kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

Bierzesz to z podręcznika?

Ja mam w army builderze tak jak napisałem, ale możliwe że to kolejna jego brednia :P
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Tylko DP i PG mają 6I. Reszta 5. Nie wiem, skąd tedzio bierze te statsy :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

hmm, serio ? zawsze myslałem ze 6I mają SM,w koncu to takie PROsy ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Toni pisze:Rozumiem, że chodzi Ci o podtytuł Cancelling Spells - według tego co tam jest napisane, jeżeli czar typu RiP nie pozwalał na robienie czegoś (w tym wypadku latania), i następnie został rzucony czar zmuszający jednostkę do akcji odwrotnej, np. do ruchu (tu już nie mogę się odnieść do tego przykładu, bo steed of shadows pozwala a nie zmusza do lotu) wtedy poprzedni efekt nie działa

Dobrze trafiłem?
tak dokladnie o ten podpunkt :D chyba dosc oczywisty przyklad :) mozesz latac -> nie mozesz latac :P

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

No dobra - "a unit has a spell cast upon it by a Wizard that prevents it from moving, and it might sibsequently have a spell cast upon it by another Wizard that obliges it to move."

Zapis SoSa - "If successfully cast, the model can make a normal flight move of up to 20""

obligate znaczy tyle co "zmuszać", a przy zapisie SoSa mamy napisane can - nie musi, ale może, co jest znaczącą różnicą :D

Np. czar, który wymusza ruch jest popychaczka orków
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

dla mnie znaczeine tego jest na tyle oczywiste, ze nie trzeba sie tu czepiacv slowek :/

p.s. jesli na prawde chcesz tak bardzo isc raw to assasin nie jest flying creature :roll:

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Dla mnie już takie oczywiste to nie jest.

Gdyby autor miał na myśli "can" napisałby "can", a że napisał "obligate" powinniśmy się tego trzymać. Naprawdę, poziom RAWu w tej dyskusji nie osiągnął jeszcze poziomu rozsądzania co jest flying creature a co nie

A na czym polega interpretowanie zasad jeśli nie na czepianiu się słówek właśnie?

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Mam pytanko :
W VI edycji HE są hełm fortuny i karwasze . Każdy z tych przedmiotów pozwala przerzucać test na save . Jeśli mam oba to mogę przerzucać 2 razy?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Nie, nigdy w battlu nie wolno przerzucić danej kości więcej niż raz.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Toni pisze: Gdyby autor miał na myśli "can" napisałby "can",
nie bardzo.... wtedy zdanie byloby nie po angielsku...
Naprawdę, poziom RAWu w tej dyskusji nie osiągnął jeszcze poziomu rozsądzania co jest flying creature a co nie
intrprewtujesz raw jak widze tylko to co ci sie podoba... ciekawa opcja nie powiem...

Awatar użytkownika
nifelheim
Pseudoklimaciarz

Post autor: nifelheim »

mam 2 pytanka:
1. Czy mogę korzystać z tarczy jak do mnie strzelają z boku? Myślę, że tak (w odróżnieniu do tego, że nie można korzystać z tarczy jak ktoś atakuje na flance w walce wręcz)
2. Czy heros może korzystać z tarczy jeśli ma great weapon? (W army builderze można mu ją dać i zmienia się armour save)

Pozdr :wink:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

1. Tak, a poza tym w walce od boku jak najbardziej korzysta się z tarczy nie ma tylko bonusu za parowanie.
2. Tak, chyba że jest w walce i używa w tej walce dwuraka.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Shino pisze:
Toni pisze: Gdyby autor miał na myśli "can" napisałby "can",
nie bardzo.... wtedy zdanie byloby nie po angielsku...
Naprawdę, poziom RAWu w tej dyskusji nie osiągnął jeszcze poziomu rozsądzania co jest flying creature a co nie
intrprewtujesz raw jak widze tylko to co ci sie podoba... ciekawa opcja nie powiem...
Coraz bardziej nie rozumiem o co Ci chodzi - gdyby czar zmuszał do ruchu (jak np. unseen lurker z tego samego lora, wolf hunts z beasta gdy widzi przeciwnika, waagh! z big waagh!, hand of gork z little) wtedy nie byłoby wątpliwości, że jednostka jest zmuszona do ruchu, i przełamuje ograniczenie.

Zaraz pewnie zaczniesz mówić o flying creature, ale skoro tak się tego uczepiłeś, możemy sobie dyskutować: co według Ciebie jest flying creature - bo RB w tym temacie milczy :wink:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Shino, jakieś glupoty opowiadasz. Nie można latać, to nie można latać. To w zadnym wypadku nie odpowiada sytuacji z rulebooka. Toni ma jak nabardziej rację.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
pelcu
Chuck Norris

Post autor: pelcu »

Bo ten steed of shadow daje zdolność lotu i umożliwia wykonanie takiego lotu w danej turze... 8) ?

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

A z tym przykładem z booka to nie chodzi o przypadek, że najpierw dostaniesz z czaru, który zabrania Ci się ruszać a potem z czaru, który Cię panikuje? Tak ja to przynajmniej zawsze rozumiałem.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Jankiel pisze:Shino, jakieś glupoty opowiadasz. Nie można latać, to nie można latać.
tru nie mozna latac to nie mozna latac...

tylko jak pozniej mozna latac to juz mona latac per canceling spell :P

ja to zawsze tak rozumialem i wczesniej nikt nie probowal mi powiedziec, ze jest inaczej...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

tylko jak pozniej mozna latac to juz mona latac per canceling spell
Ale tu nie jesteś zmuszony do lotu, tylko możesz sobie polecieć. Chodzi tu o sytuacje, gdy jeden czar cię unieruchamia, a drugi kaze się ruszyć, czy też inne o wyraźnie przeciwstawnych efektach. Tu nie ma takiej sytuacji.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ok czyli idziesz raw... a jak rzucam steed of shadows na nie flying creature?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

To na tą krótką chwilę staję się toto flying creature i już. A że zakaz latania jest to nic temu czemuś z tej umiejętności.

Zablokowany