Storm banner a blunderbuss (ew. inne dziwne strzelanie)

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Storm banner a blunderbuss (ew. inne dziwne strzelanie)

Post autor: KrzysiekW »

Jak w temacie (przepraszam, jeśli to już było dyskutowane, ale nie znalazłem).
Jak Storm Banner działa na blunderbussy? (i ew. inne nietypowe rodzaje strzelania. Choć do Asp Arrowów nie mam wątpliwości - nie działa. :) )

W opisie blunderów z RH, str 32, mamy
"When they shoot they project a "fire zone" the width of the unit and 12" straight forward. Any model within this is a potential target and is hit on a 4+. The only exceptions are models behind extremely substantial cover such as a hill or a building. Models behind walls and woods are hit as normal".
itd.
Storm Banner natomiast (str 39 AB skavenów) ma w opisie
"(...) missile fire is at -2 to hit. All war machines and other ranged attacks that do not use BS may only fire if the player first rolls a 4+ on D6 (rol for each model)."
Jak to stosować? Czy SB w ogóle wpływa na blunderbussy? Przy opisie blunderów jest "the only exceptions", więc -2 IMO nie powinno obowiązywać, natomiast to drugie ograniczenie już prędzej. Tylko jak rozstrzygnąć ten rzut na każdy model w tej sytuacji? Chyba że magiczne zdolności sztandaru (owe -2 do hita) biorą górę na "niemagicznymi" blunderbussami i jest hit na 6. Zakręcone to.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

wypalasz na 4+potem normalnie // cały oddział rzuca na raz

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

ewentualnie-
na 4+ za kazdego krasnala...tylu ilu strzela decyduje z jaka sila leci template

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

jezeli banner odejmuje BS to imho na "blanderbasy" nie dziala

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ja bym rzucał na 4+ za cały oddział. Rzucanie na 4+ za krasnala to kiepski pomysł, bo S zależy od szeregów, a nie od ilości modeli.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

ewentualnie 4+ za ranke :wink:

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Dzięki za odpowiedzi.
Gogol, a już się ucieszyłem że są dwie takie same - Jankiela i Twoja, a tu mam nową propozycją od Ciebie... ;)
Chyba przychylę się do tej opcji z całym oddziałem (czekajcie jak tu wpadnie "chadecja" ;) ).

Z tymi BS-ami blunderów to taka śliska sprawa, bo choć wiadomo że do strzelania się używa takowych, to nie zawsze mają one wpływ na trafienie (vide ratling czy organy). Nigdzie w opisie blunderów nie jest wspomniane o BS-ach. Podobnie Storm Banner - wg zasad nie obniża BS-ów, tylko ma ujemny modyfikator do trafienia (a to nie zawsze to samo).

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

blunderbusy nie uzywaja bsa.. jest to po prostu mobilna bron templatkowa... jeden rzut na 4+ zayka sprawe...

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Wybacz to był raczej żart :) nie chciałem wprowadzać zamentu :wink:

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Nie, spoko, ja też wstawiłem ";)", czyli z przymrużeniem oka.

Mamy 3 odpowiedź popierającą 4+ na cały oddział, to chyba można to uznać za jakiś wyznacznik. :)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

A niby jakbym miał ziać smokiem to niby co ? Na 4+ ? NIE. Tak samo jest z blunderami.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

TomCio pisze:A niby jakbym miał ziać smokiem to niby co ? Na 4+ ?
Tak i salki też tak

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tak... na 4+...

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Przegięty ten storm banner :wink: .
Obrazek

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Nie płacz, na szczury (ratlingi, jezzaile, WLC itd) też działa. :)
Nawet specjalnie erratę wprowadzili (mój cytat jest z erraty) bo w pierwotnej, "książkowej" wersji było tylko o magicznych "ranged" atakach. Co dawało podstawy do tego, żeby storm banner na magiczne skaveńskie (tudzież np. kraśkowe z runów) strzelanie nie działał.
No i trzeba sprawdzać na początku każdej rundy (mojej i przeciwnika) czy się nie wyładuje na 1 - 2. Najgorszy wypadek w życiu, to jak mi się rozładował w rundzie krasnoludzkiego zagonu strzeleckiego...

Inne pytanie - czy działa na korzonki drzewca? (to już takie trochę bardziej drążenie tematu i szukanie dziury w całym, ale w sumie interesująca kwestia :) )
Nie mam książki WE, ale to chyba jest "ranged attack". Fluffowo nie powinien ten SB działać, ale fluff to jedno, a zasady co innego, jak pokazuje życie (i GW :twisted: ).

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Też działa. Generalnie przyjęliśmy, że korzonki to swoisty breath weapon - strzela po marszu, nie używa się go w hth, nie mozna z niego robić stand adnd shoot. Zatem, na 4+.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

No i trzeba sprawdzać na początku każdej rundy (mojej i przeciwnika) czy się nie wyładuje na 1 - 2. Najgorszy wypadek w życiu, to jak mi się rozładował w rundzie krasnoludzkiego zagonu strzeleckiego...
To akurat wiem :) , tyle w tym dobrego :wink: .
Obrazek

ODPOWIEDZ