Zamarznieta woda i sople xD

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WitchHunter
"Nie jestem powergamerem"

Zamarznieta woda i sople xD

Post autor: WitchHunter »

witam!!

są jakieś sposoby żeby zrobić na podstawach zamarzniętą wodę na brzeg jeziora albo sople zwisające ze skały....

pozdrawiam

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Do robienia wody sa specjalne efekty dostepne w sklepach.
Cienka warstwa bialego kleju do drewna moze imitowac lod jesli ja polozysz na powierzchni uprzednio pomalowanej w niebiesko-szaro-blekitne barwy. Chociaz nie gwarantuje czy sie uda - poprostu taki pomysl mi wpadl do glowy. Z soplami mozna postapic podobnie - uformowany w stosek kawalek GSu pomalowac i pokryc cienko klejem. Kiedys czytalem o lepszym sposobie, ale nie jestem sobie w stanie przypomniec gdzie to bylo.

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Obrazek

Awatar użytkownika
Ptaq

Post autor: Ptaq »

Pierwsza sprawa: Podczas schnięcia klej do drewna po prostu się kurczy i w wyniku tego ten "lód" może zmatowieć i być pomarszczony, a tego chyba nie chcesz. 1 opcja, to po prostu użyć do sopli przezroczystego plastiku (taki jak na podstawkach do figurek latających), a lód po prostu namalować, ale nie pokrywać klejem tylko lakierem bezbarwnym i odrobiną śniegu (jako śnieg dobrze się spisuje się biały tynk. po prostu powierzchnię ciągniesz raz klejem i sypiesz na to, ale pamiętaj, żeby nie rozcierać, bo zamiast grudek śniegu zrobi się paciara). Innym sposobem na sople jest użycie najzwyklejszej folii (może być nawet taka jak w koszulkach na dokumenty, ale nie ta sztywna) po prostu kleisz i lakier. Sposobów są dziesiątki. Zależy do czego potrzebujesz takich rzeczy.

Pozdro

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Pierwsze slysze zeby wikol sie marszczyl... Jego zaleta jest polowiczna pzezroczystosc przy cienkiej warstwie, wiec napewno lepiej bedzie wygladal niz lakier. Ale tak jak mowie - to teoria, bo jeszcze nie zdazylem tego sprawdzic.
Snieg z tynku wydaje sie slabym pomyslem. Jesli chodzi o domowe sposoby na bialy puch to tylko soda kuchenna. Miesza sie ja z wikolem i smaruje podstawki. Mozna dodac bialej farby - tylko taka mieszanke warto posypac swierza soda przed totalnym zaschnieciem zeby krysztalki spelnily swoja role i odbijaly swiatlo.

Awatar użytkownika
Siasek
Falubaz

Post autor: Siasek »

a ja wikol sprawdzalem nie raz i nie dwa. is ie sprawdza swietnie. co do sopli- polecam kupic sobie Water effect. i warstwami powoli powoli nakladasz sobie tam gdzie chcesz az uzyzkasz stozek, sopel. i wyglada to naprawde fajnie. mozesz dodac tez potem odrobine sniegu (co za idiotyczny pomysł z tynkiem!! tynk prz jakimkolwiek zawilgotnieniu robi sie szary a potem bezbarwny i jest z dupy wziety do czegos takiego). masz np. posypki imitujace snieg. ja do sienigu uzywam Sody sproszkowanej, ew. zmieszanej z sproszkowana NaCl2. czyt. z sola kuchenna.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ptaq

Post autor: Ptaq »

Może źle to nazwałem, może to nie tynk(ani ww soda), bo macie rację z tym, że zmienia kolor na beżowy. Nie wiem, jak się to ustrojstwo nazywa, ale mogę powiedzieć tyle, że po zetknięciu z klejem (albo czymkolwiek wilgotnym) pozostaje biały i zyskuje połysk. Wygląda wtedy jak prawdziwy śnieg przy temp -10 ^^ No i to tynkowania by się nie nadawało, bo jest dość gruboziarniste.
Sory za wprowadzenie w błąd.

