Jaką Armię wybrać?...
-
- Plankton
-
- Plankton
No to zastanawiam się nad
Dark/Wood Elfami, Bretonią, TK i Bestiami Chaosu...
[edit] z wyglądu
Dark/Wood Elfami, Bretonią, TK i Bestiami Chaosu...
[edit] z wyglądu
Ostatnio zmieniony 21 lip 2008, o 05:59 przez Aragwaithi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Die for Emperor
- Mudżahedin
Dla początkującego Bretka lub WE jak najbardziej (DE pewnie po wydaniu nowego AB też ). Bestie Chaosu są fajowe ale niezbyt silne więc nie wiem czy Tobie podejdą. TK... moje ukochane TK są zajefajne ale trzeba nie lada umiejętności by dobrze rozegrać bitwę.
...Róże miłości najchętniej przyjmują się na grobach...
'Nikt nie wymaga od was samych zwyciestw.
Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustepliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania reki.'
'Nikt nie wymaga od was samych zwyciestw.
Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustepliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania reki.'
Bretonnia i Bestie zaprzeczają punktówi 3. (Walka w zwarciu mniej ważna).
IMO najlepsze TK albo WE,
te pierwsze trudniejsze, mało komu pasuje ta armia (łatwa nie jest, klimat niektórym nie pasuje) ale IMO ciekawsze
WE to raczej łatwa armia w prowadzeniu, do tego ładna.... tylko popularna dość....
Najlepiej poczytaj w necie na stronce GW (uk.games-workshop.com) o tych armiach i wybierz tą która Ci bardziej klimatem pasuje
IMO najlepsze TK albo WE,
te pierwsze trudniejsze, mało komu pasuje ta armia (łatwa nie jest, klimat niektórym nie pasuje) ale IMO ciekawsze
WE to raczej łatwa armia w prowadzeniu, do tego ładna.... tylko popularna dość....
Najlepiej poczytaj w necie na stronce GW (uk.games-workshop.com) o tych armiach i wybierz tą która Ci bardziej klimatem pasuje
[quote=Aragwaithi]1. Tania / średnio droga - Czyli np. szczury odpadaja
2. Raczej ofensywna magiczna / z łucznikami
3. Walka w zwarciu mniej ważna [/quote]
Jezeli chodzi o koszt pieniezny armii to najlepiej armie demonow lub hord chaosu - tu jest relatywnie malo figurek wiec i koszt bedzie mniejszy lub Ogry bo i tutaj jest malo figurek. zdecydowanie odpadaja ci umarlaki, szczury, orki i imperium - bo tych zawsze jest kupa na polu bitwy. Chociaz nie wydaje mi sie, aby dobrym pomyslem bylo stawianie kosztow jako kryterium poniewaz WH to hobby i nie mozna sie nastawiac na zakup calej armii w jedno niedzielne popoludnie w sklepie z figurkami - skompletowanie armi wymaga czasu i czesto poswiecen, ale takie juz jest to hobby.
2. Ofensywy/ czarujace/ strzelajace to glownie(zalezy od tego jak zlozone) imperium i elfy - natomiast odpada ci caly chaos- ci nie strzelaja(poza sporadycznymi wyjatkami) oraz wampiry, a takze krasnale - te nie czaruja w ogole.
3. Slabe w walce wrecz sa elfy z ich 3T nie sa w stanie wytrzymac szarzy ciezkiej jazdy.
Hmm.... wychodzi z mojego wywodu na to ze wybor zawezil sie (w gruncie rzeczy)do Lizakow i elfow wszelakiego odcienia.
Ale to tylko takie moje rozwazania a zrobisz co uwazasz za sluszne.
3. Walka w zwarciu mniej ważna [/quote]
Jezeli chodzi o koszt pieniezny armii to najlepiej armie demonow lub hord chaosu - tu jest relatywnie malo figurek wiec i koszt bedzie mniejszy lub Ogry bo i tutaj jest malo figurek. zdecydowanie odpadaja ci umarlaki, szczury, orki i imperium - bo tych zawsze jest kupa na polu bitwy. Chociaz nie wydaje mi sie, aby dobrym pomyslem bylo stawianie kosztow jako kryterium poniewaz WH to hobby i nie mozna sie nastawiac na zakup calej armii w jedno niedzielne popoludnie w sklepie z figurkami - skompletowanie armi wymaga czasu i czesto poswiecen, ale takie juz jest to hobby.
