Ubodzy

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

[quote="Tullaris"]
Kosa tylko wytłumacz mi rzecz jedną, jeśli żyje w kapitaliźmie to co zmusza mnie do udziału w wyścigu szczórów.

życie.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Eee, możesz to rozwinąć, bo znaczy co, że inni lecą na władzę i kasę to ja też muszę, a gówno prawda, samemu decyduje się o tym co się chce robić, a nie na odwrót. Kosa skoro studiujesz filozofie to odpowiem ci w ten sposób to świadomość kształtuje byt, a nie byt świadomość :wink: .
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

nie samemu się decyduje, nie możesz zrobić co zechcesz chociaż wiele rzeczy chcialbyś zrobić, takze można nawet stwierdzić, ze to byt ksztaltuje świadomość, chociaż też nie do końca, gdyż jednostki potrafią ksztaltować byt, ale to tylko jednostki.
F.N.

Hycki
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Hycki »

Spuscizna pisze: Obrazek
:D

a wracajac do tematu to Kosa uwazasz ze Kapitalizm to Socjalizm? troche sie pogubiłem :/

Awatar użytkownika
Tullaris
Masakrator

Post autor: Tullaris »

Kosa pisze:nie samemu się decyduje, nie możesz zrobić co zechcesz chociaż wiele rzeczy chcialbyś zrobić, takze można nawet stwierdzić, ze to byt ksztaltuje świadomość, chociaż też nie do końca, gdyż jednostki potrafią ksztaltować byt, ale to tylko jednostki.
A kto ma kształtowac ten byt jak nie jednostki, to one są podstawą społeczeństwa. Fakt, że nie zawsze jest się panem własengo losu, ale taka sytuacja zachodzi zarównow kapitaliźmie jak i w socjaliźmie.
Kapitalizm nie jest idealny, ale praktyka pokazuje, że jest lepszy niż socjalizm (wydajniejszy, oferuje wieksze możliwości). Ja nie jestem worgiem rozwiązań socjalnych, gdyż są one konieczene aby nie dopuścić do wypaczeń kapitalizmu (czyli właśnie takich sytuacji jak opisał Jankiel, Murzyni pracują za głodowe pensje) tylko jak się z nimi przegnie to potem okazuje się że gospodarka jest w strsznie zadłużona i nie mozna nigdzie paru groszy zarobić, a wtedy to można prowadzić rdystybucję biedy. Kapitalizm ma dwa podstawowe problemy podział generowanych dóbr i równe szanse startu. Co do tej pierwszej sprawy to w Kapitalizmie praca jest towarem, a nie przywilejem, ale za ten towar należy odpowiednio zaplacić. Dlatego pracodawca powiniem dawać takie wynagrodzenie aby zaspokjało ono potrzeby pracownika. Niestety tak nie jest bo pracodawca jeśli ma tylko taka możliwość większość kasy zabieże dla siebie, a pracownikom da ochłapy. I tu jest właśnie rola dla państwa które powinno poprzez odpowiednie ustwodastwo zapobiegać takim przypadkom. Drugi problem to równy start, wiadomo że bogaty bedzie mógł lepiej się wykształcić, dlatego konieczne jest utrzymywanie edukacji publicznej która daje możliwość zbobycia wykształcenia mniejszym kosztem. Jednak co do wysokich podatków, zasiłkow itp to jestem zdecydowanym ich wrogiem, gdyż w wiekszości przypadków takie rozwiąznia służą utrzymywaniu bandy nierobów, którzy przyzwyczajajom się do tego, że czy się siedzi czy się leży tysiąc złoty się należy.
Tullaris Dredbringer was dying. He knew this, and he cared not.... At last, he knew the truth that Khain had tried to share with him all theas years, and it was glorius.
"Kings of Ulthuan!" the Pheniks King spat the words sa a curse. "You are usurpres and thieves. You owne me a debt. In my name, and thad of my fadher, I call upon you to repey it now."

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

ta pierwsza częśc nie na temat, no ale razem zeszlismy na to :P
tzn. o tą wolnośc, czlowiek ani w kapitalizmie ani w socjalizmie nie jest wolny, w zasadzie nigdy nie jest wolny, gdyż hamuja go normy etyczno-spoleczne, narzucone przez ludzi i spoleczeństwo, no chyba, ze te normy mieszczą się w czyimś imperatywie kategorycznym to już ejst wolny, ale wątpie, aby taki czlowiek byl. Taki offtop od ubogich :P
F.N.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Hycki pisze:
Obrazek
wygląda na jakiegoś lansera.

