HE na 2300 - offens na kawie
HE na 2300 - offens na kawie
nie lubie grac na magii (co u HE jest chyba dziwne), wole ciężką kawalerie, co zaowocowało taką rozpą na Pre MPP (turniej w Tychach, drużyny 3-osobowe):
Elf Prince @ 241 Pts
Blade of Sea Gold
Enchanted Shield
Armour of Protection
Pure of Heart
Elf Steed + Ithilmar Barding
Commander @ 198 Pts
Dragon Armour; Battle Standard;
Battle Banner
Commander @ 117 Pts
Lance; Dragon Armour;
Dragonscale Shield
Mage @ 145 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Channeler
7 Dragon Princes @ 268 Pts
FCG
Banner of Ellyrion
8 First Silver Helms @ 262 Pts
Heavy Armour; Shield; FCG
War Banner
5 Silver Helms @ 122 Pts
Heavy Armour; Shield; Musician
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Tiranoc Chariot @ 425
4 Repeater Bolt Thrower @ 400
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 48
Total Army Cost: 2300
Lord i BSB do Dp, a commander do SH. Mam dwa kloce do walki i mnóstwo wsparcia (ale takie 3 rydwany, albo rydwan + 5SH też sobie radzą). Cztery bolty podniszczają oddziały dla łączonego wsparcia, albo niszczą jedną, dwie maszyny na turę (jakbym z takimi dwarfami grał). Co o tym sądzicie?
Elf Prince @ 241 Pts
Blade of Sea Gold
Enchanted Shield
Armour of Protection
Pure of Heart
Commander @ 198 Pts
Dragon Armour; Battle Standard;
Battle Banner
Commander @ 117 Pts
Lance; Dragon Armour;
Dragonscale Shield
Mage @ 145 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Channeler
7 Dragon Princes @ 268 Pts
FCG
Banner of Ellyrion
8 First Silver Helms @ 262 Pts
War Banner
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Tiranoc Chariot @ 425
Total Army Cost: 2300
Lord i BSB do Dp, a commander do SH. Mam dwa kloce do walki i mnóstwo wsparcia (ale takie 3 rydwany, albo rydwan + 5SH też sobie radzą). Cztery bolty podniszczają oddziały dla łączonego wsparcia, albo niszczą jedną, dwie maszyny na turę (jakbym z takimi dwarfami grał). Co o tym sądzicie?
fajna? 5 rydwanow, 4 bolce, 4 kawalerie - nudna az do bolu...
poza tym ze te dwa duze regony sa za male (teraz potrzeba 5 w szeregu) to jeszcze ta monotonia i mala liczebnosc armii..
mi sie w ogole nie podoba - to nie bretonnia tylko HE
poza tym ze te dwa duze regony sa za male (teraz potrzeba 5 w szeregu) to jeszcze ta monotonia i mala liczebnosc armii..
mi sie w ogole nie podoba - to nie bretonnia tylko HE
Masz rację mój błąd, postaram się coś innego wymyślicIce-T pisze:czy rozpa jest legalna masz 2 magic armory na lordzie encha i armour of protection a encha nie można już łączyć z innymi magicznymi armorami
A co do Sh i DP, to tak jest ich o jednego więcej w każdym, przy obróbce zapomniałem
Orły... nie mam i już miałbym za duże proksy na turnieju (na razie mam 5 DP i 2 rydwany w proksach).
Mało kawalerii... Mnie tez się trochę tak wydaje. Może mnie mało ale mam solidnego kopa . Zawsze to jest drużynowy turniej i jest szansa na to że trafię na cos co spokojnie mogę rozjechac .
A czy jest fajna... Nie jest, i nie ma byc, bo to Mistrzostwa Południowej Polski (pre ), i tam się jedzie masakrować a nie cieszyć klimatem armii
Szybki edit:
nowa rozpa z nowym lordem i kosmetycznymi zmianami:
Elf Prince @ 246 Pts
Lance; Dragon Armour; Shield; Ithilmar Barding
Pure of Heart
Helm of Fortune
Vambraces of Defence
Elf Steed
Commander @ 198 Pts
Dragon Armour; Battle Standard; Ithilmar Barding
Battle Banner
Elf Steed
Commander @ 107 Pts
Lance; Dragon Armour; Ithilmar Barding
Enchanted Shield
Elf Steed
Mage @ 145 Pts
Magic Level 1
Dispel Scroll
Dispel Scroll
Channeler
8 Dragon Princes @ 268 Pts
FCG
Banner of Ellyrion
9 First Silver Helms @ 262 Pts
War Banner
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Silver Helms @ 122 Pts
5 Tiranoc Chariot @ 425
Total Army Cost: 2297
no spoko ale po co Tobie czapka i Vembrance na lordzie? nie lepiej przezucic czpke na comandera i zabrac mu enchanta? dwuch przezutow i tak nie bedziesz mial...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
hmm... rozpa naprawde dziwna. Brak jakiegos klocka który mógł by cos większego przepchnąć (dał bym więcej dragonów). Herosi mi się nie podobają, a mianowicie:
-Źle skąstrułowałeś lorda, brak miecza (wystarczy sword of might). Na co mu helm of fortune gdy ma Vambraces of Defence?
