wasza druga armia
wasza druga armia
nudze sie troszke, no i tu zaczyna sie kwestia biegania po innych army bookach (mam do 7 różnych armii, plus wersje 5ed.), a to powoduje kombinacje pod tytułem: 2 armia
ale cholercia nie moge sie zdecydować, wiec 2 pytania:
1. kiedy naszło was że chcecie mieć 2 armie?
2. czym sie sie sugerowaliscie jak ją wybieraliście? już kodeksem i statami, bohaterami, sposobem grania, czy dalej to kwestia wyglądu?
ale cholercia nie moge sie zdecydować, wiec 2 pytania:
1. kiedy naszło was że chcecie mieć 2 armie?
2. czym sie sie sugerowaliscie jak ją wybieraliście? już kodeksem i statami, bohaterami, sposobem grania, czy dalej to kwestia wyglądu?
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
1. Jakiś rok temu. Generalnie co rok mniej więcej o tej porze mam zajawkę na nową armię. I co rok tę zajawkę wprowadzam w zycie. Mam nadzieję, ze kiedyś się to skończy . A miesiąc temu wymyśliłem, że pragnę krasnoludy . No i zaczęło się.
2. Moją drugą armię, Cult of Ulric, wybrałem z braku Norski . Po prostu jaram się wikingami, germanami itp i ogólnie bardzo lubię klimat wolnych, niezależnych plemion(klanów, grup etc) ludzi. I najwazniejsze - żeby nie byli wszyscy tacy sami . Chyba nie mógłbym zbierac np. HE czy zwykłego Imperium, bo tam wszyscy są zbyt podobni do siebie (od razu odeprę zarzuty typu "a krasnoludy też są wszystkie takie same" - mam zamiar zrobić wojo z figurek Gamezona, Reapera i metalowych GW, starych i nowych. Tyle że pewnie skuszę się na batalion, ale i tam będę kombinował ). Jedyny problem w tym, że armie Kultu są prowadzone z reguły przez fanatyków Ulryka, ale cóż - muszą mieć chłopaki jakiś cel .
A krasnoludy? Cóż - zawsze darzyłem tych kurdupli wielką sympatią, zawsze mi się podobali, przeważnie nimi gram w rpgi i nawet już kiedyś zacząłem ich zbierać, ale potem zdecydowałem, że jakoś nie opowiada ich styl gry. Z czasem zmieniłem zdanie
chyba tyle.
2. Moją drugą armię, Cult of Ulric, wybrałem z braku Norski . Po prostu jaram się wikingami, germanami itp i ogólnie bardzo lubię klimat wolnych, niezależnych plemion(klanów, grup etc) ludzi. I najwazniejsze - żeby nie byli wszyscy tacy sami . Chyba nie mógłbym zbierac np. HE czy zwykłego Imperium, bo tam wszyscy są zbyt podobni do siebie (od razu odeprę zarzuty typu "a krasnoludy też są wszystkie takie same" - mam zamiar zrobić wojo z figurek Gamezona, Reapera i metalowych GW, starych i nowych. Tyle że pewnie skuszę się na batalion, ale i tam będę kombinował ). Jedyny problem w tym, że armie Kultu są prowadzone z reguły przez fanatyków Ulryka, ale cóż - muszą mieć chłopaki jakiś cel .
A krasnoludy? Cóż - zawsze darzyłem tych kurdupli wielką sympatią, zawsze mi się podobali, przeważnie nimi gram w rpgi i nawet już kiedyś zacząłem ich zbierać, ale potem zdecydowałem, że jakoś nie opowiada ich styl gry. Z czasem zmieniłem zdanie
chyba tyle.
Druga armia to DoW... A czemu?
Bo chciałem wreszcie zagrać armią bez ograniczeń co do figurek, a że zawsze stawiałem na niezależność, toteż armia która ma figurki jedyne w swoim rodzaju (bo wyłącznie własnoręcznie robione) jest w sam raz.
Jako drugą armię radzę wybrać taką, która podoba Ci się klimatem, a nie potencjałem bojowym itp.
Bo chciałem wreszcie zagrać armią bez ograniczeń co do figurek, a że zawsze stawiałem na niezależność, toteż armia która ma figurki jedyne w swoim rodzaju (bo wyłącznie własnoręcznie robione) jest w sam raz.
