Tomb King: 276 pts
Cloak of the Dunes
Death mask of Kharnut
Flail of Skulls
Light armour
Shield
Tomb Prince: 194pts
Chariot
Chariot of fire
Icon of Rulership
Spear
Light armour
Liche Priest (hierofanta): 160pts
Cloak of the dunes
Dispell scroll
Liche Priest: 173pts
Skeletal Steed
2*Dispell scroll
20*Skeleton Warriors: 230pts
Bows
Light armour
Musican, Standart Bearer, Champion
Banner of the undying legion
20*Skeleton Warriors: 230pts
Bows
Light armour
24*Skeleton Warriors: 266pts
Bows
Light armour
16*Skeleton light horsemen: 259pts
Bow
FCG (to oznacza Full Comand Group, tak?)
6*Chariots: 340pts
FCG
Icon of the sacred eye
Tomb Scorpion: 85pts
Tomb Scorpion: 85pts
3*Carrion: 72pts
Screaming Skull Catapult: 110pts
Skulls of the Foe
Bone Giant: 220pts
Army cost: 2700pts
Teraz mój komentarz:
Rozpiska mocno robocza. Modele jeszcze nie posklejane. Nie miałem jeszcze czasu, aby dokładnie zagłębić się w tajniki AB i RB , więc nie wiem, czy nie popełniłem jakiejś herezji. Zapewne w miarę czytania jeszcze coś się pozmienia.
Na pewno będą jakieś zmiany, jeśli chodzi o kościanych łuczników. Nie wszyscy będą mieli łuki (policzyłem łuki w pudełkach do Batalionów i niestety jest ich za mało , więc część będzie miała hand weapons) i nie wiem, czy będzie ich tak dużo.
Nie wiem, czy dać lekką kawalerię z łukami, czy ciężką ze stosownym sztandarem ...
W powyższej rozpisce wykorzystane są obecnie wszystkie modele, jakie posiadam (a właściwie, które będę posiadał, po sklejeniu i pomalowaniu), więc jeśli ktoś mi poradzi, abym dodał np. oddział TG, to niestety, póki co, nie będę mógł z tej rady skorzystać.
Chciałem stworzyć armię klimatyczną i w miarę silną. Wydaje mi się, że oddział rydwanów wspomaganych księciem, poradziłby sobie z większością jednostek (które przeciwnik mógłby wystawić na te punkty).
Król ma latać, wspomagać rydwany i inne jednostki uwikłane w walkę i straszyć wrogów.
Gigant ma podobne zadanie, co król. Straszyć.
Skorpiony mają robić to, co zawsze robią we wszystkich rozpiskach .
Carriony i lekka kawaleria mają krążyć po polu bitwy i przeszkadzać.
Chyba, że wystawię ciężką kawalerię, wtedy będzie ona robić mniej więcej to, co rydwany.
Katapulta- wiadomo.
Szkielety miały siać zniszczenie (pomyślałem sobie, że przy 64 strzałach, przynajmniej kilkanaście powinno zranić wroga), ale kiedy przeczytałem rozdział o strzelaniu w RB, zrozumiałem, że mogłyby siać zniszczenie co najwyżej wśród goblinów. Poza tym, tylko pierwszy szereg strzela. W konsekwencji nie wiem, co zrobić z tymi wszystkimi szkieletami.
Hierofanta ma lataczkę, bo wychodzę z założenia, że najważniejsza jednostka w armii powinna się trzymać z dala od przeciwnika.
To chyba wszystko, co mam do napisania.
Nie wiem, czy mądrym pomysłem jest opowiadanie o swojej taktyce, ale chciałem, żeby komentatorzy rozpiski wiedzieli, co mi chodziło po głowie.
Liczę na rady i konstruktywną krytykę. Mile widziani są zwłaszcza Ci, którzy doradzą mi, co zrobić ze szkieletami i kawalerią .
