Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
może i zamierzchłe...ale...taki slayer, czyli:r.of might, d6 woundów, +1 I, jest niezłym straszakiem na wszystko co duże.
owszem, ma problemy z jakąś kawalerią czy czymś podobnym, ale np przy moich rzutach nawet ze sprzętem likwidującym save niewiele był w stanie zdziałać...
z drugiej strony w challengach z jakimiś dziwnymi championami nagle okazuje się że możesz spokojnie nabić 4-5 woundów w combacie
Nie mówię o smoku łykającym 4d6 woundów albo Black Orku który dostaje 14 ran
owszem, ma problemy z jakąś kawalerią czy czymś podobnym, ale np przy moich rzutach nawet ze sprzętem likwidującym save niewiele był w stanie zdziałać...
z drugiej strony w challengach z jakimiś dziwnymi championami nagle okazuje się że możesz spokojnie nabić 4-5 woundów w combacie
Nie mówię o smoku łykającym 4d6 woundów albo Black Orku który dostaje 14 ran
Witam więc gram głównie z kolegami [chaos, high elfy, vampiry] szukam jakiejś sensownej rospy coś na 1300 - 2000 pkt.
Posiadam następujące figurki
40 warriorów
20 długobrodych
20 hammerów
BSB
TAN
2 kowale
Organki
2 katapy
2 bolce
Żyros
Z tych modeli muszę coś ułożyć jakieś propozycje ?[ próbowałem 4 maszyn i 3 klocków tan, bsb, kowal na h elfach Jakoś bez rewelacji ;/
Posiadam następujące figurki
40 warriorów
20 długobrodych
20 hammerów
BSB
TAN
2 kowale
Organki
2 katapy
2 bolce
Żyros
Z tych modeli muszę coś ułożyć jakieś propozycje ?[ próbowałem 4 maszyn i 3 klocków tan, bsb, kowal na h elfach Jakoś bez rewelacji ;/
I do tego, że będzie bez rewelacji, lub nawet poniżej oczekiwań, niestety będziesz musiał, jako gracz krasnoludzki, zacząć się przyzwyczajać. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej. A z tego co masz można wykroić kilka całkiem sensownych, jak na krasnale rozpisek. Jedyne czego Ci brakuje i co musiałbyś dodać/dokupić/zaproxować to thunderesi i kusznicy. A tak to można poskładać kilka ciekawych opcji. Imo standard w specialach to chyba 2 katapy+ klocek hamków, w core jakieś strzelanie+ warriorsi, do tego organki, choć ja jak grałem i zacząłem grać na żwirku, to od tego momentu preferuję latadło.
ed:
Ale ja już nie gram dwarfami, więc... niech Cię oświeci jakiś długobrody, a nie taki wyrzutek z pomarańczowym irokezem jak ja.
ed:
Ale ja już nie gram dwarfami, więc... niech Cię oświeci jakiś długobrody, a nie taki wyrzutek z pomarańczowym irokezem jak ja.
- marcus_cheater
- Oszukista
Okurdemol za takie negatywne podejście to Ty już masz dawno ściętą brodę...
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane
Kadrin Redmane
Bardzo motywujace radyokurdemol pisze:I do tego, że będzie bez rewelacji, lub nawet poniżej oczekiwań, niestety będziesz musiał, jako gracz krasnoludzki, zacząć się przyzwyczajać. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej.
katapulta może Cie zrazić na początek bo ciężko się strzela (chyba że oszukujesz z kostką jak się tu dowiedziałem że niektórzy tak robią ) zamiast katapult weź działo po prostu
Karkonoska Frakcja Fantastyki http://www.kffjelenia.fora.pl
http://www.coolminiornot.com/artist/grahnar
http://www.coolminiornot.com/artist/grahnar
Wlasnie tego Ci brakuje. Slayerow Szczegolnie, ze Twoimi przeciwnikami sa wampiry i chaos (teraz czekamy jak na sciecie na ich nowy wywalony w kosmos kodeks...). A elfy oni tez kroja az milo patrzec.okurdemol pisze: a nie taki wyrzutek z pomarańczowym irokezem jak ja.
