Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
W polskojęzycznym podręczniku nie mogłem odnaleźć żadnej informacji na ten temat. Do anglojęzycznego wydania nie mam dostępu. Możliwe ze nie przewidziano takiej sytuacji, a w tedy można sie kłócić, gdyż na każdą deklaracje szarży należy zadeklarować reakcje. a wtedy można by postawić kamyk (na komendę bohatera krasnoludy zwierają szyk - wszak to zdyscyplinowana armia).
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Ja mam pytanie: Dołączam do np. klopy master inżyniera. W wyniku ostrzału przeciwnika ginie załoga - zostaje sam Master Inżynier. Czy klopa może nadal strzelać??. MI posiada zasadę extra crewman, czyli liczy się jak załogant. Mi się wydaje że moze nadal strzelać, ale chciałbym się upewnić.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
wydaje mi się ze wyjaśnione to jest w RB ( str 19 polskiego wydania)Rakso_The_Slayer pisze:na szarżę skierowaną w oddział, który już walczy nie deklarujesz reakcji. Co za tym idzie nie możesz stawiać kamyka.Grichalk pisze: gdyż na każdą deklaracje szarży należy zadeklarować reakcje.
Ale jeśli się mylę to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu, będzie to też z korzyścią dla mnie w końcu
"Szarżowana jednostka ma trzy możliwości : stać i strzelać, trzymać pozycję lub uciekać.
Jednostki w walce wręcz mogą tylko trzymać pozycję. Jednostki które aktualnie uciekają mogą tylko uciekać"
a więc postawienie kamyszka w walce wręcz jest jak najbardziej możliwe gdyż reakcja na szarżę występuje.
a tak przy okazji... na str 9 w akapicie : "modele przesłaniające linię wzroku" napisane jest iż do Dużych Celów mogą również strzelać tylnie szeregi w jednostce wyposażonej w broż strzelecką.
czy to oznacza że do użych Celów moze strzelać cały oddział ??
Oczywiscie ze tak...czy to oznacza że do użych Celów moze strzelać cały oddział ??
Ja bym polemizowal, ale od zasad to nie ja jestem...a więc postawienie kamyszka w walce wręcz jest jak najbardziej możliwe gdyż reakcja na szarżę występuje.
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
a nie mówiłem
można odpalać kamyk będąc związanym walką wręcz
można odpalać kamyk będąc związanym walką wręcz
żywię bezgraniczny szacunek dla ludzi grających jedną armią..obojętnie czy jesteś zielony, długobrody czy masz szpiczaste uszy- granie jedną armią przez 3 edycje to dopiero coś !
Poczekalbym z tym na zdanie kogos z LS...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/
A teraz ja sie zapytam... czy krasnale maja 4 bazowe DD? Pytanie bardzo proste, ale w Army builderze tak jest wlasnie napisane, kilka osob rowniez mi to powiedzialo, jednak ja czytajac AB do krasi nie doczytalem sie tego...jesli tak wlasnie jest mozna wiedziec gdzie to jest napisane?