Zagranie wątpliwe moralnie ;)

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Od rydwanu 2 cale, ale od mounta w obrebie podstawki.

Czyli lordem chaosu z podstawka 25/25 nie da sie schowac przed linia armaty po stracie smoka czy bretoncem po stracie pegaza... ale juz high elfem spod emperor dragona - tak.

Jest to imo zgodne z zasadami, raz pamietam jak pingus mi tak uciekl spod master of wooda bsbkiem po stracie orla, nie powiem zebym byl zadowolony i mialem watpliwosci czy tak mozna, ale nic nie wskazuje, ze nie mozna, wiec imo mozna...

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Trzeba jednak wystawiac smoki na wiekszych podstawkach!! Inaczej sa niegrywalne na imperium po prostu ^^

adamski1977
Warzywo

Post autor: adamski1977 »

O mamo ... !!! Czy wy gracie w WFB dla sportu i wyszukiwania dziury w całym ? Imo zagranie jest jak najbardziej moralnie watpliwe, choć może i zgodne z zasadami, ale one na szczęście nie są wykładnią dobrej zabawy w tą grę ! Przecież w ten sposób traci się przyjemność z rozgrywki, po takim zagraniu pozostaje pewien niesmak, ble. Test paniki i tak wykonuje sie na koniec fazy strzelania, więc co za problem usunąć poległych także na koniec tej fazy ? Czy trzeba kombinować jak koń pod górę i doszukiwać się kruczków, byleby tylko przeciwnik nie zrobił mi kuku ? Przecież po to się w to gra.
I prosze bez tekstów na temat strategii, bo śmiać mi się chce ... Strategią to jest takie manewrowanie, żeby przeciwnik nie mógł strzelić. A co do zastosowania mortara, to nie wszystkie armie je mają. I jakby mi ktoś tak zrobił na turnieju jak napislał Christos, to złożę figurki i podziekuję przeciwnikowi za wolną chwilę, a jak miałbym paskudny humor, to moje krasnoludzkie działa będą strzelać do herosów za dwoma oddziałami ... Na szczęście dla siebie na turniejach bywam bardzo rzadko a wsród znajomych nikt nie ma pomysłów na takie zagrywki. Poo prostu fun :)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Da sie uciec orkiem po stracie wiwerny - Inferno mi tak zawsze robi :P Po prostu zawsze zostanie jeden róg gdzie bedzie mogl sie schowac. No chyba ze wale tam trzema cannonami, wtedy jeden leci po srodku a dwa na boki :)

Co do usuwania modeli tak aby kolejne cannony mogly strzelac zawsze, to mimo iz gram głownie imperium to nie jest to dla mnie zaden problem. Po prostu trzeba o tym pamietac, i uwzgledniac to w swojej taktyce strzelania dzialami.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
KreoL
Mudżahedin

Post autor: KreoL »

karlee pisze:Da sie uciec orkiem po stracie wiwerny - Inferno mi tak zawsze robi :P
deklarująć żę strzelasz idealnie przez środek <czysta teoria niemożliwe do wykonania miarką>, to podstawka 25x25 nie ma jak zwiać z 50x50 zawsze 1 kant zahaczy o środek podstawki monstera, geometrycznie można to łatwo udowodnić, i mimo że mam hate na działa imperialne to coś takiego musiałem napisać ;]

Jak dla mnie działa imperialne powinny odrazu strzelać przez środki pojedyńczych modeli jeśli to na nie deklarują a nie po kantach, aż takiego cela to oni nie mają by muskać o nanometry po paznokciach smoka :P

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jesli przyjac ze strzealajac przez srodek automatycznie zahacza sie wszystkie cztery rogi to tak :) My tak chyba nie przyjmowalismy, ale dzieki za podpowiedz :)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

adamski1977 pisze:O mamo ... !!! Czy wy gracie w WFB dla sportu i wyszukiwania dziury w całym ?...
Nic dodać nic ująć. Ludziskom się mózgi lasują od chęci wygranej. Na turniejach jest coraz mniej przyjemnie - chyba się traci na luzaka na ostatnich stołach - wtedy można pograć. Ja ostanio to nawet wole iść z dzieciakami pograć niż na turniej żeby patrzeć jak ktoś się zapluwa i gorączkuje.