-Bsb może być, ale gdzie go wstawisz? Ta 8 dragonów jest z byt miękka na obstrzał (wystarczy tura strzelania w nich, a pociski rozlosowują się pomiędzy bsb a resztę, co przy jego braku wytrzymałosci gwarantuje szybką śmierć)
-ten comander... Daj mu helma i jakić miecz albo talizman i będzie ciekawy
Moje odczucia co do oddziałów:
-tak jak mówiłem, za mało dragonów i dał bym im lion banner że by autnumber feara nie było, albo żeby od terroru taki drogi oddział nie uciekł ( doswiadczenie )
-tak, jak to powiedział Robson " dwa orły dwa bolce" i jest git
Ogólnie potrzebne są tylko małe zmiany (ale jakie kluczowe ! )
p.s. sorry masz 9 silverów, to klocek
-Źle skąstrułowałeś lorda, brak miecza (wystarczy sword of might). Na co mu helm of fortune gdy ma Vambraces of Defence?
-Bsb może być, ale gdzie go wstawisz? Ta 8 dragonów jest z byt miękka na obstrzał (wystarczy tura strzelania w nich, a pociski rozlosowują się pomiędzy bsb a resztę, co przy jego braku wytrzymałosci gwarantuje szybką śmierć)
-ten comander... Daj mu helma i jakić miecz albo talizman i będzie ciekawy
Moje odczucia co do oddziałów:
-tak jak mówiłem, za mało dragonów i dał bym im lion banner że by autnumber feara nie było, albo żeby od terroru taki drogi oddział nie uciekł ( doswiadczenie )
-tak, jak to powiedział Robson " dwa orły dwa bolce" i jest git
Ogólnie potrzebne są tylko małe zmiany (ale jakie kluczowe ! )
p.s. sorry masz 9 silverów, to klocek
Kawaleryjskie HE nie są takie złe, ale te są kiepsko złożone.
Zacząłbym od herosów
Lord:
Ten Twój jest jakiś dziwny, nie podoba mi się, jakbym grał czyms podobnym dałbym mu lion guarda oraz vambrencki. Pozwala to na samotne szarże i trzyamnie czegoś sporego aby potem wpaśc od boku. Jakis ostrzał mu też nie straszny (oczywiscie móie tutaj o zwykłych rzeczach a nie kulach armatnich ) save na 0+ na strzelanie z re-rolem plus ward na 4+ daje mu przeżywalnośc, w walce tez nie najgorzej to wygląda, no i moze obdarzyc tym stubornem cały oddział, co też jest miłą alternatywą.
Do współy dałbym mu oczywiscie BSB z battle bannerem, standardowy w rozpiskach kawaleryjskich.
Teraz czas na caddego, oczywisce tylko z dwoma scrollami (po co m uten challanner? lepiej zainwestować w jakiegoś muzyka czy coś w ten deseń, i tak nie zmieni wiele tymi swymi czarami, nawet jeśli przeciwnik bedize miał 3DD i 2scrolle) i na rydwanie go posadż, przydaje się rydwan z US5.
Kolej na 4 herosa, którego mozna odpuscić sobie albo dać zwykłęgo comamndera z helm of fortune lub bardziej finezyjnego snajpera z rever bowem i na orła go, lub 2 maga ale wtedy trzeby było isc bardziej w magie. ja bym zainwestował jednak w orzełka, pózniej wyjaśnie dlaczego.
Dalej zrobił dwa dziesiecio osobowe oddziały princów z Ellyrion Bannerem\War bannerem i Silverów z Lion Standardem oczywisćie full commandy a w DP czempion niech ma helm of fortune\amulet of puryfing flame, ten pierwszy da nam dobrego czelendzera, wtedy raczej tam powinien isc BSB, a drugi ochrone przed magią.
Idąc dalej, zamieniłym 4 bolce na 4 orły, wydaje mi się, że skutecnziej się tutaj sprawdzą, poodginaja szarże, poałpią maszyny. Idealnie nadaja sie do wykorzystania tej zasady, że oddział moze walczyc 2 razy w jednej turze, coś pieknego. I dlatego teraz potrzebny był snajper, gdyz nie ma bolców a coś co dobrze strzela jest potrzebne do usuwania ratlingów i niepozwala wychodzić wrogim magom z oddziałów.
Wydaje mi się, że 4 rydwany starczą spokojnie, a za reszte dać 3x5 silverów.
