WE 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tiadem
Pseudoklimaciarz

WE 2250

Post autor: Tiadem »

Oceńcie czy ta rozpa nadaje sie na chaos ze smokiem?

Wood Elf Highborn(Alter Kindred;Great Weapon;Shield;Light Armour)=287 Pts
-The Helm of the Hunt-20 Pts
-Amaranthine Brooch-35 Pts
-Gwytherc's Horn-15 Pts
-An Annoyance of Netlings-25 Pts

Wood Elf Noble(BSB)=140 Pts
-The Oaken Armor-50 Pts

Spellsinger(1 lvl)=140 Pts
-Dispel Scroll-25 Pts
-Dispel Scroll-25 Pts

-Dispel Scroll-25 Pts
-Dispel Scroll-25 Pts

8 Dryads=96 Pts

8 Dryads=96 Pts

8 Dryads=96 Pts

Glade Guards(10;Musician)=126 Pts

Glade Guards(10;Musician)=126 Pts

Wardancers(10;Bladesinger;Musician)=201 Pts

Wild Riders of Kurnous(6;FCG)=217 Pts
-War Banner=25 Pts

Treeman-285 Pts

Treeman-285 Pts

Casting Pool=4
Dispel Pool=4
Models in Army=66
Total Army Cost=2235

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Jak chaos na smoku to nie potrzebujesz 2 magow

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Zdejmij muzyków z gg, ściągnij championa z WR, obetnij dencerów do 8semki z muzykiem i championem, wywal 1 driady i daj koniecznie 2gich wildów. :D

Reszta standardowo.

p.s. skoro bedzie chaos na smoku, to myślę, że 1 caddy wystarczy w zupełności. ;)

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

Albo po prostu zostawić 10 WD a uciąć muzyków z GG i caddy'ego.

Ogólnie rozpa standardowa, mocna. 2 drzewa wsparte BSB powinny dawać radę chaosowi.
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Dziwaczne złożony jest ten Highborn

Jest Annoyance of Netlings.... no to Lord Chaosu bedzie bil po smoku i tu przydalby sie wyczerpywalny ward a nie ten dziwaczny chroniący przed niemagicznymi atakami, a po co Horn? boisz się ewentualnych panik?

Awatar użytkownika
Tiadem
Pseudoklimaciarz

Wlasnie przed chwila pomyslalem o tym ze trza zmienic na wyczerpywalnego.A co do hornu to co dac za niego?
Ogolnie dzeki za porady napewno sie zastosuje. :D

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Dr Crane pisze:Dziwaczne złożony jest ten Highborn

Jest Annoyance of Netlings.... no to Lord Chaosu bedzie bil po smoku i tu przydalby sie wyczerpywalny ward a nie ten dziwaczny chroniący przed niemagicznymi atakami, a po co Horn? boisz się ewentualnych panik?
Gdzie ty tu widzisz SMOKA pod lordem? o.O

Wyczerpywalny lepszy, zapewne lord na smoku chaosu będzie miał magiczną zabawkę, więc lepiej wyczerpywalny.

Co do hornu to jak szarżujesz na smoka, włączasz go i stajesz się immu... Nie muszę mówić, co się dzieje jak nie wbijesz żadnej rany (możliwe).

Dr Crane, Highbiron złożony jak najbardziej dobrze. Wystarczy warda zmienić. ;)

Mi się taki oddział (10 WD) jeszcze nigdy nie sprawdził :shock:

Awatar użytkownika
Qbas
Chuck Norris

Post autor: Qbas »

A coś takiego:
1 * Alter Highborn @ 277 Pts
Alter; Great Weapon; Longbow; Light Armour; Shield
Helm of the Hunt [20]
Annoyance of Netlings [25]
Stone of the Crystal Mere [30]
Biting Blade [10]

Wtedy masz w szarży 6 ataków, S6, ASV 4+, WSV 3+ oraz -1 asv dla kolesia (co przy puszce robi różnicę)
Obrazek
Dyskusja na temat Euro 2009 pisze:
Ja się przewidziałem czy 23 - N.Ireland gra na ograch??
TIM GRONNEBERG - OGRES

Szkoci to klimaciarze :D

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

S4, -1 do save`a
Biting blade i dwurak sie nie kumulują, używa biting blade`a
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Tiadem
Pseudoklimaciarz

W 1 rozpie miałem bledy w obliczeniach ale teraz wszystko poprawiłem i zmieniłem parę rzeczy. Jak teraz to wyglada?

