Malowanie płaszcza :)
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Malowanie płaszcza :)
Siedząc i myśląc jak pomalować belakora wpadłem na pomysł by skrobnąć jakiś poradnik Wielokrotnie byłem pytany o czerwień na płaszczach i innych szmatkach .Wybór tematu na swój pierwszy poradnik był więc oczywisty
Uwaga wstępna :
Najważniejsza przy malowaniu jest dobra muza nam towarzysząca Bez tego nie ma co siadać do machania pędzlem W moim przypadku była to 2 płyta kalibra
Co nam będzie potrzebne :
- Farbki (użyłem tylko dwóch tzn. czarnej Vallejo i Blood Red-a by GW )
- Pędzelek (w moim przypadku zdezelowana 1 Mag-Pol-a )
- Lakier matowy TOUCH ME (Zaprawdę powiadam wam ,w tej materii słuchajcie sie seks maszyny )
-Słoiczka z wodą i tym podobnych nie muszę wymieniać
No to jedziemy z tym koskem
Tutaj foto lakieru ,farbek i odcieni jakich użyłem do poszczególnych rozjaśnień :
Czysta figurka ,z czarnym podkładem oraz po nałożeniu koloru bazowego (Blood Red + dużo czarnego) :
Pierwsze rozjaśnienie (Baza + troche BR):
Drugie rozjaśnienie (Sukcesywnie dodajemy BR):
Trzecie rozjaśnienie (prawie blood red-em ,a jak wiadomo PRAWIE robi wielką różnicę ):
Ostatnie rozjaśnienie (samym BR i tylko najbardziej wystające eklementy):
Tutaj figurka po lakierowaniu :
Kilka rad na koniec :
-Po pierwsze malujcie dobrze rozwodnioną farbą (konsystencja mleka albo nawet bardziej rozwodniona ) Lepiej kilka razy nakładać rzadką farbę niż zapaćkać grubą warstwą ... zwłaszcza ,że BR jest do pewnego stopnia transparenty jak sie go dobrze rozwodni .
-Nie śpieszcie sie Malujcie dokładnie .
-CIERPLWOŚĆ !!! nie od razu ...
uffff to chyba tyle
P.s-Nie bijcie za jakoś fotek
Uwaga wstępna :
Najważniejsza przy malowaniu jest dobra muza nam towarzysząca Bez tego nie ma co siadać do machania pędzlem W moim przypadku była to 2 płyta kalibra
Co nam będzie potrzebne :
- Farbki (użyłem tylko dwóch tzn. czarnej Vallejo i Blood Red-a by GW )
- Pędzelek (w moim przypadku zdezelowana 1 Mag-Pol-a )
- Lakier matowy TOUCH ME (Zaprawdę powiadam wam ,w tej materii słuchajcie sie seks maszyny )
-Słoiczka z wodą i tym podobnych nie muszę wymieniać
No to jedziemy z tym koskem
Tutaj foto lakieru ,farbek i odcieni jakich użyłem do poszczególnych rozjaśnień :
Czysta figurka ,z czarnym podkładem oraz po nałożeniu koloru bazowego (Blood Red + dużo czarnego) :
Pierwsze rozjaśnienie (Baza + troche BR):
Drugie rozjaśnienie (Sukcesywnie dodajemy BR):
Trzecie rozjaśnienie (prawie blood red-em ,a jak wiadomo PRAWIE robi wielką różnicę ):
Ostatnie rozjaśnienie (samym BR i tylko najbardziej wystające eklementy):
Tutaj figurka po lakierowaniu :
Kilka rad na koniec :
-Po pierwsze malujcie dobrze rozwodnioną farbą (konsystencja mleka albo nawet bardziej rozwodniona ) Lepiej kilka razy nakładać rzadką farbę niż zapaćkać grubą warstwą ... zwłaszcza ,że BR jest do pewnego stopnia transparenty jak sie go dobrze rozwodni .
-Nie śpieszcie sie Malujcie dokładnie .