2. Ofensywy/ czarujace/ strzelajace to glownie(zalezy od tego jak zlozone) imperium i elfy - natomiast odpada ci caly chaos- ci nie strzelaja(poza sporadycznymi wyjatkami) oraz wampiry, a takze krasnale - te nie czaruja w ogole.
3. Slabe w walce wrecz sa elfy z ich 3T nie sa w stanie wytrzymac szarzy ciezkiej jazdy.
Hmm.... wychodzi z mojego wywodu na to ze wybor zawezil sie (w gruncie rzeczy)do Lizakow i elfow wszelakiego odcienia.
Ale to tylko takie moje rozwazania a zrobisz co uwazasz za sluszne.
Jeśli nie interesuje Cię walka wręcz tylko strzelanie to bretonia raczej odpada, teoretycznie Twojemu opisowi najbardziej odpowiadają moim zdaniem WE ale w sumie to chyba jednak DE mają więcej strzelania zazwyczaj i do tego dochodzi masa magicznych pocisków, TK to już zupełnie inna bajka ale ma dobrych łuczników i katapulty więc mieści się w oczekiwaniach, tylko modeli musiałbyś najwięcej kupić do tej armii.
Spróbuj pograć na proksach albo zdecyduj się na coś pod względem klimatu, bo każda z wymienionych armi ma bardzo ciekawy ale bardzo różniący się od siebie.
Co do postu Galina to powiem tylko że elfy nie są słabe w walce wręcz, poczytaj choćby o wardancerach, swordmasterach czy black guardach, są tylko mało wytrzymałe i słabo opancerzone ale uderzenie mają jedno z najsilniejszych.
Spróbuj pograć na proksach albo zdecyduj się na coś pod względem klimatu, bo każda z wymienionych armi ma bardzo ciekawy ale bardzo różniący się od siebie.
Co do postu Galina to powiem tylko że elfy nie są słabe w walce wręcz, poczytaj choćby o wardancerach, swordmasterach czy black guardach, są tylko mało wytrzymałe i słabo opancerzone ale uderzenie mają jedno z najsilniejszych.
Czyli 3/4 wszystkich armiiAragwaithi pisze:Zastanawiam się między Elfami, Ludźmi, Chaosem lub Nieumarłymi (jeśli chodzi o wygląd)
To wybór masz spory DL, Mortale, DE, HE, WE.Aragwaithi pisze:1. Tania / średnio droga - Czyli np. szczury odpadaja
Tutaj masz takie opcje WE, HE, DE, Empire, TKAragwaithi pisze:2. Raczej ofensywna magiczna / z łucznikami
No to Chaos, Bretonia i VC odpadają.Aragwaithi pisze:3. Walka w zwarciu mniej ważna
Podsumowując potrzebujesz armii która nie jest liczna, ma niezłą magię, potrafi eksterminować wrogów na odległość. Dla mnie kolejność jest taka:
1. HE/DE
2.WE
3.TK
4.Empire
5.DL
6.Mortale
7.Beasty
8.VC
demony lub wampiry ewentualnie dark elfyAragwaithi pisze:A ja mam pytanie. Chodzi o wybór armii. Chciałbym aby była ona:
1. Tania / średnio droga - Czyli np. szczury odpadaja
3. Walka w zwarciu mniej ważna
Zastanawiam się między Elfami, Ludźmi, Chaosem lub Nieumarłymi (jeśli chodzi o wygląd)
jesli zamierzasz zbierac armie pod koniec roku to chaos mortalowy
To samo chciałem napisać. Nie odbierajcie mu możliwości myślenia w grze na samym początku przygody z WFB
BTW ewidentnie napisał że chce strzelać (z łuków).
BTW ewidentnie napisał że chce strzelać (z łuków).
Oj wybierając tylko i wyłącznie na podstawie wzorów figurek, może się okazać, iż się cholernie pomyliliśmy. Chyba lepiej odsiać na wstępie armie pod kątem stylu gry, a dopiero z tego co zostanie wybrać tą, której wzory nam się najbardziej podobają.
