kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
-
- Mudżahedin
To czy Miasma of Pestilence jest RiP?Jankiel pisze:Tylko RiP można rozpraszać w kolejnych turach. Innych nie.
Jeżeli nie to rozumiem ze przeciwnik nie moze go dispellowac w swojej turze magii?
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY
Shinue, chyba jednak nie. Niestety w tej chwili nie mam RB pod ręką, ale wieczorem zapodam stosowny cytat.Shinue pisze: bohater na koniku mógłby się zebrać jakby padł również ostatni łucznik.
Drakar Dociekliwy, a widzisz gdzieś przy tym czarze zapis Remains in Play? Nie jest RiP'em.
Raczej nie może. Wynika to z dwóch zapisków.
1. W rozdziale o bohaterach, gdzie pada stwierdzenie, że bohater dołączający do jednostki jest traktowany jako jej część we wszystkich aspektach.
2. Na stronie 19 RB pada hasło, że jeśli ilość wojowników w jednostce (wliczając wszelkich bohaterów) jest mniejsza niż 25% początkowego stanu to nie może się ogarnąć.
A zatem, skoro bohatera uwzględnia się przy określaniu stanu osobowego i nie odłączył się nigdy od jednostki, to nadal jest traktowany jako członek danego oddziału, ergo - nie może się ogarnąć.
1. W rozdziale o bohaterach, gdzie pada stwierdzenie, że bohater dołączający do jednostki jest traktowany jako jej część we wszystkich aspektach.
2. Na stronie 19 RB pada hasło, że jeśli ilość wojowników w jednostce (wliczając wszelkich bohaterów) jest mniejsza niż 25% początkowego stanu to nie może się ogarnąć.
A zatem, skoro bohatera uwzględnia się przy określaniu stanu osobowego i nie odłączył się nigdy od jednostki, to nadal jest traktowany jako członek danego oddziału, ergo - nie może się ogarnąć.
O właśnie, chodziło mi o ten cytat z punktu 2. co Byro podał.
Oczywiście, że tak.Myth pisze:Zdaje panikę za ostrzał?
No właśnie o tym dyskutujemy. Moim zdaniem już się nie zbierze, bo stanowiła część oddziału, który został sprowadzony do liczebności poniżej 25%.Myth pisze:Czy jeśli nie zda to się już nie zbierze?
Aha, czyli test paniki jest, ok. Do wersji o niezbieraniu się bym się przychylił ze względu na fakt, że gdzieś w podręczniku jest fragment, że jeśli hero zostaje sam, to dopiero po zakończeniu fazy w której został sam jest traktowany jako osobny unit. Myli mi się coś czy faktycznie coś takiego jest gdzieś napisane?
--------------
----------------
-------------------:)
---------------------:)
-----------------------:)
---------------
---------------
---------------
---------------
---------------
- oddział 25 swordmanów
- 5 milicjantów
Załóżmy że przeciwnik szarżuje na moją 5 milicji, łamie ją a następnie goni i czy teraz może tak zaszarżować by móc się stykać z całym moim oddziałem swordmanów czy poprostu biegnie na wprost i styknie się z dwoma swordmenami ? Proszę o krótkie wyjaśnienie i z góry dzięki za odpowiedz
----------------
-------------------:)
---------------------:)
-----------------------:)
---------------
---------------
---------------
---------------
---------------
- oddział 25 swordmanów
- 5 milicjantów
Załóżmy że przeciwnik szarżuje na moją 5 milicji, łamie ją a następnie goni i czy teraz może tak zaszarżować by móc się stykać z całym moim oddziałem swordmanów czy poprostu biegnie na wprost i styknie się z dwoma swordmenami ? Proszę o krótkie wyjaśnienie i z góry dzięki za odpowiedz
Zdaje panikę, a potem może się normalnie zbierać ponieważ jest samotnym bohaterem. Nie chce mi się szukać cytatów dlaczego, ale tak to funkcjonuje od niepamiętnych czasów.Myth pisze:Ja się podepnę pod ten temat, wystrzelałem cały oddział, dajmy na to lancę rycerzy, zostaje sama damselka w nich siedząca. Co się z nią dzieje? Zdaje panikę za ostrzał? Czy jeśli nie zda to się już nie zbierze?
Sprawdzasz czy goniąc po prostej wpadłby w swordsmenów, jeśli tak, to w ramach wyrzuconego na kostkach ruchu musi wykonać wheela, który spowoduje, że zmaksymalizowana zostanie liczba walczących po obu stronach. wg Twojego rysunku z całym oddziałem nie da rady, ale już z tymi 3-4 swordsmenami jak najbardziej.Borysek pisze: Załóżmy że przeciwnik szarżuje na moją 5 milicji, łamie ją a następnie goni i czy teraz może tak zaszarżować by móc się stykać z całym moim oddziałem swordmanów czy poprostu biegnie na wprost i styknie się z dwoma swordmenami ? Proszę o krótkie wyjaśnienie i z góry dzięki za odpowiedz
A licky boom boom down!!!
No i właśnie. Samodzielny bohater (pozostałość po oddziale) panikuje i ucieka sobie. Na koniec fazy zaczyna byc traktowany jako osobny unit. Na początku następnej tury gracza tenże samotny unit może się zebrać.to dopiero po zakończeniu fazy w której został sam jest traktowany jako osobny unit.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Mam pytanie o Brace of Handguns (opcja uzbrojenia Maneater'ów).
Zasady tego ustrojstwa to:
Zasięg 24 cale, Siła 4, AP, Pistol, 2xMultiple shots. Oraz fragment:
"A brace of handguns counts as a pair of pistols in all respects , other than those listed in its profile".
A więc:
nie ma kar za zasięg i ruch?
Można używac ich jako dwóch hand weapon'ów (+1A).
Zawsze S&S?
Zasady tego ustrojstwa to:
Zasięg 24 cale, Siła 4, AP, Pistol, 2xMultiple shots. Oraz fragment:
"A brace of handguns counts as a pair of pistols in all respects , other than those listed in its profile".
A więc:
nie ma kar za zasięg i ruch?
Można używac ich jako dwóch hand weapon'ów (+1A).
Zawsze S&S?
Jako że na forum DE nie uzyskuje odpowiedzi więc zadaje pytania tutaj.
1.Odnośnie czaru Bladewind i hydra's teeth.
a) Czy odnosi się to do całości unit'u jakim jest maszyna (randomizujemy)?
b) Czy można wybrać za cel samych obsługantów (wnoszę po ws przy każdym z wyżej wymienionych)?
2. Jak się ma Standard of Hag Gaef (daje ASF) do great weapons?
a) postać z great weapon dostaje ASF
b) ASF nie działa w połączeniu z great weapon
3. Jak regenerować multiplewounds?
a) przed rzutem na ilość zadanych woundów?
b) po rzucie każdy wound osobno?
1.Odnośnie czaru Bladewind i hydra's teeth.
a) Czy odnosi się to do całości unit'u jakim jest maszyna (randomizujemy)?
b) Czy można wybrać za cel samych obsługantów (wnoszę po ws przy każdym z wyżej wymienionych)?
2. Jak się ma Standard of Hag Gaef (daje ASF) do great weapons?
a) postać z great weapon dostaje ASF
b) ASF nie działa w połączeniu z great weapon
3. Jak regenerować multiplewounds?
a) przed rzutem na ilość zadanych woundów?
b) po rzucie każdy wound osobno?