@okurdemol
Chyba nieco przesadzasz z ta slaboscia krasnoludow, na wszystko mamy jakies gorsze lub lepsze rozwiazanie, nie jest tak zle, chyba ze sie myle?
Lunn nie lament, tylko narzekanie.
Prawdę mówię. Kraśki niestety są słabe, na dłuższą metę nudne i jedno-rozpiskowe. Solidarnie ostrzegam nowych, żeby się zastanowili przynajmniej z 10 razy zanim zaczną tą armią grać, a nie aby potem zaczęli pluć sobie w brodę, że bez sensu wydali pieniądze na armię, a nikt im nie powiedział, że w obecnych warunkach to raczej sobie nie pograją. Fakt, w poprzedniej edycji były jeszcze słabsze, ale wtedy armia broniła się świetnymi wzorami. Teraz część z nich wypadła(thundzi, maszyny, górnicy, rangerzy, o kusznikach nie wspomnę).
Advocat jeśli chodzi o pomysły, to tak patrzę na to co masz i zauważam, że poza strzelającymi jednostkami, to Ci armatki brakuje. Cannon może nie jest sam z siebie tak dobry jak katapa, ale doskonale nadaje się na 'nieśmiertelną' maszynę. Punktowo taki zestaw będzie drogi, ale bardzo dobrze zabezpiecza flankę. W zasadzie jak coś nie ma kb, to praktycznie grzęźnie w takim sprzęcie, lub się odbija.
Prawdę mówię. Kraśki niestety są słabe, na dłuższą metę nudne i jedno-rozpiskowe. Solidarnie ostrzegam nowych, żeby się zastanowili przynajmniej z 10 razy zanim zaczną tą armią grać, a nie aby potem zaczęli pluć sobie w brodę, że bez sensu wydali pieniądze na armię, a nikt im nie powiedział, że w obecnych warunkach to raczej sobie nie pograją. Fakt, w poprzedniej edycji były jeszcze słabsze, ale wtedy armia broniła się świetnymi wzorami. Teraz część z nich wypadła(thundzi, maszyny, górnicy, rangerzy, o kusznikach nie wspomnę).
Advocat jeśli chodzi o pomysły, to tak patrzę na to co masz i zauważam, że poza strzelającymi jednostkami, to Ci armatki brakuje. Cannon może nie jest sam z siebie tak dobry jak katapa, ale doskonale nadaje się na 'nieśmiertelną' maszynę. Punktowo taki zestaw będzie drogi, ale bardzo dobrze zabezpiecza flankę. W zasadzie jak coś nie ma kb, to praktycznie grzęźnie w takim sprzęcie, lub się odbija.
oni mogą naprawde wiele wytrzymac i dobrze uzyta szarza slayerow z czempionami czyni cuda.
fakt ze krasie sa armia remisowa,ale to nie znaczy ze jednorozpiskową.
sa dwie najlepsze wersje rozpisek krasi ale to nie znaczy, że na indywidualne potrzeby nie mozna uzywac innych rzeczy. rozpiska ktora ma bsb a rozpiska identico która ma zamiast tego dragona sa naprawde baaaaardzo różne.
fakt ze krasie sa armia remisowa,ale to nie znaczy ze jednorozpiskową.
sa dwie najlepsze wersje rozpisek krasi ale to nie znaczy, że na indywidualne potrzeby nie mozna uzywac innych rzeczy. rozpiska ktora ma bsb a rozpiska identico która ma zamiast tego dragona sa naprawde baaaaardzo różne.
normalnie, bez kowadełka...
da radę bez niego, przynajmniej w krytycznym momencie bitwy nie wybuchnie i nie da przeciwnikowi darmowych punktów...
kpancerny krasnoludzki tan jest w stanie niejednego lorda przytrzymac i sklepać...
da radę bez niego, przynajmniej w krytycznym momencie bitwy nie wybuchnie i nie da przeciwnikowi darmowych punktów...
kpancerny krasnoludzki tan jest w stanie niejednego lorda przytrzymac i sklepać...
