Co nam się urodziło? - nowe, cudowne Mroczne Maleństwa :>
Moderator: Yudokuno
I Tullaris i Kouran nie sa niestety imo warci swojej ceny...W porownaniu z tym jakich unit champow czy bohaterow za te same punkty dostaly demony, to nie wiem...taki Karanak, czy maska...No ale nie wiem...to w koncu demony :/...Ja wolalbym zdecydowanie zaplacic troszke wiecej pts i miec tez troszke wiecej...za latwo tych Panow wyeliminowac...
pozdrawiam
pozdrawiam
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
a złożenie włąsnego tullarisa jest niemożliwe bo heros nie wejdzie poza wiedzmą do egzekutorów.
Przynajmiej własnego kourana można zrobić.
Przynajmiej własnego kourana można zrobić.
Oglądałem wczoraj nowe coldy, bardzo fajne, z tymi chudymi ogonami wyglądają jak raptory Durna sprawa z siodłąmi, panowie z GW musieli utrudnić coś co było proste, no i najgłupszy patent to czarodziejka na coldzie i bohater, ich nogi są odlane razem z jaszczurką....
Nie rozumiem co miałeś na myśli Murmandamus, z czego nie można złożyć tullarisa i czemu nie wejdzie?
Nie rozumiem co miałeś na myśli Murmandamus, z czego nie można złożyć tullarisa i czemu nie wejdzie?
Oj to lipa straszna.... na mówiło się że bohater z Colda ma pasować na smoka HEhypnotic pisze:no i najgłupszy patent to czarodziejka na coldzie i bohater, ich nogi są odlane razem z jaszczurką....
edit: mam kawałek fluffu z Druchii.net, IMO super sprawa, rozbudowali nam panteon
Ereth Khial - Goddess of the Underworld, and apparently 2nd only to Asuryan. She is served by invisible wraith-like creatures called Rephalim that lead souls to the underworld to be imprisoned. Her worshippers apparently hide amongst the Asur in Ulthuane, and perform vile ceremonies to summon Rephallim to steal away important High Elf leaders, generals, mages, etc.
Ellinill - Many-Faced god of desctruction. He apparently has a different guise for every form of destruction he brings (Hukon, god of earth quakes; Addaioth, god of volcanos; Estreuth, god of drought; Mathlann, god of storms... who is still made offerings of appeasement by the High Elves, in the form of flowers, incense, etc). Druchii, on the other hand, make offerings of living sacrifice. Corsairs, for instance, might chain slaves to the prow of their ship to assure safe passage through rough seas.
Nethu - Son of Ereth Khial, and doorkeeper to the underworld. Uses a silver harp to lure the soul of an Elf out of his or her body, and a heavy iron key for the gates.
Anath Raema - Sister of Khaine, Goddess of the Savage Hunt. Her domain is the the joy of the chase, and the thrill of the kill. According the legend, her advances were spurned by the god Kurnous... as such, she is also worshipped as the avenging goddess of jealous lovers.
Atharti Goddess of pleasure and indulgence (only briefly mentioned)
Hekarti - Goddess of Conjuration and Dark Magic. She has six heads with which to see each of the winds of magic, and six armsto carry her sacred instruments: serpent headed staff, a beating heart, a scorpion, a broken arrow, a serrated dagger, and a phial of orphan's tears. Obviously, she's a patron diety of Druchii spellcasters, and the first diety Morathi herself turned to in her quest to unlock the secrets of dark power. (after establishing the Cult of Pleasure, I assume...)
Ciekawa sprawa z tym panteonem, choć z drugiej strony GW jest znowu nie konsekwentne. Z tego co pamiętam to DE teoretycznie mają normalny elfi panteon (którego nie znam może to właśnie to co podałeś) tylko że cała cywilizacja skupiła się na jednym bogu, i wszystko kręci się wokół niego, o jakiejkolwiek tolerancji religijnej nie ma mowy( przynajmniej oficjalnie, bo upodobania morathi wszyscy znamy
Ale mam jeszcze pytanko bo nie chce mi się tego szukać, jak się ma sprawa Khaina i Khorna, to dwaj zupełnie inni bogowie z tą samą "domeną", już nie pamiętam tego?
Ale mam jeszcze pytanko bo nie chce mi się tego szukać, jak się ma sprawa Khaina i Khorna, to dwaj zupełnie inni bogowie z tą samą "domeną", już nie pamiętam tego?
http://warseer.com/forums/attachment.ph ... 1215981617Patryk pisze:Ma ktoś zdjęcia wyprasek korsarzy albo mógłby zrobić? Potrzebowałbym bo myślę nad paroma konwersjami
BTW azurowie jak najbardziej wierza w Khaina tylko dostrzegaja w nim posytywne cechy.
Bogowie chaosu to też nie tylko zniczszczenie ale i dobre cechy
Khorn zagłada szał, ambicja odwaga
Slanesh przyjemność nie tylko przejawiana złem no i miosć
Czincz mroczna magia nauka i oświecenie
to świetne przykłady na to ze nie ma bogów złych zależy jakie cechy jego doceniamy
Bogowie chaosu to też nie tylko zniczszczenie ale i dobre cechy
Khorn zagłada szał, ambicja odwaga
Slanesh przyjemność nie tylko przejawiana złem no i miosć
Czincz mroczna magia nauka i oświecenie
to świetne przykłady na to ze nie ma bogów złych zależy jakie cechy jego doceniamy
fajne nazwy, kojarzy mi się z staro-babilońskim panteonem.
Oooo, nowi bogowie ciekawe. A co do oddawania czci Kheinowi przez HE to z tego co się oriętuje to wieżą oni, że wszystko jest zrównoważone i dlatego jeśli istnieje dobro musi być i zło jeśli jest kreacja musi być też destrukcja, dlatego z jednej strony są źli a z drugiej strony dobrzy elfi bogowie. DE uważają natomiast że prawdziwą siłe daje zło i destrukcja dlatego czczą tylko ta złą strone panteonu.
Ps. Ice-T znajdź jakieś pozytywne cechy w Nurglu, ja nie widzę żadnych. A tak w ogóle to chałas mnie brzydzi (jakieś mutacje, oślizgłe macki i inne nie sympatyczne rzeczy).
Ps. Ice-T znajdź jakieś pozytywne cechy w Nurglu, ja nie widzę żadnych. A tak w ogóle to chałas mnie brzydzi (jakieś mutacje, oślizgłe macki i inne nie sympatyczne rzeczy).
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."
Jest w podstawce ramka o wszystkich elfickich bogach: "dobrych" (Cadai) i i tych mniej pozytywnych (Cytharai). Szefem pierwszych jest Asurian, a szefem drugich Khaine.
Nie znalazłem jak dotąd żadnej wzmianki o Slaaneshu.
Natomiast Cult of Pleasure jest chyba raczej skojarzony z elficką boginią pryjemności - Atharti. Czyżby koniec Slaaneshowej herezji ??
Nie znalazłem jak dotąd żadnej wzmianki o Slaaneshu.
Natomiast Cult of Pleasure jest chyba raczej skojarzony z elficką boginią pryjemności - Atharti. Czyżby koniec Slaaneshowej herezji ??
Asuryan, Władca Niebios jest najstarszym i największym z Elfich bogów. Jest Stwórcą, a dar życia, jakim jest wieczny płomień, spoczywa w jego dłoniach. (...) Asuryan jest roajemcą i sędziom w sporach między bogami
HE wierzą że służą Asuryanowi, DE służą zniszczeniu, lecz jednak gdy HE zostaną zniszczone, nikt nie powstrzyma bogów przed sporami i wszyscy pomrą, wszyscy oprócz Chaosu.
HE wierzą że służą Asuryanowi, DE służą zniszczeniu, lecz jednak gdy HE zostaną zniszczone, nikt nie powstrzyma bogów przed sporami i wszyscy pomrą, wszyscy oprócz Chaosu.
No nie wiem czy taki koniec. Jeśli chodzi o fabułę to należy brać także pod uwagę książki do WFRP, w Księdze Spaczenia jest napisane, że Największe sukcesy w przeciąganiu Elfów na stronę chałasu (i to nie tylko w Naggaroth, ale także na Ulthuanie, tak, tak wielcy Lordowie HE wasi poddani w sekrecie także wyznają chaos) ma właśnie Slannesh (co jest chyba zrozumiałe, bo i ile jestem w stanie sobie jeszcze wyobrazić Elfa wyznającego Tzenncha czy też Khorna to kompletnie nie widzę Elfa wyznającego Nurgla). Co do utożsamiania kultu przyjemności z Atharti, to sądzę, że jest to przykrywka w celu zatarcia prawdy jaką jest fakt, że kult to tak naprawdę sekta wyznająca Slannesha.Kellaris pisze:Nie znalazłem jak dotąd żadnej wzmianki o Slaaneshu.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
Ja tam nie jestem w stanie sobie wyobrazić nawet człowieka wyznającego nurgla
A co do innych źródeł... Podręczniki do RPG są pisane na podstawie aktualnych wytycznych z GW. Dawniej był tylko khaine i slaanesh. Teraz pojawili się inni bogowie, w tym Atharti która może być po prostu Elficką wersją slaanesha. W końcu elfy i ludzie mają osobne panteony. Mają osobnych bogów od natury, wojny, morza, śmierci... Nie ma powodu, dla którego akurat slaanesh miałby być wspólny.
A co do innych źródeł... Podręczniki do RPG są pisane na podstawie aktualnych wytycznych z GW. Dawniej był tylko khaine i slaanesh. Teraz pojawili się inni bogowie, w tym Atharti która może być po prostu Elficką wersją slaanesha. W końcu elfy i ludzie mają osobne panteony. Mają osobnych bogów od natury, wojny, morza, śmierci... Nie ma powodu, dla którego akurat slaanesh miałby być wspólny.
Eee, Elfy miały od zawsze oddzielny panteon, ale bogowie chaotyczni i praworządni (ci oststni w tej edycji WFRP jakoś odpadli) byli wspólni dla wszystkich ras i narodów, wyznawani co prawda pod rożnymi imionami, ale byli to co sami bogowie, nie widzę powodu żeby to zmieniać.Kellaris pisze:Nie ma powodu, dla którego akurat slaanesh miałby być wspólny.