Wood Elf Highborn(Alter Kindred;Great Weapon;Shield;Light Armour)=276 Pts
-The Helm of the Hunt-20 Pts
-Stone of the Crystal Mere-30 Pts
-Gwytherc's Horn-15 Pts
-An Annoyance of Netlings-25 Pts

Wood Elf Noble(BSB)=140 Pts
-The Oaken Armor-50 Pts

-Dispel Scroll-25 Pts
-Dispel Scroll-25 Pts

8 Dryads=96 Pts

8 Dryads=96 Pts

8 Dryads=96 Pts

Glade Guards(10)=120 Pts

Glade Guards(10)=120 Pts

Wardancers(8;Bladesinger;Musician)=183 Pts

Wild Riders of Kurnous(5;FCG)=217 Pts

-War Banner=25 Pts

Wild Riders of Kurnous(5;FCG)=192 Pts

Treeman-285 Pts

Treeman-285 Pts

Casting Pool=3
Dispel Pool=3
Models in Army=67
Total Army Cost=2246

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

i AS 5+...
tarcza i dwurak to niebardzo...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Gdzie ty tu widzisz SMOKA pod lordem? o.O

Wyczerpywalny lepszy, zapewne lord na smoku chaosu będzie miał magiczną zabawkę, więc lepiej wyczerpywalny.

Co do hornu to jak szarżujesz na smoka, włączasz go i stajesz się immu... Nie muszę mówić, co się dzieje jak nie wbijesz żadnej rany (możliwe).

Dr Crane, Highbiron złożony jak najbardziej dobrze. Wystarczy warda zmienić. Wink

Mi się taki oddział (10 WD) jeszcze nigdy nie sprawdził Shocked
Smoka rzeczywiscie nie ma...nawet mi do głowy nie przyszło że Highborn bedzie sam usiłował walczyć ze smokiem i tym co na nim siedzi. Jak dla mnie normalną odpowiedzią na smoka chaosu jest nasz smok -który IMO jest lepszy, bo moze miec warda.
Nie widze też powodu dawać mu Helm - przecież będąc na piechcie bedzie częsciej szarżowany niż sam szarżował a + jeden do save przy oddziałach chaosu to mało...

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

bigpasiak pisze:tarcza i dwurak to niebardzo...
Niby czemu?? Moze mieć na ostrzał 4+ asv.

@ Dr Cane nie rozumiem Cię? Lord alter to jest idealny łapacz smoków, w 1 turze wypłaca 6 ataków dzięki hełmowi i to nie on ma być szarżowany, tylko on ma szarżować !! Ma 18" w szarży...

Jak tak Ciebie słucham to dochodze do wniosku, że na pewno nie grasz WE. :P

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Dr Cane nie rozumiem Cię? Lord alter to jest idealny łapacz smoków, w 1 turze wypłaca 6 ataków dzięki hełmowi i to nie on ma być szarżowany, tylko on ma szarżować !! Ma 18" w szarży...
Taaa... a smok ma 20" i lata wiec jest mobliniejszy od Altera- na tej podstawie mogę stwierdzić że to smok chaosu będzie szarżował. Prawda jest taka że te 6 ataków to jest jednak trochę mało jak na lorda chaosu i jego smoka....i to w pierwszej turze....pózniej musi walić już pięcioma...jak dla mnie jedyne sensowne rozwiązanie na smoka jest drugi smok.

Jak tak Ciebie słucham to dochodze do wniosku, że na pewno nie grasz WE.
Co mogę powiedzieć? Doszedłeś do błedynych wniosków podobnie jak będąc przekonanym że alter da sam radę smokowi chaosu i jego panu....
Nie owijając w bawełne podam przykład mojej ferelnej bitwy ze smokiem chaosu - sam atakując swoim Smokiem i Highbornem nie byłem w stanie wklepać jednej rany (smok został na jednym woundzie) tej wrednej ptaszynie. Ja wiem, że miałem pecha, ale też możliwości miałem wieksze ( 5 ataków swojego smoka z St 6 i 4 mego Highborna z St 5)
Poturlajcie kostkami, pobawcie się statystyką- ja uważam, że w tym starciu Chaos będzie górą.

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Nie zgodzę się z Tobą w żadnej kwestii.