Rozpska TK (2700 pts)
Na Tk nie znam się może za dobrze ale wiedzieć wiem że magiczne bajery (sztandary też, poza scrollami i powerstonami) nie mogą się powtarzać w armii a masz 3x Banner of the undying legion
Kawalerię lepiej jeżeli już 16 to ciężką z np. warbannerem -spotykałem się z takim wagonikiem i ma szansę przepchać co nieco to wrogowi, +5 do CR (combat resolution) i fear outnamber i tutuaj potrzebny lepszy sv niż łuki.
FCG to full comand grup
Pozdro
Kawalerię lepiej jeżeli już 16 to ciężką z np. warbannerem -spotykałem się z takim wagonikiem i ma szansę przepchać co nieco to wrogowi, +5 do CR (combat resolution) i fear outnamber i tutuaj potrzebny lepszy sv niż łuki.
FCG to full comand grup
Pozdro
Jak na początek to zagraj sobie na troche mniejsze pkt. A co do rozpiski to posiada ona bardzo dużo błędów, radze Ci najpierw zająć się lekturą rullebooka i army booka, a dopiero puźniej zacząć kminić nad zestawieniem rozpiski bo narazie to jest wielki CHAOS... Pozdr
PS. 3 carriony?
PS. 3 carriony?
Dzięki za odpowiedzi .
@Szymek:
Na początku będę grał na mniejsze punkty, ale chcę wiedzieć, do czego "dążyć" .
Domyślam się, że jest dużo błędów, ale jakbyś mógł wymienić i skomentować jakieś konkretne, to byłbym wdzięczny.
A RB i AB oczywiście czytam.
Co jest złego w 3 carrionach (prawdopodobnie ostatecznie będzie to 5 carrionów, ale pytam z czystej ciekawości )?
Liczę na kolejne komentarze .
@Szymek:
Na początku będę grał na mniejsze punkty, ale chcę wiedzieć, do czego "dążyć" .
Domyślam się, że jest dużo błędów, ale jakbyś mógł wymienić i skomentować jakieś konkretne, to byłbym wdzięczny.
A RB i AB oczywiście czytam.
Co jest złego w 3 carrionach (prawdopodobnie ostatecznie będzie to 5 carrionów, ale pytam z czystej ciekawości )?
Liczę na kolejne komentarze .
1) żaden magiczny przedmiot poza Dispel Scrolls i Powers Stones nie moze sie powtarzac
2) Nie mozna łączyc itemów tej samej kategorii, chyba ze jest to wyjątek - Death mask of Kharnut i Cloak of Dunes to przedmioty tej samej kategorii (enchanted)
3) FCG to full command group
Pozdrawiam
2) Nie mozna łączyc itemów tej samej kategorii, chyba ze jest to wyjątek - Death mask of Kharnut i Cloak of Dunes to przedmioty tej samej kategorii (enchanted)
3) FCG to full command group
Pozdrawiam
1) za duzo szkieletow z lukami - i tak nie ustawisz ich tak w liniac zeby mogli wszyscy strzelac - lepiej wymienic luki a shieldy w 1-2 regimentach, koszt ten sam a sv wiekszy.
2) zamiast 6 chariotow lepiej 2x3 z 6 impactow i tak nie wycisniesz poza tym traca na mobilnosci (duzy kloc taki...)
3) jak wiele osob juz wspominalo dublujesz mitemy
4) 3 carriony to za malo jezeli wogole je wystawiac to min5 (us 5 - mozna rozbijac o nie wrogie uciekajace oddzialy)
reszta kwestia gustu
2) zamiast 6 chariotow lepiej 2x3 z 6 impactow i tak nie wycisniesz poza tym traca na mobilnosci (duzy kloc taki...)
3) jak wiele osob juz wspominalo dublujesz mitemy
4) 3 carriony to za malo jezeli wogole je wystawiac to min5 (us 5 - mozna rozbijac o nie wrogie uciekajace oddzialy)
reszta kwestia gustu