Vallejo... z czym to się je?

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Thanquol
Warzywo

Vallejo... z czym to się je?

Post autor: Thanquol »

Witam!

Mam pytanie. Zastanawiam się nad zakupem zestawu farb Vallejo do pomalowania mojej armii Skavenów. Czy są to dobre farbki? i Czy opłaca się je kupić? Nie chcę nabywać w Ciemno, żeby się później nie okazała, że są jakieś nie takie. Proszę doświadczonych malarzy o wypowiedź na ten temat.

Jeśli ktoś orientuje się w palecie VGC, to prosiłbym o podanie farbek, którymi bez problemu maznę ładne futra (jakieś dobre brązy i rozjaśnienia do nich) i inne farbki, które mogą mi sie w moim wyzwaniu przydać ;).

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Obrazek

Awatar użytkownika
Thanquol
Warzywo

Dzięki za artykuł. Trochę rozjaśnił mi w głowie. Ale chciałbym też usłyszeć o waszym zdaniu na temat tych farbek. Czy są dobrym zakupem i jak się nimi maluje i czy warto w nie inwestować. Liczę na pomoc malarzy, którzy zetknęli się z Vallejo Games Color ;).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Są dobre do podstawowego malowania. Świetnie kryją i są dobre do drybrusha. IMO są kiepskie do delikatnych rozjaśnień, ale do malowania całej armii jak najbardziej wystarczą.

PS. Nigdy nie kupuj srebrnych z vallejo - są fatalne (GW dużo lepsze). Za to złote czy miedziane są bardzo fajne
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tru :) imo jeszcze od valejo ssie czerwony

Awatar użytkownika
Thanquol
Warzywo

Ok. Czyli w najbliższym czasie zaopatrzę się w farbki Vallejo i jakieś metaliki od GW ;).

Dzięki za pomoc. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Shino pisze:tru :) imo jeszcze od valejo ssie czerwony
Ja kupiłem red gore GW i też ssie po maksie, może to kwestia danego egzemplarza?
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

trikk pisze:Ja kupiłem red gore GW i też ssie po maksie, może to kwestia danego egzemplarza?
Raczej nie, bo mój też jest z d strasznie ;) Czerwień to najwyraźniej problematyczny kolor.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Fingor pisze:Raczej nie, bo mój też jest z d strasznie ;) Czerwień to najwyraźniej problematyczny kolor.
a nie używają naturalnych komponentów? :roll:

ogólnie z Vallejo jestem zadowolony...ale niewiem czy to wada Model Color ale postawcie farbkę na 2 tygodnie nieruszaną i spróbujcie bez mieszania (lub nawet potrząsaniem) nalać farbę a nie wodę...czy tylko ja mam jakieś dziwne czy to normalne że woda oddziela się od pigmentu?Poprostu mam troszeczkę farby i jakąś wodnistą przezroczystą substancję...(niewiem czy to woda niepróbowałem tego :roll: )

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Dlatego farby 3ba mieszac ;) To nie woda a jakis rozcienczalnik na bazie wody. To, ze sie oddziela jest calkowicie normalne i nie ma powodow do niepokoju.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

jakieś metaliki od GW
Ale tylko srebrne. Bo złote z Vallejo są dużo lepsze - mają lepszą konsystencję i bardzo dobrze kryją.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Eclipt »

Z czerwonym i purpurowym pigmentem były problemy od zawsze. Jak myślicie, dlaczego na czerwone i purpurowe szaty w średniowieczu mogli sobie pozwolić tylko ci najbogatsi? Bo ich pigment strasznie trudno do czegokolwiek przytwierdzić. Tak więc to bynajmniej nie jest wina samych farb.

Większość problemów z Vallejo można rozwiązać przez bardzo dokładne wymieszanie farby przed każdym otwarciem.

ODPOWIEDZ