Mozesz sprobowac polozyc grubo siwecacy lakier (sa najmocniejsze), a potem dla wykonczenia przejechac tym oslawionym matem Mysle, ze powinno sie 3mac.szczurek pisze:Jak zabezpieczyć podstawkę z drewna/kory żeby się nie sypała ? (wszystko co było w miarę słabo przytwierdzone odpadło po przejechaniu papierem ściernym) ... Myślałem o lakierze ,ale nie wiem jak się farba zachowa gdy będę ów skałkę malował ...
Szybkie pytania
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
No okej ale myślisz ,że będzie się dobrze malować po tak grubej warstwie lakieru ?
Co do pustynnych podstawek to ja osobiscie maluje tak :
Na czarnym podkladzie-Graveyard earth na caly piasek , drybrusz bubonic brownem i drybrusz bleached bonem ;D Mozna na końcu dodac białego ale chyba wyjdzie troche za jasne.Chyba cos namotalem z nazwami farbek ale nie bijcie bo mi sie nie chcialo sprawdzac
Na czarnym podkladzie-Graveyard earth na caly piasek , drybrusz bubonic brownem i drybrusz bleached bonem ;D Mozna na końcu dodac białego ale chyba wyjdzie troche za jasne.Chyba cos namotalem z nazwami farbek ale nie bijcie bo mi sie nie chcialo sprawdzac
Najłatwiej wylać parę kropelek graveyarda na paletę i malujesz podstawki, potem dodajesz do niego troszkę białego/żółtego(proporcje zależne od oczekiwań) i proces powtarzasz do uzyskania oczekiwanego efektu(rozjaśnienia).
Teraz mój problem...
Dostałem do pomalowania figurki eldarów, ale jak to zwykle bywa jest jakiś problem -.-
Figurki były malowane tanimi farbami na jakimś nieznanym podkładzie i w dodatku są zalane (sklejone?) Klejem cyjanopanowym. Z farbą jakoś idzie, chociaż ten podkład trzyma twardo i do tego nie jest czarny, tylko szary, a farba się go w ogóle nie trzyma. No i jakby nie było wszystkie figsy są złożone krzywo, nielegalnie, są nieodrapane, niespasowane itp itd. Muszę więc wszystko rozkleić i składać od nowa. Wszystkie znane mi metody rozdzielania zawiodły (gorąca woda, DOT i darcie/podważanie mechaniczne). Jakby tego było mało figurki mają skłonność do łamania się w dziwnych miejscach. Podważałem figurkę, żeby oddzielić tors od nóg i pękła w samym środku klaty (najszersze miejsce). Tego jeszcze nie widziałem...
Macie jakieś swoje magiczne sposoby na rozklejanie takiej masakry nie uszkadzając jednocześnie plastiku?
Teraz mój problem...
Dostałem do pomalowania figurki eldarów, ale jak to zwykle bywa jest jakiś problem -.-
Figurki były malowane tanimi farbami na jakimś nieznanym podkładzie i w dodatku są zalane (sklejone?) Klejem cyjanopanowym. Z farbą jakoś idzie, chociaż ten podkład trzyma twardo i do tego nie jest czarny, tylko szary, a farba się go w ogóle nie trzyma. No i jakby nie było wszystkie figsy są złożone krzywo, nielegalnie, są nieodrapane, niespasowane itp itd. Muszę więc wszystko rozkleić i składać od nowa. Wszystkie znane mi metody rozdzielania zawiodły (gorąca woda, DOT i darcie/podważanie mechaniczne). Jakby tego było mało figurki mają skłonność do łamania się w dziwnych miejscach. Podważałem figurkę, żeby oddzielić tors od nóg i pękła w samym środku klaty (najszersze miejsce). Tego jeszcze nie widziałem...
Macie jakieś swoje magiczne sposoby na rozklejanie takiej masakry nie uszkadzając jednocześnie plastiku?
1 metodą (urzyłem tylko raz ) są wstrząsy/uderzania figurki... wtedy miejsca klejone takim właśnie klejem powinny sie skruszyć, ale nie wiem czy jest to dobry pomysł skoro figurki są takie kruche. ]:->
2 sposobem (to już urzywam częściej, jest poprostu przecięcie miejsca sklejenia skalpelem. mozolne, ale nie niszczy figurki.
2 sposobem (to już urzywam częściej, jest poprostu przecięcie miejsca sklejenia skalpelem. mozolne, ale nie niszczy figurki.
Zna ktoś jakiś dobry ŚNIEG ? chce żeby efekt był lepszy od standardowej metody czyt. wikol ,farba i soda ...
chce uzyskac cos takiego :
http://www.coolminiornot.com/107526
http://www.coolminiornot.com/92357]
Taki bardziej zmrożony i lekko przypruszony ,a nie puchaty ... Jakie proporcje ... ? a może śniegu GW czy innej firmy użyć ?
http://www.coolminiornot.com/107526
http://www.coolminiornot.com/92357]
Taki bardziej zmrożony i lekko przypruszony ,a nie puchaty ... Jakie proporcje ... ? a może śniegu GW czy innej firmy użyć ?
Akurat obydwa IMO wyglądają na sodę właśnie Wystarczy nałożyć cieńszą warstwę i lekko posypać z wierzchu sodą.
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
Gips jest bardzo nietrwaly i bedzie ci sie kruszyl (chyba, ze go jakos dobrze do steropianu przytwierdzisz i zabezpieczysz). Z posypywaniem stolu piachem tez 3ba uwazac, bo figurki lubia sie wywracac na wszelkich nierownosciach (wiem z wlasnego doswiadczenia).Tularian pisze:czy jak chcę sobie zrobić stół ze styropianu to aby był ok to wystarczy wikol i piasek ,czy jeszcze jakieiś gips czy coś?
No wlasnie pojedynczy bohaterowie na swych kwdratowych podstawkach beda zaliczac pewnie wywrotki. Jakby podstawki w battlu byly okragle (i trosszke wieksze) to wszystko byloby pieknie. Sprobuj zdobyc jak najdrobniejsza posypke. Najlepiej jakas sztuczna o identycznej wielkosci ziarnach - wtedy powinno byc okej.
-
- Kretozord
Piasek na stole to zło, utrudnia gra a piękny nie jest, w klubie mamy z tym same złe doświadczenia i kolejne blaty nie będą piaskowane.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
http://www.coolminiornot.com/200209
Chce uzyskać taką czerwień ... Myślałem o red gorze/scab red rozjaśnianym szarym badz kommando khaki ... co sadzicie ... ?
Chce uzyskać taką czerwień ... Myślałem o red gorze/scab red rozjaśnianym szarym badz kommando khaki ... co sadzicie ... ?
Moze byc red gore, ale skad pomysl zeby rozjasniach szarym? Tym bardziej czemu khaki skoro to zielony kolor Efekt takiej czerwieni uzyskuje sie za pomoca odpowiedniego rozlozenia swiatla, a nie uzycie dziwacznych kolorow. Glebokie cienie i odblaski - nic Ci wiecej nie potrzeba.
No to jeszcze jedno pytanko Potrzebuje kolorów które by dobrze pasowały do zimowej scenerii i podstawek ... najlepiej konkretne kolory ... Myślałem o jakimś niebieskim ale konkretnie ... może coś innego zaproponujecie