Grimoire Daemonicus (Daemons of Chaos FAQ)
Moderator: KrzysiekW
1. Na zdrowy rozsądek - NIE, natomiast znając GW głowy bym nie dał. Ale nawet z używania w turze przeciwnika Moonstone of the Hidden Ways się wycofali, więc IMO nie. Ogólna zasada jest taka, że czary, boundy itp. możesz rzucać tylko w Twojej rundzie (pomijając efekt miscasta).
2. Cfane. Nie pisze, że w HtH, więc wg mnie TAK. Zwłaszcza, że w podobnej sytuacji, tj. modlitwy priesta, przerzuty zostały dopuszczone.
3. Z plague winda tak - 50 pkt patrz opis czaru (choć na jakimś turnieju w UK jeden z forumowiczów usłyszał, że za samo przyzwanie zombich gracz VC dostaje 50 pkt )
Z Nurgling Infestation - nie. Zauważ, że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że ten akurat gift działa też w turze przeciwnika. (choć zapis jest taki sam jak przy staff of Nurgle, to jednak tam mają zastosowanie ogólne zasady rzucania czarów. Chyba, że GW znów dało ciała...)
2. Cfane. Nie pisze, że w HtH, więc wg mnie TAK. Zwłaszcza, że w podobnej sytuacji, tj. modlitwy priesta, przerzuty zostały dopuszczone.
3. Z plague winda tak - 50 pkt patrz opis czaru (choć na jakimś turnieju w UK jeden z forumowiczów usłyszał, że za samo przyzwanie zombich gracz VC dostaje 50 pkt )
Z Nurgling Infestation - nie. Zauważ, że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że ten akurat gift działa też w turze przeciwnika. (choć zapis jest taki sam jak przy staff of Nurgle, to jednak tam mają zastosowanie ogólne zasady rzucania czarów. Chyba, że GW znów dało ciała...)
zle rozumiesz.Drakar Dociekliwy pisze:1. Staff of Nurgle w opisie czytamy:
This rod can cast the Rancid Visitation spell once each Magic phase.
Rozumiem, że mogę rzucić również czar w turze przeciwnika.
tak jesli opis jest przerzut wszystkich woundow albo jakos tak2. Oddzial, w którym jest Herald Nurgla posiada Standard of Seeping Decay. Czy umożliwia on przerzut woundów z czarów Rancid Visitation i Shrivelling Pox oraz Stream of Bile.
[/quote] jesli plague wind to 6 czar nurgla to tak dostaje za infestation juz nie ma pkt3. Czy przeciwnik dostaje punkty za zabite Nurglingi przyzwane z Plague Winda oraz Nurgling Infestation?
i tak. krzysiekma racje. mozesz uzyc tego giftu 12 razy na gre
W trosce o jeszcze lepsze forum, kierując się wytycznymi z KZ wklejamShino pisze: tak jesli opis jest przerzut wszystkich woundow albo jakos tak
Tak, to 6 Nurgle'a i ma to wprost w opisie, że nowa jednostak jest warta 50 pkt.Shino pisze:jesli plague wind to 6 czar nurgla to tak dostaje za infestation juz nie ma pkt
Na marginesie, 6 Tzeentcha to jakas pomyłka, bo przy wymaksowaniu tego czaru (12 woundów) udaje się stworzyć całe ... 4 horrory.
Chyba, że mam zły opis przed sobą...
<duma>Shino pisze:i tak. krzysiekma racje. mozesz uzyc tego giftu 12 razy na gre
GUO czeka w kolejce do zrobienia.
-
- Mudżahedin
Szkoda. Choc bym dalej sie nad tym zastanawiał, bo przy Banner of Hellfire wyraźnie jest zaznaczone, że można go używać tylko w "friendly Magic phase". Dlaczego, więc zmieniać Staff of Nurgle. Powinien działać tak samo jak napisane jest w podręczniku "each Magic phase". W końcu to przedmiot za 50 pkt.KrzysiekW pisze:1. Na zdrowy rozsądek - NIE, natomiast znając GW głowy bym nie dał. Ale nawet z używania w turze przeciwnika Moonstone of the Hidden Ways się wycofali, więc IMO nie. Ogólna zasada jest taka, że czary, boundy itp. możesz rzucać tylko w Twojej rundzie (pomijając efekt miscasta).
No właśnie miałem taki zamysł rozpiski na mniejsze punkty, gdzie heraldom dać Staff of Nurgle oraz Banner of Hellfire. Wtedy obrażenia z bound spelli teoretycznie wzrosły by dwukrotnie.KrzysiekW pisze: 2. Cfane. Nie pisze, że w HtH, więc wg mnie TAK. Zwłaszcza, że w podobnej sytuacji, tj. modlitwy priesta, przerzuty zostały dopuszczone.