Wystarczy, że biegacz zajmuje smoka na 1 turę, potem kontra np. 5tką wildów na bok, przy sporym szczęściu tył.

Smok szarżuje? Nie bądźmy śmieszni, stajemy sobie na skraju lasku i co mu da nawet te 20" ??

Poturlajcie kostkami, heh, statystyka nie gra żadnej roli w tej grze, jest tylko ew. tłumaczeniem swoich błędów, kiepskich rzutów.

To ja podam przykład, 3 bitwy z chaosem, każdy na smoku, wklepałem 2 x masakrę i raz 19:1. Każdego smoka ubijał biegacz.

Jakieś jeszcze pytania?

Edit: Skoro nie widzisz innej alternatywy na smoka chaosu, tylko smok WE, to nie wiem czy teraz Ci współczuć czy co... Z resztą takiego lorda nazywa się nawet "łapacz smoków" - skądś to się musiało wziąć, nie?

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Wystarczy, że biegacz zajmuje smoka na 1 turę, potem kontra np. 5tką wildów na bok, przy sporym szczęściu tył.
No brawo brawo....wreszcie zarówno smok jak i Lord Chaosu będą mieli na kim nastukać woundów
Smok szarżuje? Nie bądźmy śmieszni, stajemy sobie na skraju lasku i co mu da nawet te 20" ??
Nie bądzmy śmieszni - smok sobie stanie 19" cali i szarżuj w niego
Poturlajcie kostkami, heh, statystyka nie gra żadnej roli w tej grze, jest tylko ew. tłumaczeniem swoich błędów, kiepskich rzutów.
Nie bądzmy śmieszni, a Twoja ignorancja w tym względzie jest śmieszna.
.
To ja podam przykład, 3 bitwy z chaosem, każdy na smoku, wklepałem 2 x masakrę i raz 19:1. Każdego smoka ubijał biegacz.
brawo brawo....może mam jeszcze zrobić owację na stojąco?...No poprzechwalaliśmy się, podroczyliśmy- starczy tego
Edit: Skoro nie widzisz innej alternatywy na smoka chaosu, tylko smok WE, to nie wiem czy teraz Ci współczuć czy co... Z resztą takiego lorda nazywa się nawet "łapacz smoków" - skądś to się musiało wziąć, nie?
Nie potrzebne mi Twoje współczucie- ja mam swoje zdanie Ty swoje i nie chce mi sie tego dłużej wałkować.

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

Dr.Crane - nie bądźmy śmieszni :D :D :D
"No brawo brawo....wreszcie zarówno smok jak i Lord Chaosu będą mieli na kim nastukać woundów "
- od czego jest czelendż? smok i kolo z góry nic nie robią, trafi na 6 raz czy dwa - mamy warda, my waląc po smoku mamy realne szanse wbić nawet ze dwa woundy, wildzi na flance dostarczają flanki i przewagi a w nich nie może bić bo czelendż = przegrana o jakieś -3 dla chaosu i smok w końcu zwieje.chyba że ma się niezłego pecha.
druga sprawa wg mnie(i większości tutaj ) biegacz mając 18" i patrzenie dookoła ma większe szanse na szarże w smoka, a stojąc w lesie smok ma utrudnioną szarże w niego dodatkowo.
a swoim smokiem szarża niestety często kończy się dla nas tragicznie
:wink:

Awatar użytkownika
Tiadem
Pseudoklimaciarz

Piotras:,,Niby czemu?? Moze mieć na ostrzał 4+ asv."

Na chaos chyba raczej nie na ostrzał :D

Awatar użytkownika
Pierun
Mudżahedin

Post autor: Pierun »

Na smoki wszelkiej maści bardzo dobrze sprawdza się ancient z netlingami, taki lordzik naprawde dużym łuiem drzewko oblatuje, a ten Twój lord to taki ni w pieć ni w dziesięć :).

Awatar użytkownika
Czopek
Masakrator

Post autor: Czopek »

ale treeman za wolny, smok tak jak piszesz obleci szerokim łukiem(nawet nie szerokim :wink: ) i poznęca się nad resztą armii a treeman go poprostu nie dogoni, biegacz natomiast z łatwością złapie ofiarę, wytrzyma turę czy dwie, szarża wspomagająca i smok się zwija :wink: , pozatym nieźle radzi sobie z kawalerią i innym badziewiem w chaosie :wink:

ODPOWIEDZ