podklad w sprayu inny niz Citadel
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- Artek'sWorkshop
- Chuck Norris
A jak wygląda sprawa ze sprayem DUPLI jako podkład? Czy czarny matowy akryl się nada? Jeśli macie opinię negatywną to prosze napisać dlaczego. Zwłaszcza, że wieczorem mam zamiar pomalować gobosy, a szkoda by mi ich było, gdyby ten spray miał je zniszczyć...
Ja używam tych:
http://www.szal-art.pl/farby-akrylowe/i ... 200-ml.htm
co najdziwniejsze, w plastyku na mazowieckej (w wawie) te spraye chodzą po 15zeta.
póki co jestem zadowolony. Radzę sprayować na zewnątrz bo może trochę pylić.
co najdziwniejsze, w plastyku na mazowieckej (w wawie) te spraye chodzą po 15zeta.
Wczoraj użyłem jako podkładu czarnego matowego akrylowego sprayu firmu Dupli Color.
Cena 8.49 za 150ml (jakieś 14zł za 500ml) w Castoramie.
Poszedł zarówno na metalowe, jak i plastikowe figurki.
Psikałem w domu i wcale nie zasmrodziłem mieszkania. Figurki rozłożone na gazecie i 1-2 sekundowe psiki z około 25-30cm.
Szczerze mówiąc troche się bałem, bo słyszałem nienajlepsze opinie na temat tego sprayu powiem jednak, że bardzo pozytywnie się nim zaskoczyłem. Cieniutka, matowa powłoka, bez zapchanych szczegółów, całkiem szybko schnie.
Dzisiaj zacząłem malowanie sprayowanych wczoraj figurek (farby P3 i GW) i kolejne miłe zaskoczenie - farby świetnie trzymają się podkładu, nic się nie łuszczy i nie ściera. Mogę się założyć, że nikt nie rozróżniłby figurki spodkładowanej sprayem za 8zł i tym za 38 firmy GW (mam jeszcze nie pomalowanego trolla który właśnie podkładem GW był psikany, więc mogę porównać).
Moja ocena - gorąco polecam, jakość taka jak w przypadku GW, a za zaoszczędzone 30zł wolę sobie jakąś figurkę kupić (albo piwo:) )
Psikałem w domu i wcale nie zasmrodziłem mieszkania. Figurki rozłożone na gazecie i 1-2 sekundowe psiki z około 25-30cm.
Szczerze mówiąc troche się bałem, bo słyszałem nienajlepsze opinie na temat tego sprayu powiem jednak, że bardzo pozytywnie się nim zaskoczyłem. Cieniutka, matowa powłoka, bez zapchanych szczegółów, całkiem szybko schnie.
Dzisiaj zacząłem malowanie sprayowanych wczoraj figurek (farby P3 i GW) i kolejne miłe zaskoczenie - farby świetnie trzymają się podkładu, nic się nie łuszczy i nie ściera. Mogę się założyć, że nikt nie rozróżniłby figurki spodkładowanej sprayem za 8zł i tym za 38 firmy GW (mam jeszcze nie pomalowanego trolla który właśnie podkładem GW był psikany, więc mogę porównać).
Moja ocena - gorąco polecam, jakość taka jak w przypadku GW, a za zaoszczędzone 30zł wolę sobie jakąś figurkę kupić (albo piwo:) )
A jak się taki spray zmywa w DOT-4?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Używam tego samego, tylko białego. U mnie w sklepie 400ml - 11zł. Naprawdę polecam.Yahoo82 pisze:Wczoraj użyłem jako podkładu czarnego matowego akrylowego sprayu firmu Dupli Color.
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Czy jesteście pewni, że za jakiś czas podkład z takiego spray'u nie zacznie Wam schodzić płatami?
Nie żebym nie popierał szukania taniej alternatywy (sam byłbym czymś takim zainteresowany), ale nieciekawie by było popsuć sobie figurki (zwłaszcza, gdyby to łuszczenie zaczęło się po pomalowaniu) doborem podkładu.
W każdym razie, czekam na kolejne relacje - skoro jest już dwóch zadowolonych klientów, może ten Dupli Color rzeczywiście ma sens.
Nie żebym nie popierał szukania taniej alternatywy (sam byłbym czymś takim zainteresowany), ale nieciekawie by było popsuć sobie figurki (zwłaszcza, gdyby to łuszczenie zaczęło się po pomalowaniu) doborem podkładu.
W każdym razie, czekam na kolejne relacje - skoro jest już dwóch zadowolonych klientów, może ten Dupli Color rzeczywiście ma sens.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!

- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
jako ze ciągle kupuję jakieś puszki różne do testów postanowiłemStachu pisze:Ja używam tych:
będąc przy okazji w Krakowie kupić jedną puszeczkę czarnego w/w
i to był krok milowy jeśli chodzi o spraye.
Puszka 200ml za 13zl więc lepiej niż Citadel
matowanie niesamowite, zero odbijania światła
nanoszenie wyśmienite, żadnych grudek czy innych śmieci
czas schnięcia faktycznie błyskawiczny
malowanie na nim Citadelkami i Vallejo - rewelacja
i co najważniejsze przynajmniej dla mnie
NIE MA PRZYKREGO ZAPACHU ROZPUSZCZALNIKA, zapach ma delikatny
i jak to jest na opakowaniu napisane:
"for all indoor and outdoor surfaces"
zapach niby jakis jest, ale całkiem przyjemny, nie gryzący
i nie trzeba wietrzyć pomieszczenia kilka godzin

bo sprayowanie w komórce czy na zewnątrz to dla mnie słabe rozwiazanie
tak więc od tej pory nie szukam niczego innego naprawde REWELKA
w Łodzi jak się okazało też jest w sklepie dla plastyków więc podejrzewam
że w większości takich sklepów w Polsce on będzie
ps. Stachu napisał coś o pyleniu ale jest normalne tak jak i w innych sprayach
ps2. Jeśli chodzi o wypowiedz Kapitana Haka odnośnie "taniej alternatywy"
to warto się zastanowić nad słowem "tania" bo spray Citadela nie jest taki
drogi dlatego bo jest boski tylko dlatego że jest sprowadzany, dla ludzi np
z UK taka puszka Citadela to pikuś
są jeszcze inne podkłady typowo modelarskie np Tamiya czy mr.Gunze
ale one też są z importu więc swoje kosztują
spraye dla plastyków są niewątpliwie lepszym rozwiązaniem od
zwykłych samochodowych sprayów więc szczerze polecam
pozdrawiam
Idea też jest importowana...
To produkt Maimeri przecież.
To produkt Maimeri przecież.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny

- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
oczywiscie, miałem na myśli to że produkty z UK są stosunkowo drogie głównie ze względu na przelicznik funta, byłem tam sporo czasu i naprawde kupować tam sobie figurki czy farby Citadela to żaden problem finansowy a u nas jest juz to sport dla "wybranych" 

ja uzywam Deco Color Flat Black RAL 2005.
na puszce napis 9drobnym drukiem) szybkoschnący lakier ogólnego stosowania. tylko ze jak na lakier cholernie matowy. i mocny
detali figsów nie zalewa, trzyma dobrze nawet po 2 latach.
puszka 400 ml za ok 14 zł
pozdrawiam
na puszce napis 9drobnym drukiem) szybkoschnący lakier ogólnego stosowania. tylko ze jak na lakier cholernie matowy. i mocny

detali figsów nie zalewa, trzyma dobrze nawet po 2 latach.
puszka 400 ml za ok 14 zł
pozdrawiam
Prosze Panow, niewazniejsze jest zeby figurke przed zabawa umyc - wtedy kazdy podklad powininien 3mac. Jesli pozniej pojdzie na to lakier to odpryskami nie nalezy sie martwic, chyba, ze farba byla kladziona zbyt grubo podczas malowania.
Ja uzywam Citadel, bo swietnie kryja i bardzo trudno jest nimi zalac figurke. Z innymi podkladami, nie przenaczonymi dla modelarzy 3ba jednak uwazac.
Ja uzywam Citadel, bo swietnie kryja i bardzo trudno jest nimi zalac figurke. Z innymi podkladami, nie przenaczonymi dla modelarzy 3ba jednak uwazac.
Ja ostatnio pokrywam figurki najpierw matowym lakierem (model master z rozcieńczalnikiem) z aerografu, a potem odpowiednim kolorem (gw, vallejo czy nawet pactra), też aerografem. Trzyma świetnie, bardzo szybko mogę sobie model pomalować na żółto, pomarańczowo czy błekitno nie męcząc się z równym nakładaniem podstawowego koloru. Z racji tego, że nie maluję pojedynczych modeli, a całe oddziały, ma to spore znaczenie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.