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Ja słyszałem o takim patencie, ze kolesie wpierw malowali podstawkę na jak to tam ma wyglądać, a potem na podstawkę naklejali ten plastik od pudełek od płyt CD i wyglądało jak lód. :wink:
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

Ja robiłem tak, że najpierw malowałem podłoże na błękitno-szaro-niebiesko, robiąc rozmaite 'fale'. Następnie nakładałem water effect i na to delikatnie kładłem kawałek plastiku z blisterka, tak żeby były też miejsca niedotknięte water effectem. Potem miejscami nakładałem śnieg (soda oczyszczona), wyglądało b. przyzwoicie :)

Przemas

Post autor: Przemas »

nie polecam roznej masci "water effects" - probowalem kilku i z zadnego nie bylem zadowolony.
sople zazwyczaj robilem za pomoce pistoletu na goracy klej.
co do wody i lodu - najlepiej wg mnie jest znalezc odpowiednia zywice. w przeciwienstwie do tych uzytych w "water effectach" nowoczesne zywice sa bardzo "lejne" i nie kurcza sie.
snieg najczesciej robie za pomoca mieszanki wikol+biala farba+soda . bialej farby dodaje gdyz niektore wikole potrafia lekko zzolknac. taka pasta smaruje wybrane miejsca na podstawce i ewentualnie posypuje jeszcze soda badz np. "sniegiem" gw . ten ostatni powoduje ze plama sniegu wyglada na bardziej "puszysta".

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Post autor: Kruti »

Przemas pisze: co do wody i lodu - najlepiej wg mnie jest znalezc odpowiednia zywice. w przeciwienstwie do tych uzytych w "water effectach" nowoczesne zywice sa bardzo "lejne" i nie kurcza sie.
Zgadzam się, że dobra zywica akrylowa jest tu niezastąpiona (szczególnie przy "głębszych" akwenach. Niestety problem polega na tym, że zazwyczaj jest to droga impreza...
Obrazek

Przemas

zdecydowanie nie akrylowa :D
akryle maja zazwyczaj paskudny skurcz. poszukalbym raczej czegos odpowiedniego wsrod zywic epoksydowych i poliuretanowych.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Przemas pisze:zdecydowanie nie akrylowa :D
akryle maja zazwyczaj paskudny skurcz. poszukalbym raczej czegos odpowiedniego wsrod zywic epoksydowych i poliuretanowych.
Być może skurcz mają ale nie są żółte (epoksydowe) i nie matowieją/mętnieją tak szybko (poliuretanowe). Co do skurczu - nie zauważyłem żeby przerażał, przy nanoszeniu warstwami spokojnie można otrzymać nie popękaną powierzchnie bez żadnych menisków ;)
Obrazek

Przemas

oj Kruti widac pracowales w kiepskich zywicach :D . dobre zywice nie stwarzaja problemow o ktorych piszesz.
poza plusami o ktorych wspomnialem dodam o kolejnym, chyba najwiekszym plusie (wynikajacym notabene z braku skurczu) - mozna zalac od razu calosc, a nie lac warstawami jak to ma miejsce w przypadku akryli.

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Przemas pisze:oj Kruti widac pracowales w kiepskich zywicach :D
Być może - nie wykluczam. Większość to różnej maści żywice po budoie łodzi oraz kilka eksperymentów dostępnych na rynku. Niestety wszystkie żółkły i mętniały po jakimś czasie. Może jakieś polecisz...

Natomiast akrylowa, mimo ze cholernie droga, daje idalną niemal przejrzystość - zbliżoną do zaschniętego polimeru.

Obawiam się, że jak wszędzie sporo zależy od jakości prefabrykatów.
Obrazek

Przemas

:) - ano. sprobuj produkty np. Smooth-On

BTW - chemikiem nie jestem ale chyba zarowno zywice poliuretanowe jak i akrylowe to polimery?

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Przemas pisze::) - ano. sprobuj produkty np. Smooth-On

BTW - chemikiem nie jestem ale chyba zarowno zywice poliuretanowe jak i akrylowe to polimery?
Polimer to skrót myślowy - chodzi mi o klej polimerowy.

Smooth-on? Przemku - mógłbyś chociaż raz polecić coś co można kupić u nas w kraju? :D
Obrazek

Przemas

a mozna - zajrzyj na strone kauposil.com :P

Awatar użytkownika
Kruti
Dżentelmen Ludowy

Przemas pisze:a mozna - zajrzyj na strone kauposil.com :P
a zajżałem już...
Obrazek

Przemas

dzisiaj kupujac silikon namierzylem zywice poliestrowa ktora podobno nie zolknie. z racji tego ze jej cena nie jest wygorowana (30zl) przy najblizszej okazji sprobuje czy nadaje sie do naszych celow. nazwy niestety nie pamietam :( . sadze jednak ze jesli ktos by ja kupowal w sklepie jasskor na lindleya (warszawa) to nie bedzie mial problemu z jej znalezieniem.

ODPOWIEDZ