Co z tym KISLEVEM???

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
petronikus
"Nie jestem powergamerem"

Co z tym KISLEVEM???

Post autor: petronikus »

'' Panowie obawiam sie ze Ostland moze byc stracony'' -Imperator Karl Franz.
Mam w posiadaniu fajna ksiazke do warhammera rpg pt''Dziedzictwo Sigmara'' jest w niej bardzo fajnie opisana sytuacja poszczegulnych prowincji Imperium po Inwazji Chaosu. Szczególnie bardzo ciekawe sa informacje w tabeli o stanie ludnosci danych miast i wsi(lub ich braku:) i powiem ze sytuacja w północno-wschodnim regionie kraju -delikatnie mowiac- nie jest zaciekawa. tak sobie mysle ze sytuacja w Kislevie wyglada PASKUDNIE :evil: NO WLASNIE- ktos z was wie co z tym kislevem???

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

ktoś wie co z Nipponem?

GW juz dawno leje na fluff

Patrz Eltharion oślepili go dopisując fluff do HE a potem nagle zrezygnowali z tego i cofneli sie w czasie

Awatar użytkownika
petronikus

Ice-T pisze:ktoś wie co z Nipponem?

GW juz dawno leje na fluff

Patrz Eltharion oślepili go dopisując fluff do HE a potem nagle zrezygnowali z tego i cofneli sie w czasie
troche do bani ze GW postawilo kzyzyk na kislevie wize poniekat w nim odpowiednik Polski no moze kresów wschodnich 8)

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

A tam paskudnie, o ile inwazja za Avasara Kula wzieła na cel Kislev, którego stolica została oblężona, a miasto Prag zostało zniszczone. Za obecnego najazdu Archaona chorda przeszła przez Kislev i popbiegła na południe zniszyć Imperium, po drodze rozwalili tylko Erngrad, ale inne miasta przetrwały. To co się dzieje w Kislevie podczas Burzy Chałasy opisane jest mniej wiecej w książce Ambasador.
Jesli chodzi o Nippun to nic się z nim nie stało, aby do niego dotrzeć chałasa musi najpierw zająć Cathaj, a aby to osiągnąć musi przejśc przez wielki mur, chyba że chałaśnicy wystawią flote i dopłyną na tą wyspę.
Co do samego Kisleva to ma wyjśc dodatek do RPG Kraina Królowej Lodu (czy jakoś tak), a tak wogóle to co to za odpowiednik Polski co ma za władce Caryce.
Ps. ślepy Eltharion był bez sensu (bo jak można być ślepym i władac miczem) panowie z GW poszli po rozum do głowy i naprawili te niedorzeczność.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

hmmm, GW jak zwykle nie zaskakuje przy nazewnictwie. Z nazwy "Kislev" wyjmijcie "sl". Co otrzymujecie? "Kiev". A teraz misie morelowe, sprawdźcie co znaczy angielska nazwa "Kiev" w języku polskim. Jeśli sprawdzicie, albo nie chce się Wam tego zrobić, to powiem Wam, że Kiev to po prostu Kijów.

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Atrien o tym to ja już wiedziałem od dawna. Gdy ponad 10 lat temu wziołem do rąk podręcznik do WFRP I ed i po przeczytaniu opisu Kisleva przyszło mi na myśl tylko jedno skojarzenie Ruś Kijowska, ale puźniej jak popatrzyłem się na mapę i se myśle Germańce są Francuzy też i nawt Kijów się znalazł, a my jak zwykle zostaliśmy wyruchani :? . I to był chyba jedne z powodów dla którch zwróciłem się w strone Mrocznych Elfów :twisted: .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

ale akcent polski jest, chociażby husaria :roll:
do tego Kozacy :roll:
generalnie Europa wschodnia, Praag to jakby Praga czeska :P

Awatar użytkownika
Nordri
Chuck Norris

Post autor: Nordri »

Ja gdzieś na kompie miałem mapę Starego Świata i na pograniczu Kislevu i Imperium możne było znaleźć Opole. Z kolei Marienburg, to po niemiecku nasz Malbork.
Co do samego Kislevu to raczej dalej ma się dobrze, wątpię żeby jakikolwiek kraj mógł zniknąć z mapy (chyba że GW przegrałoby proces o prawa autorskie czy coś :wink: ).
ale akcent polski jest, chociażby husaria
Kijów się znalazł, a my jak zwykle zostaliśmy wyruchani
A co mają Egipcjanie powiedzieć? Ich przedstawiono jako rozkładające się trupy... :)

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Marienburg jako wolne miasto i tak dalej bardziej mi pod Gdańsk podchodzi....

tak myślę czego odpowiednikiem jest Erengard.... Królewiec?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Ice-T pisze:ktoś wie co z Nipponem?
caly czas to samo... beastmeni...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Artein pisze:ale akcent polski jest, chociażby husaria :roll:
do tego Kozacy :roll:
generalnie Europa wschodnia, Praag to jakby Praga czeska :P
Husaria była też w państwie ruskim, sama z siebie z resztą nie jest czysto polska ponieważ ma korzenie węgierskie. Polacy tylko zmienili ją z lekkeij jazdy w "ciężką" i nadali jej owej zasłużonej świetności i chwały. Polskiej husarii obawiali się wszyscy generałowie tamtych czasów.

