Czym grać, przeciw komu?
Moderator: Yudokuno
To co Jankiel pisze.
A jak kusz nie ma to i tak np. bretka nie poszaleje bo plewow to jednak my zdecydowanie wiecej mamy
CoK, rydwany, hydranty, BG radza sobie dobrze z bretka.
Kmincie lepiej co robic z VC i Demonami Tragedii nie ma, ale przynajmniej wyzwanie wieksze
A jak kusz nie ma to i tak np. bretka nie poszaleje bo plewow to jednak my zdecydowanie wiecej mamy
CoK, rydwany, hydranty, BG radza sobie dobrze z bretka.
Kmincie lepiej co robic z VC i Demonami Tragedii nie ma, ale przynajmniej wyzwanie wieksze
Nie bardzo - mogą przyjąć szarżę, ale co z tego, jak zginie połowa oddziału. I tak trzeba później skontrować. Charioty są troszkę za wolne na bretkę no i w sumie dają nam statystycznie jakieś 2 do CR. Za 100 pts to troszkę mało, ale z drugiej strony mają kolejne 4 US do obliczania strachu.BG radza sobie dobrze z bretka.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Nie chodzi mi o jakiś tam wyszukany sposób ,tylko prostą charakteryzację armiii z naciskiem na rzeczy ,które są dobre na DE i to co De ma dobre. Nie chodzi mi od razu o gotową rozpę. To jest tak jak wystawiasz rozbe na forum , liczysz ,że odpowiedzą i powiedzą czy przypadkiem nie zrobiłeś jakiegoś kardynalnego błędu
pozdro
pozdro
I believe in Honour.!
Jankiel, klocek BG (załóżmy 15) ze sztandarem AP i Assem nie jest taki zły na bretke. Assasin z KB i +D3 At zabije średnio 2, a bretoniczycy trafiając na 4 bez przerzutu mają trochę pod górkę, więc można jeszcze BG oddawać.
Oczywiście nie mówię o przjmowaniu 3 lanc jednocześnie.
No może i BG ze sztandarem AP by się sprawdzili ale wtedy nie dasz im już ASF więc po szarży takiej lancy niewielu zostanie do oddawania. Można oczywiście dać BSB z ASF ale taki oddział nam wtedy bardzo drożeje. W sumie jest to jakieś wyjście, tak że można spróbować.
Inna propozycja to hydra z KB od kotła, ale nie mam doświadczenia czy to by się sprawdziło lepiej niż bolec. Dodatkowo kocioł daje stubborn egzekom którzy są nieźli przeciwko bretoni więc można by to wypróbować.
Co do rydwanu to można go wzmocnić noblem, ma wtedy US5 i większą siłę przebicia.
Inna propozycja to hydra z KB od kotła, ale nie mam doświadczenia czy to by się sprawdziło lepiej niż bolec. Dodatkowo kocioł daje stubborn egzekom którzy są nieźli przeciwko bretoni więc można by to wypróbować.
Co do rydwanu to można go wzmocnić noblem, ma wtedy US5 i większą siłę przebicia.
bzdury. Jeśli będziesz miał 10 tur bitwy, to sobie możesz BG manewrować, a i tak Cię dopadną. Tu dają radę 4 bolce i DR.Bison pisze:klocek BG (załóżmy 15) ze sztandarem AP i Assem nie jest taki zły na bretke. Assasin z KB i +D3 At zabije średnio 2, a bretoniczycy trafiając na 4 bez przerzutu mają trochę pod górkę, więc można jeszcze BG oddawać.
...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
Egzecy z AP i kotłem w 12 calach + assasyn rozjerzdza każdy klocek bretki nawet jaśli oni w nas wjadą co nei powinno miec miejsca przy 15-20 harpiach
assol powinien wybić 1 szereg(3) ma szanse chyba ze hero tam jest aczkolwiek chyba większym zagrożeniem sa troobsy bo lanca bije bokami, no chyba że to BSB z vitrue co daje +1 do CR za Gieńka bo wtedy maja static wysoki. a jak ci wybije EG sporo to moze 2 przezyje a to już 5A (champ +kociołek)
mnie sie spisywało.
assol powinien wybić 1 szereg(3) ma szanse chyba ze hero tam jest aczkolwiek chyba większym zagrożeniem sa troobsy bo lanca bije bokami, no chyba że to BSB z vitrue co daje +1 do CR za Gieńka bo wtedy maja static wysoki. a jak ci wybije EG sporo to moze 2 przezyje a to już 5A (champ +kociołek)
mnie sie spisywało.
nikt nie wspomnial o shadach, na brete to chyba doskonala jednostka jak teren sprzyja.
Hydrą wiele nie narobisz, gdyż to raczej bretoniec wpadnie, wbije pewnie pare ran i dorzuć do tego spory CR i po niej. BG? No chyba, ze jakiaś ekstremalna wersja ze szmatą AP i BSB z asf
Masa strzalów i lekkich rzeczy powinna dać rade.
4 bolce same w sobie są straszne, kusznicy teraz dużo bardziej bolą lance, skutecznosć mają o 100% większą niż w VI ed.
Gdybym mial wystawić sie pod bretke to 4 bolce, sporo fastów z kuszami, 2x shadzi, mobilna magia, harpie. Ogólnie dużo strzelających plew, które są tanie, które można poświecić oraz poodginać szarże. Strasznie droga lanca blokowana przez taniutkiego fasta, czy jeszcze tansze harpie to chyba najwiekszy ból bretończyka, szczególnie jak jeszcze strzelają w niego 4 bolce.
Hydrą wiele nie narobisz, gdyż to raczej bretoniec wpadnie, wbije pewnie pare ran i dorzuć do tego spory CR i po niej. BG? No chyba, ze jakiaś ekstremalna wersja ze szmatą AP i BSB z asf
Masa strzalów i lekkich rzeczy powinna dać rade.
4 bolce same w sobie są straszne, kusznicy teraz dużo bardziej bolą lance, skutecznosć mają o 100% większą niż w VI ed.
Gdybym mial wystawić sie pod bretke to 4 bolce, sporo fastów z kuszami, 2x shadzi, mobilna magia, harpie. Ogólnie dużo strzelających plew, które są tanie, które można poświecić oraz poodginać szarże. Strasznie droga lanca blokowana przez taniutkiego fasta, czy jeszcze tansze harpie to chyba najwiekszy ból bretończyka, szczególnie jak jeszcze strzelają w niego 4 bolce.
- Jan z Czarnolasu
- Mudżahedin
a masz jakieś oddziały oprócz harpii, DR i shadów ? może jacyś bohaterowie ? jakieś rary ?