VC 2000p

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

VC 2000p

Post autor: August »

Taki pomysł na piechotną rozpiskę. Mam dwóch dobrze walczących bohaterów a przy sprzyjających wiatrach 10PD (i bound z książki) co pozwala na rzucenie trzech zaklęć po 3PD i inwokacji na 1PD albo jeszcze inaczej. Można to jakoś ulepszyć? Zastanawiam się poważnie nad zmianą familiara na roda jednak ten drugi jest zupełnie nieprzydatny na niektóre armie..

Von Carstein Count @ 358
GW, Level 2, generał, kobyła (atak więcej, ruch na 16 cali no i save 6+ :wink: )
Walking Death, Black Perpiat, DS, Gem of Blood

Von Carstein Thrall @ 171
opancerzona kobyła, HA, BsB
Cursed Book

Nekromanta @ 150
Level 2
DS, Book of Arkhan

Nekromanta @ 150
Level 2
Power Familliar

20 Skeleton Warriors @ 185
FCG

24 Grave Guards @ 367
tarcze, FCG
War Banner

24 Zombies @ 159
Sztandar, Muzyk

10 Skeleton Warriors @ 125 (klocek do ożywienia)
FCG, LA

2x6 Dire Wolves @ 120

2x7 Ghouls 112

5 Batów @ 100

PD: 9 + ewentualny perpiat + książka
DD: 6 i 2DD
Modeli: 113

Trochę mnie malo ale przy 9-10PD można liczyć na więcej wojska w czasie gry.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Ten count jakis mietki ;) tylko odbijanie ran :shock: ,niby ksiazka bedzie w poblizu ale ....;)
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Ja się w pojedynki nie bawie. No chyba, że jestem pewien, że wygram.

No ale gdyby uznać, że ma być przeżywalny za wszelką cenę to co mogę mu dać? Carstein Ring nie wchodzi w grę, korona może zrobić psikus. Zostaje tylko Ring of the Night. Ale to mi zdejmuje GeMa, który jest lepszy moim zdaniem. Count będzie siedział w oddziałach więc nie musi się bardzo bać snajperów, w walce Gem i Ring statystycznie tyle samo ran wybronią - jedną. Sądzę więc, że cursed book w pobliżu, Gem i T5 counta to optymalna ochrona. No a przeciwko jakimś elfom typu Swordmasters czy WarDancers z powodzeniem można zrezygnować z dwuraka i korzystać z I7, walić przed nimi.
Branzoletek nie wezmę bo biegać samopas nie planuje. Można ewentualnie dodać barding zamiast jednego zombiaka i wyciągnąć AS5+ :wink:.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Brakuje ci jednej bardzo ważnej żeczy a mianowicie beanshee. Niektórzy nie doceniaja jej ale jest to model który kosztuje 90pkt czyli prawie nic a demontuje odziały takie jak lance itp. A poza tym jeżeli chcesz grać strikte na piechocie to poleciłbym ci na takie duże punkty brać 4 piątki wilków bo inaczej np. kraśki zabiją cię zanim dojdziesz do połowy stołu. A co do ochrony generała to skoro nie dajesz flayed hauberk na trala i nie robisz go biegaczem to możesz dać go cauntowi. Kosztuje tylko 5pkt. więcej niż geem ale daje sv na 1+. Nie dawałbym power familiara bo to aż 50 pkt i gdy jeszcze pozbędziesz się perpait to będziesz maił banshee.

To tylko skromne uwagi z mojej strony, ale trochę już gram wampami i próbowałem już prawie wszystkiego i myślę że po takich zmianach jak ci proponuję będzie ci się lepiej grało.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

niestety count nie mze miec 1+ sv. (mozna go dac tylko thralowi bo nie jest magiem )
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Post autor: Drwal »

I właśnie dlatego Carstein Lord/Count jest IMO nieopłacalny. Ja bym mu dał:

5+ ward
bieganie
cursed book

Albo innego:
walking death
gem of blood
I może Talona of death?

W sumie to countowi ciężko jest dobrac itemy bo prócz tego +1 CR i biegania to nic ciekawego nie ma.

Ja boleje nad tym że Call winds kosztuje 55p, bo jakby kosztował te 50 to bym go dał thrallowi i by było zajebiście na jakies dwarfy itp. A tak to tego calla nie opłaca się brać bo wtedy nasz count nic nie robi:/

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Drwal pisze: W sumie to countowi ciężko jest dobrac itemy bo prócz tego +1 CR i biegania to nic ciekawego nie ma.
Masz pierwszą kombinację, która jest dobra w mojej rozpisce. Możesz mu dać również Cursed Book, GoB i 25p zostaje na coś do wyboru : Aurę, Book of Arkhan albo DS czy to Wolf Form. Wcale nie jest ciężko złożyć Counta Von Carstein, wiele kombinacji daje radę a rodzina bardzo zyskuje dzięki świetnym thrallom.

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Fajna rozpiska, ale za wolna - batow i wilkow za malo.

Awatar użytkownika
August
Chuck Norris

Baty się nie zmieszczą. Jedna piątka wilków może i owszem, kosztem kilku żołdakówi dwóch wilków z szóstek. Tylko nie jestem jeszcze pewien czy koniecznie ich potrzebuje.. Dużo więcej w piechotnych rozpiskach mogą zdziałać ghoule.. zwłaszcza z liderką generała.

ODPOWIEDZ