Turniej wekendowy we Wrocku, 3000pts , Open, 2 special charaktery:
U mnie:
Demoniarz, Kragg the Grimm, Josef Bugman, Tan do walki, Runiarz, Bsbek
Slayerzy, Hamy, Longi, klopa, Organki, Żwirek, Kuszole, Warriorzy, Rangersi Bugmana
I bitwa:
WE z Orionem i Skavem the Falconerem. Wyszło 10:10. Zagranie meczu to rzucenie na pożarcie głodnemu Demoniarzowi Skava te Falconera przez Oriona.
II bitwa: Bretka Chmiela. Moja wygrana 11:9. Slayerzy przytrzymują 3 lance ( w tym dużą Graali). Ginie Green Knight
III bitwa: Khemri. znowu remis, slayerzy nietknięci
IV bitwa: Skaveny...pech, pech, pech i przeciwnik na 18 kostkach magii . Thanquol i Ikit Claw. W jednej turze od dzwonka padają organki i klopa...IFka na dużych piorunach u Ikita...ginie 13 górników, Kragg the Grimm nie zdaje paniki..wieje za stół Dostałem 12:8
V bitwa: znowy Skaveny , na Vermin Lordzie i Claw Muskacie. Vermin lord pada od klocka Longbeardów. Claw Muskat wieje od paniki..niestety, masa strzelania i w pierwszej części bitwy moje fatalne rzuty...znów 12:8...
Wniosek: ze skavenami mam kłopoty...wypasionych specjali nie ma co brać...
W czwartek gram na 4000 pts, to będzie można zaszaleć z trzema lordami .
W rozpiskach turniejowych, po 4 ostatnich turach, dam odpocząć Zabójcy Demonów. Wraca lord na tarczy. W części walczącej raczej nie będzie wielkich zmian, muszę natomiast wzmocnić strzelanie...Dodatkowa klopa mile widziana
prawdopodobnie w corach wyląduje też kolejna 10 gołych warriorów ( bez tarcz ?), w celu screenowania armii.
Organki pogonię na rzecz drugiego Żwirka...
Ogólnie, jak na rozpiskę robioną w 30 min, od 23 do 23:30, nie było źle
U mnie:
Demoniarz, Kragg the Grimm, Josef Bugman, Tan do walki, Runiarz, Bsbek
Slayerzy, Hamy, Longi, klopa, Organki, Żwirek, Kuszole, Warriorzy, Rangersi Bugmana
I bitwa:
WE z Orionem i Skavem the Falconerem. Wyszło 10:10. Zagranie meczu to rzucenie na pożarcie głodnemu Demoniarzowi Skava te Falconera przez Oriona.
II bitwa: Bretka Chmiela. Moja wygrana 11:9. Slayerzy przytrzymują 3 lance ( w tym dużą Graali). Ginie Green Knight
III bitwa: Khemri. znowu remis, slayerzy nietknięci
IV bitwa: Skaveny...pech, pech, pech i przeciwnik na 18 kostkach magii . Thanquol i Ikit Claw. W jednej turze od dzwonka padają organki i klopa...IFka na dużych piorunach u Ikita...ginie 13 górników, Kragg the Grimm nie zdaje paniki..wieje za stół Dostałem 12:8
V bitwa: znowy Skaveny , na Vermin Lordzie i Claw Muskacie. Vermin lord pada od klocka Longbeardów. Claw Muskat wieje od paniki..niestety, masa strzelania i w pierwszej części bitwy moje fatalne rzuty...znów 12:8...
