turn po ustanym combacie/szarża w pustą maszynę

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Szypul
Mudżahedin

turn po ustanym combacie/szarża w pustą maszynę

Post autor: Szypul »

jak w temacie:
1) biegacz czy tam cokolwiek na małej podstawce wbija sie w bok kawalerii, przegrał walkę ale ustał. czy kawaleria obracając się może ustawić się kantem podstawki z biegaczem, czy srodek podstawki w srodek?
2) czy szarża w pustą maszynę i overrun po niej w nastepną (nie było na początku widoku, tudzież zasięgu szarży do niej) jest wałem?

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

1. To raczej nigdzie powiedziane nie jest, ograniczenie z tego co pamiętam jest tylko co do tego, żeby modeli z walki nie wyciągać, podejrzewam, że tutaj wszystko zależy od sędziego, gdyby nie dostawienie się środek-środek miało na calu maksymalizację ewentualnych walczących po następnej turze walki to pewnie byłbym na tak, gdyby chodziło o ewidentny clipping w celu złapania maga stojącego obok to miałbym pewne opory.
2. A jest jakiś inny sposób niszczenia pustych maszyn poza wpadaniem w nie i overrunowaniem?
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

b_sk pisze: 2. A jest jakiś inny sposób niszczenia pustych maszyn poza wpadaniem w nie i overrunowaniem?

Zostawienie ich samopas? Skoro załoga zginęła lub uciekła za mapę to chyba liczy sie maszyna jako zniszczona. Poprawcie mnie jak sie mylę.

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Andy pisze:
b_sk pisze: 2. A jest jakiś inny sposób niszczenia pustych maszyn poza wpadaniem w nie i overrunowaniem?

Zostawienie ich samopas? Skoro załoga zginęła lub uciekła za mapę to chyba liczy sie maszyna jako zniszczona. Poprawcie mnie jak sie mylę.
Jak najbardziej można zostawić, ale jeśli się załoga zbierze i do maszyny wróci, albo przerzuci się załogę z pobliskiej maszyny dwa razy tańszej to punktów nie ma. Nie mówię już o sytuacjach takich jak khemrijska katapulta bez załogi, która po następnej fazie magii załogę będzie miała.

Szypul
Mudżahedin

1) chodzi o stworzenie możliwości doszarżowania czymś w następnej turze (żeby móc sie zetknąć z przednią strefą) imho jesli wygrałem zeszły kombat, to powinienem móc się tak obrócić żeby umożliwić sobie szarżę w mojej turze. w zasadach nic o tym nie ma dlatego pytam.

pzdr

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Ja bym pozwolił

Herr Flik
Wałkarz

Post autor: Herr Flik »

1) Kawaleria może zrobić obrót, ale nie może to zmniejszyć ilości modeli walczących. Więc opcja kantem chyba odpada.

Acha, i to jest obrot - turn, czyli jezeli kawaleria ma 5 z frontu i 2 szeregi, to teraz bedzie miec 2 z frontu i 5 szeregow.

Szypul
Mudżahedin

chodzi o sytuacje kiedy jest jeden szereg konnicy Herr Flik, nie zmniejszam ilości modeli walczących tylko stwarzam możliwość zaszarzowania, odsłaniając jeden kant.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

reguły jasno mówią, że oddział zaatakowany od flanki lub tyłu, jeśli wygra starcie, może wykonać turn. wiec wszyscy obróciliby się w kierunku wroga tworząc ładną kolumnę, węższą niż wcześniej, ale raczej nie powinieneś niczego przesuwać, a jedynie obrócić pierwszy model o 90 stopni wokół własnej osi i resztę ustawić za nim.

Szypul
Mudżahedin

tylko że tak dokładnie o 90 stopni się obrócić kawalerzysty nie da, bo jak? wzgledem środka podstawki kawaleryjskiej, żeby przesunąć model przeciwnika?chyba zły pomysł. mam zrobic turna, czyli 1 kawalerzysta się styka z single modelem, z tym że podstawka kawaleryjska jest szersza i czy dlatego muszę sie ustawic środek podstawki swojej w srodek podstawki przeciwnika? Prosze o głos kogoś z LS. IMHO wygranie combata powinno dawać jakiś plus dlatego ustawienie modeli jednym kantem w kant nie wydaje się być wałem..

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jak najbardziej możesz, bylebys jakiegoś chamskiego clippingu nie robił. Poza tym ok - róg przeciwnika mozesz wystawić.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

mozesz zrobic normalnego turna...

nie mozesz poza tym zmi4enic pozycji

ODPOWIEDZ