteś w porządku. Czytałem uważnie, dlatego prostuję nieprawdziwe informacje.a jakbys czytał uważniej to byś wiedział, że można korsarzom kupić dwie kusze....
Jakoś zawsze miałem wrażenie, że wcale nie jest po równo. HE bardzo słabo wypadają przy DE, jeżeli przyjdzie do strzelania. Co z tego, że masz 30", jak w pierwszej turze podbiegam kusznikami na 10", a dopiero potem zaczynam strzelać?z tą masakrą w strzelaniu to mocno przesadzasz. Fakt, że nie uwzglednilem harpi, chodzilo mi raczej tylko o czystą wymiane ogniową. HE mają nie za ciekawie ale na pewno nie żle jak wezmiemy pod uwagę wszystkie czynniki. A no cóz, w wymianie ogniowej się nic nie zmienilo w zasadzie, oprócz tego, że shady mają BS5 i raidersi z kuszami są troskze tańsi i chyba kusznicy tak? Bo tak to się nic nie zmienilo i jakoś DE nigdy nie masakrowaly w strzelaniu HE, raczej bylo po równo.
Pasta.A nie mają jakiejś opcji, żeby strzelać i zachować 2 ataki??
Bo jesli albo kusze albo 2 bronie to trochę pasta..
Zabieram. Hag Queen z kotłem nigdzie się nie może dołączyć. Hag Queen nie może posiadać żadnych magic items, jedynie gifty. A zatem, nie będzie dawała rady.Jeszcze mam jakaś minimalną cichą nadzieje, że hag queen jako BSB z magicznym sztandarem będzie dawała rade w oddziale albo kociolek razem z nią będzie mógł wejść do oddziału WE lub exeków. Zatem robię sobie jeszcze nadzieje póki ktoś mi jej nie odbierze
Też miałem taką nadzieję. Niestety. IMO będą wystawialni tylko z dwiema brońmi i bannerem dającym frenzy (corsairs only). 21 A z hatred i AS na 4+ od strzelania sprawia, że są troszkę lepsi od WE. No i są corem.I najważniejsze czy są 5+
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.