Urodzinowy Deathjack - krok po kroku

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Urodzinowy Deathjack - krok po kroku

Post autor: MuK »

1. Wstęp

Po uporaniu się z cholernie męczącym zamówieniem wziąłem się za bardziej twórczą robotę. Ta praca ma szczególny charakter gdyż iż będzie prezentem urodzinowym dla zioma Hasha. Jak widać presja jest wielka, zobaczymy czy sobie poradzę :) Ten blogo-poradnik zakładam głownie po to, żeby mieć dodatkową motywacje do malowania, ale może ktoś coś wartościowego wyniesie z moich wypocin ;)

2. Składamy to do kupy
Sprzęt :

Obrazek

Muszę powiedzieć, że model już na samym początku mnie zaskoczył, do
tego pozytywnie. :) Mianowicie figurka mimo ,że bardzo komplikowana jest odlana wręcz idealnie, żadnych nadlewek. To dziwne, że niszowa firma może bez problemy odlać figurki, a światowy potentat wręcz przeciwnie.

Po oczyszczeniu figurki trzeba ją spinwoać. Pracochłonne zajęcie, ponieważ figurka jest rozczłonkowana na masę części. Kiedy będziecie kleić swoje Jacki to pinujcie każdą możliwą część. Wiem, ze to uciążliwe zajęcie, ale nie ma nic gorszego niż rozpadająca się pomalowana figurka. A więc nawiercamy odpowiednią cześć w ten sposób :

Obrazek

po czym taki sam otwór nawiercamy w drugiej części i łączymy wszystko klejem, wkładając drut w drugi nawiercony otwór. Nie ma lepszego sposobu na łączenie metalowych części.

Żeby było mi łatwiej malować podzieliłem figurkę na 4 czesci :
- Nogi
- Korpus z całym majdanem na plechach.
- Ręka prawa
- Ręka lewa

Po sklejeniu dobrze jest wszystkie ubytki wypełnić greenstuffem. Na szczęście w Deathjacku jest ich minimalna ilość. A jednak trzeba to zrobić :

Obrazek

To tyle na dzisiaj, ot takie podstawy dotyczące obróbki modelu. Jutro podkładuję i zaczynam malowanie. Nie zapomnę zrobić odpowiednich fot napisać co i jak.

Awatar użytkownika
|_Mlody_|
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: |_Mlody_| »

Bedzie wygladal tak

Obrazek

czy na inne kolory go poamlujesz :?:

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

No ma być pomalowany jak PP przykazało, jednak pewnie coś pozmieniam w trakcie :)

Awatar użytkownika
Krajkowski
Chuck Norris

Post autor: Krajkowski »

Z tego co wiem prezenty są zazwyczaj niespodziankami :D a cóż to za niespodzianka skoro On ją zobaczy ? ;)
Figurka fajna... tylko mógłbyś to wrzucić już po wręczeniu :D
(ale to tylko moja skromna sugestja)

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

co kto lubi, ja nie znosze dostawac prezentow bo zawyczaj sa niewypalone :?
A teraz do rzeczy czy te łancuchy nie byly pogiete jak rozpakowales figse? bo u GW to standard ze metalowe lance przypominaja luki :)
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Wydaje mi się, że on nie czyta BP, a jeśli czyta to będzie miał wpływ na kształt figurki :)

Awatar użytkownika
Roman Lord of the Druchii
Chuck Norris
Lokalizacja: Z miasta, w którym ludzie wolą grać Dark Elfami i Mortalami Chaosu niż Bretką

Post autor: Roman Lord of the Druchii »

jeśli powiesz mia gdzie kupiłes wiertareczke to juz na tym etapie cos z twego bloga wyniose :D

Awatar użytkownika
MuK
Chuck Norris

Na Allegro za 30 zł od czasu do czasu pojawia się aukcja "narządzie modelarskie". Ogólnie rzecz biorąc jest świetna, ale brakuje jej kocówek, trzeb a dokupić ja np. w Castoramie.

No i niestety jak zwykle moje plany wzięły w łeb. Miałem z tym bydlakiem zbyt dużo problemów żeby robić WiPa. Więc nic ciekawego nie wyciągniecie z mojego tematu poza zdjęciami bydlaka. Oto wersja na 70% jeszcze łapy drobne poprawki i będzie gotowy an urodziny. Co myślicie ?

Obrazek

Obrazek

Sorry za taki dziwny kąt fotek, ale bydlaka ciężko dobrze ustawić. Niestety tym razem żadnych cycków w tle, ale przy wersji finalnej postaram się namówić moja dziewczynę. :P

Pozdro 600

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

ładny ale czerep zlewa sie z rogami to mu chyba nie sluzy, calosc oglnie jest pomalowana chyba 2 rodzajami metaliku, tak na wypas wypadalo by toche bardziej pokombinowac :)
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Fanatyk
Masakrator

Post autor: Fanatyk »

Muk, mam urodziny 4 lipca, mój adres to ul. Admir... :lol:

Świetny model!

Awatar użytkownika
Stachu
Kradziej

Post autor: Stachu »

Łapy- rzeczywiście do poprawy(zbyt widoczne przejścia).
No i te metalic'i.... mi sie nie podobają, nie wiem jak reszcie.
Są takie, takie.. no.. jednolite....

Awatar użytkownika
Chaoschild
Chuck Norris

Post autor: Chaoschild »

Powiem delikatnie - metaliki kiepskie. Za bardzo jednolite. No ale skoro to WIP to moze cos jeszcze sie w nich zmieni. Reszta jest fajna, ale mysle ze podstawka moze tez duzo do calosci dodac.
PARTY IN THE MOONLIGHT AND DANCE TO THE SUNRISE...

http://www.coolminiornot.com/artist/chaoschild

ODPOWIEDZ