-CIERPLWOŚĆ !!! nie od razu ...
uffff to chyba tyle
P.s-Nie bijcie za jakoś fotek
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 21:33 przez szczurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo fajny porwadnik, na pewno wyprobuje jak bede malować coś z płaszczem.
Niech Bóg Ci w dzieciach wynagrodzi. Właśnie czegoś takiego potrzebowałem, bo niedługo czeka mnie malowanie masy różnych płaszczy i płachetek...
Bardzo fajny tutek, ale pozwolę sobie wtrącić moje 2 grosze . IMO, przy przyciemnianiu kolorów dużo lepiej działa tzw. kolor dopełniający, do danej barwy, a nie czarny. Kolor dopełniający to kolor znajdujący się po przeciwnej stronie koła kolorów: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Color_star-en.svg
Proponuję porównać mieszankę 1:1 czerwonego i czarnego z mieszanką 2:1 czerwonego i zielonego.
Proponuję porównać mieszankę 1:1 czerwonego i czarnego z mieszanką 2:1 czerwonego i zielonego.
@Eclipt
Wszystko zależy jaki efekt chce się uzyskać ale muszę kiedyś to przetestować
Wszystko zależy jaki efekt chce się uzyskać ale muszę kiedyś to przetestować
Raczej nie w tym przypadku. Celem tutaj jest w miare szybkie pomalowanie figurki na dobrym poziomie, a nie kilku godzinna zabawa w naturalizm. Kolor komplementarny mozna zastosowac obok, np. malujac jakis element na zielono jesli chcemy zwrocic na niego uwage.Eclipt pisze:Bardzo fajny tutek, ale pozwolę sobie wtrącić moje 2 grosze . IMO, przy przyciemnianiu kolorów dużo lepiej działa tzw. kolor dopełniający, do danej barwy, a nie czarny. Kolor dopełniający to kolor znajdujący się po przeciwnej stronie koła kolorów: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Color_star-en.svg
@szczurek: very nice
fajny tutorial..
tylko brakuje lepszych fotek przy tych pośrednich przejściach i jakiegos obszerniejszego komentarza.. np. ile % płaszcza kazda z warstw ma pokryc.. czy cos w tym rodzaju
ale i tak gratuluje
pozdrawiam
tylko brakuje lepszych fotek przy tych pośrednich przejściach i jakiegos obszerniejszego komentarza.. np. ile % płaszcza kazda z warstw ma pokryc.. czy cos w tym rodzaju
ale i tak gratuluje
pozdrawiam
Bardzo ładnie, szczurek Ale faktycznie przydałby się trochę szerszy opis dla tych, którzy po samych fotkach i kolorach nie do końca wiedzą, jak to i tamto pomalować Niemniej jednak - brawa za inicjatywę
-
- Kretozord
Pomysł dobry, szkoda że fotki każdego z kroków troszkę za małe. Podoba mi się też to, że nie pisałeś ile % jakiej farby gdzie dawałeś, z moich doświadczeń wynika że początkujący malarze bardziej się skupiają na podanych proporcjach niż samym malowaniu bo wydaje im się że dobre namieszanie farby zagwarantuje im płynne przejścia
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
To może skombinuj inny program?
wlasnie to zrobilem zassalem z netu i te 2 foty to nim .... chyba lepsze
Malujesz chodzi ci o późniejsze zabezpieczenie ? Jeżeli tak to po prostu biorę trochę lakieru + wody ,mieszam i nakładam pędzelkiem na dana powierzchnie Ot cala filozofia
Nie jezeli chodzi ci o dajbrasz (bokiem pedzla po wystajacych elementach to nie ) .Malujesz na "mokro" warstwami (zostawiasz troche ,zeby poprzednia warstwa przeswitywala ...)
p.s-sorry ale nietrzeźwy jestem mam nadzieje ze cos z tego belkotu zrozumiales jak nie to uderz pozniej na PM lub gg
p.s-sorry ale nietrzeźwy jestem mam nadzieje ze cos z tego belkotu zrozumiales jak nie to uderz pozniej na PM lub gg