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

Nehan pisze:
Hycki pisze:
Obrazek
wygląda na jakiegoś lansera.
podobny do Che Guevara :D

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Muszę ten temat pokazać rodzicom bo coś im nie pasi w Warhammerze i uważają że to dla dzieci 8) . Ale dam rade 8) jakoś się armie zbierze

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

michau5300 pisze:Muszę ten temat pokazać rodzicom bo coś im nie pasi w Warhammerze i uważają że to dla dzieci 8)
Pokażesz rodzicom Płoty i Młoty? :shock2:
Zapomnij o kasie na figurki :badgrin:

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

jeśli jesteś wystarczająco zdetermonowany to osiągniesz wiele...a wielu "biednym" ludziom w Polsce po prostu się nie chce

niestety, mamy za bardzo rozbudowany system opiekuńczo-zasiłkowy dający pieniążki za nic....

Awatar użytkownika
DrętWy 40%
Wałkarz

Post autor: DrętWy 40% »

Gdyby zrobili u nas jak w Chinach, że nie zarobisz to nie zjesz i byłoby dobrze i wszystkie te nieroby wzięły by się do pracy

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Skavenblight pisze:Pokażesz rodzicom Płoty i Młoty? :shock2:
Kasę na figurki mam, więc rodziców się nie boję, ale np. dziewczynie to do dziś PiM nie pokazałem ;)

Prawdę mówiąc nie rozumiem tematu za bardzo.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

lol a ja jak was czytałem to myślałem że Ubodzy to nowa cześć niezwykłych ! a jednak nie :) :lol2:

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Tomash pisze:
Prawdę mówiąc ja też, ale jeszcze nic takiego się nie wydarzyło co by mnie skłoniło do założenia kłódki więc niech sobie wisi.
A licky boom boom down!!!

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Tomash pisze:
Kasę na figurki mam, więc rodziców się nie boję, ale np. dziewczynie to do dziś PiM nie pokazałem ;)

czy PiM są ukryte na jej IP? :P
F.N.

Awatar użytkownika
Skavenblight
Naczelna Prowokatorka
Kontakt:

Post autor: Skavenblight »

Kosa pisze:
Tomash pisze:

czy PiM są ukryte na jej IP? :P
Tomash włączył filtr rodzinny :lol:

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

Skavenblight pisze: Tomash włączył filtr rodzinny :lol:
ten tekst jest zabójczy :lol:

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Niestety sytuacja dysproporcji majątkowych jest praktycznie nierozwiązywalna w warunkach naturalnych. Chodzi o to, że człowiek z natury jest zwierzęciem stadnym i podświadomie będzie pomagał jak i w zamian oczekiwał pomocy. (Ja pomogę staruszce, pójdę zagłosować, wrzucę papierek do kosza i poczekam na zasiłek). Jest to w nas zakorzenione od wieków i zawsze będziemy mniej lub bardziej świadomie dążyć do socjalistycznej wizji społeczeństwa. (to jest aspekt psychologiczno-kulturowy podejścia ludzi do sprawy)
ALE. Z drugiej strony jeszcze bardziej zakorzenione w nas jest działanie na swoją korzyść i naszych najbliższych, zapewnienie sobie jak najlepszego bytu + zapasy na wszelki wypadek, wywodzi się to z kultu przedmiotu (jeszcze przed pieniędzmi) który ludziom pierwotnym zapewniał przetrwanie. Kij, kamień, ociosany kamień, ociosany kamień na kiju, skóra, w końcu jaskinia - wszystko to dawało przewagę nad tymi co tego nie posiadali więc dawało sukces zarówno pod względem własnego przetrwania jak i swojego potomstwa. To jest aspekt praktycznie czysto biologiczny ale w połączeniu z poprzednim tworzy ładną całość.
Nikt nie wyrzeknie się dobrowolnie chociażby możliwości posiadania jakiegoś przedmiotu na własność, z drugiej strony nikt nie wyrzeknie się możliwości zadzwonienia na 999 w razie nieszczęścia żeby obcy ludzie przyjechali pomóc. Tak było, jest i będzie.

Awatar użytkownika
WiaraWBoga
Warzywo

Post autor: WiaraWBoga »

Mnie dalej meczy temat ubogich szkoda ze nie mają co jeść
na przykład to ubogie dziecko musi jesc pilot i ma od tego chorobę czerwonych oczów
Obrazek

ODPOWIEDZ