Pytanie do erraty do RB

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nifelheim
Pseudoklimaciarz

Pytanie do erraty do RB

Post autor: nifelheim »

Czytam sobie erratę i zrodziło mi się pytanie nad tym:
Obrazek
Do tej pory myślałem, że w czasie szarży można zrobić jednego wheela (lub dla potworów, czy pojedynczych jednostek pivot).

To jak to jest? Nie kumam tego wyjaśnienia.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

chodzi o to, że każda jednostka (RaF, monster itd.) ma prawo wykonać wheela w ten sposób, żeby zmaksymalizować jednostki w walce i zaszarżować pod kątem jakim się chce. Póki wheel taktyczny nie powoduje, że np. nie dojeżdżasz do walki, albo za mało jednotek będzie walczyć to jest legalny. Ma to zastosowanie m.in. w szarzy na skirmishe. Szarzujesz na najbliższy model, ale stykasz się pod takim kątem ile ci wystarczy ruchu, żeby potem gonić/overunować jak ci się podoba

Awatar użytkownika
nifelheim
Pseudoklimaciarz

Post autor: nifelheim »

Spoko, to jest jasne (bo zakłada jednego wheela).

Ale co z ostatnim akapitem? No i o co chodzi z pivotami? Moge klockiem piechoty zrobić pivot?

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

pivoty są dla chariotów, monsterów, lataczy (latacze nie robią wheeli, tylko pivotują się w miejscu i szarzują po linii prostej)

piechota, kawaleria nie może pivotować

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie. Klocki piechoty robią wheela, pojedyńcze modele pivota.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Hrabia
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Hrabia »

A w ostatnim akapicie chodzi o ilość cali w wheelu - może wheelować ile chcesz - ale nie pod względem ilości obrotów tylko kąta jednego obrotu :)
Zaszłyszane na jakimś turnieju:
- Twój WS?
- Tak

ODPOWIEDZ