A Kislev to niestety Ruś czy się nam to podoba czy nie. W sumie to połączenie krajów słowiańskich.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Artein pisze:Marienburg jako wolne miasto i tak dalej bardziej mi pod Gdańsk podchodzi....

tak myślę czego odpowiednikiem jest Erengard.... Królewiec?
Marienburg to jest według mnie takie połaczenie Gdańska z Hamburgiem. A Malbork to mi się z Middelheim kojarzy :roll: .
Pod rozkazami Cara :? , dzięki ale ja tego nie kupuje.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Świat Młotka jest inspirowany różnymi okresami historii naszego świata. Akurat jeśli chodzi o Kislev twórcom spodobał się okres historyczny, gdy to Carat rósł w siłę, a nasi przodkowie kłócili się i dostawali non stop od sąsiadów. Jedynie od czasu do czasu polscy generałowie nawiązywali do dawnej świetności (przy użyciu m.in. husarii).
Po prostu Rzeczpospolita Szlachecka nie pasuje jako protoplasta nieugiętego, zjednoczonego państwa, które opiera się Chałasowi.

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Rakso_The_Slayer pisze:Husaria była też w państwie ruskim,
Owszem, m.in. z hetmanem Żółkiewskim, np. pod Kłuszynem. Innych form występowania specjalnie nie kojarzę. :?
sama z siebie z resztą nie jest czysto polska ponieważ ma korzenie węgierskie.
Jak już grzebiemy w korzonkach, to: serbskie.
Polacy tylko zmienili ją z lekkeij jazdy w "ciężką" i nadali jej owej zasłużonej świetności i chwały.
No ładne mi "tylko" ! :wink:
Polskiej husarii obawiali się wszyscy generałowie tamtych czasów.
Nie no, bez przesady. Angielscy też ? :lol2:
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Tullaris pisze:
Pod rozkazami Cara :? , dzięki ale ja tego nie kupuje.
Car nie żyje :P Kislevem rządzi caryca Katarzyna :roll:

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Kokesz pisze:Świat Młotka jest inspirowany różnymi okresami historii naszego świata. Akurat jeśli chodzi o Kislev twórcom spodobał się okres historyczny, gdy to Carat rósł w siłę, a nasi przodkowie kłócili się i dostawali non stop od sąsiadów. Jedynie od czasu do czasu polscy generałowie nawiązywali do dawnej świetności (przy użyciu m.in. husarii).
Po prostu Rzeczpospolita Szlachecka nie pasuje jako protoplasta nieugiętego, zjednoczonego państwa, które opiera się Chałasowi.
Się mogą cofną trochę w czasie do wieku XV i Polski Jagiellonów, zresztą w XVI w nasz kraj to była siła z którą się trzeba było liczyć, a dopiero późniejszy okres to czas kłótni sporów wolnej Elekcji, liberum veto i innych głupich pierdół które doprowadziły nasz kraj do upadku i zmarnowania potęgi. Poza tym Kislev to nie do końca Ruś to pomieszanie ze sobą wszystkich wzorów słowiańskich i wrzucenie ich w jedno, moim zdaniem świadczy to po prostu o ignorancji i nie douczeniu twórców gry. Ale w końcu to tylko RPG a Stary Świat to nie Europa i nie wszystko musi być identyczne.
Ps. Car, Caryca jeden pies i tak polska husaria pod jej rozkazami to dla mnie profanacja.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

to nie jest polska husaria tylko kislevska :P

a XV i XVI wiek były zgubne dla Polski, masa przywileji nadanych szlachcie :P

Awatar użytkownika
petronikus

ja uwazam ze bretonia -francuzi , imperium-Niemcy, Kislev-cos jak ukraina a Chaos to Rosja(zwana jarasiją:))) :D

Czyli mozna powiedziec ze Archaon olał Kislev- zniszczyl wieksze miasta i ruszył na podbój imperium- a wlasnie Archaon zginol podczas tej inwazji???

Awatar użytkownika
duck83
Mudżahedin

Post autor: duck83 »

poczekaj na armybooka do warriors of chaos, wszystkiego się z niego dowiesz :P

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Artein pisze:to nie jest polska husaria tylko kislevska :P
Ale wzorowana na polskiej, co jest dla mnie pomysłem dziwnym. Jak twórcy chcieli coś polskiego wrzucić to mogli odwzorować w Młotku nasze państowo to mogli odwzorowac nasze państow, a nie umieszczać je w państwie wzorowanym na jednym z naszych największych wrógów z tamtego okresu, ale co tam jest jak jest, nie bedę się czepiać.
Artein pisze:a XV i XVI wiek były zgubne dla Polski, masa przywileji nadanych szlachcie :P
To nie przywileje zgubiły Polske (choć się do tego przyczyniły) tylko brak puźniejszych reform zarówno ustrojowych jak i militarnych w wieku XVII, a co wieków XV i XVI, to był okres najwiekszej potęgi w historii polski, niewielu mogło nam podskoczyć, w końcu to przeciez my na początku XVII w zajeliśmy Moskwę :twisted: .
Ps. Archaon żyje, a Chaos to nie Rosja.

ODPOWIEDZ