Wniosek: ze skavenami mam kłopoty...wypasionych specjali nie ma co brać...
W czwartek gram na 4000 pts, to będzie można zaszaleć z trzema lordami .
W rozpiskach turniejowych, po 4 ostatnich turach, dam odpocząć Zabójcy Demonów. Wraca lord na tarczy. W części walczącej raczej nie będzie wielkich zmian, muszę natomiast wzmocnić strzelanie...Dodatkowa klopa mile widziana
prawdopodobnie w corach wyląduje też kolejna 10 gołych warriorów ( bez tarcz ?), w celu screenowania armii.
Organki pogonię na rzecz drugiego Żwirka...
Ogólnie, jak na rozpiskę robioną w 30 min, od 23 do 23:30, nie było źle
Grałem dziś z kolegą on HE ja Krasie na 1350 pkt..
Graliśmy 2 razy, raz wygrałem ja a raz HE..
Na razie sobie gramy towarzysko, i ćwiczymy bo zasady to nie jest jeszcze nasza najmocniejsza strona i tu mam pierwsze pytania :
1. Gdy mam tarcze i broń jednoręczną i walczę od przodu mam +1 do ochrony pancerza?
2. Czy tak jak sie liczy walkę wręcz podobnie liczy się np: strzelanie..
3. Jeżeli mój oddział i wrogi są w walce wręcz to gdy obok ( 1,5 cala) stoi mój 2 oddział automatycznie sie go dołącza podstawkami..
4. Gdy strzelam organek i np: wyrzuciłem 8 trafień czy przeciwnki robi test pancerze czy modele schodzą automatycznie
A co do samej walki
TAN, BSB, 2 katapy, Warriorzy, Tundersi, Długobrodzi, runesmith, organki
HE
2 balisty, 2x po 5 sliver handsuw z noblem chyba, 2 magów, 20 warrioruw, 10 sword masterów
1 Bitwa była z fartem ani jeden machiny nie straciłem wygrałem bez problemu
2 Bitwa 2 machiny wybuchły a klocki zeszły jak masło Porażka
I tak ogólnie jak grać z HE ?
Graliśmy 2 razy, raz wygrałem ja a raz HE..
Na razie sobie gramy towarzysko, i ćwiczymy bo zasady to nie jest jeszcze nasza najmocniejsza strona i tu mam pierwsze pytania :
1. Gdy mam tarcze i broń jednoręczną i walczę od przodu mam +1 do ochrony pancerza?
2. Czy tak jak sie liczy walkę wręcz podobnie liczy się np: strzelanie..
3. Jeżeli mój oddział i wrogi są w walce wręcz to gdy obok ( 1,5 cala) stoi mój 2 oddział automatycznie sie go dołącza podstawkami..
4. Gdy strzelam organek i np: wyrzuciłem 8 trafień czy przeciwnki robi test pancerze czy modele schodzą automatycznie
A co do samej walki
TAN, BSB, 2 katapy, Warriorzy, Tundersi, Długobrodzi, runesmith, organki
HE
2 balisty, 2x po 5 sliver handsuw z noblem chyba, 2 magów, 20 warrioruw, 10 sword masterów
1 Bitwa była z fartem ani jeden machiny nie straciłem wygrałem bez problemu
2 Bitwa 2 machiny wybuchły a klocki zeszły jak masło Porażka
I tak ogólnie jak grać z HE ?
1). tak jest
2). nie rozumiem pytania? Ale intuicyjnie, tabelka na trafienie dla strzelaczy a w walce wręcz jest inna. Na zranienie są już takie same, zaleznie od sily i T.
3). nie
4). najpierw musisz jeszcze zranić, a ogranki o ile pamietam mają sile 5 i dodatkowy minus do pancerza, czyli przeciwnik zdaje save na -3.
a z HE nie walcz, strzelaj do nich , oczywiscier zależy jak wyglaa armia elfów. ALe z piechotą elficką nie wchodz w walke, tylko strzelaniem niszcz.