A samo wyszukiwanie kruczków w zasadach jest ciekawe i rozwijające - ale późniejsze wykorzystywanie tego jak w tym temacie zwyczajnie nie przystoii prawdziwemu facetowi. :)
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Ludzie tu jest kwestia zasad, czy tak trudno się domyślić, że inni to czytają bo chcą wiedzieć co jest legalne a co nie. Zamiast tego muszą niestety słuchać smęcenia o tym że na ostatnich stołach można pograć. :roll:
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Goren
Plewa

Post autor: Goren »

Nie wiem, czy wymiganiem się od przestawiania figurek nie była by deklaracja: pierwszy i drugi cannon mierzą w bohatera (wskazując na jadącego w rydwanie). Jeżeli po pierwszym trafieniu rydwan zostaje zdjęty, to jakby nie było drugi cannon nadal będzie strzelał w deklarowany cel. Trochę to na gębę, ale może zadziała, jeśli oczywiście przeciwnik nie będzie miał nic przeciwko.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ok, deklarujesz, ale co z tego jak wyznaczasz model, w który strzelasz? Model można przesunąć po stracie monstera, chariotu, w ten sposób strzelasz w nicosc drugim cannonem :D

Goren
Plewa

Post autor: Goren »

Tak jak napisałeś "wyznaczam" model, ale ja napisałem, że było by to umowne jeśli obie strony się zgodzą. Jeśli się nie zgodzą, to w takim wypadku ja zgadzam się z tobą, że strzelam w nicość.
Zgoda :wink:

Awatar użytkownika
krecik_77
Mudżahedin

Post autor: krecik_77 »

kurka_z_podworka pisze:czy tak trudno się domyślić, że inni to czytają bo chcą wiedzieć co jest legalne a co nie
Nieprawda - temat ma nazwę "zagranie wątpliwe moralnie", a nie "czy to zagranie legalne" - zatem nikt tu nie dyskutuje o legalności danego posunięcia, bo wszyscy zakładamy, iz takie ono jest, tylko o tym, czy dane, legalne działanie jest w porządku wobec przeciwnika, czy nie. Wg. mnie jeśli ktoś stosuje takie działania w grze, to jego charakter pozwala mu stosować takie działania w życiu. Być może jest to dla wielu zbyt daleko idąca hipoteza - no ale coż, taka jest moja osobista opinia... Pozdrawiam ludzi grających dla zabawy, a nie dla podbudowywania ego.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Pozdrawiam ludzi, ktorzy wystawiaja duzo dzial. Dla mnie jest to watpliwe moralnie - przeciez maja tyle roznych slotow special w armii, a jednak wystawiaja tylko dziala. Czary, kurwa, czary.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

nie do konca
najpierw sa czary kurwa czary
a dopiero potem dopiero dolacza sie greater cannon(biedna armia imperium...tylko 1 special :roll: )...a i nie zapominajmy o poruczniku Grubberze w jego malutkim czolgu z jeszcze mniejsza armatka :lol2:

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

Tak troche offtopowo:

W nowej edycji WH40k wprowadzono zasadę, że walczyć mogą także te modele, które na początku combata mogły walczyć, a po tym jak przeciwnik zdjął zabitych z ich najbliższego sąsiedztwa - już nie.

To jest sytuacja analogiczna to tej naszej z więcej niż jedną armatą strzelającą po tym samym oddziale.

W komentarzu to zmiany w 40k napisano że takie zagranie jest niesportowe i mimo iz zgodne z zasadami to wykorzystywane niezgodnie z intencjami, dlatego zostało zmienione.

Wystarczy w uściśleniach zapisać, że ściągać modele z lini strzału drugiego i następnego cannona można dopiero po zdjęciu wszystkich innych modeli.
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

To ja troche przeciagne te Twoj OT Jason. W obecnej edycji WH40K, gdzie nie ma niestety zadnych broni "toczacych sie", za to jest od zajebania templatek, to nawet gdy caly squad z, zalozmy, 4 plasmami suczy po orkowym mobie, to gracz orkowy po kazdym strzale sciaga tak jednostki, zeby kolejnymi plackami objac jak najmniej. Co za zajebiscie niesportowe zachowanie. LOL.

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

A nie było tak, że liczymy ile objętych pod jednym wzornikiem i mnożymy przez ilość wzorników?
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

A ja sie zastanawiam kiedy ktoś na turze wpadnie na taki myk:

działo strzela po 3 modelach skirmisherów. Wounduje pierwszego - zabity, sciąga trzeciego. I w ten sposób jeden z celów cudownie znika spod toczącej się kuli.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Christos pisze:A ja sie zastanawiam kiedy ktoś na turze wpadnie na taki myk:

działo strzela po 3 modelach skirmisherów. Wounduje pierwszego - zabity, sciąga trzeciego. I w ten sposób jeden z celów cudownie znika spod toczącej się kuli.
to w ten sposob nie dziala wiesz?

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Wyobraź sobie że wiem.

ODPOWIEDZ