o zasadach VC - czyli nowa edycja i zmiany z tym związane
Moderator: misha
Moj tez jedzie za oddzialem bo nekrosa nie uzywam narazie, pozatym jest wtedy za latwym celem do ubicia taki nekros, chociaz niewatpliwie sam CC jest lepiej chroniony przed ostrzalem.
Co do samej grywalnosci to jest grywalny, a jak juz wrzucisz dwa z -1 do casta kazdy, to mali magowie wroga dostaja bialej goraczki Z dozywianiem niebardzo sie sprawdza, chyba ze jest w ghulach, uzywasz ghoulkina zeby na poczatku pchnac do przodu oddzial i potem trzymasz juz tempo z BK lub wraithami to wtedy ma sens.
Co do samej grywalnosci to jest grywalny, a jak juz wrzucisz dwa z -1 do casta kazdy, to mali magowie wroga dostaja bialej goraczki Z dozywianiem niebardzo sie sprawdza, chyba ze jest w ghulach, uzywasz ghoulkina zeby na poczatku pchnac do przodu oddzial i potem trzymasz juz tempo z BK lub wraithami to wtedy ma sens.
Mam pytanie . Jak to jest z tym maszerowaniem ? OD generała 12 " od wampira 6 " . Ale mam taką sytuację : Mam 5 wilków , 2" od nich jest sobie mój generał .Nimi ruszam się pełne 18 " . To w drugiej turze nie moge już maszerować wilkami ? BO nie jestem 12 " od generała ?
Poczekajmy na kolejną erratę...
Ja jestem zdania, że bonusu +1 nie będzie. Wynika to z tego, że czru nie kierujesz na tylko na oddział którego dotyczy master, ale także na inne odzdziały, modele. Pozatym w opisie masterów jest wyrażne odwołanie do ion, choć z drugiej strony pisze tam tylko o ion.
Dopóki nie wyjdzie erata, usciślenie to imo nie ma mowy o +1.
Dopóki nie wyjdzie erata, usciślenie to imo nie ma mowy o +1.
Więc +1 przysługuje.Q. Can Vampires with the Vampiric Powers
Lord of the Dead, Summon Creatures of the
Night, or Summon Ghouls use these powers in
conjunction with the spell Summon Undead
Horde to increase the size of units beyond
their starting size?
A. Yes, as casting Summon Undead Horde to
increase the size of units is the same as casting
multiple Invocations of Nehek.
Załóżmy, że przysługuje. Pytanie tylko kiedy?
Rzucając czar deklaruje jedynie sposób uzycia - tzn czy tworze oddział zombie czy tez rozdzielam 3k6 po oddziałach.
Deklaruje rozdzielanie. I co? Dostaje bonus czy nie? Przecież nie musze wcześniej oznaczac oddziałów które chce wzocnić.
A jak dostane bonus, to co? Muszę dowskrzeszać w oddziałach do których mam mastera czy moge też inne oddziały dodatkowow wzmocnić...
Strasznie duzo niejasności by to wywoływało.
Ja dalej twardo stoje na stanowisku, że nie ma mowy o zadnym dodawaniu +1.
Rzucając czar deklaruje jedynie sposób uzycia - tzn czy tworze oddział zombie czy tez rozdzielam 3k6 po oddziałach.
Deklaruje rozdzielanie. I co? Dostaje bonus czy nie? Przecież nie musze wcześniej oznaczac oddziałów które chce wzocnić.
A jak dostane bonus, to co? Muszę dowskrzeszać w oddziałach do których mam mastera czy moge też inne oddziały dodatkowow wzmocnić...
Strasznie duzo niejasności by to wywoływało.
Ja dalej twardo stoje na stanowisku, że nie ma mowy o zadnym dodawaniu +1.
nie przysluguje... przeczytaj jeszcze raz pytanie i odpowiedz i domysl sie dlaczego...Fedek pisze:Więc +1 przysługuje.Q. Can Vampires with the Vampiric Powers
Lord of the Dead, Summon Creatures of the
Night, or Summon Ghouls use these powers in
conjunction with the spell Summon Undead
Horde to increase the size of units beyond
their starting size?
A. Yes, as casting Summon Undead Horde to
increase the size of units is the same as casting
multiple Invocations of Nehek.
-
- Pseudoklimaciarz
z tego co pamiętam 18 na uleczanie i 12 na tworzenie nowych zombiaków.
Wie ktoś czy mając 10 gołych ghouli kiedy rzuce na nie IoN to moge wskrzesic ghasta (z summon ghoulem ponad stan początkowy)??
Wie ktoś czy mając 10 gołych ghouli kiedy rzuce na nie IoN to moge wskrzesic ghasta (z summon ghoulem ponad stan początkowy)??
słowo "wskrzesić" znaczy przywrócić do życia (cokolwiek by to w przypadku nieumarłych nie oznaczało )
innymi słowy jeżeli w rozpisce miałeś modele z commanda (tu: ghasta) to w pierwszej kolejności zaczynasz leczenie/wskrzeszanie właśnie od commanda. co więcej: jeżeli miąłbyś wykupiony magiczny sztandar (lub przedmiot u kasztelana) wtedy wraca on z zaświatów w pełnym rynsztunku.
innymi słowy jeżeli w rozpisce miałeś modele z commanda (tu: ghasta) to w pierwszej kolejności zaczynasz leczenie/wskrzeszanie właśnie od commanda. co więcej: jeżeli miąłbyś wykupiony magiczny sztandar (lub przedmiot u kasztelana) wtedy wraca on z zaświatów w pełnym rynsztunku.
IoN to przecież leczenie/wskrzeszanie. Jak możesz uleczyć albo wskrzesić coś czego nigdy nie było?