Dajeto rozpe kawaleryjską z dosć mocnym kopniakiem.
Zacząłbym od herosów
Lord:
Ten Twój jest jakiś dziwny, nie podoba mi się, jakbym grał czyms podobnym dałbym mu lion guarda oraz vambrencki. Pozwala to na samotne szarże i trzyamnie czegoś sporego aby potem wpaśc od boku. Jakis ostrzał mu też nie straszny (oczywiscie móie tutaj o zwykłych rzeczach a nie kulach armatnich ) save na 0+ na strzelanie z re-rolem plus ward na 4+ daje mu przeżywalnośc, w walce tez nie najgorzej to wygląda, no i moze obdarzyc tym stubornem cały oddział, co też jest miłą alternatywą.
Do współy dałbym mu oczywiscie BSB z battle bannerem, standardowy w rozpiskach kawaleryjskich.
Teraz czas na caddego, oczywisce tylko z dwoma scrollami (po co m uten challanner? lepiej zainwestować w jakiegoś muzyka czy coś w ten deseń, i tak nie zmieni wiele tymi swymi czarami, nawet jeśli przeciwnik bedize miał 3DD i 2scrolle) i na rydwanie go posadż, przydaje się rydwan z US5.
Kolej na 4 herosa, którego mozna odpuscić sobie albo dać zwykłęgo comamndera z helm of fortune lub bardziej finezyjnego snajpera z rever bowem i na orła go, lub 2 maga ale wtedy trzeby było isc bardziej w magie. ja bym zainwestował jednak w orzełka, pózniej wyjaśnie dlaczego.
Dalej zrobił dwa dziesiecio osobowe oddziały princów z Ellyrion Bannerem\War bannerem i Silverów z Lion Standardem oczywisćie full commandy a w DP czempion niech ma helm of fortune\amulet of puryfing flame, ten pierwszy da nam dobrego czelendzera, wtedy raczej tam powinien isc BSB, a drugi ochrone przed magią.
Idąc dalej, zamieniłym 4 bolce na 4 orły, wydaje mi się, że skutecnziej się tutaj sprawdzą, poodginaja szarże, poałpią maszyny. Idealnie nadaja sie do wykorzystania tej zasady, że oddział moze walczyc 2 razy w jednej turze, coś pieknego. I dlatego teraz potrzebny był snajper, gdyz nie ma bolców a coś co dobrze strzela jest potrzebne do usuwania ratlingów i niepozwala wychodzić wrogim magom z oddziałów.
Wydaje mi się, że 4 rydwany starczą spokojnie, a za reszte dać 3x5 silverów.
Dajeto rozpe kawaleryjską z dosć mocnym kopniakiem.
tyle ze miałbym już prosky nie z tej ziemi już teram mam dużo...
już napisłem że helm idzie do comm, a tarcza do lorda.
Co do SoM - ja nie zamierzam stac tym klocem dłużej jak moja turę - moja taktyka: ustawic się idealnie na szarże (jakby to była jakaś breta bo z czymś takim najchętniej bym grał) - a w drugiej turze szarże.
Co do orłów - sam bym je chciał, ale ich nie mam .
A DP było więcej, tylko chciałem mie dwa kloce do walki i zrobiłem 9SH. Mógłbym usunąc jeden rydwan i da tych 13 DP i pozmieniać przedmioty (może no armour saves na lordzie? - jak myślicie). Zastanowię się jeszcze nad tym
już napisłem że helm idzie do comm, a tarcza do lorda.
Co do SoM - ja nie zamierzam stac tym klocem dłużej jak moja turę - moja taktyka: ustawic się idealnie na szarże (jakby to była jakaś breta bo z czymś takim najchętniej bym grał) - a w drugiej turze szarże.
Co do orłów - sam bym je chciał, ale ich nie mam .
A DP było więcej, tylko chciałem mie dwa kloce do walki i zrobiłem 9SH. Mógłbym usunąc jeden rydwan i da tych 13 DP i pozmieniać przedmioty (może no armour saves na lordzie? - jak myślicie). Zastanowię się jeszcze nad tym
Ja sie cofnę i dostaniesz kolejną salwę.moja taktyka: ustawic się idealnie na szarże (jakby to była jakaś breta bo z czymś takim najchętniej bym grał) - a w drugiej turze szarże.
Niestety, prawdopodobnie nie będę miał okazji przetestować jak działają moje DE na tą rozpę - będę się musiał zająć waszą bretką :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Grzesiu, druzynówka nie polega na tym, by brac swoje najsilniejsze rozpy singlowe... Juz ja złożę taką rozpę, na którą bretka za cholerę nie będzie chciała trafić :)Mysle ze swa nowa rozpa bedziesz mial ciezko z tym co wystawi
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.