2). nie rozumiem pytania? Ale intuicyjnie, tabelka na trafienie dla strzelaczy a w walce wręcz jest inna. Na zranienie są już takie same, zaleznie od sily i T.
3). nie
4). najpierw musisz jeszcze zranić, a ogranki o ile pamietam mają sile 5 i dodatkowy minus do pancerza, czyli przeciwnik zdaje save na -3.
a z HE nie walcz, strzelaj do nich , oczywiscier zależy jak wyglaa armia elfów. ALe z piechotą elficką nie wchodz w walke, tylko strzelaniem niszcz.
1.tak, od przodu masz save na 3+
2.nie, w wypadku zadania odpowiednio wysokich strat masz test paniki
3.nie
4. najpierw rzucasz na zranienie (z siłą 5 ranisz helfy na 2+) następnie przeciwnik przeprowadza test pancerza ( w wypadku ciężkiej zbroi z tarczą na 4+, z modyfikatorem -3). innymi słowy, po zranieniu na 2+ ściągasz helfa, chyba że ma jakiegoś warda/regenerację
5.z katap wal po bolcach (pamiętaj o runie przerzutu ), z organek zabijaj swordmasterów...thundzi do ostrzału fastów (organki też)
longom daj zdawanie breaka na d6 i np +1 do combatu
2.nie, w wypadku zadania odpowiednio wysokich strat masz test paniki
3.nie
4. najpierw rzucasz na zranienie (z siłą 5 ranisz helfy na 2+) następnie przeciwnik przeprowadza test pancerza ( w wypadku ciężkiej zbroi z tarczą na 4+, z modyfikatorem -3). innymi słowy, po zranieniu na 2+ ściągasz helfa, chyba że ma jakiegoś warda/regenerację
5.z katap wal po bolcach (pamiętaj o runie przerzutu ), z organek zabijaj swordmasterów...thundzi do ostrzału fastów (organki też)
longom daj zdawanie breaka na d6 i np +1 do combatu
1.Tak
2. nie rozumiem pytanie
3. nie.
4. ma pancerz, ma -3 do testu
akurat slaba rozpa koles gra ;P tylko co ma w herosach?
Dzisiaj gralem na WE luzacka rozpa
thane +1 save,+1 sily +1atak oath stone
dragon slayer ASF,+1,+1atak
2x12 thundow z muzykiem tarczami
15xlongow rangerow +1 combata, 2xUS
12 slayerow/ dwoch championow
2xbolec
1xorgany
przeciwnik;
biegacz, wildrider
2x6wildow
3x8driad
2x10lukow
8dancerow
Wynik - 18:2 do przodu
wlasciwie bolce ssaly, moglem grac bez nich i tak by wynik byl ten sam. rozpa jeszcze do opracowania ale ogolnie mi sie podoba na maxa a w 2 minuty ja robilem w sumie
@nie bylem pierwszy :PP
2. nie rozumiem pytanie
3. nie.
4. ma pancerz, ma -3 do testu
akurat slaba rozpa koles gra ;P tylko co ma w herosach?
Dzisiaj gralem na WE luzacka rozpa
thane +1 save,+1 sily +1atak oath stone
dragon slayer ASF,+1,+1atak
2x12 thundow z muzykiem tarczami
15xlongow rangerow +1 combata, 2xUS
12 slayerow/ dwoch championow
2xbolec
1xorgany
przeciwnik;
biegacz, wildrider
2x6wildow
3x8driad
2x10lukow
8dancerow
Wynik - 18:2 do przodu
wlasciwie bolce ssaly, moglem grac bez nich i tak by wynik byl ten sam. rozpa jeszcze do opracowania ale ogolnie mi sie podoba na maxa a w 2 minuty ja robilem w sumie
@nie bylem pierwszy :PP