Jako drugą armię radzę wybrać taką, która podoba Ci się klimatem, a nie potencjałem bojowym itp.
Bum...!
- Bruenor Battlehammer
- Wodzirej
moją pierwszą i ukochaną armią są krasie, a drugą WE. Wybrałem ich bynajmniej nie ze wzgledu na super figurki nowoedycyjne. Wszystkie w armi są stare, mimo że zacząłem zbierac po wyjściu nowej. Wybrałem WE ze względu na diametralnie inną taktyke. Po prostu nudno byłoby grac caly czas na defensie. Do tego potem doszli DoW - ale się ich pozbywam powoli - jednak to nie to. Mam troche goblinków - rozbudowałem BFSP, żeby miec 1 k. No i teraz wzięło mnie na Khemri i nie wiem jak się temu oprzec
o właśnie a to jest jeszcze moje 3 pytanie:Bruenor Battlehammer pisze:Wybrałem WE ...... Do tego potem doszli DoW.... Mam troche goblinków..... No i teraz wzięło mnie na Khemri i nie wiem jak się temu oprzec
jak sie temu oprzeć? ciągłej ciagocie do zbierania innych armii?
chce zaznaczyć ze O&G mam na 5tys.... niedługo prawie 6...
może powiniennem swoje orki uzbroic w magnesy i metalowe movment traye?
jedno co mnie tak naprawde powstrzymuje to brak czasu na grę orkami, co dopiero 2 armią...
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Wybór pierwszej armii był w dużej mierze przypadkowy. Nie znałem jeszcze zasad, więc decydował klimat i wygląd. Wybór padł na HE ale że akurat w sklepie nie było boxa HE, a bardzo chciałem już coś kupić to kupiłem inne elfy - WE (jeszcze dzisiaj pamiętam te specyficzne uczucie kiedy otwierałem pudełko z ośmioma łucznikami - ehh).
Po kilku latach z wiekszymi i mniejszymi przerwami cały czas trwałem przy moich lesniakach. Minęła 5 edycja, szósta trwała w najlepsze, a booka do WE ani widu ani słychu. Termin oddala się co chwila. Irytowało mnie to strasznie, więc zacząłem myślec o drugiej armii. Tu znowu zadecydował klimat.
Undead!
Najpierw były VC, ale po wyjściu nowego booka do TK mocno zastanawiałem się nad mumiami (szczerze mówiąc głownie ze względu na katapulte - wkońcu chciałem sobie postrzelac ), ale przeważył klimat VC. Wampiry i zombie głównie. Jako miłośnik G. Romero nie mogłem sobie odmówić żywych trópów.
Po kilku latach z wiekszymi i mniejszymi przerwami cały czas trwałem przy moich lesniakach. Minęła 5 edycja, szósta trwała w najlepsze, a booka do WE ani widu ani słychu. Termin oddala się co chwila. Irytowało mnie to strasznie, więc zacząłem myślec o drugiej armii. Tu znowu zadecydował klimat.
Undead!
Najpierw były VC, ale po wyjściu nowego booka do TK mocno zastanawiałem się nad mumiami (szczerze mówiąc głownie ze względu na katapulte - wkońcu chciałem sobie postrzelac ), ale przeważył klimat VC. Wampiry i zombie głównie. Jako miłośnik G. Romero nie mogłem sobie odmówić żywych trópów.
Ja niedawno miałem zajawke demonami chaosu ale skończyło się na tym że 4 razy mocniej wróciłem do O&G i obiecałem sobie że jeżeli do gwiazdki wyjdzie nowy AB chaosu z konkretniejszymi demcami to zaczne ich zbierać:P
ogółem chaos byłby moją pierwszą armią gdyby nie to że kumpel powiedział że chaos jest zbyt trudny,mocny i jak zaczne go zbierać to on mi nic niepomoże(byłem jeszcze newbie)
ale teraz jestem mu za to wdzięczny bo O&G to jest mój klimat!
Ja mam na tyle komfortową sytuację że mój brat zebrał dwarfy na jakieś 2k(mniejwięcej takie jakimi ja bym grał)i zabiera się po wyjściu AB za HE także jak go ładnie poprosze to będe mógł nimi czasem pograć:D
ogółem chaos byłby moją pierwszą armią gdyby nie to że kumpel powiedział że chaos jest zbyt trudny,mocny i jak zaczne go zbierać to on mi nic niepomoże(byłem jeszcze newbie)
ale teraz jestem mu za to wdzięczny bo O&G to jest mój klimat!