Swoja drogą Banner of Hellfire z nazwy by wynikało, że to atak od ognia
No właśnie z tymi 50 pkt to rozumiem, że dla mnie i jak przeciwnik zabije jedną podstawkę to 50 dostaje.KrzysiekW pisze: 3. Z plague winda tak - 50 pkt patrz opis czaru (choć na jakimś turnieju w UK jeden z forumowiczów usłyszał, że za samo przyzwanie zombich gracz VC dostaje 50 pkt )
Z Nurgling Infestation grałem i w każdej turze przyzywałem Nurglingi. Przyzwanie 12 dodatkowych Nurglingów w połączeniu ze sztandarem na stubborn boli przecwnika i potrafi zatrzymać najcięższe klocki.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY
Zastanawiać się można, ale już nie wysuwajcie takich postulatów, bo skończy się tak, że ludzie nie będą chcieli grać z nami.Drakar Dociekliwy pisze: Szkoda. Choc bym dalej sie nad tym zastanawiał, bo przy Banner of Hellfire wyraźnie jest zaznaczone, że można go używać tylko w "friendly Magic phase". Dlaczego, więc zmieniać Staff of Nurgle. Powinien działać tak samo jak napisane jest w podręczniku "each Magic phase". W końcu to przedmiot za 50 pkt.
Takich rzeczy jest więcej, jak cały lore Tzeentcha z poprzedniej edycji, i wtedy sprostowano, że to taki magiczny ogień, że nie działa jak prawdziwy ogień.Drakar Dociekliwy pisze:Swoja drogą Banner of Hellfire z nazwy by wynikało, że to atak od ognia
Nie, tylko przeciwnik dostaje 50 pkt jak wytłucze całą jednostkę, niezaleznie od ilości podstawek. A tych może być sporo, jak wpakujesz to np. w kloc zombich. No z Nurgle Infestation możesz sobie dodać.Drakar Dociekliwy pisze:No właśnie z tymi 50 pkt to rozumiem, że dla mnie i jak przeciwnik zabije jedną podstawkę to 50 dostaje.
Też tak coś jakby kombinuję, ale jak to wygląda na 2250 pkt? Nic, trza spisać i zrobic playtesty.Drakar Dociekliwy pisze:Z Nurgling Infestation grałem i w każdej turze przyzywałem Nurglingi. Przyzwanie 12 dodatkowych Nurglingów w połączeniu ze sztandarem na stubborn boli przecwnika i potrafi zatrzymać najcięższe klocki.
Smutność, bo po rzuceniu masz najczęściej 1 - 2 horrory, które musisz czaić, żeby przeciwnik nie dostał 4 (lub 2) razy tyle punktów, ile są rzeczyiscie warte... Już wolałbym, żeby te horrory nie powstawały chyba.Kensiorek pisze:Firestorma zmienili w pierwszych plotkach byl identiko jak czar nurgla i wszyscy w unicie dostawali ale widac z willem boonem lub +2 do casta byl by za silny wiec wprowadzili zmiany.
-
- Mudżahedin
Duzo doswiadczenia w grze jeszcze nie mam, ale już kilka razy zdarzyło mi sie że Nurglingi w połączeniu z Standard of Chaos Glory mnie zadziwiały. Tak jak na ostatnim turnieju zaszarżowały mnie 2 giganty, które w ciągu dwoch tur zniknęły (poisony) .KrzysiekW pisze:Też tak coś jakby kombinuję, ale jak to wygląda na 2250 pkt? Nic, trza spisać i zrobic playtesty.Drakar Dociekliwy pisze:Z Nurgling Infestation grałem i w każdej turze przyzywałem Nurglingi. Przyzwanie 12 dodatkowych Nurglingów w połączeniu ze sztandarem na stubborn boli przecwnika i potrafi zatrzymać najcięższe klocki.
Załóżmy taką sytuacje
Zawsze zaczynam z 4 podstawkami na starcie do drugiej tury przeciwnik mnie nie zaatakuje więc zakładając, że nie wyrzuce jedynek mam 6 podstawek do drugiej tury. Jak ja zaczynam to w drugiej turze przeciwnika jest już 8 podstawek (żeby sie przebić potrzebuja wbic 24 woundy!!!). Takim klockiem przytrzymujemy szarże BK. Niech wbiją 9 ran (wykonałem kilka rzutów na walke i wychodzi tak średnio 9 ran) save dla srednio 4-5 ran, wiec przeciwnik zdejmuje w pierwszej turze 1 podstawke i drugiej zadaje 1-2 rany. Do kolejnej jego tury pojawią się kolejne dwie podstawki, więc teoretycznie można tak przytrzymać przeciwnika do końca walki. Nie boimy się również o przegraną i sypanie, bo w pobliżu trzymamy BSB i generała 9 Ld i do tego przerzut.
