HE 2250

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

HE 2250

Post autor: Eclipt »

Characters:

1.Prince (287 Pts) [General]
-Lance; Dragon Armour; Shield
-Elven Steed w/ barding
-Reaver Bow
-Vambraces of Defense

2.Noble (139 Pts)
-Heavy Armour
-The White Sword
-The Gem of Courage

3.Mage (185 Pts)
-Level 2 Upgrade
-Dispel Scroll
-Power Stone
-Silver Wand

4.Mage (170 Pts)
-Level 2 Upgrade
-Dispel Scroll
-Jewel of the Dusk

Core:

1.Spearmen (24#, 242 Pts)
-Musician; Standard Bearer
-War Banner

2.Archers (10#, 110 Pts)

3.Archers (10#, 110 Pts)

Special:

1.Dragon Princes (5#, 185 Pts)
-Standard Bearer
-Banner of Ellyrion

2.Sword Masters of Hoeth (14#, 272 Pts)
-Standard Bearer
-Banner of Sorcery

3.White Lions of Chrace (14#, 247 Pts)
-Standard Bearer
-Lion Standard

Rare:

1.Repeater Bolt Thrower (3#, 100 Pts)

2.Repeater Bolt Thrower (3#, 100 Pts)

3.Great Eagle (1#, 50 Pts)

4.Great Eagle (1#, 50 Pts)

Total Roster Cost: 781 (characters) + 462 (core) + 704 (special) + 300 (rare) = 2247

Myślę, że dosyć zrównoważona rozpiska. Jest czym utrzymać linie, jest czym przykopać, można postrzelać i poczarować. Generał wspomaga daje dodatkowego kopa Dragon Princom, a noble wspomaga piechotę tam, gdzie będzie się szykowała cięższa walka (BTW, pytanie bonusowe: czy hero może przyłączyć się do jednostki, kiedy ta jest już w combacie?).

Co sądzicie?
Ostatnio zmieniony 1 lip 2008, o 17:58 przez Eclipt, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
redyforaction
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: redyforaction »

Ja sadze ze niepotrzebnie dajesz reaver bowa princowi- przeciez rownie dobrze moze z niego strzelac zwykly noble, a punkty przeznaczyc na jakis dopalacz... Co do nobla to dziwi ze nie jest BSB'kiem, w tej edycji bardzo przydatnym. Postawilbym tez na wieksza liczbe princesek(przynajkmniej dwa oddzialy po 6 z Banerami elyrionu i War banerem) kosztem spearmenow ktorzy mimo wyskoiego static CR moga byc za malo mobilni sadzac po ofensywnym nastawinbiu armii(2 great eagle, white lions)

tyle odemnie
pozdro

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

obrobil bys troche rozpe to ze kazdy ma hand weapon to oczywiste tak jak ze orly to latacze :/
nie podoba mi sie ten lord...wlasciwie masz prawie 300 pkt ktore raczej sie nie splaci, do tego marnujesz slot lorda...
herosa koniecznie na BSB i Dragon armour.

Proponuje Star lance na lorda wtedy to on juz moze cos namieszac
Obrazek
Highborn Elves Only!

Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

Okroiłem rozpiskę jeszcze bardziej. Czytelniej już nie będzie :)

Czy BSB jest taki konieczny? IMO, dzięki ASF będę miał znaczną przewagę w zadawaniu woundów więc nie przewiduję żadnych break testów. Czy może patrzę na to zbyt optymistycznie? :) Z drugiej strony, to tylko 25 punktów, a ostrożność nie zaszkodzi.

Czy battle standard zajmuje jedną rękę? Jeżeli tak, to trzeba mu dać mniejszy scyzoryk. Który się najbardziej nada? +1A, +1S, +1 do trafienia?

Nie wydaje mi się, żeby 300 punktów za możliwość przebicia się na tyły wroga z Dragonami, zabicia mu generała i wybicia najsilniejszych monsterów (w czym Star Lance się faktycznie przyda, Reaver Bow to średni pomysł:) ) to była duża cena. Jestem zbyt naiwny? Przyznaję się, że moje doświadczenia z WFB opierają się tylko na obserwacji potyczek innych graczy :D.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

napisze krótko: Twoje założenia są zbyt optymistyczne :)
Obrazek

Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

Ok, w takim razie zatrudnię BSB :). Co z lordem - do kasacji i całkowitej przeróbki, czy wystarczy mu zmienić Reaver Bow na Star Lance?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

lorda ze starlancą przetestuj samemu...
Obrazek

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Ja się obawiam że Star Lanca jest słabym wyborem jak ma sie 16 cali, bądź co bądź dużo potencjalnych rzeczy ma szansę zaszarżować lub odpowiednio odgiąć szarżę.

ODPOWIEDZ