Panika i Strach/Terror oraz jendoczesność RIP'ów

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Panika i Strach/Terror oraz jendoczesność RIP'ów

Post autor: Byro »

Witam.
Mam pewną wątpliwość odnośnie zasad, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie dopomóc. Jest to w zasadzie parę pytań.
1. Co się dzieje w sytuacji, gdy jednostka wzbudzająca panikę podczas szarży (kislevicka konnica - glorious charge) jest obłożona jednym z poniższych czarów:
shades of death
walking death
Czy:
a) cel szarży testuje Ld tylko raz? W wypadku udanego testu nie ma problemu, ale w wypadku porażki należy patrzeć na fear czy panic?
b) cel szarży testuje osobno panikę i osobno strach i odpowiednio, stosowałoby się odpowiedni rezultat.

2. Załóżmy, że mam dwóch magów, albo obaj z tradycji cienia/śmierci, albo jeden z tradycji cienia, a drugi śmierci. Czy jedna jednostka może być celem dwóch czarów RIP jendocześnie (ale z dwóch różnych źródeł)?
W podanym przeze mnie przypadku, gdyby to było dozwolone, to jednostka wzbudzałaby terror (fear z jednego czaru i terror z drugiego)?

Zakładamy oczywiście, że jakimś cudem obaj magowie znają akurat te czary :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

1. Moim zdaniem b - nie ma zasad, które ograniczają ilość testów ld na fazę.

2. Wydaje mi się, że w przypadku połaczenia shadow+death jednostka wzbudzałaby terror (bo to dwa inne czary). W przypadku 2xdeath czy 2xshadow moim zdaniem unit wzbudzałby tylko strach, bo dwa takie same czary się nie kumulują (FAQ nie mówi tego wprost, ale chyba można byłoby to potraktować analogicznie)
Q. If the wizards in my army cast a spell like the Bear's
Anger or the Flaming Sword of Rhuin multiple times on
the same model, do their bonuses stack up?
A. No, these bonuses are not cumulative (as these spell
add their bonuses to the model’s base Characteristic), so
there is no point in casting multiples of them.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