- FIFI (_!_)
- Chuck Norris
Może mi ktoś to w końcu wytłumaczyć;] w uściśleniach napisali ze oddzial obrany za cel za pomocą siren songu musi być w zasięgu szarży do demona. To co to znaczy że moge sobie zmierzyć szarże wrogich oddziałów i wybrać sobie korzystny dla siebie? i jak jest z tym giftem i czołgiem?
aa więc:
- osobą uprawnioną do mierzenia zasięgu szarży jest gracz do którego oddział należy. Jest to normalna szarża zgodna z wfb - o ile ma zasieg a tak jak to jest w przypadku szarży, ROBISZ TO NA OKO chyba że jest frenzy.
czołg jest niezłamywalny, moze dekalrować szarże. ale to przeciwnik określa liczbę punktów pary!!!
- osobą uprawnioną do mierzenia zasięgu szarży jest gracz do którego oddział należy. Jest to normalna szarża zgodna z wfb - o ile ma zasieg a tak jak to jest w przypadku szarży, ROBISZ TO NA OKO chyba że jest frenzy.
czołg jest niezłamywalny, moze dekalrować szarże. ale to przeciwnik określa liczbę punktów pary!!!
- FIFI (_!_)
- Chuck Norris
a jezeli sie pomyle i jednostka którą wybrałem nie dojeżdza do mnie to szarża jest spalona czy poprostu zużyłem Sirenke a oddzial moze normalnie sie poruszać? i jeszcze chciałem sie dowiedzieć w którym momencie on deklaruje czy ucieka czy szarzuje, przed zmierzeniem czy po zmierzeniu!
- FIFI (_!_)
- Chuck Norris
moim zdaniem szarża powinna być spalona i ja nie musze oceniać czy przeciwnik ma szarże, przeciez by nie było w opisie giftu ze wybierz cel na 20'. Poprostu wybierasz cel na 20' od demona z Syrenką i on musi albo uciekać albo szarżuje i musi zdać fear/terror, a jak nie ma zasięgu to poprostu pali szarże! przynajmniej ja tak grałem do tej pory
Pytanie o podstawki Poprawcie mnie jeśli sie mylę (nie wszystkiego jestem pewien) :
Herald tzeentcha na dysku - 50x50
Herald Nurgla na palanquin - 50x50
Herald Khorna na juggernaut - 50x50
Herald slaanesh-a na steed of slaanesh - 25x50
Nurglings - 40x40
Beasts of nurgle - 50x50
Bloodcrushers of khorne - 50x50
Fiends of Slaanesh - 40x40
Herald tzeentcha na dysku - 50x50
Herald Nurgla na palanquin - 50x50
Herald Khorna na juggernaut - 50x50
Herald slaanesh-a na steed of slaanesh - 25x50
Nurglings - 40x40
Beasts of nurgle - 50x50
Bloodcrushers of khorne - 50x50
Fiends of Slaanesh - 40x40
dysk był całą poprzednią edycję na 50x50, dziwne że zostało to zmienione... Wg mnie nie ma do tego podstaw, a hellsteada mam gdzieś, to inna armia więc nie wiem czemu się z nim cokolwiek porównuje. Ja zresztą swoje podstawki pod dyski mam wymodelowane i nie mam zamiaru ich ruszać...
Nieszczescie z dyskiem bylo takie ze uzywali go jako argumen aby hellsteed mial podstawke wieksza niz standarwowa kawaleryjska.
na poczatku sporo glosow zdobyl pomysl zeby hellsteed mial 50/50 ale po apelu jednego z czlonkow LS zmieniono glosy na 40/40 a skor hell ma 40 to i dysk ....
na poczatku sporo glosow zdobyl pomysl zeby hellsteed mial 50/50 ale po apelu jednego z czlonkow LS zmieniono glosy na 40/40 a skor hell ma 40 to i dysk ....
Ale jak kupuję dysk to mam podstawkę 50x50, niby czemu mam jej nie móc używać? Rozumiem że jakbym kupił jakiegoś starego smoka z czasów gdy były na 40x40 to musiałbym go przekleić, ale dyski nie mają żadnej nowszej wersji - ostatnia obowiązująca to 50x50.
Poza tym te argumenty że skoro hel to i dysk są mocno naciągane, bo ma piernik do wiatraka...
Poza tym te argumenty że skoro hel to i dysk są mocno naciągane, bo ma piernik do wiatraka...
-
- Mudżahedin
Beasts of Nurgle ma podstawke 40x40, a nie tak jak napisales 50x50
a gdzie kupiles dysk z heraldem teczy? tak z ciekawosci. bo ten z hord jest zupelnie innydebelial pisze:Ale jak kupuję dysk to mam podstawkę 50x50, niby czemu mam jej nie móc używać? Rozumiem że jakbym kupił jakiegoś starego smoka z czasów gdy były na 40x40 to musiałbym go przekleić, ale dyski nie mają żadnej nowszej wersji - ostatnia obowiązująca to 50x50.