Funt do złotówki

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ostry63
Plewa

Funt do złotówki

Post autor: ostry63 »

Bardzo interesuje mnie sytuacja polskiej waluty. Jak wszystkim powszechnie wiadomo złotówka ma się ostatnio bardzo dobrze w stosunku do innych walut w tym również do funta, który kosztuje niewiele powyżej 4 zł. Nie wnikam już w sfere giełdową, gdzie finansiści alarmują, że pod koniec 2009 roku sytuacja moze się diametralnie odwrócić. Czy ktoś z Was zauważył, aby ceny figurek poszły choć odrobinę w dół? Bo ja nie. Funt stracił na wartości niemiłosiernie i zdawać by sie mogło, że i cena figurek, jako że importowanych powinna być o wiele niższa, co się jednak nie dzieje, a przez ostatnie lata sytuacja była zupełnie odwrotna. Moge zrozumieć jeszcze argumentacje, że to przez podwyżki cen paliwa, ale jakoś i tak ten fakt mnie nie przekonuje..

Ostatnio miałem przyjemność gościć w Amsterdamie i odwiedziłem sklep GW. Nie chciało mi sie wierzyć, kiedy na półkach zauważyłem tak miłe mi polskie pismo "bitwa o przełęcz czaszki".... za 50 euro. Fakt, że różnica nie jest szokująca, ale jednak jest. A przypominam, że euro również cały czas leci w dół.

No tak, ale przecież My musimy zawsze przepłacać...

Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Eclipt »

Funt spada, ale GW non-stop podnosi haracz. Dlatego cena figurek w Polsce stoi w miejscu :D.

BTW, polecam: http://www.maelstromgames.co.uk/index.php

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Rosną również koszta utrzymania sklepów, które regulowane są w złotówkach.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Ceny figurek nie spadaja bo GW ma ze sklepami ustalony stały przelicznik złotówki na funta, ktory nijak się ma do realnego kursu.
Cos mi sie obiło ze tez przelicznik jest cos w okolicach 5,80 zł za funta, ale nie jestem do konca pewien tych informacji.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ceny żywności rosną ale za to lokomotywy tanieją...
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

No niestety, nasi krajowi sprzedawcy zatrzymali się na kursie funta z przed jakiś 10 lat. Dlatego już dawno nie kupuje figurek w Polsce, przy kursie na poziomie 4,2zl za funta to nawet z przesyłką wychodzi taniej kupując w UK, szczególnie w przypadku większych zakupów.
Ten Mealstormgames jest faktycznie niezły jak ktoś szuka czegoś nowego, nie wiem czy w ich sklepie też tak jest ale kupując u nich przez e bay wysyłka jest gratis na większość produktów, nawet do Polski.

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

no to ciekawe ... juz trzy razy kupowalem od Mealstormgames przez ebay i nie mialem wysylki gratis :?

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

Asassello pisze:Ceny figurek nie spadaja bo GW ma ze sklepami ustalony stały przelicznik złotówki na funta, ktory nijak się ma do realnego kursu.
Cos mi sie obiło ze tez przelicznik jest cos w okolicach 5,80 zł za funta, ale nie jestem do konca pewien tych informacji.

pozdrawiam
pierwsze słyszę... pracowałem w sklepie takowym i nie było żadnego przelicznika, marża na figurkach to około 15-20% za moich czasów była. Ceny były normalne nie zawyżone. Czyli skoro funt spada a cena figurek nie to odpowiedź jest jedna...

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Wolabym by funt byl po tej przyzwoitej cenie 5zl :x
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Mauler
Wodzirej

Post autor: Mauler »

A to niby czemu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Mauler pisze:A to niby czemu?
Bo pewnie wypłatę kasuje w funtach. :wink:

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

To nie jest zabawne tracic srednio tygodniowo 400 zl dodatkowo ;/
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Malal pisze:To nie jest zabawne tracic srednio tygodniowo 400 zl dodatkowo ;/
100% poparcia -- baa czasami więcej niż 400... ale jedno jest pewnie nie straci ten, kto będzie odkladał - bo funt wroci do granicy 5zł zobaczycie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

tak, tak... bessa na warszawskiej gieldzie tez sie zmieni, co z tego ze trzyma sie juz rok ;p

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

zmienić się zmieni, ale czy wróci do 5zł.... watpię

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Artein pisze:zmienić się zmieni, ale czy wróci do 5zł.... watpię
to wypadkowa tego ze funt traci a zlotowka sie umacnia.
ja bym w te walute nie inwestowal.

Awatar użytkownika
Ptaq
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ptaq »

W zeszłym roku dostałem od wujka z UK na urodziny 560 zł w tym dostanę 400 co to za zysk?

Aro Kupię 10k funtów i za parę lat sprzedam jak się okaże, że stracę, to oddasz mi różnicę jak się okaże, że zyskam, to 50% Twoje. Co Ty na to ??;>

Tak serio: Wszyscy mówią, że czasy herbaciarzy i USA się kończą. Bush wywołuje wojny, których sam nie chce wygrać, a jego przydupasy wysadzają własny kraj, żeby mieć powód, aby zagarnąć ich "czarne złoto". Ta gospodarka kuleje i nie zanosi się na szybkie poprawy ;] Co do Polski... ? Kwitniemy xD n/c

Pozdro

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

no to ciekawe ... juz trzy razy kupowalem od Mealstormgames przez ebay i nie mialem wysylki gratis Confused
Tak jak mówię na pewno nie na wszystkie produkty. Tu masz przykład:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... :IT&ih=018

Awatar użytkownika
Holgin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Holgin »

polski przelicznik to x5 - box kosztuje 18 funtow i 90 zł, gdyby były by sprzedawane wg. kursu to były by za 75 zł, mogliby obniżyc cene o pare zł ale nie jest źle myśle.

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

hypnotic pisze:
no to ciekawe ... juz trzy razy kupowalem od Mealstormgames przez ebay i nie mialem wysylki gratis Confused
Tak jak mówię na pewno nie na wszystkie produkty. Tu masz przykład:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... :IT&ih=018
no dobra masz racje ... ja wogule nie kupuje na aukcjach typu "kup teraz" ... w normalnych aukcjach z licytacja w Mealstormgames trzeba placic za wysylke

ale te same demonetki w normalnej aukcji sa o dwa funty taniej ... i z reguly nie ma zadnej konkurencji poniewaz on wystawia kilka takich samych aukcji ... i jeszcze jedna sprawa ... w tej aukcji z bezplatna wysylka nie ma mozliwosci kupienia kilku boxow naraz z wysylka za free ale gdy akurat potrzebuje sie tylko jedno pudlo to swietna sprawa ten Mealstormgames

ODPOWIEDZ