Aragwaithi imo. HE lub DE. Demony nie strzelają. DE chyba fajniejsze, bo poza chłopkami, to w armii są jakieś laski w większych ilościach niż jedna/dwie figurki. A w HE same wymuskane bezpłciowe chłopaczki.
Aragwaithi imo. HE lub DE. Demony nie strzelają. DE chyba fajniejsze, bo poza chłopkami, to w armii są jakieś laski w większych ilościach niż jedna/dwie figurki. A w HE same wymuskane bezpłciowe chłopaczki.
-
- Plankton
Nie stworzyliścieArtein pisze:Proszę Was, nie twórzcie nowego gracza demonów ;/
Wybiorę coś z elfów...
Zastanawiam się nad DE i WE. Jaki byłby dobry zestaw figurek na początek w przypadku WE, ale tak, bym mógł sobie lekko modyfikować skład przeciwko różnym graczom?
odpowiedzi na to pytanie szukaj juz na podforum WE.. tam temat "Poczatkujacy" jest bardzo rozwiniety
forum DE tez mozesz obejrzec, wlasnie wychodzi nowa edycja. tylko ze tam jest bałagan, ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz interesujace Cie informacje
pozdrawiam
forum DE tez mozesz obejrzec, wlasnie wychodzi nowa edycja. tylko ze tam jest bałagan, ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz interesujace Cie informacje
pozdrawiam
DE na pewno będą droższe w kasie od WE. Trzeba dużo metalowej kawalerii i metalowych skirmisherów. 800 zł minimum na armię nadająca się do gry.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
No chyba że masz trochę inwencji twórczej i zrobisz:
Dark Riders= Glade Riders+bitsy z warriorów
Harpie=demonetki+skrzydła
Teraz to nawet kawaleria będzie w rozsądnej cenie
Dark Riders= Glade Riders+bitsy z warriorów
Harpie=demonetki+skrzydła
Teraz to nawet kawaleria będzie w rozsądnej cenie
To jest w końcu hobby i kryterium ceny IMO nie powinno być tym najważniejszym.
Szczury dają sporo możliwości:
- strzelanie bardzo silne, ale też zawodne (jak to u myszek)
- magia w większości, to zaklęcia zadające rany przeciwnikom (4 z 6 czarów)
- walka wręcz, hmm... może podstawowe jednostki nie biją się zbyt mocno, ale np. takie cenzerki potrafią zatrzymać klocek kawalerii (wiem bo testowałem)
- szybkość 5/6, jak na piechotę bardzo grzeczna (standardowa ciężka kawa ma 7)
- przewaga liczebna - mina przeciwnika przy rozstawianiu, bezcenne .
Z tej armii możesz złożyć tak ofensa jak i defensa, zależy tylko od ciebie i priorytetów jakie sobie obierzesz. Możesz także bawić się podobnie do WE w partyzantkę, wybierając Eshin.
A kawalerię zawsze można sobie w rarach dokupić, jako DoW.
PS. Na wiosnę ma wychodzić nowy AB do skavów i liczę, że jakiś fast na szczurkach się w nim znajdzie.
Szczury dają sporo możliwości:
- strzelanie bardzo silne, ale też zawodne (jak to u myszek)
- magia w większości, to zaklęcia zadające rany przeciwnikom (4 z 6 czarów)
- walka wręcz, hmm... może podstawowe jednostki nie biją się zbyt mocno, ale np. takie cenzerki potrafią zatrzymać klocek kawalerii (wiem bo testowałem)
- szybkość 5/6, jak na piechotę bardzo grzeczna (standardowa ciężka kawa ma 7)
- przewaga liczebna - mina przeciwnika przy rozstawianiu, bezcenne .
Z tej armii możesz złożyć tak ofensa jak i defensa, zależy tylko od ciebie i priorytetów jakie sobie obierzesz. Możesz także bawić się podobnie do WE w partyzantkę, wybierając Eshin.
A kawalerię zawsze można sobie w rarach dokupić, jako DoW.
PS. Na wiosnę ma wychodzić nowy AB do skavów i liczę, że jakiś fast na szczurkach się w nim znajdzie.