DE - 1410 - turniejowe "Spóźniona bitwa po Grunwaldem"

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

DE - 1410 - turniejowe "Spóźniona bitwa po Grunwaldem"

Post autor: Corvus Albus »

oklepany standard jak widzę pozostałę rozpiski, więc jak ktoś ma lepszą wizję DE na 1410 proszę o sugestie i o poprawę błędów w podliczeniach itp.

Master BSB 156 Pkt?
Cold one, HA, SDC, Soulrender, pedant

Sorceress 150 pkt generał
2 x DS

10 kuszoli + tarcza 110 pkt

5 DR + muzyk i kusze 117 pkt

5 DR muzyk + kusze 117 pkt

6 Harpii 66 pkt

5 CoK FCG AP banner 200 pkt

15 BG FCG ASF banner 290 pkt

2 x RBT 200

Aha ograniczenia turniejowe:

Ograniczenia kompozycyjne armii:
-max 3 sloty maszyn,
-nie powtarzamy speciali,
-co najwyżej 3 takie same cory,
-brak modeli o łącznym koszcie 250pt lub wyższym,
-bohater imienny kosztuje dodatkowy hero slot,( może dać jakiegoś speciala tylko nie znam statystyk i zasad ):(

Zasady specjalne:
"Nie było magii pod Grunwaldem" - co nie zmienia faktu że tu będzie ale dużo słabsza, za każde rozpoczęte 2 kostki magii powyżej 4 sztuk magowie otrzymują - 1 do casting rolli,
"nikt zbytnio nie chce być Niemcem" - kto wygra rzut k6 na nie bycie Niemcem otrzymuje additional hand weapon dla generała, prometh ma -1 do tego rzutu,
"tak jakoś wyszło że wtedy też Polacy nie kochali Niemców" - każdy oddział na początku combatu kula k6 i na 6 otrzymuje hatred, jeżeli już miał hatred to ma eterenal hatred, bardziej już nienawidzić nie można,
"tylko Krzyżacy przegrali do zera" - i tu też nikt nie przegra, maksymalny możliwy wynik to 19:1
"pod grunwaldem nie było ćwiartek" - nie ma punktów za kontrolowanie ćwiartek stołu, generał i sztandar armii są liczone podwójnie

PS. dobrze mieć hatred jak wpadnie 6 będzie eternal :D. Aha czy to prawda, że BG ma eternal hatred na wszystkie rasy? To, aby się wczuć w klimat turnieju :D : http://www.youtube.com/watch?v=usnXtg0EmgA
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, o 21:00 przez Corvus Albus, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

BG to 290 pts...Trzeba by zrobic 14tu i zdjac ASF banner (za te pts moze jeszcze jedne harpie)...chyba,ze w ograniczeniach chodzi o single models...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

Post autor: Vincent »

BG to 290 pts...
to chyba o pojedynczy model chodziło

wywal soulrendera z BSB lepiej SoM jeśli masz go na coldzie a co do speciala to champion BG robi ich unbreakable i ma CD :) jego staty były gdzieś w temacie z wiadomościami z booka i można by dodać jeszcze jedne harpie ;-)

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Tyle,ze tacy championi sa niedozwoleni na turniejach, wydaje mi sie,ze gdzies tu tak pisano (o ile sie znowu nie myle ;) )

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

-bohater imienny kosztuje dodatkowy hero slot, może dać jakiegoś speciala tylko nie znam statystyk i zasad
chyba że ja coś źle zrozumiałem...

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

jestem tylko ciekaw ile champion BG kosztuje :D czy tcyh 250 nie przekroczy i czy ma jakieś własne uzbrojenie czy można mu coś dać. Co do samej rozpiski da radę? może coś bardziej oryginalnego?
Obrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

champion kosztuje 75pts tak jak pisałem ma Crimson Deatha a bardziej oryginalnie to trzy magiczki ;-)

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Tylko jet ta zasada:

Nie było magii pod Grunwaldem" - co nie zmienia faktu że tu będzie ale dużo słabsza, za każde rozpoczęte 2 kostki magii powyżej 4 sztuk magowie otrzymują - 1 do casting rolli,

u mnie nigdy nie było dużo magii wolałem zawsze ostre pier... dnięcie :P niż czarowanie :> nad tym kolesiem do BG myślę on i czarka. BG z ASF i unbreakiem, stubbornem mogło by ostro kosićm o ile by doszło w 15 :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

a myslałes o czymś takim?:

sorka 185pts
genrał 2lvl
darkstar cloack
dispel scroll

BSB 187pts
SDC, HvA, Shield
Sword of Might
Pendant of kaeleth
Cold one

2x DR z kuszami 220pts

10 Kuszników tarczami 110pts

2x 5 harpii 110pts

6 CoK 211pts
muzyk, AP standard

6 CoK 211pts
muzyk, Warbanner

Warhydra 175pts

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Tylko nie mam czym zproxować 6 CoK :( no i w tej rozpisce widzę konkretne uderzenie :> tylko na małe pkt zawsze biorę RBT do zabijania obsługi maszyn, jak zaczynam to przeciwnik już obsługi nie ma. Zobaczę może coś na proxy uda się wykombinować, a zamiast Warbanner nie zmieści się może ASF banner? (1 CoK zdejmę bo i tak BSB tam wrzucę)

PS. W sumie jest masa harpii i DRzy :P, to Bolce zbędne do niszczenia obsługi pomyślę nad tą rozpiską bo zaczyna mi się podobać :P tylko ten ASF zobaczę czy da się upchać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Vincent
Kradziej

moim zdaniem to an CoK ASF jest nie potrzebny już lepsze +d3 do CR w szarży

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

sorka 185pts
genrał 2lvl
darkstar cloack
dispel scroll

BSB 187pts
SDC, HvA, Shield
Sword of Might
Pendant of kaeleth
Cold one

2x DR z kuszami i muzyk 234pts

10 Kuszników tarczami 110pts

2x 6 harpii 122pts

6 CoK 211pts
muzyk, AP standard

5 CoK 194 pts
muzyk, ASF standard

1 CoC 100 pts

Warhydra 175pts

Total: 1408 pts
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

A może BSBeka na rydwan posadzić?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Kosa pisze:A może BSBeka na rydwan posadzić?
W CoK niech chłopak siedzi bo w rydwanie i tak przekroczy limit pkt na jednego hero (250 pkt).
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

A ja to widzę tak: wywalił bym z czarodziejki darkstar cloak, masz PoD więc swoje 2 czary i tak rzucisz w większości tur, dodatkowy PD nic tu raczej nie zmieni, zdecydowanie bardziej przyda się familiar albo sztylet, a skoro nie masz spearmanów to pewnie familiar. ASF banner na CoK osobiście bym nie dawał,jak pisał Vincent lepsze D3 do cr, zazwyczaj jak nie oni szarżują to jest to wina błędu gracza, więc trzeba tego unikać. No chyba że masz dla nich jakiś inny chytry plan. Sword of might dla BSB może być, choć jak ma siedzieć w CoK to raczej wystarczy mu lanca, z doświadczeń ostatnich paru bitew wiem że ci panowie przejadą przez większość oddziałów wroga w 1 turę więc s6 lepsza (nie mówię o jakiś porąbanych demonach...)

Opcję z 2 oddziałami CoK bardzo popieram, też ją zaczynam stosować bo w każdej z bitew nowymi DE sprawdzili mi się świetnie.

A tak na marginesie dlaczego 15 BG z full command ma kosztować 290pkt? 13x15+35+35 to 265 dla mnie, chyba że mam złą punktację gdzieś.

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Pewnie do tych BG jakiś przedmiot dla championa poszedł. Ten +3 do CR jest na każdej szarży czy tylko pierwszej ?
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

No podobno się zmieniło na k3 przy każdej szarży, tak że cudo.

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

No to w takim razie jeżeli to tak działa to napewno wezmę :) to będzie jak czołg te CoK :> w sumie tak mi do głowy teraz przyszło, że może Shade'y można zamiast rydwanu upchać mają w końcu większy potencjał :> pokombinuję trochę i potem wkleję zmiany :)
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Rydwan jest dobry, podobnie jak kombinacja kotła z exekami tylko na razie nijak nie udało mi się ich wepchać do żadnej rozpiski, brałem za to shadey tyle że akurat w bitwach z WE nie bardzo miały się jak wykazać,a przeciw imperium za to nie wziąłem ale nadal w nich wierzę :)

ODPOWIEDZ