Ja mam na tyle komfortową sytuację że mój brat zebrał dwarfy na jakieś 2k(mniejwięcej takie jakimi ja bym grał)i zabiera się po wyjściu AB za HE także jak go ładnie poprosze to będe mógł nimi czasem pograć:D
Liczą się tylko czterej bogowie:Khorne,Tzeentch.....Gork i Mork
Po prawie roku grania he i ponad roku zbierania zaczełem WE popykiwać.Dlaczego? Bo figór he można użyć jako we,więc koszta się obniżły(no ale driady,treemana,wildów i ze 2 klimatycznych hero trzeba było kupić,no łuczników będzie więcej niż 10)no a pozatym armiia mi się podoba.
Choć coprawda teraz mam przebłyk aby undedy zebrać.
Choć coprawda teraz mam przebłyk aby undedy zebrać.
- Waldek-Mat
- Pseudoklimaciarz
Moją pierwszą armią byli Orcs&Goblins, które zaczęłem zbierać prawie 13 lat temu. Pograłem nimi 2 lata i sprzedałem bo ciężko mi się nimi grało. Udało mi się okazyjnie kupić fajną armię Imperium i od tego czasu to moja główna armia - obecnie jakieś 6000 pkt.
Jakieś dwa lata temu zachorowałem nagle na krasnoludy, na które miałem ochotę już parę lat wcześniej. Do tej pory nazbierałme ich na jakieś 3000 pkt i na tym koniec.
Obecnie może bym i zaczął zbierać 3 armię (TK albo beasts of chaos) ale mam wystarczająco dużo figurek do pomalowania z obecnych dwóch, zresztą czasu granie mam sporo mniej niż w czasie dawnego studenckiego grania we Wrocławiu.
Jakieś dwa lata temu zachorowałem nagle na krasnoludy, na które miałem ochotę już parę lat wcześniej. Do tej pory nazbierałme ich na jakieś 3000 pkt i na tym koniec.
Obecnie może bym i zaczął zbierać 3 armię (TK albo beasts of chaos) ale mam wystarczająco dużo figurek do pomalowania z obecnych dwóch, zresztą czasu granie mam sporo mniej niż w czasie dawnego studenckiego grania we Wrocławiu.
Kiedyś zacząłem grać o&g. Doszedłem do 2k, zacząłem skaveny. Doszedłem do jakiś 1,5-2k, zacząłem wampiry Doszedłem do 2k, zacząłem beast of chaos. Modeli we wszystkich armiach mam na 2k-2,5 ale muszę wyremontować to wszystko i zrobić nowe rozpiski, dobre na 7 ed
- Offspringman
- Kretozord
pierwszą moją są DE.
a z druga było sporo przygód.
zaczynałem zbierać wiel armii(w tym SoCowe), do wielu mam jeszcze figsy.
w końcu wraz z wyjściem nowego Empire zdecydowałem się na nie.
i jestem całkiem zadowolony. (aczkolwiek nie mogę odżałować armii Middenlandu, nawet teutogenów kupiłem , robią teraz za greatswordów )
a z druga było sporo przygód.
zaczynałem zbierać wiel armii(w tym SoCowe), do wielu mam jeszcze figsy.
w końcu wraz z wyjściem nowego Empire zdecydowałem się na nie.
i jestem całkiem zadowolony. (aczkolwiek nie mogę odżałować armii Middenlandu, nawet teutogenów kupiłem , robią teraz za greatswordów )
widze ze to nadal kwestia wygladu i jakiegoś zachwytu nad jakąś rasą,
myśle że zbiore sobie armie z mocna magia, kawalerią, dobrym strzelaniem, ciekawymi mountami i długimi uszami
bedzie mały odskok od orków
myśle że zbiore sobie armie z mocna magia, kawalerią, dobrym strzelaniem, ciekawymi mountami i długimi uszami
bedzie mały odskok od orków
no cos Ty. HE mają dobry ostrzał, nieco ponad przecietną, bolce są okey, do tego dwa anrpawde dobre magiczne łuki i oddzialik archerów daje rade
Ja od 5\6 lat gdzieś tak, zbieram HE i jest to moja pierwsza armia. Dozbierało się jakieś 10k, posprzedawało się troche i zostało jakieś 8k, grywalnie złoże się spokojnie na 6k.
