Kilka pytań o przedmioty WE
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Kilka pytań o przedmioty WE
Właśnie przeglądałem podręcznik do WE i nasunęło mi się parę pytań o działanie kilku ich przedmiotów:
1)Czy moonstone of hidden ways można użyć pod koniec fazy ruchu przeciwnika
2)Jak w praktyce wygląda save ze stone of the crystal mere, załóżmy gość dostaje 5 woundów i co, testuje po kolei i jak się np skończy na 2 to reszta już bez save, czy naraz i to co nie zdane to dostaje wounda a to co zdane to nie i przestaje działać (mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi)
3)A to znalazłem przypadkiem i może jakaś errata to poprawia ale w opisie wand of wytch elm jest napisane że można przerzucać każdą próbę dispela, czyli co przeciwnik też może??
1)Czy moonstone of hidden ways można użyć pod koniec fazy ruchu przeciwnika
2)Jak w praktyce wygląda save ze stone of the crystal mere, załóżmy gość dostaje 5 woundów i co, testuje po kolei i jak się np skończy na 2 to reszta już bez save, czy naraz i to co nie zdane to dostaje wounda a to co zdane to nie i przestaje działać (mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi)
3)A to znalazłem przypadkiem i może jakaś errata to poprawia ale w opisie wand of wytch elm jest napisane że można przerzucać każdą próbę dispela, czyli co przeciwnik też może??
1) Nie.
2) Rzucasz po kolei. Jak przy którymś nie wyjdzie, to przedmiot się wypala i reszta ran wchodzi bez niczego (no chyba, że masz regenerację).
3) Nie, tylko Ty przerzucasz.
2) Rzucasz po kolei. Jak przy którymś nie wyjdzie, to przedmiot się wypala i reszta ran wchodzi bez niczego (no chyba, że masz regenerację).
3) Nie, tylko Ty przerzucasz.
A czy do 1 i 3 to wyszła jakaś errata czy coś, bo z samego opisu w ab nic takiego nie wynika. Na logikę też uważam tak jak ty ale kierując się samym opisem, przy pierwszym pisze tylko : "at the end of the Move phase" więc nie players Move phase, ani owner Move phase, a co do 3 to mamy : "This staff allows any Dispel attempt to be re-rolled".
Tak że jak sie trafi na wyjątkowo upartego typa to ja bym go tymi zapisami nie przekonał myślę.
Tak że jak sie trafi na wyjątkowo upartego typa to ja bym go tymi zapisami nie przekonał myślę.
http://uk.games-workshop.com/download/d ... delves.pdf
a co do 3 to chyba nikt nie wpadl zeby to uscislac
oczywiscie przeciwnik pewnie sie za ten reroll nie obrazi 
a co do 3 to chyba nikt nie wpadl zeby to uscislac

Jak Twój przeciwnik stwierdzi, że dzięki Wand of Wych Elm też może przerzucać swój dispell, to przyrżnij mu w łeb... Najlepiej RB w twardej oprawie. 

Ok 1 już jest jasne. No ale zgodnie z takim opisem tej laski to w mojej turze mógłbym przerzucać nieudane dispele przeciw czarom magów WE, domyślam się że nie o to chodzi ale jak pisze "any attempt" to czemu i nie przeciwnika. Żeby choć bearer albo owning player dodali 

Czepiasz się stary... 

- Jacek_Azael
- Masakrator
Jak niektórzy interpretują zasady i właściwości magicznych przedmiotów to chu.... mnie strzela. Przeciwnik przerzuca sobie próby rozpraszania, ku...a i co jeszcze. Nie ma chu...a, tylko WE i tyle.
Co ty się tak rzucasz?? Nie interpretuje tylko dziwię się jak jest napisane w podręczniku. Mi to nie robi różnicy bo tą armią nie gram, i bynajmniej od przeciwnika bym nie wymagał takiej interpretacji.
Kensiorek chodziło mi o to że przeciwnik WE też może przerzucać dispele przeciwko czarom WE, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałeś. Dziwne że w erracie tego nie uściślili, bo sami przyznajcie że taki zapis teoretycznie można tak interpretować. A że różne się "ciekawe" interpretacje zasad na turniejach spotyka, to poruszyłem tę kwestię, tyle
Kensiorek chodziło mi o to że przeciwnik WE też może przerzucać dispele przeciwko czarom WE, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałeś. Dziwne że w erracie tego nie uściślili, bo sami przyznajcie że taki zapis teoretycznie można tak interpretować. A że różne się "ciekawe" interpretacje zasad na turniejach spotyka, to poruszyłem tę kwestię, tyle

no nie bardzo, spójrz, że herosi HE mają napsiane, że mogą wziaść any magic items?
czyli wszystkie z gry? 

- Jacek_Azael
- Masakrator
Po pierwsze to się nie rzucam tylko wku...m.
Po drugie, to już ci Kosa napisał.
Po drugie, to już ci Kosa napisał.
Jacek nie denerwuj się. W następnej bitwie przerzucam Dispele 
A w ogóle to byś mógł zobaczyć jak jest w polskim tłumaczeniu.
Chociaz interpretowanie tego w taki sposób jak to robi hypnotic to przegięcie pały
Też nie gram WE, za to często przeciwko WE ale czegoś takiego bym od przeciwnika nie wymagał.

A w ogóle to byś mógł zobaczyć jak jest w polskim tłumaczeniu.
Chociaz interpretowanie tego w taki sposób jak to robi hypnotic to przegięcie pały

- Jacek_Azael
- Masakrator
-"Różdżka pozwala przerzucić każdy rzut na Rozproszenie Rzaru."
Tak jest napisane po polsku, koszt 55 pkt., no to dzielimy się po 27,5 i przerzucamy obaj
Tak jest napisane po polsku, koszt 55 pkt., no to dzielimy się po 27,5 i przerzucamy obaj