Teraz ajde mocno z WE, już pierwsze oddziały są. Powoli ich zbieram z prostej przyczyny, chce mieć wszystko painted i to na dobrym poziomie wiec jak cos pomaluje do dopiero kupuje nowe. Na razie jest 8 wardancerów, 12 driad, magiczka i treemek, łucznicy prawei w drodze no i wildzi, jeszcze warhalki i bohaterzy i już armijak na 1200-1500 gotowa
He zawsze mi sie podobały, kliamt, wyższośc i ten mistycyzm, piękne. potem znowu WE, szczerze to wachałem sie pomiezy tymi dwoma armiami te apre alt temu i obiecałem sobie, że pewnego dnia spojrze na półke i tam będą 3 armie HE, We i DE na 10k conajmniej
ech te marzenia
Ja od 5\6 lat gdzieś tak, zbieram HE i jest to moja pierwsza armia. Dozbierało się jakieś 10k, posprzedawało się troche i zostało jakieś 8k, grywalnie złoże się spokojnie na 6k.
Teraz ajde mocno z WE, już pierwsze oddziały są. Powoli ich zbieram z prostej przyczyny, chce mieć wszystko painted i to na dobrym poziomie wiec jak cos pomaluje do dopiero kupuje nowe. Na razie jest 8 wardancerów, 12 driad, magiczka i treemek, łucznicy prawei w drodze no i wildzi, jeszcze warhalki i bohaterzy i już armijak na 1200-1500 gotowa
He zawsze mi sie podobały, kliamt, wyższośc i ten mistycyzm, piękne. potem znowu WE, szczerze to wachałem sie pomiezy tymi dwoma armiami te apre alt temu i obiecałem sobie, że pewnego dnia spojrze na półke i tam będą 3 armie HE, We i DE na 10k conajmniej
ech te marzenia
1. Wychodzila nowa aria ogrow wiec sie skusilem wraz z rozpoczeciem wydawania.
2. Co mnie skusilo ? Wyglad oraz modele. Naprawde bardzo fajnie mozna poprzerabiac i pokonvertowac ta armie. Nie ma zaduzo modeli wiec do malowania mozna sie przylozyc solidniej niz tysioace szczurow czy goblinow itp.
Ogolnie nie jest latwa a raczej bardzo trudna do grania. Mocna takze nie jest ale nie to wedlug mine w WFB jest najwazniejsze.
2. Co mnie skusilo ? Wyglad oraz modele. Naprawde bardzo fajnie mozna poprzerabiac i pokonvertowac ta armie. Nie ma zaduzo modeli wiec do malowania mozna sie przylozyc solidniej niz tysioace szczurow czy goblinow itp.
Ogolnie nie jest latwa a raczej bardzo trudna do grania. Mocna takze nie jest ale nie to wedlug mine w WFB jest najwazniejsze.
Ja zacząłem zbierać drugą armie, chociaż nie mam zbyt dużej pierwszej
Mam jako pierwszą armię O&G -na około 1200pkt.
Zacząłem zbierać Chaos Dwarfs, bo mam akurat dwarfy ze skullpassa i postanowiłem powoli konwertować je na chaos dwarfy.. Właściwie to nie zbieram ich tylko konwertuje narazie
Zacząłem chaos dwarfy także (a może szczególnie) aby móc wiele konwertować, przerabiać itp -bo to wydaje mi się fajne
Mam jako pierwszą armię O&G -na około 1200pkt.
Zacząłem zbierać Chaos Dwarfs, bo mam akurat dwarfy ze skullpassa i postanowiłem powoli konwertować je na chaos dwarfy.. Właściwie to nie zbieram ich tylko konwertuje narazie
Zacząłem chaos dwarfy także (a może szczególnie) aby móc wiele konwertować, przerabiać itp -bo to wydaje mi się fajne
-
- Kretozord
1. Imperium bo to ludzie i sa tymi dobrymi
2. Cygnar do Warmachina bo to ludzie i sa tymi dobrymi
p.s szkoda mi juz kasy na plastikowe ludki do warhammera
2. Cygnar do Warmachina bo to ludzie i sa tymi dobrymi
p.s szkoda mi juz kasy na plastikowe ludki do warhammera
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash